Tiganii cu pasaport romanesc

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns dllc_mell spune:

Citat:
citat din mesajul lui andacos

Citat:
citat din mesajul lui dllc_mell

deci oameni buni, dotativa cu pistoale,mitraliere si cutite ca pe strada nu mai e pic de siguranta!!!
Dar totusi hai sa-i iubim,cand vin sa iti fure de prin casa le faci si o cafea sa nu se plictiseasca ,eventual le pin-ul la card si le zicci"fura cat te lasa inima fiule"..."nu te rusina"!!
Ar trebui sa le multumim lui "Cichician"si "Vandam" de Strehaia ca sunt agentii nostri de publicitate...si nici nu sunt platiti saracii pentru asta...ce oameni buni nu?

Mesajul asta e din putzul gindirii cred!Poate se sesizeaza vreun moderator!

Dana

www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit

nu te supara...am spus ceva gresit?ai siguranta pe strada..mai in gluma mai in serios e o situatie de criza cu ei!gata nu avem voie sa spunem nimic,punem fermuarul ca suntem catalogate rasiste!!nu am nimic cu negri.nu am nimic cu galbenii...bine numeste-ma rasista,care e problema?pai eu pentru prestigiul asta care l-au creat ,trebuie sa plec capul in strainatate ,zic astia ca suntem mafioti!Ce naiba ..de ce sa le luam atat partea?nu e de ajuns cate auzim la tv?ce economie ne fac ei nou,ce aduce bun tarii si cu ce ne ajuta sa avansam pentru ca noi sa ii intergram?Sunt o minoritate si atat,nimic mai mult!O cunostinta de a mea care nu avea absolut nici o tangenta cu ei si a luat bataie in plina strada in fata bisericii de la un grup de tigani tupeisti de vreo 15 ani!s-a soldat cu 20 de zile in spital mutilata fata ..pentru ce?nu i-au dat portofelul!asadar cum sa ii intergam?de ce sa ii integram?
M-am racorit!chiar de primesc avertisment (dupa cum considera domnii moderatori),eu nu pot ascunde repulsia pentru ei!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Da' stai tu linistita ca nu le ia nimeni partea da' nici nu iesim cu kalaschnikovu'n strada!

Sper sa se sesizeze moderatorii,ar fi cazul!
Dana

www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dllc_mell spune:

inca ceva...scuze daca devin insistenta(chiar nu ma pot abtine)
eu platesc taxa pe pamant,taxa pe casa,taxa pe masina,din salariu mi se opreste destul si se impoziteaza si bonurile de masa si toate acestea din munca cinstita!Tiganii ce fac?traiesc pe unde apuca,nu platesc nimic la stat,construies case fara nici o autorizatie..nimeni nu ii intreaba de unde au banii,cum i-au obtinut...deci eu muncesc ca o fraiera ca sa tin statul in spate si ei isi fac blocuri din senin cu banii jos stand cu mainile intinde!Deci vor sa faca parte din Romania dar sa nu ii ia nimeni la 3 parale,sa nu li se ceara socoteala,sa nu plateasca nimic,sa se rafuiasca cu altii in plina strada si in plina ziua.
Hai dom'le sa fim seriosi ce integrare?Daca nu pot sa se conformeze legilor si nu se civilizeaza la ce sa ne chinuim noi cu niste cauze pierdute

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Nu mi-e rusine de tigani, nu mi-e frica de ei. N-am sange tiganesc prin ultimele generatii, decat daca vreunei sotii i-or fi fugit ochii dupa vreun lautar.

Sincer eu ii vad ca pe o forta a naturii. Ma dau adesea la o parte. Alteori incerc sa le fac fata in mod rezonabil prin Franta au chiar Romania. Nedirijati si iesiti din matca ca acum au un efect distrugator, dar, dar aceasta vitalitate ar putea fi folosita mai util.

N-am de ce sa invidiez vesticii. Crimele cu pretul carora se mandresc cu ordinea si curatenia lor imi par mai oribile decat toate satrele pe pajistea mea. Replica mi-e scurta si taioasa:

"Va jeneaza? Nimic nou sub soare! I-a mai gazat si Hitler prin vest de nu prea mai sunt. Pai tiganii va fura doar, voi i-ati lasat sa fie gazati. Cei mai civilizati au fost ei. Acum aveti sansa sa dovediti ca puteti mai mult!"

Da, costa sa educi, costa sa incerci sa vezi ce se poate face ca lor sa le dai dreptul sa fie tigani si noua dreptul sa fim noi. Banii cheltuiti pentru represiune, pomeni sa plece ar putea fi folositi altfel. Cum? Pai imaginati-va ca s-ar construi locuri in care sa poata sa stea cinci luni pe an civilizat. Pe de gratis, da... costa, costa. Dar decat sa platesc politisti si chartere, mai bine platesc curatenie, reparatii si un minim de educatie. I-am putea obliga sa duca copiii la scoala, i-am putea incuraja pe cei care au obiceiuri traditionale. Da trei-sferturi s-ar duce pe apa sambetei, dar acum se duce chiar totul! Scopul poate fi utopic acum, dar in timp nimeni nu stie.

Refuz sa va fac pe careva rasist. Ar cadea in gol oricum ... invectiva, violenta, invectiva,.... oameni buni etichetele voastre lovesc exact in acei tigani care nu stiu ce drum sa aleaga si s-ar gandi la integrare. Raufacatorii au ales demult si nu le pasa de isteria asta cu tiganii in sus sau in jos.

In afara de asta vorbiti cocotati de pe ce anume? De pe piedestalul a douj de generatii de intelectuali? De boieri cu tiitoare tiganci? Sau de amarati tarani? Voi cum credeti ca aratau strabunicii vostri in marea lor majoritate? Noroc ca n-aveti poze decat din partea "buna" a familiei cu umbrelute si jupoane. Altii si-au pozat si amaratii... acum un secol ce-i drept. In .ro si acum cinzeci de ani era asa... de ce n-ar fi tiganii cu inca o jumatate de secol in urma?

http://www.historyplace.com/unitedstates/childlabor/hine-widow.htm
http://www.historyplace.com/unitedstates/childlabor/hine-beaumont.htm
http://www.historyplace.com/unitedstates/childlabor/hine-norris.htm
Cautati fotografii ale unora ca Dorothea Lange sa vedeti cum aratau saracii "needucati si necivilizati" ... la fel... nimic nu s-a schimbat.

Dar suntem oameni si poate se poate gasi o cale de mijloc. Daca suntem mai civilizati si mai evoluati ar trebui sa putem sa gasim solutii. Iar daca nu suntem si opunem forta statului si atat ... atunci ne comparam doar brutalitatea, nu? Care-i diferenta din punctul lor de vedere?

Cand ajung acasa va pun poze de la muzeu sa vedeti in US carute tiganesti de inceput de secol. Au existat si acolo.. cumva au reusit sa se adapteze si pe lista nedoritilor le-au luat locul alti amarati needucati si violenti.

Libertatea asta-i tare relativa .... ce vedeti voi in tigani si ce vad ei in noi ... nu-i acelasi lucru!

Unii au putut sa vada si partea opusa... aveti cateva extrase...
gasiti traducerea in orice Steinbeck, Strugurii Maniei ...

La fel "How far's the nex' town?
I seen forty-two cars a you fellas go by yesterday. Where you all come from? Where all of you goin'?
Well, California's a big State.
It ain't that big. The whole United States ain't that big. It ain't that big. It ain't big enough. There ain't room enough for you an' me, for your kind an' my kind, for rich and poor together all in one country, for thieves and honest men. For hunger and fat. Whyn't you go back where you come from?
This is a free country. Fella can go where he wants.
That's what you think! Ever hear of the border patrol on the California line? Police from Los Angeles—stopped you bastards, turned you back. Says, if you can't buy no real estate we don't want you. Says, got a driver's license? Le's see it. Tore it up. Says you can't come in without no driver's license.
It's a free country.
Well, try to get some freedom to do. Fella says you're jus' as free as you got jack to pay for it."

"The proprietor leaned forward in his chair, the better to see the ragged dirty man. He scratched among the gray hairs on his chest. He said coldly, "You sure you ain't one of these here troublemakers? You sure you ain't a labor faker?"
And the ragged man cried, "I swear to God I ain't!"
"They's plenty of 'em," the proprietor said. "Goin' aroun' stirrin' up trouble. Gettin' folks mad. Chiselin' in. They's plenty of 'em. Time's gonna come when we string 'em all up, all them troublemakers. We gonna run 'em outa the country. Man wants to work, O.K. If he don't—the hell with him. We ain't gonna let him stir up trouble."
The ragged man drew himself up. "I tried to tell you folks," he said. "Somepin it took me a year to find out. Took two kids dead, took my wife dead to show me. But I can't tell you. I should of knew that. Nobody couldn't tell me, neither. I can't tell ya about them little fellas layin' in the tent with their bellies puffed out an' jus' skin on their bones, an' shiverin' an' whinin' like pups, an' me runnin' aroun' tryin' to get work—not for money, not for wages!" he shouted. "Jesus Christ, jus' for a cup a flour an' a spoon a lard. An' then the coroner come. 'Them children died a heart failure,' he said. Put it on his paper. Shiverin', they was, an' their bellies stuck out like a pig bladder."
The circle was quiet, and mouths were open a little. The men breathed shallowly, and watched.
The ragged man looked around at the circle, and then he turned and walked quickly away into the darkness. The dark swallowed him, but his dragging footsteps could be heard a long time after he had gone, footsteps along the road; and a car came by on the highway, and its lights showed the ragged man shuffling along the road, his head hanging down and his hands in the black coat pockets.
The men were uneasy. One said, "Well—gettin' late. Got to get to sleep."
The proprietor said, "Prob'ly shif'less. They's so goddamn many shif'less fellas on the road now." And then he was quiet. And he tipped his chair back against the wall again and fingered his throat.
Tom said, "Guess I'll go see Ma for a minute, an' then we'll shove along a piece." The Joad men moved away.
Pa said, "S'pose he's tellin' the truth—that fella?"
The preacher answered, "He's tellin' the truth, awright. The truth for him. He wasn't makin' nothin' up."
"How about us?" Tom demanded. "Is that the truth for us?"
"I don' know," said Casy.
"I don' know," said Pa."

...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioanadara spune:

Cei de aici, munceau.Acum 50 de ani, erau amarati, saraci si multi dar nu furau.Munceau. Ei au construit lumea noua.
Nu vreau sa cred ca peste 50 de ani Romania va fi tara construita de actualii tigani care nu, nu muncesc de mici.Din nefericire, nici"mari" nu prea muncesc.
Nu mi se pare o comparatie buna.

Mergi la inceput

Nu era acum 50 decat in .ro . Pozele sunt din 1900-1912 din USA. Munceau cand aveau de lucru. Munceau cum stiau ei. In timpul marii depresii au cules fructe s-au murit de foame pe drumurile Californiei. Le-au luat locul in est cei care stiau sa conduca masini agricole cei educati: muncitorii. Fostii tarani ai coastei de est si centrului USA asa inglodati in datorii si uitati de rest s-au pripasit pe unde au putut. N-au fost motorul dezvoltarii coastei de Est.

Poate nu realizezi dar in .ro societatea de consum i-a distrus pe tiganii care stiau sa repare o oala, sa faca linguri, care-ti adunau sticlele si borcanele, care reparau cate-un lantisor la colt de strada. Mai veneau sa taie o gaina, un porc celor batrani. Multi tigani traiau modest dar cinstit din asta. Nimeni nu mai are nevoie de ei acum. Mai era un parc de distractii pe un maidan.

Mergi la inceput

Comparatia nu-i ideala.
Dar vezi tu, desi tu zici ca-s ok, daca citeai ai fi vazut ca nu erau asa considerati. Erau vazuti ca sursa de necazuri si n-avea lumea loc de ei in USA.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioanadara spune:

In Romania din nefericire sunt locuri in care ei nu prea mai au loc de noi.Adica, am cam ajuns sa ne dam la o parte in fata manifestarilor unor grupuri organizate de romi. Eu una, m-am distantat bine insa sa stii ca mi-e inima grea gandindu-ma la viitorul unei tari in care tiganii din Lugoj vin cu elicopterele in parcul di Tg. Jiu pentru un botez de-al lor si politia are grija sa le faca loc doar.
Daca francezii nu au avut de gand sa le faca loc, eu una nu vad nimic rau.

Este adevarat, m-am grabit cu raspunsul si nu am citit dar vezi tu, muncitorii astia amarati de pe coasta de est au incercat sa supravietuiasca si totusi lupta grea pentru existenta i-a dat gata. Tiganii din Romania insa despre care vorbim noi aici nu sunt amaratii din Baragan care faceau oale si care nu aveau usi la case si mureau pe capete pana in 50 de ani.
Noi vorbim aici de " supravietuitorii" rasei lor. Noi vorbim aici de un alt "brat" al lor.De cei ce au umplut orasele romanesti de pagode, de cei ce vantura Europa cerand "azil" , de cei ce fac legea in spitalele romanesti in care asistentele nu fac exact ce vor ei, etc. Sunt doua grupari diferite am impresia si nu trebuie confundate.
Crfed ca tu te referi la primii (care sunt pe cale de disparitie poate si pentru ca nu prind nici un beneficiu acordat romilor din cauza celeilelte grupari supravietuitoate) iar noi ne referim la al doilea grup. "Supravietuitiorii" . "beneficiarii" avantajelor UE. '

Cred ca doar cineva dintre ei ne poate explica mai clar ce este cu diferenta asta insa este clar ca unii mor de foame si se pierd intradevar asa ca fostii muncitori din USA insa altii tot de-ai lor (sau poate nu ca nu ma pricep la "neamuri") sunt pe cale sa ne piarda pe noi ca popor.

Mergi la inceput

Poate ca acei "supravietuitori" se numai rezultatul adaptarii la indiferenta si marginalizarea cu care i-am sufocat pe ceilalti.
Tiganii au avut si ei randuielile lor distruse de evolutia noastra.
Am cules cateva din Monitorul de Sibiu:

http://www.monitorulsb.ro/cms/site/m_sb/news/progrese_in_organizarea_tiganilor_romilor_50520.html

si le-am pus mai jos... Nu-i stiam pe toti, dar de multi am auzit. Din munca lor ce mai pot face acum? Deja erau la marginea societatii mie mi se pare ca fara sa vrem, ignorandu-i superior noi i-am indepartat exact pe cei care tineau obiceiurile si munceau in felul lor.

Eu nu cer cuiva sa iubeasca mafiotii tigani, turnuletele si furturile, vreau doar sa spun ca noi vedem una si ei au vazut si trait alta. Am evoluat in lupta pentru existenta si noi si ei ..pana am intrat intr-un confict grav.

-------------------------------

În traditie au intrat: cocalarii - prelucratori în os pentru a obtine: ace, crosete, piepteni, nasturi, agrafe, mânere…; rudarii sau baiesii sau lingurarii - prelucratori ai lemnului pentru a obtine: vase, linguri, copai, carute, furci de tors…; laiesii sau fierarii - prelucratori în fier pentru obtinerea de: cutite, potcoave, zavoare, lacate, belciuge; femeile ghicesc si descânta; ciubotarii - confectioneri si reparatori de încaltaminte; ciurarii - confectioneri de site; spoitorii sau costorarii cositoresc vasele de arama; - ursarii - vechi dresori de ursi si îmblânzitori de serpi; astazi se îndeletnicesc cu comertul; caldararii confectioneaza vase de arama; zlatarii - vechi spalatori ai nisipurilor aurifere; azi fac parte din neamul caldararilor ca si laiesii ori bidinarii (confectioneri de bidinele, perii); ****matasarii sau tiganii de matase *** comercializeaza tesaturi, covoare si alte produse; argintarii sunt confectioneri de bijuterii si alte obiecte de argint; gaborii se îndeletnicesc cu tinichigeria, cei mai multi, cu comertul; florarii sunt vânzatori de flori; geambasii sunt vechi vânzatori de cai; lautarii sunt artisti - cântareti si dansatori; netotii au disparut; ei traiau în salbaticie precum haiducii. Alte neamuri poarta numele localitatilor în care traiesc: tigani / romi din Racari, Tismana, Boldeni etc; altii poarta numele nationalitatilor cu care convietuiesc si cu care s-au amestecat; sunt tigani turci, unguri, tatari, greci, ucrainieni etc.

Mergi la inceput

Francezii nu trebuie sa le faca loc. Dar trebuie sa-i trateze cu demnitate. Sa expulzeze caz dupa caz, chiar de-i costa bani.

Nu-i ok sa dai vina pe un grup etnic pentru furturi. Nu-i ok sa profiti ca nu stiu sa lupte decat cu mijloace de maidan si nu de avocati si sa-i indepartezi tratandu-i ca pe vite. Nu sunt toti vinovati. Le-au dat bani exact pentru ca altfel i-ar fi costat mai mult.

Solutia asta "simpla" este injositoare pentru noi "civilizatii", iar in randul tiganilor promoveaza exact nemunca, nu-i asa?

Mergi la inceput