Tiganii cu pasaport romanesc
Raspunsuri - Pagina 8
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/kariguld/kariguld.jpg)
kariguld spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mElaine ... ati dat putine stelute la un subiect asa de dificil. Banuiesc ca sunt reactii subiective si impulsive de la persoane care apartin acestui grup minoritar. Haideti sa discutam despre fapte si si idei, cu realism, fara patetisme subiective. Ideea este ca nu incerc decat sa inteleg ce de ei, tiganii din Romania, nu s-au integrat deloc cu poporul gazda, romanii. Nu am absolut nimici impotriva lor insa, sunt curioasa ce resorturi psihologice asau sociale ii imping catre granita societatii. Iatam inca un articol care arata ca exista o problema... chiar daca ne place sau nu... http://www.evz.ro/detalii/stiri/imigrantii-romani-din-oxford-nu-suntem-romi-902811.html Ori ne bagam capul in nisip ori discutam sincer si fara emotie despre aceasta 'problema' nationala... Cum ar putea fi ajutati tiganii pentru a face un upgrade real de civilizatie? va multumesc pentru atentie. ![]() |
inca n-am citit urmatoarele pagini, banuiesc ca deja ti-ai expus ideea cum pot fi ajutati. altfel, da-mi voie sa ma simt jignita ca ma faci pe fata tiganca, fara sa ma cunosti.
![](alcool.gif)
![](alcool.gif)
editez, am votat subiectul cu cate stelute am vrut! trebuia sa-ti cer permisiunea?
Bazar general pe DC
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
![](bonjovi.gif)
Speranta si incredere pentru David
![](bonjovi.gif)
M-am nascut pentru succes!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
iulia_b spune:
kariguld, dar de ce te simti jgnita ca te-a facut tiganca? E ceva rau, imoral si degradant in afi tiganca? Ai cumva prejudecati?
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/kariguld/kariguld.jpg)
kariguld spune:
citat din mesajul lui iulia_b kariguld, dar de ce te simti jgnita ca te-a facut tiganca? E ceva rau, imoral si degradant in afi tiganca? Ai cumva prejudecati? ![]() |
pai tocmai ca nu ma simt, dar ea spunea ca sa discutam...
![](bibe.gif)
deci se cotrazice singura.
si macar de as fi eu tiganca.....
apropos, da tu ce-ai sarit asa?
![](icon_smile_big.gif)
exact cum ma asteptam, autoarea nu vrea discutii cu noi, ca in afara de posturile de pe prima pagina na mai scris nici unul. acuma cred ca ia notite si face articol la ziar.
Bazar general pe DC
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
![](bonjovi.gif)
Speranta si incredere pentru David
![](bonjovi.gif)
M-am nascut pentru succes!
ioanadara spune:
Citat:
"Credeti-ma ca Franta nu e singura tara care are astfel de probleme. La fel se intimpla si in Spania, in Italia, in Belgia. Italia ne sustine, pentru ca e la curent cu ceea ce se intimpla. De fapt, toata lumea e la curent. Dar masinaria europeana face ca o data ce o tara a intrat in UE, sa nu mai fie corect politic sa spui unele lucruri. Ei bine, eu le spun".
Ei bine, la un moment dat, cand se va umple paharul in multe alte tari europene, nici macar aceasta masinarie europeana nu ii va mai convinge sa taca. Atunci, in sfarsit poate vom intelege si noi romanii faptul ca a vorbi despre tigani spunand adevarul nu este o crima, nu este un rau universal ci este singura cale spre a gasi o solutie.Nu este normal sa fim catalogati ca rasisti daca recunoastem ca tiganii au mult mai multe probleme decat altii si ca in primul rand ei insisi nu isi doresc rezolvarea lor.
Si aici pe forum daca vine cineva si scrie ca tiganii au mult mai multi analfabeti decat romanii , ca tiganii au probleme mari cu normele comunitare si alte chestii adevarate dar care arata clar ca ei ca etnie nu vor integrarea in primul rand, in urmatoarele trei patru postari va fi catalogat drept rasist.Si atunci bineinteles i se va inchide gura. Asa e si la nivel de primarii, prefecturi, etc. Cum pot fi gasite solutii la probleme considerate deci "inexistente"? Nicicum.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Rufus/Rufus.jpg)
Rufus spune:
citat din mesajul lui ladyJ Ideea e ca este extrem de nedrept sa te opresti in fata paravanului ´´tigan´´ si sa pui acestei minoritati in carca toate esecurile romanesti.(!) |
Lady, n-as face asa ceva niciodata, ma mir ca pomenesti asta intr-un raspuns adresat mie. Pot fi, cel mult, deranjat de "faima" care ne-o cladesc tiganii tuturor romanilor, dar n-am sa spun ca, daca printr-o minune, ar disparea maine tiganii, restul Europei s-ar mandri cu poporul roman.
Referitor la superioritatea traiului meu, cred ca tiganii habar nu au de asa ceva, pentru simplul motiv ca ei nu doresc sa traiasca ca mine, ca urmare nu ma vad in superioritate. Sunt sigur ca, in ochii multora, eu sunt un fraier, pentru ca, fata de ei, traiesc o viata in tipare, ma supun unor reguli, ma chinuie constiinta civilizatiei. Ei nu dau doi bani pe asta: regulile le fac ei, traiesc cum vor, n-au obligatii, dar au, da, au multe drepturi. Ca asa stiu ei: ca noi, fraierii, suntem obligati sa sustinem.
Spui ca sunt ostil fata de tigani. Ia sa vedem: nu-i arat cu degetul; dar ii ocolesc. E semn de ostilitate? Acum sa nu-ti inchipui ca trec strada daca ma intalnesc cu un tigan...dar o fac, cu siguranta, daca in drum stau mai multi tigani tolaniti pe trotuar, mananca seminte si scuipa. Sau daca trebuie sa stau (la vreo coada) langa ei; sunt batran, dar n-am reusit niciodata sa fac fata timp indelungat putoare de nespalat. Ce, crezi ca-i trimit la baie? Plec de acolo, nici nu ma baga in seama. Copiii mei nu se intersecteaza cu tiganii, ca n-au unde: pe la scoli...mai rar, cum deja vorbiram, prin parcuri tiganusii n-au treaba, la ei strada e sursa de venit si aventura. Dar nu mi-am smuls vreunul din copii daca s-a catarat un tigan pe vreun leagan, in imediata vecinatate.
Cu angajatu' ai dreptate, nu se inghesuie mai nimeni; dar sunt puternice motivele pentru care n-o fac. E frumos ce spui: intinde-le mana si nu-i mai privi ca pe naiba; ok, dar cum s-o fac? Crezi ca, doar prin autoimpunere, de maine pot sa-mi devina simpatici? Nu, nu se poate. Dar pot sa fac altceva: de maine, pot sa-l privesc cu simpatie, ca pe oricare om, pe primul tigan la care vad un semn de bunavointa fata de mine sau societate, fara sa am vreo urma de retinere datorata etniei sale, si sa-i intorc gestul. Intrebarea e: apuc sa traiesc sa vad asa ceva?
Altminteri, eu cred in acest concept mentionat de cateva persoane de aici, conform caruia tiganii nu doresc nici o integrare, pentru ca nu se simt bine acolo unde vrem noi sa-i integram. Insa, abili cum ii cunoastem dintotdeauna, ar vrea beneficiile integrarii si zbiara din toate puterile ca sunt marginalizati acolo unde, de fapt, le place sa traiasca.
Iar noi cascam gura si ne incolonam in fata celor care ne explica superior ce nobil este sa intizi mana amaratilor de tigani discriminati. E datoria noastra!
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lor
![](foto.gif)
![](foto.gif)
ralcat spune:
Rufus, ca bine le zici, jos palaria.
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank"> In sufletul meu
Eu
lia popescu spune:
Acum 15 ani, un prosper doctor francez ii spunea sotului meu ca romanii nu se poarta frumos cu tiganii, ca nu le ofera sansa integrarii in societate...Sotul meu i-a raspuns ca asa este, dar ca noi nu ne pricepem la treaba cu integrarea, ca avem altele mai urgente (trecusera doar cativa ani de la Revolutie), asa ca poate ca ne arata ei cum sa o facem. Iata ca avem ocazia sa vedem si minunea asta...cum se integreaza tiganii nostri in tari civilizate, democratice, cu mult mai multe fonduri destinate protectiei si integrarii sociale...Si ce vedem??? Actiuni in forta ale politiei, care este mult mai putin timida decat politia romana, tendinta de a abdica de la principiile democratice ale acelor tari, adica duritate si intransigenta...
Mie imi este teama ca de fapt poporul roman va sfarsi prin a fi asimilat de tigani- aud tot mai des manele, la vecinii mei romani, vad lanturi groase de aur, la pieptul lor paros, mi-e jena cand le vad copiii supraponderali, tipand si imbrancindu-se pe strada...
Pe de alta parte vad alti vecini, tigani, ca si-au deschis magazin si ca inainte de a te servi, se spala pe maini...E adevarat ca au stat 5 ani in Germania... Poate ca totusi un stagiu in Vest nu le face rau. Toleranta noastra nu face bine...
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/crissandrada/crissandrada.jpg)
crissandrada spune:
Nu am citit tot pentru ca in timp ce citeam mi-am adus aminte ca primarul de la noi dn oras a facut acum cativa ani niste blocuri la marginea orasului pentru tigani. A vuit presa ca parca ar fi in lagar, ca sunt izolati ca, ca.... Conditiile erau foarte bune. Binenteles ca si ei au fost nemultumiti si au distrus tot. Au intrat cu animale in casa, faceau focul in mijlocul camerei, aruncau gunoiul de la etaj. Deci se incearca educarea si integrarea lor dar nu ai cu cine. Nu sunt capabili sa duca o viata civilizata. Evident nu toti mai sunt si exceptii.
Bazar general DC
Criss
![](mamica.gif)
![](zana.gif)
![](zana.gif)
"Humor is mankind's greatest blessing" - Mark Twain (Umorul este cea mai mare binecuvantare a omenirii)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Selene_Bunny/Selene_Bunny.jpg)
Selene_Bunny spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui ladyJ
Cu placere. A, deci nu au existat INCA incercari de ´´antrenat spre civilizatie si morala etica´´? Atunci cum ai ajuns tu la concluzia din primul post? Daca mi se permite o mica paranteza, mElaine, tu te consideri ´´civilizata si cu morala etica´´?(scuze ca tot citez cuvintele astea, dar nu pot scapa nicicum de ele ![]() Daca da, cum crezi tu ca ai ajuns sa fii ´´civilizata si cu morala etica´´? Ce factori principali au contribuit la ´´civilizarea ´´ta?Enumera-i pe aia importanti. |
ladyJ, au existat, am vazut un reportaj foarte interesant pe aceasta tema. Reportaj facut in Romania, desigur. Femeia care umbla cu portavocea prin satele de tigani, urland cat o tineau plamanii "trimiteti copiii la scoala, este important sa fie educati" nu era romanca, dar invatase romana. Tigancile intervievate au spus ca "asa e viata la noi, nu facem scoala". Un tigan care batea metalul pentru cazan a spus ca s-a hotarat acum, la 40+ ani, sa faca 4 clase, ca sa-si poata lua permisul.
Au filmat si scoala, erau ceva copii, se chinuiau sa invete alfabetul si limba romana. Profesoara mi se pare ca era tot o tiganca, mai rasarita, ca facuse Asistenta Sociala.
Unii sunt lenesi ca asa le place, in spatele casei fostului meu prieten, pe un maidan, e plin de tigani, parca 200 numarasera politistii cand a izbucnit un incendiu acolo. De toate varstele. Peste drum de my ex, sta un batran care, desi zdrahon, nu mai poate munci pamantul. A chemat o tiganca sa-i sape gradina, ca-i da niste bani. Raspunsul? "Aia sa ti-o sapi dumneata".
Deus, stii ca, in Cluj, pe vremea fostei primarii, se facusera pentru tigani niste dusuri pe la gara? Canci, nu le-a pasat de ele, tot in apa de la fantana arteziana de la Avram Iancu se spalau...
Si sunt tigani si tigani, asta recunosc si ei intre ei.
Mie occidentalii mi se par fraieri pentru ceea ce am scris aici: http://forum.desprecopii.com/forum/pop_link_reply.asp?TOPIC_ID=155334&REPLY_ID=6203566
Eu, daca vad la Oncos o tiganca de vreo 14 ani, oribil de murdara, cu un prunc de vreo 2 luni in brate, si ala, oribil de murdar, pe care il arunca in sus ca pe-o papusa si-l prindea apoi in brate - intre reprizele de cersit - cui pot sa ma adresez?
Alta cauza pentru care copiii de tigan nu reusesc sa urmeze scoala: parintii pleaca... la munca... sau nu... in Italia, Spania si ii iau si pe ei, copiii "saltand" astfel un semestru sau chiar anul.
Unchiul meu era in excursie in Italia, s-a asezat pe o banca sau pe o bordura intr-un parc, sa cerceteze harta, si o tigancusa care il urmarise pana atunci (romanca), hat, a intins mana pe sub harta si i-a smuls banii din buzunar... A aflat ca era romanca fiindca a alergat dupa ea si si-a recuperat banii...
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
www.desprecopii.com/cover/albumphoto/folderview.asp?bid=&folder=Selene_Bunnx" target="_blank">Daria pe coperta!
Particip la bazaruri - periodic produse noi, nu uitati sa verificati!
inaioana spune:
BBC a facut un documentar foarte interesant despre aceasta problema, care pleaca de la exploatarea infioratoare a copiilor si arata perpetuarea abuzului din generatie in generatie. Este doar o problema a tiganilor romani si in mod evident ea pleaca fara echivoc de la modul in care societatea romaneasca a tratat lucrurile si le trateaza in continuare.
Puteti vedea documentarul www.youtube.com/watch?v=J6B8zDpAE0w" target="_blank">aici, are 6 parti, recomand vizionarea tuturor, in ordine.
Poate ca macar ca parinti care stiu sa vorbeasca foarte frumos si sforaitor despre abuz pe la alte sectiuni de pe aici, uitandu-va la acesti copii (si la adultii care au fost si ei copii)sa intelegeti radacinile vechi ale problemei si cat de mult "ajuta" atitudinea Romaniei ca societate civila cat si ca autoritati de stat la crearea si intretinerea situatiei romilor.
Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si www.youtube.com/watch?v=jioYwuky3tk" target="_blank"> Gruia (DPN ian.2011).