EU CE FAC? Tragedia bebelusilor si sist medical Ro
Raspunsuri - Pagina 20
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Jasmin012/Jasmin012.jpg)
Jasmin012 spune:
Eu as mai avea o sugestie:
dreptul tatalui de a asista la nasterea copilului
La fel, tatal sa nu fie nevoit sa dea spaga sa beneficieze de acest drept
Jasmin si Lucas Daniel (28.11.2007)
www.flickr.com/photos/23373490@N02/" target="_blank">poze cu mogaldeatza
www.flickr.com/photos/30849078@N05/" target="_blank">Lucas
http://blogulluilucas.blogspot.com/
http://elblogdeluquitas.blogspot.es
Limbajul copiilor nu se adreseaza urechilor, ci ochilor si inimii...
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/alinuk/alinuk.jpg)
alinuk spune:
Citat: |
citat din mesajul lui terry asta e adresa CASMB - Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti,Str. Branduselor, nr. 2-4, sector 3 cunoaste cineva puncte de reper? |
este in piata muncii, in fata benzinariei Agip, e o cladire futurista acolo in fata
Alinuk
![](copilas.gif)
la doar un pas...multumim!
www.youtube.com/watch?v=k0TSNlh-ZpE" target="_blank">cantecul de leagan al copilariei /
Andu mik si Teo voinik
............................................................................
Nimic nu-i intamplator!
............................................................................
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
terry spune:
stati asa ca mai e unaCNAS - Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate - Calea Calarasilor 248, Bl. S19, Sector 3, 030634 Bucuresti
cealalta e a municipiului Bucuresti
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Jasmin012/Jasmin012.jpg)
Jasmin012 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui terry stati asa ca mai e una CNAS - Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate - Calea Calarasilor 248, Bl. S19, Sector 3, 030634 Bucuresti cealalta e a municipiului Bucuresti |
Asta e aia de la Piata Muncii
Jasmin si Lucas Daniel (28.11.2007)
www.flickr.com/photos/23373490@N02/" target="_blank">poze cu mogaldeatza
www.flickr.com/photos/30849078@N05/" target="_blank">Lucas
http://blogulluilucas.blogspot.com/
http://elblogdeluquitas.blogspot.es
Limbajul copiilor nu se adreseaza urechilor, ci ochilor si inimii...
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/alinuk/alinuk.jpg)
alinuk spune:
am lucrat si eu putin pe material, si l-am colationat cu cel de la Asociatia MAME
(unele chestiuni la care am renuntat si erau punctate initial in mat facut de aici, exista in regulamentele de functionare ale spitalelo r(din pacate nu se aplica sau se aplica iresponsabil...deci apelul la responsablitate trebuie sadit in constiinta fiecarei persoane)
SCRISOARE DESCHISA
CATRE
Presedentia ROMANIEI - Domnului Traian Basescu, Presedintele Romaniei,
Guvernul Romaniei - Domnului Emil Boc, Primul Ministru al Romaniei,
Primaria Bucurestiului- Domnului Sorin Oprescu, Primar al Bucurestiului,
Minsiterul Sanatatii - Domnului CSEKE ATTILA, Ministrul Sanatatii
Evenimentul din 16 august 2010 de la Spitalul Clinic de Obstetrica- Ginecologie “PROF. DR. PANAIT SÂRBU” din Bucuresti a socat o lume intreaga, aratandu-ne inca o data situatia precara in care se afla sistemul medical romanesc.
In acest sens, noi - cei care reprezentam o voce puternica a societatii civile, si iata nu suntem putini: marea comunitate desprecopii.com, reclama mascata.ro, Asociatia MAME, Organizatia EMMA, Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor, (aici suntem in asteptare de ACCEPT PT SUSTINEREA MESAJULUI NOSTRU, si lista va fi completata la acitunea comuna de luni din fata CNAS) propunem cateva masuri care ar asigura o mai mare eficienta a actului medical.
Sistemul public de sanatate este unul dintre cele mai importante domenii dintr-o tara care se vrea pe drumul spre o viata civilizata si decenta. Este un domeniu care, in permanenta, trebuie sa se situeze la standarde inalte din toate punctele de vedere, insa trist e ca numai ”sufletul” lui (unii medici dedicati cu totul meseriei lor) s-au pastrat la nivele, profesionale si morale, inalte.
Catastrofa de la Maternitatea Giulesti survenita luni, in data de 16 august 2010, ne-a readus la realitatea brutala a acestui sistem. Cinci bebelusi prematuri sunt decedati si inca sase sunt in stare foarte grava; echipament medical de varf, specific pentru prematuri si unic in tara, in valoare de doua milioane de euro, a fost distrus; aceasta datorita unui incendiu care ar fi putut fi evitat daca nu ar fi existat fisuri in sistem: lipsa de personal, lipsa formarii personalului in caz de incendiu, lipsa de detectoe de fum etc.
Toata lumea cauta acum vinovatul, se fac anchete si se arata cu degetul. Timpul nu mai poate fi dat inapoi, cea mai mare tragedie din istoria vreunei maternitati din lumea civilizata s-a produs. Demisile, desi nu rezolva prin ele insele problemele din sistemul sanitar romanesc, ar putea rezolva insa problema morala a asumarii raspunderii. Cerem ferm ca politicienii nostri si cei care pot decide reformarea sistemului sa-si reanalizeze pozitiile si sa schimbe atitudinea pe care o au fata de sistemul public de sanatate.
Noi, cei care sustinem sistemul, care platim contributii lunar, avem dreptul de a ne baza pe un serviciu medical normal. Din pacate se dovedeste complet ineficient si periculos pana la pericolul pierderii unor vieti.
Va intrebam domnilor, dupa cele intamplate v-ati lasa fiicele sau sotiile sa nasca intr-o maternitate similara cu aceasta? E doar o intrebare retorica.
Intr-un sistem de sanatate in care lipsesc infrastructura si dotarile minime, in care aparatura e veche si neperformanta, iar personalul e platit prost si bolnavii vor fi tratati la fel. Subfinantarea cronica determina mii de cadre medicale sa emigreze, dotarile vechi din spitale pun in pericol viata pacientilor si a medicilor.
E vremea sa nu mai acceptam sa mergem la spital cu plicurile de bani in buzunar: unul pentru medicamente, unul pentru analize. Si nu s-a terminat, mai e nevoie de un plic ptr fiecare asistenta si de unul mare pentru doctor.
E vremea sa nu mai acceptam sa fim internati 2 in pat, sa ducem lenjerie de acasa, sa facem curatenie in salon, si sa stam noaptea de veghe ptr a ne apara copiii de tantari, gandaci, soareci.
E vremea sa ne solidarizam ptr ca la randul lor responsabilii acestui sistem sa caute si sa gaseasca solutii pentru ca tragedia de la Giulesti sa nu se repete.
Va cerem asadar insistent sa realizati gravitatea catastrofei produse, sa va asumati public responsabilitatea si in cel mai scurt timp sa propuneti un proiect viabil de reformare a sistemului de sanatate, care sa intre in dezbatere publica si sa fie aplicat.
Sistemul sanitar romanesc, aflat in proces de descentralizare, are nevoie nu numai de o finantare mai consistenta, ci si de o reforma a personalului, de o standardizare a procedurilor. De ce nu s-au facut toate acestea pana acum? Cate vieti mai trebuie sa se piarda, cati copii abia nascuti trebuie sa moara pentru ca autoritatile indreptatite sa puna ordine in acest sistem?
Prin prezenta petitie cerem ca noua comisie prezidentiala proaspat formata sa aiba in vedere aceste aspecte si sa le integreze in propunerile legislative pe care le va inainta Parlamentului spre dezbatere.
Mentionam ca, in baza l 544/ 2001, solicitam raspuns public acestui demers pt fiecare punct in parte prezentat in anexa.
anexa:
I. Modificarea de urgenta a legilor privind organizarea si derularea activitatilor din sistemul sanitar romanesc in vederea asigurarii sigurantei actului medical, printr-o baza materiala bine pusa la punct si mai ales, prin asigurarea numarului de cadre medicale din institutiile sanitare din Romania in conformitate cu normele internationale.
La modificarea acestor legi trebuie avute in vedere urmatoarele aspecte:
1.dimensionarea personalului din spitale in conformitate cu normele internationale
2.stabilirea unor pedepse drastice pentru cei care fumeaza in spitale
3.sanctionarea malpraxisului cu pedepse mult mai drastice
4.in cazul incidentelor de ordin administrativ, pedeapsa sa fie aplicata de la cel vinovat pana la cel mai inalt pe scara ierarhica. Astfel ii putem obliga pe cei care raspund de activitatea din spitale sa fie mai atenti cu activitatile derulate in spitale
5.implementarea unui sistem informatic interconectat intre spitale pentru a asigura o mai buna coordonare in caz de calamitate
6.obligativitatea existentei in spitale a unui sistem minim de prevenire a incendiilor prin amplasarea unor detectoare de fum
7. supravegherea video a spitalelor
8.asigurarea intimitatii pacientilor in saloane, sali de consultatii, etc
9.crearea unui grup de psihologi care sa poata fi disponibili in cazul in care se intampla un eveniment nefericit ca cel de la Giulesti
10.obligativitatea existentei unui psiholog de serviciu in spitale, in permanenta, pentru a ajuta persoanele care au nevoie de consiliere la orice ora. (crearea unui punct de consilierea a parintilor in cadrul maternitatii sau a planificarii familale, sustinerea familiilor care si-au pierdut copilasii, precum si a celor care au copilasii cu rani si urmari grave)
11.asigurarea permanentei in farmaciile, laboratoarele medicale si la aparatele importante (ecograf, tomograf, RMN) din spitale pentru ca de multe ori intarzierea cu care se fac anumite investigatii poate duce la complicatii sau chiar la deces.
12.deblocarea posturilor din sistemul sanitar in vederea asigurarii unui numar de cadre medicale in conformitate cu normele internationale in toate institutiile din sistemul sanitar
13. existenta unui contract de asigurare pentru spitale, scoli, gradinite, etc in caz de calamitati
14. crearea unei posibilitati de evaluare a spitalelor (un dispozitiv on line, de exemplu) pentru a putea compara si avea informatii despre: curatenie, performanta personalului medical si administrativ, procentaj infectii, mortalitate, calitatea alimentelor.
15. posibilitatea pacientului de a completa un chestionar in care sa se poata exprima nemultumirea sau aprecierea fata de tratamentul aplicat in perioada spitalizarii si analizarea acestora periodic
16. intreg personalul medical inclusiv cel mediu (asistente/infirmiera/liftiera/portar) sa aiba ecuson cu numele si functia sa.
17. inchiderea spitalelor care nu corespund dpdv al sigurantei pacientului, care sunt vetuste.
18. centralizarea datelor pacientilor astfel incat sa poata fi accesate de tot personalul medical al sistemului de stat din orice locatie, asta ar garanta apoi informarea exacta a situatiei fiecarui pacient indiferent ca mergi la medicul de familie sau la urgente.
19. clarificarea statutului spitalelor (care in subordinea cui se afla, cu ce finantare etc.)
20. depolitizarea institutiilor sanitare prin permiterea alegerilor interne, fara numiri politice
21. obligativitatea de a asigura aparatura medicala existenta si cea care se va achizitiona
22. transparenta totala a fondurilor alocate si a cheltuielilor
23.existenta unui sistem de preventie a accidentelor sau a problemelor de sanatate derulat in gradinite, scoli, licee, etc. prin organizarea unor programe gen “curs de prim ajutor”.
24. Implementarea unui sistem prin care sa se permita voluntarilor din diverse asociatii si domenii (cum ar fi sanatatea, educatia, arhitectura, mediu, etc) sa deruleze diverse servicii, voluntar, in urma unui contract de voluntariat incheiat intre asociatii si spitale, gradinite, scoli sau orice alte institutii de stat.
II. Modificarea legii sponsorizarii pentru ca aceasta sa poata fi cu adevarat aplicata, iar sponsorizarea unui domeniu de importanta nationala cum ar fi sanatatea, cercetarea, invatamantul, sa aiba o cota mai mare de deducere pentru a stimula potentialii sponsori sa redirectioneze sponsorizarile catre aceste domenii vitale.
III. infiintarea unor Case de Asigurari de Sanatate private, sau liberalizarea contributiilor pentru asigurarile de sanatate - sa se ofere posibilitatea de a plati aceste asigurari la Casele de Asigurari alese de pacient
Alinuk
la doar un pas...multumim!
www.youtube.com/watch?v=k0TSNlh-ZpE" target="_blank">cantecul de leagan al copilariei /
Andu mik si Teo voinik
............................................................................
Nimic nu-i intamplator!
............................................................................
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/tzitziri/tzitziri.jpg)
tzitziri spune:
Eu nu vreau sa ma pun de-a curmezisul si stiti foarte bine ca va sustin.
Dar nu stiu daca ar trebui sa cerem noi o situatie ideala sau ar trebui sa ne 'multumim' cu ce e posibil acum.
Sa ma explic putin: eu am nascut la Giulesti.
La Giulesti nu e posibil prin structura spitalului sa asiste tatal la nastere.Este o sala de travaliu cu 5 paturi, o rezerva cu doua paturi imediat langa si locul propriu zis de nastere despartit de sala de travaliu prin doua usi transparente de sticla.Unde sunt doua mese pentru nastere.Ori acolo nu are ce cauta un tata...nu e posibil!
De aia zic..ca poate exista riscul ca noi, daca descriem un sistem pe cat de ideal posibil, sa nici nu fie citit tot ce e acolo...
Pe de alta parte nu e normal nici sa ne multumim cu jumatati de masura...
Ma gandeam daca putem imparti in lucruri strict necesare si posibile in orice moment (responsabilizarea cadrelor didactice,camere de supraveghere,chestionare de 'satisfactie',etc), dar sunt alte masuri care nu sunt posibile in acest moment datorita vechimii cladirilor, structurii lor (exemplul pe care l-am dat)
Si mai e o treaba la care eu una am dubii:
15. controlul si limitarea accesului in maternitati la orele de vizita, sa nu mai existe intrari la orice ora cu o mica "atentie" la portar.
Depinde ce inseamna 'ore de vizita'...daca sunt 2 ore pe zi sa fie alese niste ore mai accesibile (cine vine in vizita la 15-17 se invoieste la munca,nu?poate tocmai de aia erau puse orele alea cat sa incurajeze spaga).
as reformula putin:
15.accesul in maternitati sa se poata face in ore stricte, mai accesibile vizitatorilor (sa nu uitam ca in multe companii programul de lucru este pana la orele 17-18), cu un control strict asupra celor care intra si ies din maternitate si interzicerea intrarii persoanelor care comercializeaza diferite produse pentru mamici sau bebelusi.Acest acces nu trebuie conditionat de 'atentii' si nici nu poate fi permis in afara orelor de vizita decat in cazul cu totul exceptionale al caror numar va fi delimitat si bine definit pentru fiecare unitate spitaliceasca in parte
?
explicatie: ma gandesc ca daca eu as naste la ora 16 si programul incepe la 18, tatal copilului ar trebui sa poata intra,nu?verificare dupa carte de identitate, facuta legatura cu mine..zic si eu..
Scuze daca am fost inoportuna...
Oana,mamica implinita de David Paul (17.09.2008)
Computers are useless. They can only give you answers. -Pablo Picasso
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/tzitziri/tzitziri.jpg)
tzitziri spune:
Acum am vazut ca oricum am comentat pe dinafara:)
Ca nu e introdus in lista punctul cu tatal la nastere si nici nu mai e cel cu accesul....deci nu mai am comentarii
Oana,mamica implinita de David Paul (17.09.2008)
Computers are useless. They can only give you answers. -Pablo Picasso
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/alinuk/alinuk.jpg)
alinuk spune:
dragi fete si baieti
sunteti minunati cum ati muncit azi si iata ca acum putem sa pornim avand ceva concret
vreau sa intelegeti ca o scrisoare deschisa sustinuta de ong uri cu credibilitate si care realmente pot fi luate in serios la o discutie/negociere e necesar sa aiba o anumita tinuta (tb sa fim realisti si chiar sa deschidem niste usi..nu sa strigam doar 'jos ba!'.. nu vrem doar sa ne racorim)
e un pct de vedere la care sper sa vibrati si voi
daca e nevoie ajungem si la o noua revolutie...deocamdata zic sa incercam aceasta cale a revolutiei de catifea
sper ca sunteti in acord cu mine si ca varianta unui manifest DECENT are mai multe sanse de a fi luat in seama
(chiar daca mie personal imi vine sa urlu de revolta)
PS: ce e mai sus este inca o varianta de lucru, o dau spre analiza mai departe celor pe care i-am trecut ca sustinatori
Alinuk
la doar un pas...multumim!
www.youtube.com/watch?v=k0TSNlh-ZpE" target="_blank">cantecul de leagan al copilariei /
Andu mik si Teo voinik
............................................................................
Nimic nu-i intamplator!
............................................................................
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Jasmin012/Jasmin012.jpg)
Jasmin012 spune:
In primul rand ca ar trebui respectata intimitatea fiecarei femei. mi se pare absurd ca intr-o sala de nasteri sa se afle pe masa nu stiu cate femei, fiecare tipa in legea ei, lumea se plimba pe acolo nestingherita. Am citit nenumarate marturii pe-aici in acest sens.
Deci, fiecare persoana, aflata intr-un moment atat de delicat are nevoie de intimitate.
De ce sa ne multumim cu jumatati de masura? cred ca e mai bine sa se afle pe acceasi lista toate doleantele femeilor. Si asa probabil nu se vor respecta toate acele cereri, dar macar trebuie tras un semnal de alarma, ca asta vrem si ca nu ne lasam.
Nu trebuie sa-ti fie teama si sa fii prea discreta cu pretentiile. toate aceste pretentii sunt absolut normale. Si le vrem.
Jasmin si Lucas Daniel (28.11.2007)
www.flickr.com/photos/23373490@N02/" target="_blank">poze cu mogaldeatza
www.flickr.com/photos/30849078@N05/" target="_blank">Lucas
http://blogulluilucas.blogspot.com/
http://elblogdeluquitas.blogspot.es
Limbajul copiilor nu se adreseaza urechilor, ci ochilor si inimii...
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
mutze spune:
Alinuk,o corectare:in petitie tb.sa scrie detectoare de fum,nu detectoae.Acum o intrebare:de ce numele ministrului sanatatii e scris cu majuscule,spre deosebire de numele celorlalti?
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)