Tiganii cu pasaport romanesc
Raspunsuri - Pagina 12
ioanadara spune:
Asa e. In primul rand promoveaza nemunca la tigani si ii lasa sa o ia de la capat dupa ce va trece valul electoral in Franta, insa.
Se intorc, sunt suportati o perioada , se gaseste iar o metoda de indepartare si nu de integrare si iar ciclul se repeta.Pana cand? nu stiu. ceea ce conteaza insa este din punctul de vedere al tiganului -recompensa si d.p.d.v. al francezului indepartarea (chiar pe timp limitat) a lor din Franta, ridicarea popularitatii in randul populatiei votante si cheltuielile minime.
Eu, daca as fi contribuabil al statului francez de exemplu as fi multumita cu aceste costuri minime. De ce din impozitul meu as integra tiganul roman? Nu vad nici un raspuns logic.
Edit: cat timp am lucrat in tara statul imi salta o groaza de impozite.Niciodata nu am spus : de ce cu banii astia se predau gratis cursuri tiganilor pentru a intra si ei in randul lumii? Mi s-a parut normal sa se intample asa. Insa daca ar fi venit tiganii bolivieni sa beneficieze de aceste fonduri nu cred ca as fi inteles.Fiecare tara are greutatile ei date de Dumnezeu.Nu mai e nevoie de altele in plus. Asa si francezii.Daca azi ii integreaza pe rromii nostri, maine pe ai ungurilor, poimaine pe ai grecilor, etc ... De ce nu pe toti? In principiu fiecare trebuie sa se ocupe de tarlaua lui pentru a fi bina intregului ogor .
Asta insa este teorie. Cred ca tiganii respectivi prefera banii si nu integrarea. Poate cu forta sa-i fi integrat dar aici e alta problema de morala.
AB_AC spune:
Si uite cum arata tiganii francezilor. E in franceza dar poate fi interesant.
http://www.dailymotion.com/video/xao6hb_doc-qui-a-peur-des-gitans-y_news
miriama spune:
Ce spui tu, AB_AC, suna frumos, ideal, cu educarea tiganilor si aducerea lor pe cai cinstite, dar este, cred ca realizezi , aproape imposibil de realizat. Cum spuneam, tiganu'-i tot tigan, nu-l scoti din ale lui. Si apoi de ce sa se cheltuie banii contribuabililor sa le faca lor spatii de locuit, de trait, de educatie, gratis, cand pe noi toti ceilalti ne costa de ne rupe toata aceasta minima existenta. Sunt si tigani care au inteles si mai ales AU VRUT, sa fie civilizati si educati, dar majoritatea nu vor. Asa sunt ei. E genetic.
In alta oridne de idei, te-as intreba daca ti-a zis cineva vreodata ca esti tiganca venind din Romania, sau ai fost vreodata data la o parte sau fara acces pur si simplu la o functie e conducere, desi esti foarte bun, doar pentru ca esti roman? Ti s-a intamplat? Si daca da, cum ti-a fost?
Hai sa-i nu-i mai luam in brate pe tigani, sunt oameni, sunt adaptabili ca si noi si n-au nici o stea in frunte sa fie favorizati cu gratuitati, pentru ce? Ca ei sa faca tot ce stiu? Pardon, dar nu sunt de acord.
In atatia ani de cand tot umbla prin tari civilizate, sunt adusi gratuit cu avionul in Romania (cand pe noi ne costa o avere sa venim sa ne vedem parintii), chiar n-au vazut si ei cum se poate trai civilizat, cu maniere nu neaparat de pension, dar firesti? De ce nu s-au schimbat? Crezi ca o vor face de acum incolo cand cineva va avea grija speciala de ei? Hai sa fim seriosi.....
"Arata-te puternic cand esti slab si slab cand esti puternic"
dllc_mell spune:
din pacate suntem pusi in aceeasi oala cu ei...nu e chiar o onoare!vom fi si noi resppinsi de societati straine datorita lor,sunt sute,oate mii de romani care muncesc cinstit si totusi strainii au o parere preconceputa
aschiutza spune:
Sa nu va fiue cu suparare ce scriu eu acuma, dar eu cred ca tiganii sunt perfect integrati societatii romanesti actuale, o societate in care cistigarea cit mai rapida a banului este principala trasatura.
Ca sa asteptam de la tigani sa se civilizeze, ar trebui ca romanii sa le ofere un model. Ce model le oferim noi cu politistii si vamesii care incalca regulamentele zilnic si uita legea pt un pumn de bani? Judecatori care nu le pasa de lege? Doctori carora nu le pasa de pacienti ci de buzunarul lor? Romani care lucreaza la negru si care astfel prejudiciaza statul, si pe cei care platesc darile cinstit? Cetateni care fura de la serviciu, fie ca e un caiet,fie ca e un sac de ciment?
Cind cam jumatate din romani incalca zilnic legea si isi fac munca in dorul-lelii, de ce ne miram ca tiganii fac la fel?
Cind romanii se injura pe strada, in autobuze si la servici, cind esti tratat cu sictir de cei care ar trebui sa te serveasca in mod politicos, precum vinzatori si cei din administratia publica, cind TV e plin de limbaj de mahala, de ce ne asteptam ca tiganii sa fie politicosi si civilizati? E civilizatia noastra asa de buna incit un tigan ar putea sa o ia ca exemplu? Poate e mai buna ca sistemul lor, dar eu cred ca e mult mai ipocrita si mai plina de aparente, ceea ce nu li-i se potriveste...
AB_AC spune:
Citat: |
citat din mesajul lui miriama Ce spui tu, AB_AC, suna frumos, ideal, cu educarea tiganilor si aducerea lor pe cai cinstite, dar este, cred ca realizezi , aproape imposibil de realizat. |
Eu nu vreau sa-l aduc pe caile mele cinstite si necinstite ... ca si noi furam, dar altfel, nu? Din impozite, din salarii la negru din vanzari declarate cu alt pret...
Eu cred ca etnia lor are dreptul sa fie ajutata sa-si gaseasca proprile ei cai de viata care insa sa respecte un numar de reguli de buna vecinatate. Se vor civiliza si ei in felul lor. De pomana ii alergam noi cu forma noastra prefabricata. Nu li potriveste.
Cum spuneam, tiganu'-i tot tigan, nu-l scoti din ale lui. Si apoi de ce sa se cheltuie banii contribuabililor sa le faca lor spatii de locuit, de trait, de educatie, gratis, cand pe noi toti ceilalti ne costa de ne rupe toata aceasta minima existenta. Sunt si tigani care au inteles si mai ales AU VRUT, sa fie civilizati si educati, dar majoritatea nu vor. Asa sunt ei. E genetic. |
Pai tocmai ca nu-i genetic. Pe la 1900 nu eram in marea noastra majoritate mai spalati sau mai civilizati ca tiganii de acuma. E renconfortant sa vezi ca am evoluat. Vei zice ca marea majoritate a strabunicilor munceau. Munceau, atat cat stie si poate un necalificat. Putinele documentare arata ca nu era prea grozav si ca moravurile sociale erau destul de barbare.
Munca cinstita au avut si ei. Din pacate artizanatul nu prea mai e sursa reala de venit si nu prea-s multe de facut necalificat fiind.
Ce stii sa faci si ce inveti vine mult din obinuita si educatia din familie, dar incet se poate lucra si-n afara ei.
Si nu ne costa de rupe sa supravietuim decent. Stii in Franta exista un drept al oricarui cetatean la un loc de trait. Macar teoretic este recunoscut. Nu toti accepta ce li se propune, dar sa imbuci ceva si ai unde dormi in Franta este un drept si nu un privilegiu. Ai drept la scoala... macar teoretic!
In alta oridne de idei, te-as intreba daca ti-a zis cineva vreodata ca esti tiganca venind din Romania, sau ai fost vreodata data la o parte sau fara acces pur si simplu la o functie e conducere, desi esti foarte bun, doar pentru ca esti roman? Ti s-a intamplat? Si daca da, cum ti-a fost? |
Nu! Si lucrez in Franta luni de zile pe an. Am in fata un amfiteatru de studenti. Le spun ca-s romanca, evident. Si am avut acces la tot ce am meritat. Uneori mai greu, alteori mai usor. Si cand am mai calcat reguli n-am primit mai mult decat pedeapsa cuvenita. (am calcat odata linia continua ducand la scoala copila pe scurtatura si m-a inhatat politia. Erau gata sa-mi lase punctele de carnet pana au vazut unde sunt nascuta, dar ... mi s-a refuzat favoritismul, ietete ce suferinta)
A inghiti rasismul sau nu ca roman sau ca altceva este o problema de atitudine. Eu nu tolerez sa-mi spuna careva ca romanii fac si dreg. Sau oricare grup de oameni. Cata vreme eu nu fac nimic special n-au decat sa le zica NUMAI celor care fac. Genetica e o stiinta nu o groapa de gunoi in care ne azvarlim teama si prejudecatile.
Daca cineva mi-a zis ceva vreodata n-am plecat capul, ca n-am de ce. A te naste undeva e un accident si atat.
Hai sa-i nu-i mai luam in brate pe tigani, sunt oameni, sunt adaptabili ca si noi si n-au nici o stea in frunte sa fie favorizati cu gratuitati, pentru ce? Ca ei sa faca tot ce stiu? Pardon, dar nu sunt de acord. In atatia ani de cand tot umbla prin tari civilizate, sunt adusi gratuit cu avionul in Romania (cand pe noi ne costa o avere sa venim sa ne vedem parintii), chiar n-au vazut si ei cum se poate trai civilizat, cu maniere nu neaparat de pension, dar firesti? De ce nu s-au schimbat? Crezi ca o vor face de acum incolo cand cineva va avea grija speciala de ei? Hai sa fim seriosi..... |
Acei tigani needucati care accepta sa traiasca in acele conditii sunt in mod evident la marginea societatii. Daca noi nu ne dam silinta sa-i atragem de partea civilizatiei si ordinii ...problema statului in stat nu se va rezolva ci va capata forme tot mai violente. Ideea nu e sa aruncam cu banii, ci ca cei pe care-i dam sa-i dam astfel incat sa incurajam ce dorim noi sa vedem in ei.
Sa fim seriosi si cu cat se consuma cu ei. Nu costa o avere sa-ti vezi parintii. Venitul net minim de somer in Franta face si acum in inflatia asta doua bilete dus intors extrasezon si unul si jumate in sezon. Sa nu vorbim de avioane low-cost. Nu suferim noi de mersul lor cu avionul.
ioanadara ai avea dreptate cu banii Frantei (si ai mei, ca deh platesc impozit in .fr) daca situatia nu s-ar eterniza. Sa dai o data e mai ieftin, decat sa platesti sa le faci case si scoli. Dar deja e a treia-patra oara cand dam. Vor sa faca un fisier de amprentare ca sa nu dam mereu acelorasi. Pai asta costa. De ce sa dau bani pe mijloace de represiune ineficace cand pot da pe educatia. Cata o fi, tot se mai lipeste ceva. Nu pretind ca-i schimb peste noapte, dar sa nici nu incerc si nici sa nu insist? Pai atat de putin pretuim noi valorile noastre? Ne asteptam sa ne mearga copiii la scoala si sa le placa sa-nvete , si-n ochii nostri nu-i nimic atragator in educatie? Pai daca si noi le vedem ca si ei, ca un set de reguli care ne incorseteaza si informatii inutile..... Ah cu ce drept facem publicitate sistemului civilizat?
dllc_mell adica daca vesticii sunt rasisti trebuie sa fim si noi? Daca pe tine te doare, cum crezi ca-l doare pe tiganul cinstit, hmm?
Ce naiba se plang atat romanii din .ro de imagine. Ei ies in vacante si gata. Pai in vacante toti iti iubesc cartile de credit si atat.
Iar in Franta sa fii emigrant n-a fost niciodata ceva simplu. Somajul a fost mereu mare si viata scumpicica. Solutia e sa muncesti, sa-ti vezi de treaba si sa-ti aperi dreptul la demnitate.
miriama spune:
AB_AC, ti-ai spus punctul de vedere.
Eu mi l-am prezentat pe al meu si nu am nici un motiv sa mi-l schimb, si nici rasista nu ma cosider.
Ai libertatea absoluta de a face orice cu banii tai si cu impozitele pe care le platesti, dupa cum eu am dreptul de a nu fi de acord cu folosirea banilor contribuabililor pentru crearea de gratuitati tiganilor. Imaginea Romaniei a fost creata tocmai de acei tigani de la marginea societatii de care pomenesti tu in postul tau si de prezentarea constanta a faptelor lor in toata presa si televiziunea nationala si internationala. Pai tu daca ai auzi ca in tribul Uagadugu (o fi existand?) se mananca oameni, te mai duci p-acolo? Si poate nu toti is canibali....
Eu muncesc absolut cinstit, nu sunt nici la capsuni, nici menajera, nici tunzator de iarba, ca sa ma sustrag taxelor; muncesc cu contract de munca pentru care platesc impozite si taxe statului roman in sume astronomice; numai asigurarea de sanatate platesc intr-o luna cat altii n-au visat salariul. Si muncesc pentru banii astia de ma spetesc, nu cu carca ci cu creierul, munca infinit mai epuizanta, si apoi sa fiu de acord sa ii fac cadou tiganilor sub diferite forme? Nici vorba; sunt o gramada de alte lucruri cu adevarat utile si cu adevarat in nevoie: orfelinate care n-au mancare potrivita pentru copii, spitale fara echipamente si medicamente, scoli care n-au nici banci moderne in fiecare clasa, ce sa mai zicem de smartboard, videoproiector, covoare in clase, playground-uri in curte, supravegheri video si altele asemenea. La astea, da, din toata inima, sa se investeasca; sau sa le dam tiganilor? Si cand ma duc in Romania sa ii aud injurand, scuipand, improscand cu noroi fara cea mai elementara notiune de bun simt?! Ba, pardon.
Intr-unul din drumurile mele in Romania am intrat sa cumpar minunatii covrigi romanesti calzi. La iesire, un pui de tigan cu mana intinsa. I-am dat un covrig pe care l-a aruncat pe jos si m-a scuipat ca nu i-am dat bani.
Sau altadata, cand locuiam in Romania, venea mai mereu o tiganca cu un copil de vreo 3 ani in brate, prin bloc si suna la usile oamenilor sa cerseasca. A venit si la mine sa-i dau de-o bucata de paine. I-am zis: uite, am un covor in sufragerie, daca ma ajuti sa-l scuturam impreuna iti dau si mancare si bani. "Aaaa, nu pot, conita, zice, ca ma dor salele". "Da' ca sa tii copilul ala mare in brate nu te dor?" S-a intors si a plecat. Nu avea mereu acelasi copil in brate. Deci, munca e grea, dar noi trebuie sa fim milosi si din munca noastra sa-i scoatem si pe ei la lumina. Da' noua cine ne da ceva gratis? Asa, de dragul ca suntem cinstiti si cuminti?
Si da, costa enorm minima existenta in Romania desi sunt recunoscute dreptul la un loc de trait si la scoala si la asistenta medicala. (Le au si tiganii; de ce nu merg la scoala?) Poate nu mai esti la curent cu preturile, dar ai vreo idee vaga cat costa un apartament,si utilitatile si sa tii un copil la scoala? Te asigur ca foarte mult.
Sunt si in Romania oameni sarmani care fac munca necalificata pe salarii de nimic, dar nu ies la drum sa cerseasca, sa scuipe, sa talhareasca. Acestora le-am dat de nenumarate ori ajutoare materiale din toata inima. Pe strada dau bani la cersetori dar la cei care chiar sunt amarati, cate un batran neputincios, handicapati care chiar nu se pot descurca. Si tiganii au maini, au picioare, au cap, pot si ei sa muneasca cinstit si sa-si faca.
Si da, costa o avere sa venim sa ne vedem parintii dar n-am precupetit nici un efort atata timp cat ii mai avem in viata. Nu stiu de unde pana unde mergi tu cu avionul si cu ce companii, dar de unde vin eu pana in Romania nu opereaza niciun low-cost, iar cel mai ieftin bilet pe care l-am platit vreodata la economy a fost 1800$ de persoana. Dar am platit si 4000$ in sezon. Ti se pare putin? Atat este ajutorul de somaj in Franta? Daca da, las totul balta si ma fac somer in Franta. Si atunci? Sa fiu de acord sa fie plimbati tiganii pe banii nostri? Nu pot.
In concluzie, traim pe meridiane diferite si avem scari de valori diferite. Iti urez succes in actiunea ta de aparare a tiganilor.
AB_AC spune:
aschiutza ntzz noi suntem perfecti:)) Acus nu suntem chiar la fel, dar in mod cert nu sunt romanii pe vreun podium cu coronita de respectat regulile, proprietatea si drepturile altora.
citat din mesajul lui miriama AB_AC, ti-ai spus punctul de vedere. |
Pai da .. ce altceva sa fac pe un forum?
Eu mi l-am prezentat pe al meu si nu am nici un motiv sa mi-l schimb, si nici rasista nu ma cosider. Ai libertatea absoluta de a face orice cu banii tai si cu impozitele pe care le platesti, dupa cum eu am dreptul de a nu fi de acord cu folosirea banilor contribuabililor pentru crearea de gratuitati tiganilor. Imaginea Romaniei a fost creata tocmai de acei tigani de la marginea societatii de care pomenesti tu in postul tau si de prezentarea constanta a faptelor lor in toata presa si televiziunea nationala si internationala. Pai tu daca ai auzi ca in tribul Uagadugu (o fi existand?) se mananca oameni, te mai duci p-acolo? Si poate nu toti is canibali.... Eu muncesc absolut cinstit, nu sunt nici la capsuni, nici menajera, nici tunzator de iarba, ca sa ma sustrag taxelor; muncesc cu contract de munca pentru care platesc impozite si taxe statului roman in sume astronomice; numai asigurarea de sanatate platesc intr-o luna cat altii n-au visat salariul. Si muncesc pentru banii astia de ma spetesc, nu cu carca ci cu creierul, munca infinit mai epuizanta, si apoi sa fiu de acord sa ii fac cadou tiganilor sub diferite forme? Nici vorba; sunt o gramada de alte lucruri cu adevarat utile si cu adevarat in nevoie: orfelinate care n-au mancare potrivita pentru copii, spitale fara echipamente si medicamente, scoli care n-au nici banci moderne in fiecare clasa, ce sa mai zicem de smartboard, videoproiector, covoare in clase, playground-uri in curte, supravegheri video si altele asemenea. La astea, da, din toata inima, sa se investeasca; sau sa le dam tiganilor? Si cand ma duc in Romania sa ii aud injurand, scuipand, improscand cu noroi fara cea mai elementara notiune de bun simt?! Ba, pardon. Intr-unul din drumurile mele in Romania am intrat sa cumpar minunatii covrigi romanesti calzi. La iesire, un pui de tigan cu mana intinsa. I-am dat un covrig pe care l-a aruncat pe jos si m-a scuipat ca nu i-am dat bani. Sau altadata, cand locuiam in Romania, venea mai mereu o tiganca cu un copil de vreo 3 ani in brate, prin bloc si suna la usile oamenilor sa cerseasca. A venit si la mine sa-i dau de-o bucata de paine. I-am zis: uite, am un covor in sufragerie, daca ma ajuti sa-l scuturam impreuna iti dau si mancare si bani. "Aaaa, nu pot, conita, zice, ca ma dor salele". "Da' ca sa tii copilul ala mare in brate nu te dor?" S-a intors si a plecat. Nu avea mereu acelasi copil in brate. Deci, munca e grea, dar noi trebuie sa fim milosi si din munca noastra sa-i scoatem si pe ei la lumina. Da' noua cine ne da ceva gratis? Asa, de dragul ca suntem cinstiti si cuminti? Si da, costa enorm minima existenta in Romania desi sunt recunoscute dreptul la un loc de trait si la scoala si la asistenta medicala. (Le au si tiganii; de ce nu merg la scoala?) Poate nu mai esti la curent cu preturile, dar ai vreo idee vaga cat costa un apartament,si utilitatile si sa tii un copil la scoala? Te asigur ca foarte mult. Sunt si in Romania oameni sarmani care fac munca necalificata pe salarii de nimic, dar nu ies la drum sa cerseasca, sa scuipe, sa talhareasca. Acestora le-am dat de nenumarate ori ajutoare materiale din toata inima. Pe strada dau bani la cersetori dar la cei care chiar sunt amarati, cate un batran neputincios, handicapati care chiar nu se pot descurca. Si tiganii au maini, au picioare, au cap, pot si ei sa muneasca cinstit si sa-si faca. Si da, costa o avere sa venim sa ne vedem parintii dar n-am precupetit nici un efort atata timp cat ii mai avem in viata. Nu stiu de unde pana unde mergi tu cu avionul si cu ce companii, dar de unde vin eu pana in Romania nu opereaza niciun low-cost, iar cel mai ieftin bilet pe care l-am platit vreodata la economy a fost 1800$ de persoana. Dar am platit si 4000$ in sezon. Ti se pare putin? Atat este ajutorul de somaj in Franta? Daca da, las totul balta si ma fac somer in Franta. Si atunci? Sa fiu de acord sa fie plimbati tiganii pe banii nostri? Nu pot. In concluzie, traim pe meridiane diferite si avem scari de valori diferite. Iti urez succes in actiunea ta de aparare a tiganilor. |
Nu tin sa schimb parerea nimanui si nici nu sugerez cuiva sa-si riste viata. Uagadugu este traducerea fonetica spaniola a frantuzescului Ouagadougou care este capitala Burkinei Faso. In limba triburilor locale se numeste Wogodogo, locul in care oamenii sunt respectati.
Eu vorbeam de impozitele frantuzesti care VREAU NU VREAU se duc in acest moment sa se plateasca drumuri si bani tiganilor. Banii astia is aruncati! Nu-i scot din buzunarul public eu. Daca tot dam banii am putea sa sa-i dam mai cu folos. Asta-i tot. Nu ii iau eu din fondurile altor nevoi si-i dau la tigani. Si nici nu stau sa-ti fac socotelile la sfarsit de luna ca deh fiecare se-ntinde cat ii e plapuma.
Nu stiu unde esti. La stegulet scrie Romania. M-am gandit ca daca dai impozite tiganilor traiesti sau in Franta sau in .ro .
Mi-e neclar in ce tara esti tu de platesti atat de mult un bilet de avion catre Romania si platesti si impozite pentru tigani. Si mot platesti si impozite romanesti:)) .... viata nu-i dreapta cu tine zau asa!
Noi acus ce trebuie sa facem sa supralicitam spunand cat castigam si cum muncim? Sa visam la ce castigi tu ? Ar fi cam ridicol nu ? ... sa imitam si noi pusu-n cap al fustelor tiganesti ... Oricum, inteleg ca-ti merge bine! Brava tie ! ... Lasa incrancenarea ca viata-i scurta Live and let live!
cait spune:
Eu una m-am saturat de ei si de banii pe care ii cheltuieste Franta pentru plimbarile lor sau mai bine zis pentru vacanta cum s-au exprimat cativa pe la TV. De cand este povestea asta cu expulzarea in RO de fiecarea data cand un francez ma intreaba de unde vin si aud RO cica nu este momentul sa-mi spun tara de origine acum..Deja nu aveam o super imagine pe aici acum e si mai critica..si toate din cauza unora care nu vor sa se integreze, care doar fura si se aduna in fiecare dimineata in gara sa plece la cersit..
Cait
www.biomonde.ecosapiens.ro
miriama spune:
AB_AC, nu cred ca e foarte important pentru cineva unde traiesc eu, deci va fi stegulet romanesc.
Ca platesc impozite statului roman... de notiunea de expat ai auzit? Oricum nu se compara la capitolul cinste cu cei ce se sustrag taxelor prin munca la negru....
Si vezi ca dupa tine a scris cineva din Franta, adica de la fata locului....