Tiganii cu pasaport romanesc

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns buli spune:

accept, tu vorbesti serios?

www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Pai, s-o luam pe rand:
-copilul tigan se naste intr-o familie de tigani; in general, chiar daca nasterea este intr-un spital, locuinta este improprie. Oriunde s-ar naste, majoritatea nu au acte. De ce le-ar trebui? Dupa o copilarie lipsita de atentia unui parinte, in care fac cam ce vor si invata sa supravietuiasca prin orice mijloace, tiganusul rateaza scoala, pentru ca parintii considera ca-s prea saraci sa-i tina in scoli, cred ca scoala e pierdere de timp si nici nu tine de foame. Sau ii doare-n cot, pur si simplu. Asta desi tiganii au locuri rezervate la toate gradele de invatamnt, complet gratuit. Dupa un alt stagiu pe strada, loc in care invata de la fartati cam tot ce trebuie sa stie pentru viata de care are parte, tiganul adolescent incepe sa se afirme, deoarece, ca orice tanar, are dorinte, vise, aspiratii. Tot ca orice tanar, nu are destula minte si braveaza...si incepe sa intre in incurcaturi. Oricui ii trebuie bani...el, cum sa-i obtina? Nu stie sa faca nimic, nici n-a facut nimic de cand se stie si, evident, nimeni nu-l angajeaza sa faca ceva. Si atunci fura de la altii, declarand ca n-are ce manca. Nu fura doar pentru mancare...am stabilit, deja, ca are aspiratii, asa ca intra tot mai adanc...pana cand mintea incepe sa-i functioneze, este implicat in clanuri, organizatii, gasti, fara care nu mai poate trai. Trece granita, pentru ca aici nu prea mai are ce face, dincolo pretiosii aia de occidentali habar n-au cu cine au de-a face. Gresesc si acolo, pentru ca, daca ar fi isteti, ar trai din furat pana la adanci batraneti, la cat sunt aia de fraieri...dar nu, mai omoara, mai violeaza, ca sa iasa din monotonie.
Putini ajung la batranete (exista statistici). Daca nu mor injunghiati sau taiati cu sabia, impuscati sau loviti cu masina, sunt bolnavi, platind tribut unei vieti dezorganizate, inca de la nastere.

Ei bine, de "necivilizarea" lor suntem noi toti scosi raspunzatori. Noi, care le avem pe toate si, deci, avem si datorii catre semenii nostri neintegrati. Noi, care platim impozite, ne scad lefurile, dar ne trimitem copiii la scoala, unii in conditii de neimaginat pentru altii, ca odraslele noastre sa faca mai mult decat am putut noi; noi, care suferim si raspundem civil pentru faptele copiilor nostri, ne zbatem sa-i tinem in toate scolile posibile, sa le lasam o casa, un frigider, sa le gasim o slujba, daca ei nu-s in stare, sa-i insuram, sa ne crestem nepotii, ca sa le fim de ajutor copiilor.
Noi suntem de vina ca tiganii, desi incaseaza ajutoare sociale, nu dau doi bani pe copiii lor. Noi.

De ce noi? De ce nu-s de vina parintii-tigani?

RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns karfe spune:

Citat:
citat din mesajul lui buli

accept, tu vorbesti serios?

www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@

Eu cred ca da! Ce sa ne mai ascundem dupa deget:ne-au distrus ca natie.Si ce ma deranjeaza mai tare ca multi romani au devenit tigani.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deus spune:

sa nu uitam ca sunt si tigani harnici si care au traditii si vieti decente...
asa-i Rufus, noi toti suntem raspunzatori de ceea ce avem in tara si de ce anume "exportam"

poate ca avem ceva in sange, asa cum au si mexicanii sau negrii in SUA, sa nu ne ascundem dupa degete ca nu excelam nici noi ca si romani prin harnicie , seriozitate, stabilitate

langa blocul meu este o padure unde locuieste un clan de tigani cotrobaitori prin gunoaie - murdari, urati si slabi. Au copilasi nascuti si crescuti in padure.
Intr-o zi o tiganaca era bagata pana la brau in tomberon si al meu baiat ma intreaba : "mama, doamna mai poate sa iasa?" la care am ramas masca,pentru el era o doamna:-)
noi nu le dam nici macar o sansa, ei nu au cum sa faca gradinita, scoala, sa lucreze...la 30 de ani daca ii luam de pe strazi si incercam sa facem din ei persoane compatibile cu secolul in care traim este prea tarziu.
Probabil ca trebuie sa finantam serios parintii, educatia pentru ca generatile viitoare sa aiba sanse. Altfel nu avem cum sa-i ajutam, sa ne ajutam.
Pe tiganii acestia am incercat sa-i chem sa fac treaba la bloc, sa stranga fierul/hartia si altele de prin beciuri - ei au venit si au pus umarul...in schimb toate "doamnele" din bloc care activeaza cu nesat duminica la biserica au refuzat ajutorul lor si au spus ca nu vor sa-i ajute fiindca ei nu muncesc...nu au vrut sa-i lase sa duca din beci o vana de fonta, veche de 30 de ani! Normal ca a iesit o cearta "civilizata" si ca le-am dat vana si caloriferele vechi de prin beciuri:-))))

.... mie imi este ciuda si pe "rasa ariana" ce mananca seminte si le scuipa pe jos, asculta manele la maxim, isi etaleaza burtoaiele dizgratioase cu lanturi la gat, etc...cred ca si ei strica imaginea Ro pe unde umbla prin lume

devii ceea ce practici
www.de-azi.ro
http://oscarfriends.wordpress.com/

"Daca abatoarele ar avea pereti de sticla, am fi cu totii vegetarieni." Linda si Paul McCartney

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui Rufus
Trece granita, pentru ca aici nu prea mai are ce face, dincolo pretiosii aia de occidentali habar n-au cu cine au de-a face. Gresesc si acolo, pentru ca, daca ar fi isteti, ar trai din furat pana la adanci batraneti, la cat sunt aia de fraieri...

Da, Rufus, occidentalii acum s-au dat jos din copac...

Fraieri? Ma faci sa zambesc, nu stiu, zambesc de cate ori aud o ´´zicala´´ din asta romaneasca, o prejudecata grosolana cu privire la ´´straini´´.
Occidentalii aia ´´fraieri´´ s-au lovit de genul asta de probleme cu grupurile anti-sociale, minoritare sau nu, cu mult inainte de a cunoaste noi definitia anti-socialului.
Diferenta o constituie exact faptul ca ei, occidentalii, n-au stat si s-au intrebat CUm sa faca, la infinit. Au facut, au gasit cai de integrare a celor care nu se vroiau integrati.

Nu s-a nascut ´´smecheria ´´ in Romania, sorry pentru cei care o considerau mare realizare romaneasca.

Revin, vreau sa iti citesc cu atentie restul mesajului...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cait spune:

Pe aici multe organizatii au incercat sa le spele copii, sa-i trimita la scoala, sa-i scoata din mizeria in care traiesc..Ce credeti cc ca au cerut parintii in schimbul acestor "servicii":bani..Sa le dea bani sa-si lase copii la scoale, sa-i spele si multe altele..
Pe la mine prin zona in ultima vreme sunt din ce in ce mai multi si mai agresivi daca nu le dai sau nu-i lasi sa-ti spele masina.
Ca sa nu mai spun cc ca acum seara au ajuns sa cerseasca si pe la St Tropez si sa agreseze turistii care nu le dau nimic.
Si e drept f rar vezi cersetori de alte natii decat rromi pe aici.

Cait
www.biomonde.ecosapiens.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deus spune:

Cait - ei sunt reflexia noastra...aici i-am educat/acceptat sa fie asa de smecheri.

Sunt curioasa de ce nu se intreaba nimeni cum de nu vezi tigani de genul celor hoti/murdari in unele sate din Ardeal? in Rametea de exemplu.
Acolo toata lumea munceste si satul arata parca-i desprins de pe harta Ro

devii ceea ce practici
www.de-azi.ro
http://oscarfriends.wordpress.com/

"Daca abatoarele ar avea pereti de sticla, am fi cu totii vegetarieni." Linda si Paul McCartney

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gmmm spune:

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ
Occidentalii aia ´´fraieri´´ ... au gasit cai de integrare a celor care nu se vroiau integrati

Sinteti sigura?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui gmmm

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ
Occidentalii aia ´´fraieri´´ ... au gasit cai de integrare a celor care nu se vroiau integrati

Sinteti sigura?

Ahh, nu, vorbesc ca sa ma aflu-n treaba.

Procesul de integrare nu este o actiune care incepe azi si se termina maine. Grupurile minoritare, tiganii, ca despre ei vorbim, au existat in aceiasi forma si in alte tari, Germania de exemplu. Viata nomada, refuzul educatiei, rezistenta, viata traita intre cateva furtisaguri, lupte de strada, afaceri necurate, etc si etc.

Acum, ce crezi tu, oare o minune dumnezeiasca a facut ca toate astea sa dispara?

Secretul este simplu: se ofera alternative si se stabilesc reguli. Incalci regulile? Platesti in consecinta. Dar platesti, nu il luam pe ´´lasa ma ca merge-asa´´ in brate.

EDIT
Gmmm, cand ma mai citezi, ia te rog toata fraza, nu o schilodi in halul asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adra_bell spune:

Eu ma intreb daca unii dintre cei care scriu atat de vehement impotriva tiganilor au si cunoscut astfel de paria ai societatii.
Noi eram prieteni cu o familie de tigani "romanizati" cum se zice. Ea imi povestea ca "e coborata din copac" doar de la parinti incoace, bunicii erau dintr-aceia care mergeau cu satra. El era un baiat extraordinar, foarte negricios si cam uratel, zidar de meserie, isi gasea foarte greu de lucru. Mereu era marginalizat pe motiv ca e tigan, lua tepe de la romani care fie nu-l plateau deloc, fie il plateau mai putin decat promisesera. Muncea bietul om toata ziua, pana la epuizare, ca sa-si intretina copilul si sotia si totusi abia aveau din ce trai. Scoala nu aveau prea multa, cam 10 clase, dar si tiganii muncitori cu scoala putina ar avea dreptul sa traiasca, nu-i asa?
Veneau des la noi in casa si ne-au sarit in ajutor cand am avut nevoie si cu ce au putut, ca intre prieteni. Mergeam des in camera lor umila dintr-un camin de nefamilisti, la o cafea sau pur si simplu treceam sa-i vedem, sa o mai vedem pe fetita lor. Nu era o relatie de mila, nici pe departe, erau prietenii nostri.
Mai sunt si acum doar ca au plecat in Spania acum trei ani, unde muncesc, nu fura, nu cersesc. Traiesc mult mai omeneste decat aici.
Ah, si am uitat sa va spun, cand i-am cunoscut, spre rusinea mea, mi-a fost teama de ei si o perioada nu i-am scapat din ochi, de teama sa nu-mi fure ceva.

adra_bell si Eva-Elena (14 nov 2007)
about Eva

secolul XX la subiectiv

Inseamna si asta ceva dar nimeni nu intelege ce

Mergi la inceput