Tiganii cu pasaport romanesc

Tiganii cu pasaport romanesc | Autor: mElaine

Link direct la acest mesaj

Nu vreau sa starnesc scandal si as dori sa avem o discutie civilizata, fara declaratii soc sau trambitari inutile. Insa, din anumite motive, sunt in acelasi sentiment cu articolul
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7679649-matei-visniec-despre-tiganii-romani-din-franta-buba-spart-nu-mai-poate-inabusita-fraze-corecte-din-punct-vedere-politic.htm
Calatoresc mult si, am constat de multi ani, ca tiganii din Romania sunt foarte vizibili ... asa incat ma astept intotdeauna sa aud injuraturile sau cesetoria lor in limba romana ...
Nu pot sa ascund sentimentul de jena pe care il am cand, romanca fiind, vad cum se milogesc in public tiganii de limba romana, cum scuipa daca le adresezi un cuvant in limba romana, cum isi ridica fustele, cum put, cum isi folosesc copiii in scopuri de cersetorie ... Si asta e o realitate si nu cred ca e cazul sa negam acest lucru.
De ce si iar de ce sunt tiganii din Romania imposibil de antrenat spre cilivizatie si spre morala etica? Unde ar fi problema credeti si ce s-au putea face pentru a-i ajuta?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Pai daca tiganii din alte tari sunt bine-merci, atunci problema este undeva la Romania, ce zici?

Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si www.youtube.com/watch?v=jioYwuky3tk" target="_blank"> Gruia (DPN ian.2011).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui mElaine

De ce si iar de ce sunt tiganii din Romania imposibil de antrenat spre cilivizatie si spre morala etica?

Ca sa ajungi la concluzia asta trebuie intai sa existe\sa fi existat ´´antrenare spre civilizatie si morala etica´´. Exista?A existat? In ce fel?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alina023 spune:

Cred ca intrebarea este cine pe cine educa in acest moment?

Alina, mami de Ana Antonia (06 Dec 2007) si Luca nazdravanul (14 Feb 2003)

Ana, minunea mea iubita Luca, iubitul mamei drag!
Povestea nasterii Anei

Siluan, randunel de pe DC, are nevoie de ajutorul nostru pentru a trai! Nu-l refuzati!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

Citat:

De ce si iar de ce sunt tiganii din Romania imposibil de antrenat spre cilivizatie si spre morala etica?

Ca sa ajungi la concluzia asta trebuie intai sa existe\sa fi existat ´´antrenare spre civilizatie si morala etica´´. Exista?A existat? In ce fel?

Just ! Singuri nu pot ajunge la acel grad de civilizatie si morala etica pe care ni le dorim noi, pentru ca asa au fost obisnuiti sa traiasca, nu i-a scos nimeni din mizerie si nestiinta; si, dupa cum merg lucrurile in tara asta, nici nu cred ca o va face cineva prea curand...
Chiar imi povestea soacra mea ca, de 2 zile, cativa tigani (hai sa nu ne mai ascundem dupa denumirea de "rromi") si-au improvizat un fel de tarc/adapost, langa blocuri, pe un mic teren viran de langa o ghena de gunoi, au pus niste saci uriasi umpluti cu PET-uri, unul langa altul, ca un fel de gard si s-au instalat acolo. Cu catel, cu purcel, cu copii, o bruma de mobilier vechi/rupt adunat de la gunoi...Probabil ca nu vor rezista mult timp, pentru ca ori vor fi goniti de patrulele de politie, ori va face cineva reclamatie si vor fi alungati. Pe de o parte mi se pare normal sa fie indepartati, pentru ca fac galagie, mizerie, aduna gunoaie, isi fac nevoile prin gradinile/scarile blocurilor, pot deveni violenti sub influenta bauturii sau se pot apuca de furat de la blocurile din jur.
Insa, sunt oameni si ei pana la urma. Pacat ca nu au alta alternativa, pentru ca nu de placere stau ei acolo, ci de nevoie, probabil au fost alungati din alta parte (casa nationalizata, corturi sau gherete improvizate ilegal)

Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )

"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mElaine spune:

... ati dat putine stelute la un subiect asa de dificil.
Banuiesc ca sunt reactii subiective si impulsive de la persoane care apartin acestui grup minoritar. Haideti sa discutam despre fapte si si idei, cu realism, fara patetisme subiective.
Ideea este ca nu incerc decat sa inteleg ce de ei, tiganii din Romania, nu s-au integrat deloc cu poporul gazda, romanii.
Nu am absolut nimici impotriva lor insa, sunt curioasa ce resorturi psihologice asau sociale ii imping catre granita societatii.

Iatam inca un articol care arata ca exista o problema... chiar daca ne place sau nu...
http://www.evz.ro/detalii/stiri/imigrantii-romani-din-oxford-nu-suntem-romi-902811.html
Ori ne bagam capul in nisip ori discutam sincer si fara emotie despre aceasta 'problema' nationala...

Cum ar putea fi ajutati tiganii pentru a face un upgrade real de civilizatie?
va multumesc pentru atentie.

Mergi la inceput

Am dat unui subiect atatea stelute cat merita. Daca ar fi fost sa dau stelute ultimului tau mesaj, imi trebuiau multe pe minus. Dar nu-s. Le-or fi furat tiganii.Ca si stiinta unora de carte privind "etica morala" dar si altele precum istorie, limba romana...ma rog, detalii.
Dar eu, frantuzoiaco, nu stiu decat sa ghicesc in ghioc asa ca ma aptzin sa vorbesc intelectualitati d-astea cu albii-gazda.

Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si www.youtube.com/watch?v=jioYwuky3tk" target="_blank"> Gruia (DPN ian.2011).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ILoey spune:

Inaioana cred ca nu ai ajuns inca la Paris sa vezi ce frumos te simti cand vezi tiganii romani 'in charge' prin metro sau pe la obiectivele turistice.
Pacat ca ai asa o reactie la un subiect asa de arzator. Chiar nu cred ca trebuie sa evitam sa vorbim pe sleau despre tigani si imaginea pe care ne-o fac in lume.
multumesc.

Mergi la inceput

Nu, din cort de la mine nu ies decat pana la foc si inapoi.

Serios... voi mai trageti un ochi si pe la regulament asa sau romanii verzi nu e nevoie sa o faca?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:

va multumesc pentru atentie.

Cu placere.

A, deci nu au existat INCA incercari de ´´antrenat spre civilizatie si morala etica´´?
Atunci cum ai ajuns tu la concluzia din primul post?

Daca mi se permite o mica paranteza, mElaine, tu te consideri ´´civilizata si cu morala etica´´?(scuze ca tot citez cuvintele astea, dar nu pot scapa nicicum de ele )
Daca da, cum crezi tu ca ai ajuns sa fii ´´civilizata si cu morala etica´´? Ce factori principali au contribuit la ´´civilizarea ´´ta?Enumera-i pe aia importanti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:

Citat:

Tiganii nu au nevoie de nici un ajutor, nu merita atentia care li se acorda. Sunt rasfatatii societatii si au un comportament in consecinta. Nu va uitati la ei ca sunt murdari, asta nu inseamna ca sunt nefericiti. Din pacate sunt pusi in aceeasi oala cu oameni care au fugit (la propriu) din zone de conflict civil sau militar, din dictaturi, din tari in care drepturile omului nu inseamna nimic. Asta mi se pare trist.

Mergi la inceput