Tiganii cu pasaport romanesc

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns My_Lady0091 spune:

..am citit pe diagonala subiectul..ce am observat??ca nu va puteti abtine de la rautati..fie ca sunteti invatati, oameni simpli, bogati, saraci, umblati prin lume...neumblati, romani sau tigani...
eu pot spune ca strabunicul meu a fost tigan..s-a casatorit cu strabunica mea care era romanca, si l-au omaorat ai lui conform legii Talionului.
nu mi-e rusine ca am asa radacini...defapt sunt mandra...
de ce tindeti sa generalizati?de ce credeti ca toti tiganii sunt la fel??
nu sunt niste animale..nici mie nu imi plac unii..dar v-ati gandit vreo clipa ca si ei ca si noi s-au indepartat de traditii??caci si ei au traditii, legi ale lor pe care le respecta...unii s-au romanizat...si au acceptat legile Romaniei si ale unei societati moderne...altii au ramas la legile lor tiganesti iar o mare parte, PARTEA DE CARE NE IMPIEDECAM NOI ZILNIC..si altii din alte tari, acesta parte E CEA CARE DOARE..LE SPUNEM TIGANI..SAU RROMI...dar mai sunt ei tigani sau rromi??mai respecta ei din legile tiganesti(ca din cele romanesti sigur nu respecta)...nu v-ati gandit ca poate unii sunt pe cont propriu?si gresesc pe cont propriu?si fura..si put...si distrug...ei nu fac parte dintr-o comunitate...nu le stavileste nimeni valtoarea...eu am fost intr-un sat de tigani...si am observat cum traiesc...intr-o dezordine ordonata..au sefi*(bulibasii)...respecta niste reguli...au ocupatii(fac butoaie de fibra, cara fier vechi, muncesc cu ziua..) dar fac ceva, nu fura.sunt intr-o comunitate..
nu poti schimba un popor peste noapte, fie si el nomad..e ca si cum ai spune "hai sa schimbam romanii din italia dupa regulile si traditiile italiene..de maine nu mai mancati sarmale..mancati caracatite.."
eu nu le iau apararea..incerc sa inteleg fenomenul...ASA CU MSUNT TIGANI ROMANI..ASA SUNT SI ROMANI TIGANI..sau nu ati vazut romani care put, fura, traiesc ca porcii, cersesc...CE AR TREBUI SA FACEM CU EI..Ssa le luam cetatenia?sa ii izgonim?sa le schimbam nationalitatea in tigani?
lumea e prea complicata ca sa o putem eticheta asa usor..
multumesc pentru atentie...acum puteti da cu rosii...romanesti!

Blackmoon Lady&lipishtocul
Citat:
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alex_andra spune:

Si eu am radacini tiganesti, dar nu ma confund cu ala care-mi da in cap si ma fura.

nu am nimic cu tiganii cu bun simt si care nu fura, omoara, violeaza, cersesc.

nu am nimic cu tiganii care muncesc si care nu incalca legea.

Daca asta ma face rasista, atunci, asta e , sunt rasista.

Si e adevarat ca si romanii fac diverse ilegalitati, dar procentul este muult mai mic decat cei din randul tiganilor.

Apropo, stiati ca Michael Cretu, fostul sot al Sandrei, de nationalitate romana, are si radacini tiganesti?

Logic ca nu-l pun in aceeasi oala cu tiganul care nu se spala, pute de-ti muta nasul si iti taie geanta.

Andra, mami de leoaica Eva (03.02.2009)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alex_andra spune:

Ca sa nu mai zic, ca mi-a venit sa intru in pamant, cand am fost intr-o vacanta la Paris si ma haituiau tigancile la strada sa le dau bani, ca m-au auzit vorbind in romana si apoi, vazand ca nu le dau, au inceput sa-si ridice fustele si sa ma injure, de se uitau toti trecatorii la noi ca la circ.

Andra, mami de leoaica Eva (03.02.2009)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Citat:
citat din mesajul lui My_Lady0091
...unii s-au romanizat...si au acceptat legile Romaniei si ale unei societati moderne...altii au ramas la legile lor tiganesti

Eu ma gandeam ca, daca doresc cetatenia romana, ar trebui sa respecte legile Romaniei, adica nu-i cale de alegere...inteleg de la tine ca pentru unii asa este, dar pentru ceilalti e normal sa traiasca in legea lor, tiganeasca?
De ce ar avea dreptul cei care nu se supun legilor Romaniei (adica cei neromanizati, dupa cum spui) sa traiasca in Romania, dupa cum ii taie capul?

In rest, eu iti inteleg supararea, cu toate ca e bazata pe cateva inexactitati, si pomenesc doar una, pentru ca nu doresc sa polemizam; anume faptul ca ar dori cineva sa schimbe poporul tiganesc peste noapte. In primul rand ca sute de ani in care nu s-a schimbat nu inseamna peste noapte, iar in al doilea rand nu stiu pe cati ai auzit plangandu-se de fustele sau graiul tiganesc, dansurile sau meseriile lor; ceea ce condamnam noi sunt faptele antisociale, ascunse cu indemanare sub umbrela "traditiilor" sau a izolarii rasiste.

RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns raisa5 spune:

In Romania ar trebui procedat ca in alte tari. Tiganii sunt si ei oameni, dar cand vezi ce fac atunci trebuie sa se ia niste masuri, cari consta in amenzi foarte mari, sau chiar inchisoarea. In alte tari cei ce cersesc sunt amendati. De ce in romania nu se aplica treaba aceasta?

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Rufus

Citat:
...unii s-au romanizat...si au acceptat legile Romaniei si ale unei societati moderne...altii au ramas la legile lor tiganesti

Eu ma gandeam ca, daca doresc cetatenia romana, ar trebui sa respecte legile Romaniei, adica nu-i cale de alegere...inteleg de la tine ca pentru unii asa este, dar pentru ceilalti e normal sa traiasca in legea lor, tiganeasca?
De ce ar avea dreptul cei care nu se supun legilor Romaniei (adica cei neromanizati, dupa cum spui) sa traiasca in Romania, dupa cum ii taie capul?

RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008

"EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde

rufus eu ma refeream la modul de viatza...la interactiunea cu societatea..la cunoasterea ei..
daca intrebi un tigan de la cort de Monitorul oficial al Romaniei..se va uita la tine ca la Coloana Infinitului...insa daca intrebi unul "romanizat"..exista sanse mari sa stie ce e ala...

Citat:
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Rufus
In primul rand ca sute de ani in care nu s-a schimbat nu inseamna peste noapte, iar in al doilea rand nu stiu pe cati ai auzit plangandu-se de fustele sau graiul tiganesc, dansurile sau meseriile lor; ceea ce condamnam noi sunt faptele antisociale, ascunse cu indemanare sub umbrela "traditiilor" sau a izolarii rasiste.

"EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde

Rufus te intreb...Poporul roman de ce nu e ca cel german..elvetian..EUROPEAN?...de ce suntem "codasii Europei"?...am avut sansa sa ne schimbam...au trecut doua mari razboaie peste noi si o revolutie..si suntem mai inapoiati mintal ca 1989...vezi..e chestia de vointa si ajutor...cand le ai si le echilibrezi..ai sanse..cand nu...NU!asa e si cu gypsy nostri!
eu nu sunt suparata..caci nu port fuste si am cam 1/8 sange de tzigan in vene..si cam asta e toata "averea mea" de la stramosi..
si iti mai spun ceva(iarasi parerea mea)..ce te "starnge in spate" mai tare?o tiganca cu fusta inflorata..sau una cu straie normale dar neagra la fatza?
si nu cred ca manelele sunt muzica ta favorita...

Citat:

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Citat:

Rufus te intreb...Poporul roman de ce nu e ca cel german..elvetian..EUROPEAN?...de ce suntem "codasii Europei"?...

Nu stiu ce sa-ti raspund...ma depaseste. Adica as putea gasi niste motive (comunism, dictatura, complicitatea Germaniei, Elvetiei, etc, dar nu stiu daca sunt valabile), dar cred ca discutia e mai lunga. Nu prea imi dau seama in ce context ma intrebi asta, poate imi explici.
De asemenea, nu imi dau seama ce ai vrut sa ma intrebi legat de straiele tigancii, si nici ce-i cu manelele.
Nu, maneaua nu-i muzica mea favorita, dar stiu sigur ca nu-i nici muzica traditionala tiganeasca. Adica, pe scurt, chiar daca-i cantata mai mult de tigani, eu nu o confund cu muzica lautareasca.

Mergi la inceput

pai...daca noi ca popor..nu suntem in stare sa evoluam..cum putem sa pretindem unui popor nomad..minoritar sa o faca..fie si in sute de ani..?
treaba e ca fusta e portul lor reprezentativ..cand spui tiganca spui:fuste inflorate, codite impletite, spar slinos, banuti in par, salbe, slapi..si apoi..alte cele..
ca sa fiu mai explicita..daca ai avea doua persoane in fata, ambele rrome..si una a fi imbracata in straie tiganesti si alta in haine normale si ti-ar spune cineva sa bifezi care e tiganul, catre cine te-ai orienta?
voiam sa punctez ca si straiele definesc omul tigan..si comportamentul romanului in consecinta...
iar treaba cu muzica tiganeasca..maneaua..muzica lautareasca..e de stil..influenta culturala..perluari..cover-uri..si alte cele..
daca maneaua ar fi fost inventata sau pardon cantata numai de romani..poate ar fi prins mai tare la public sau in cel mai bun caz nu ar mai fi fost blamata...(p.s.nici mie nu imi plac manelele in proportie de 90%).
asta voiam sa iti spun..mai pe larg

Citat:

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blue eyes spune:

Aseara televiuiunea elvetina a aratat un documentar despre tigani (chiar asa i-au numit). M-a izbit un aspect: un tigan isi facuse casa cu banii castigati in doi ani de ceresetorie in Geneva. Intentiona sa se intoarca pentru 6 luni pentru a mai face 2 camere. Cati dintre noi, oameni de rand, isi pot face casa in doi ani?

In rest, nimica nou sub soare in acel documentar: tigani civilizati, mestesugari cinstiti, care nu se duc sa cerseasca sau sa dea in cap, tigani "persecutati" de romanii cei rai, eleve eminente constranse sa se marite din clasa a 7a, tigani cu pretentii de la statele europene, tigani someri in urma inchiderii fabricilor, tigani care traiesc in palate.

Mergi la inceput