Tiganii cu pasaport romanesc

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

Da, Rufus, occidentalii acum s-au dat jos din copac...

Eu credeam ca se intelege in ce sens am vorbit de "fraierii" de occidentali, dar vad ca, cel putin tu, n-ai inteles; asa ca me explic: era vorba despre occidentali care, neinvatati cu gainariile, furturile si alte "delicatese" (alea, cu care noi suntem zilnic omeniti), habar nu au sa-si pazeasca geanta, buzunarul, portofelul, geamul si usa la casa, curtea sau masina. Prin urmare, sunt prazi usoare fata de romanii care isi tin gentile cu doua maini, banii in chiloti, isi pun gratii la geam si in masina isi lasa doar scaunele si volanul, in rest totul putand face picioare.
Am citit, de curand, ca occidentalii au mai invatat ceva: cum dispare sina de cale ferata si cabluri electrice feroviare. Noi stim demult, nu?

Lady, astept sa citesti ce am scris mai sus. Este vreun neadevar acolo?

RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Deus

sa nu uitam ca sunt si tigani harnici si care au traditii si vieti decente...
asa-i Rufus, noi toti suntem raspunzatori de ceea ce avem in tara si de ce anume "exportam"

Oricine recunoaste existenta unor tigani care-si vad de treaba, sau existenta unor romani care se comporta mai rau ca unii tigani.
Dar, cred ca n-are rost sa discutam la aceste limite extreme, ci intre aceste limite, daca vrem sa nu ne mai ascundem dupa degete, pentru ca, desi nu o sa emitem nici o lege in urma discutie noastre de aici, cred ca este importanta disputa de idei. Exemple despre "tiganii de treaba din vecini", prezente in amintirea mai multora dintre noi, or fi induiosatoare, dar sunt exact ca "uite, am vazut un caine care merge in doua labe". Adica ceva frumos, dar asa de rar... A cui o fi vina ca si cei care vor sa munceasca cinstit sunt refuzati de angajatori?
Hai sa discutam despre majoritatea tiganilor si despre convietuirea si impactul pe care-l are (aceasta majoritate) cu majoritatea romanilor.
Poate asa inteleg si eu de ce sunt raspunzator de refuzul evident al tiganilor de a se integra in societate, e adevarat, o societate cu reguli, oriunde ar fi aceasta societate.
Si pun si eu o intrebare: de ce nu-si lasa tiganii copiii la scoala?

RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kj74 spune:

cand eram eu profa in romania la un liceu aveam cativa elevi tigani dar sa nu va inchipuiti ca acele locuri rezervate lor erau in primele clase unul singur era la zi in ultima clasa H si asta pentru ca mama lui a intervenit la director iar restul la S A M uri unde nivelul este scazut si foarte scazut si conteaza mult si asta

apoi cum sa poata sa urmeze o facultate de stat in aceste conditii?
iar familiile lor nu straluceau cu banii sa i dea la particulara nu mai vb de meseriile pe care le invatau croitorese si tamplari ei au ajuns acolo fara voia lor nu? pentru asta tre sa existe o chemare aptitudini in alte state scoala de meserii e bine vazuta chiar merg elevii acolo pentru ca asta vor sa faca si stiu ca vor obtine o slujba si o diploma calumea pe cand in romania scoala asta e de umplutura si de ochii lumiii in realitate acolo merg elevii cei mai slabi pregatiti si vb de copiii romani
e un fel de discriminare si asta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Citat:
citat din mesajul lui Rufus
Exemple despre "tiganii de treaba din vecini", prezente in amintirea mai multora dintre noi, or fi induiosatoare, dar sunt exact ca "uite, am vazut un caine care merge in doua labe".

Dada, sau ca aia cu "am vazut un roman nu era rasist".

*speechless*

Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si www.youtube.com/watch?v=jioYwuky3tk" target="_blank"> Gruia (DPN ian.2011).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sdcristian spune:

rufus nu e chiar asa cu saracii vestici naivi

ca de ex la noi nu iti tii geanta cu 2 maini, las mp3ul in masina, uneori imi las geanta pe banca in timp ce fug dupa copil prin parc, nu am gratii la geamuri (as innebuni cu asa ceva). si sunt si la noi tigani, nu au plecat toti. si nu mi s-a furat niciodata nimic. ba este o mama care imi mai pazeste lucrurile, ca i-am dat din hainele mici ale copilului pt al ei. si da, e tiganca.

langa hasdeu in cluj era un fel de tabara, corturi, locuiau acolo cateva familii. nu deranjau cu nimic, nu era galagie, nu faceau mizerie. doar traiau din ce aruncau studentii.

singura solutie pt ei, ca sa aiba si ei o viata buna (cred ca nu poti fi foarte fericit traind din cersit sau din cautat in gunoaie) ar fi scolarizarea. sa isi duca copiii la scoala, chiar daca fac doar 10 clase cat e obligatoriu tot ar fi un mare pas inainte. ar avea acces la slujbe, plus contactul cu scoala te schimba. asta chiar daca nu esti mare premiant. numai ca asta presupune campanii, oameni care sa umble din casa in casa, sa ii convinga sa isi scolarizeze copiii. si nu stiu cine de la noi e interesat de asa ceva. plus ca ar insemna sa ne educam si noi copiii sa nu ii marginalizeze si sa nu-i arate cu degetul pe colegii tigani - daca ai auzi toata ziua doar tiganule, ba ai mai indura si alte umilinte toata ziua in scoala din partea colegilor, la anul te-ai mai duce?

plus ca de mici copii cand se apropie de noi, civilizatii, aud doar tiganule, hotule, murdarule. ei, auzind acelasi lucru ani de zile, intr-un final il crezi si te conformezi. si cum sa ne priveasca ei cu drag si sa nu ne fure, daca de mici copii au fost impinsi la margine si batjocoriti? cand cineva te tot loveste (si la figurat) evident ca ajungi sa-l urasti si sa nu vrei sa fii integrat, nu?

7 +

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui inaioana

Dada, sau ca aia cu "am vazut un roman nu era rasist".

Am auzit adeseori ca romanii care nu agreaza tiganii sunt rasisti.
Ma uit si eu la baza: "Rasismul reprezinta un grup de atitudini care isi au sursa in convingerea ca diferentele sociale si culturale se explica prin diferente biologice si ereditare".(Wikipedia)
Sunt mai multe definitii, particularizate, dar asta-i conceptul. De ce au romanii (impreuna cu alte natii) ceva impotriva tiganilor? Ca-s diferiti biologic? Ca-s nascuti tot din tigani si mostenesc gene?
Ioana, fa un exercitiu de memorie: nu cumva auzi ca tiganii fura, talharesc, insala, nu muncesc, traiesc parazitar, sunt murdari...etc?
Nu inseamna ca, de fapt, asta deranjeaza restul lumii si nu originile lor?
Nu inseamna ca faza cu rasismul, in acest caz, este un slogan ce nu-si gaseste locul, dar este folosit ca o moda? Ca mie asa mi se pare...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sdcristian spune:

si pt autoarea subiectului

daca au pasaport de romania sunt romani. de nationalitate rroma, maghiara, germana, ucraineana... dar cetatenia este romana.

astfel ei sunt si cetateni UE.

7 +

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Rufus,nu e o moda, este cunoastere, educatie si civilizatie - cam ce lipseste romanilor (dar si altora) cand se refera a subiectul asta si, din pacate si la multe altele. Hotii fura si talharesc, escrocii inseala si paraziteaza, lenesii nu muncesc etc.
Daca spui "suedezii sunt hoti, escroci si lenesi si exceptiile intaresc regula asta", atunci asta este rasism.

Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si www.youtube.com/watch?v=jioYwuky3tk" target="_blank"> Gruia (DPN ian.2011).

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui sdcristian

rufus nu e chiar asa cu saracii vestici naivi

ca de ex la noi nu iti tii geanta cu 2 maini, las mp3ul in masina, uneori imi las geanta pe banca in timp ce fug dupa copil prin parc, nu am gratii la geamuri (as innebuni cu asa ceva). si sunt si la noi tigani, nu au plecat toti. si nu mi s-a furat niciodata nimic. ba este o mama care imi mai pazeste lucrurile, ca i-am dat din hainele mici ale copilului pt al ei. si da, e tiganca.

langa hasdeu in cluj era un fel de tabara, corturi, locuiau acolo cateva familii. nu deranjau cu nimic, nu era galagie, nu faceau mizerie. doar traiau din ce aruncau studentii.

singura solutie pt ei, ca sa aiba si ei o viata buna (cred ca nu poti fi foarte fericit traind din cersit sau din cautat in gunoaie) ar fi scolarizarea. sa isi duca copiii la scoala, chiar daca fac doar 10 clase cat e obligatoriu tot ar fi un mare pas inainte. ar avea acces la slujbe, plus contactul cu scoala te schimba. asta chiar daca nu esti mare premiant. numai ca asta presupune campanii, oameni care sa umble din casa in casa, sa ii convinga sa isi scolarizeze copiii. si nu stiu cine de la noi e interesat de asa ceva. plus ca ar insemna sa ne educam si noi copiii sa nu ii marginalizeze si sa nu-i arate cu degetul pe colegii tigani - daca ai auzi toata ziua doar tiganule, ba ai mai indura si alte umilinte toata ziua in scoala din partea colegilor, la anul te-ai mai duce?

plus ca de mici copii cand se apropie de noi, civilizatii, aud doar tiganule, hotule, murdarule. ei, auzind acelasi lucru ani de zile, intr-un final il crezi si te conformezi. si cum sa ne priveasca ei cu drag si sa nu ne fure, daca de mici copii au fost impinsi la margine si batjocoriti? cand cineva te tot loveste (si la figurat) evident ca ajungi sa-l urasti si sa nu vrei sa fii integrat, nu?

7 +

Si cine trebuie sa faca primul pas ca tiganii sa ajunga la scoala?
De ce atata indarjire pe tigani sa nu-i lase acolo? De ce trebuie campanii si "mers din casa in casa" ca sa inceapa odata procesul asta de apropiere intre copii, da, greu la inceput, dar fara sanse daca nu incepe? Doar la umilinte si guvinte grele sunt supusi teganii de copii si daca nu merg la scoala...asta-i motiv sa nu mergi la scoala?
Spui ca trebuie campanii...nu sunt de acord, dar, daca gresesc, de ce nu se organizeaza aceste campanii? De catre cine? Pai, poate de asociatii initiate de tigani care au cunoscut si altceva in viata decat traiul la cort. Exista, stiu, dar ce fac alea? Dar organizatii infiintate de cei care inteleg tiganii, dar nu sunt tigani? Adica pentru caini si pisici sunt zeci de asociatii...pentru tigani or fi? Nu sa le dea de pomana...sa le explice, cum spui tu, ce inseamna scoala, de exemplu.
Deci, de ce nu-si dau tiganii copiii la scoala?

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui inaioana
Hotii fura si talharesc, escrocii inseala si paraziteaza, lenesii nu muncesc etc.

Si daca majoritatea tiganilor se comporta astfel...de ce e rasism sa spui ca tiganii sunt asa? Poti, cel mult, sa-mi spui ca exagerez, ca nu trebuie sa generalizez, ca tiganii din alte tari sunt ok...dar rasism???

Mergi la inceput