Tiganii cu pasaport romanesc
Raspunsuri - Pagina 6
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/columbiana/columbiana.jpg)
columbiana spune:
ma gindeam la paralela (simplista, cit o pauza de 15 minute de job:)) intre tiganii romani si indienii canadieni; asta pentru ca si indienii sunt o minoritate extrem de delimitata cu un stil specific de viata, cu care exista oaresce probleme in zona din cind in cind; traiesc in rezervatii, au probleme cu alcoolul, durata scazuta de viata, curatenia nu e tocmai la ea acasa pe la ei prin sate; daca nu provoaca tulburari sunt lasati in pace (au fost episoade, cind Biserica Catolica le-a luat copiii si i-au dus in orfelinate sa-i educe, prin "60 si s-a ajuns la abuzuri si copii dezradacinati si suferinta, de si-a facut mea culpa BC, nu demult- so Andries, e o crima testata si cu rezultate devastatoare sa le iei copiii de linga familii si din mediul lor social) exista totusi ceva sfint : legea, cea canadiana nu cea tribala; nu fura, nu agreseaza, nu fac mizerie in afara rezervatiei pentru ca ii frige legea ca pe oricare cetatean; zilele astea si-au reglat ei niste conturi intre ei pe la Oka, in rezervatie, si masinile de politie s-au adunat urgent in zona ca ciupercile dupa ploaie; nu i-au lasat sa-si faca singuri dreptate; oricum de obicei in preajma (unde se stiu mai turbulenti) misuna politia in patrulare;
So nu mai bateti apa-n piua pe integrare, ca nu se vor integra niciodata si nici nu e o solutie; ramine civilizatia (respectul legislatiei), doar ca asta ar trebui inceput la nivel de tara intreaga.
tiganii romani...nu respecta nici o lege, ca deh, nici romanii nu o respecta; e descurcareala si mizeria la ea acasa, ca le tzine; baiul e ca duc in Europa ce vad acasa cu ei, si incearca sa o aplice;
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
blackpanterro spune:
Poate ca indienii aia, saracii, inca sufera ca li s-au luat pamanturile si au fost limitati la amaratele alea de rezervatii. Aceleasi probleme apar si in Australia cu aborigenii. Stapanii de drept ai pamanturilor alungati si apoi marginalizati la maxim...cred ca m-as apuca si eu de baut la asa nedreptate...
Adriana 36+ Isabelle Marie si Aidan Alexander - 5 ani
A ticket to hell has never been funnier
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/capcaunul/capcaunul.jpg)
capcaunul spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ana Stroe tiganii romani...nu respecta nici o lege, ca deh, nici romanii nu o respecta |
cea mai scurta dar si cea mai cuprinzatoare descriere a problemei!
Natasa spune:
citat din mesajul lui Ana Stroe So nu mai bateti apa-n piua pe integrare, ca nu se vor integra niciodata si nici nu e o solutie; ramine civilizatia (respectul legislatiei), doar ca asta ar trebui inceput la nivel de tara intreaga. tiganii romani...nu respecta nici o lege, ca deh, nici romanii nu o respecta; e descurcareala si mizeria la ea acasa, ca le tzine; baiul e ca duc in Europa ce vad acasa cu ei, si incearca sa o aplice; http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759 |
Perfect spus. Dam vina pe tigani, dar nu ne uitam in jur sa vedem citi romani nu respecta nicio lege! Si nu stiu ce sperante de integrare a tiganilor mai avem noi cind din ce in ce mai multi romani se "tiganizeaza". Asta nu inseamna ca se apuca de facut tuciuri ci ca asculta manele la maxim, isi poarta lanturile si maieurile cu mindrie maxima, injura de l-ar rusina si pe cel spurcat tigan, se spala cind ploua...
ladyJ spune:
Rufus, nu stiu cum ti-as putea explica astfel incat sa fiu sigura ca intelegi ce vreau sa zic. Daca ai fi in fata mea ar fi mai simplu..
Ideea e ca este extrem de nedrept sa te opresti in fata paravanului ´´tigan´´ si sa pui acestei minoritati in carca toate esecurile romanesti.(!) Tot aud ca ei ne fac de ras in lume, ei sunt hoti, ei ne obliga sa tinem geanta cu ambele maini, ei refuza scoala, ei nu se spala..etc si etc.
Rufus, oamenii care traiesc asa cum o fac multi tigani romani, nu vor veni niciodata la tine sa-ti spuna ca ei gresesc,ca tu ai dreptate, ca nu e Ok sa refuze scoala,si toate cate le mai fac. Stii de ce? In primul rand pentru ca ei nu isi dau seama si n.au cum sa fie convinsi de superioritatea stilului tau de viata, le e strain.
Si in al doilea rand..sau poate asta e primul, tu esti ostil fata de ei. Tu ii arati cu degetul. Tu nu iti lasi copiii langa copiii lor. Tu ii ocolesti cand treci pe langa ei. Tu nu ii angajezi...etcetera.
(nu tu personal, zic asa la modul general)
De la tine, cel care te consideri superior lor dpdv al educatiei trebuie sa vina mana intinsa spre ei.
Ce poti tu face ca simplu cetatean? In primul rand incearca sa nu ii mai consideri dracu in persoana.
Doi la mana, sa renuntam a le mai spune copiilor nostri ´´te dau la tigani daca nu esti cuminte´´
Si tot asa...
Iar statul cu ale lui institutii, trebuie sa se ocupe de ei pentru ca si ei, ca si tine, sunt cetateni romani. Legi. Dar mai mult decat legi, respectarea lor.
PS-despre imigrantii din Franta si problemele occidentalilor cu minoritatile nu vreau sa vorbim pentru ca eu cred ca e alt subiect.Tiganul roman care cerseste la metrou nu cred ca-i cea mai mare problema importata a Frantei, Germaniei, Belgiei..
ladyJ spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Natasa
Perfect spus. Dam vina pe tigani, dar nu ne uitam in jur sa vedem citi romani nu respecta nicio lege! Si nu stiu ce sperante de integrare a tiganilor mai avem noi cind din ce in ce mai multi romani se "tiganizeaza". Asta nu inseamna ca se apuca de facut tuciuri ci ca asculta manele la maxim, isi poarta lanturile si maieurile cu mindrie maxima, injura de l-ar rusina si pe cel spurcat tigan, se spala cind ploua... |
Ana si Natasa,
![](floare.gif)
gmmm spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui ladyJ
Ahh, nu, vorbesc ca sa ma aflu-n treaba. ![]() Procesul de integrare nu este o actiune care incepe azi si se termina maine. Grupurile minoritare, tiganii, ca despre ei vorbim, au existat in aceiasi forma si in alte tari, Germania de exemplu. Viata nomada, refuzul educatiei, rezistenta, viata traita intre cateva furtisaguri, lupte de strada, afaceri necurate, etc si etc. Acum, ce crezi tu, oare o minune dumnezeiasca a facut ca toate astea sa dispara? Secretul este simplu: se ofera alternative si se stabilesc reguli. Incalci regulile? Platesti in consecinta. Dar platesti, nu il luam pe ´´lasa ma ca merge-asa´´ in brate. EDIT Gmmm, cand ma mai citezi, ia te rog toata fraza, nu o schilodi in halul asta. ![]() |
Imi cer scuze ca v-am suparat, sint de-abia la faza cu invatatul regulilor de postare.
Cit despre repectatul legii, sint in intregime de acord.
Iata insa doar un exemplu de ce sint dubitativa.
Pe aici sint ce se cheama "gens du voyage", nomazi, educatie din cind in cind (cit stau iarna intr-un singur loc). Endogamie. Adesea implicati in infractiuni.
N-au o reputatie prea buna, desi nu e "politiquement correct" sa o strigi in gura mare.
Pot fi ei oare considerati cu adevarat integrati?
Sau indienii de care vorbea Ana Stroe?
gmmm spune:
Punctul meu de vedere.
1. Exista o expresie: "on ne fait pas boire un cheval qui n'a pas soif" ("nu faci sa bea un cal caruia nu-i i-e sete"; ma rog, la origine vorba era cu magarul, dar mi-a fost teama sa nu se interpreteze).
Au tiganii dorinta sa se integreze? Sint ei nefericiti cu situatia actuala? Nu cumva le plingem noi de mila mai mult decit isi pling ei insisi soarta?
2. Infractiunile unora nu justifica infractiunile altora. E si o chestie de scara ("ti-am dat in cap, dar si tu ai mers fara bilet") dar si o chestie de frecventa, cum zicea altcineva.
3. Cind sint copii, e inuman sa-ii iei de linga parinti; perfect de acord. Cind sint adulti, e prea tirziu sa se schimbe. Atunci cind poti sa actionezi?
4.Eu personal nu simt nici un miligram, ce zic, nici un nanogram de vina pentru soarta lor.
Tot eu care am muncit toata viata pina mi-au sarit capacele sa le pling de mila?
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/maru/maru.jpg)
maru spune:
jos palaria
citat din mesajul lui Rufus Pai, s-o luam pe rand: -copilul tigan se naste intr-o familie de tigani; in general, chiar daca nasterea este intr-un spital, locuinta este improprie. Oriunde s-ar naste, majoritatea nu au acte. De ce le-ar trebui? Dupa o copilarie lipsita de atentia unui parinte, in care fac cam ce vor si invata sa supravietuiasca prin orice mijloace, tiganusul rateaza scoala, pentru ca parintii considera ca-s prea saraci sa-i tina in scoli, cred ca scoala e pierdere de timp si nici nu tine de foame. Sau ii doare-n cot, pur si simplu. Asta desi tiganii au locuri rezervate la toate gradele de invatamnt, complet gratuit. Dupa un alt stagiu pe strada, loc in care invata de la fartati cam tot ce trebuie sa stie pentru viata de care are parte, tiganul adolescent incepe sa se afirme, deoarece, ca orice tanar, are dorinte, vise, aspiratii. Tot ca orice tanar, nu are destula minte si braveaza...si incepe sa intre in incurcaturi. Oricui ii trebuie bani...el, cum sa-i obtina? Nu stie sa faca nimic, nici n-a facut nimic de cand se stie si, evident, nimeni nu-l angajeaza sa faca ceva. Si atunci fura de la altii, declarand ca n-are ce manca. Nu fura doar pentru mancare...am stabilit, deja, ca are aspiratii, asa ca intra tot mai adanc...pana cand mintea incepe sa-i functioneze, este implicat in clanuri, organizatii, gasti, fara care nu mai poate trai. Trece granita, pentru ca aici nu prea mai are ce face, dincolo pretiosii aia de occidentali habar n-au cu cine au de-a face. Gresesc si acolo, pentru ca, daca ar fi isteti, ar trai din furat pana la adanci batraneti, la cat sunt aia de fraieri...dar nu, mai omoara, mai violeaza, ca sa iasa din monotonie. Putini ajung la batranete (exista statistici). Daca nu mor injunghiati sau taiati cu sabia, impuscati sau loviti cu masina, sunt bolnavi, platind tribut unei vieti dezorganizate, inca de la nastere. Ei bine, de "necivilizarea" lor suntem noi toti scosi raspunzatori. Noi, care le avem pe toate si, deci, avem si datorii catre semenii nostri neintegrati. Noi, care platim impozite, ne scad lefurile, dar ne trimitem copiii la scoala, unii in conditii de neimaginat pentru altii, ca odraslele noastre sa faca mai mult decat am putut noi; noi, care suferim si raspundem civil pentru faptele copiilor nostri, ne zbatem sa-i tinem in toate scolile posibile, sa le lasam o casa, un frigider, sa le gasim o slujba, daca ei nu-s in stare, sa-i insuram, sa ne crestem nepotii, ca sa le fim de ajutor copiilor. Noi suntem de vina ca tiganii, desi incaseaza ajutoare sociale, nu dau doi bani pe copiii lor. Noi. De ce noi? De ce nu-s de vina parintii-tigani? RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lor ![]() ![]() "EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde |
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/maru/maru.jpg)
maru spune:
hai buli sa recunoastem ca sunt enorm de multi copii romani care se nasc in conditii de saracie crasa, da? si procentul copiilor romani care ies din saracie e sensibil mai mare...
citat din mesajul lui buli copiii, cind se nasc, toti copiii sint egali. si totusi, copiii de tigani, cind se nasc, se nasc in urmatoarele conditii: nu au: - casa - acte - familie organizata - bani, proprietati in schimb, au: - complexe - respingere din partea societatii - traditii nu tocmai favorizante (vezi nuntile la 10-12 ani) ei, bun, as vrea eu sa vad un copil - netigan - care vine pe lume in aceste conditii, cam cum se descurca. iar astia, civilizatii, netiganii, care le stiu pe toate asa bine sa faca un gest oricit de mic, astfel incit acele zero sanse sa se transforme in 0,1 sanse. si sa inteleaga ca tiganii si netiganii sint intr-o cursa in care cei din urma nu doar ca au 1000 de km avans, ba mai sint si cu masina. si ca in conditiile astea, primii sint pierduti din start. si ca e normal sa incerce sa fure startul. ca ca netiganii ar trebui sa le dea macar o bicicleta si apoi sa aibe pretentii. dar e asa usor sa te cocoti la tribuna si sa pui miinile in sold, iti da asa o impresie de putere, nu? www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@ |
stiti ca sunt tigani romani si la Montreal? stiti ca au incercat nenumarate agentii guvernamentale si neguv sa ii ajute, sa ii trimita la scoala, copii sa fie integrati? Cei mici merg si se descurca f bine, pentru ca sunt hraniti, imbracati si nu li se da o atentie speciala...insa cum ajung la pubertate sunt retrasi de parinti de la scoala si...o iau iar pe cai tiganesti
in toamna m-a acostat o tiganca romanca la 2 pasi de Queens park, cersind. Era imbracata nu cu fuste, ci cu turcisme si n-as fi stiut ca e romanca daca nu injura dupa o indianca ca nu ii daduse aia nimic... Cersea in fata spitalului chipurile avea copilul bonav. Asta nu merge aici, copiilor si parintilor le sunt asigurate toate conditiile posibile. Am intrebat-o unde are copilul internat si m-am uitat dupa labelul de parinte unde sunt trecute toate informatiile. Mi-a vazut badgeul si a inceput sa ma injure si sa tipe si se repezea la mine. Mi-a fost rusine si am intrat in cladirea unde lucrez (birourile noastre nu sunt in spital) si gardianul a iesit imediat sa investigheze. De ce a trebuit sa traiesc asa ceva?
Am lucrat intr-o scoala cu o populatie rroma de peste 70 la suta. Copii cuminti, care vroiau sa invete si copii care la 10 ani erau deja spaima scolii.
Am lasat repetenti si nu am avut nici un parinte rrom sa vina sa imi ceara socoteala. Si asta pentru ca nu am tinut cont de culoarea pielii niciodata. Dar cele spuse de Rufus sunt dureros de adevarate...
Aveam o eleva tare frumusica dar lenesa. Si faceam cu ea temele la sf de ore. Tatal ei a venit si m-a rugat sa nu o las pe Roza repetenta ca era deja a 3-a oara in clasa I si ar fi dat-o afara din sistem. Ca el a facut 8 clase si ca munceste in combinat si e tare apreciat in tiganie. Ce pacat insa ca mama o lua pe Roza la furat la piata decum dadea caldura. Pana m-am prins si am discutat cu tatal, care ce o facut, ce n-o fi facut, dar Roza nu a mai lipsit. Si a terminat 4 clase cu mine, cu dureri si suferinte, dar a terminat apoi 8 clase. Nu cred ca a facut liceul, am plecat si nu mai stiu...