Somn lung la amiaza - e OK?
Raspunsuri - Pagina 3
miereamara spune:
Bunica vine la voi cand esti plecata la piata?
Mie mi se pare tare riscant sa lasi copilul in casa singur, in ideea ca aude bunica ceva din apartamentul vecin.
Nu este neaparat necesar sau obligatoriu sa adoarma copilul urland, poti sta cu el, o poti legana, alina, pana adoarme.
Eu inca il adorm pe Aidan in brate. Uneori dureza cinci minute, alteori (cum a fost aseara) dureza 45 de minute. Nu adoarme plangand, adoarme in bratele mele. Multa lume mi-a spus ca o sa-l invat asa...au avut dreptate, asa a adormit de cand s-a nascut. Nu imi pasa...consider ca e parte din timpul meu de calitate petrecut cu el, dc el se simte bine asa, o sa-l adorm pana cand intra la scoala:))
Si el se trezeste urland uneori in intervalul 8-12, nu stiu care este explicatia, uneori merge sa il pun la loc in patutul lui, alteori il iau in patul nostru si doarme acolo pana dimineata, sunt foarte flexibila in privinta asta, nu ma deranjeaza absolut deloc sa doarma cu noi, atata timp cat toti trei suntem multumiti.
In rest, asa cum spun si fetele, ar trebui sa iti adaptezi tu programul dupa ea si nu invers. Gandeste-te la beneficiile pe termen lung, nu la inconvenientele pe termen scurt, gen nu mai e timp de curatenie, vase, etc.
Cred ca e un cerc vicios in care va invartiti, copilul nu doarme bine (chiar dc tie ti se pare ca da, programul pe care il are Daria e total invers fata de cum ar trebui), nu mananca, te enervezi ca nu mananca, o certi, ea probabil ca si-a format un pattern, a observat ca daca doarme mai mult si te lasa sa iti faci treburile tu esti mai calma si ma doritoare sa petreci timp cu ea seara, si astfel in loc sa doarma la ora 8 ea e fresh, tu esti fresh si aveti impreuna timp de calitate dar la o ora total nepotrivita pt un copil de varsta ei. Copii sunt foarte receptivi, ei simt starile prin care trece mama.
Un comportamanet asemanator am observat si la A. cand am inceput sa il ducem la gradinita. Timpul nostru impreuna se diminuase si el incerca saracutul sa compenseze lipsa mea de peste zi. Brusc a inceput sa se trezeasca noaptea la 2-3 cu chef de joaca. Si o tinea asa pana la cinci dimineata.
A durat cateva saptamani. Pana la urma si-a reglat programul singur.
Nu stiu care sunt conceptiile tale in privinta asta, adica dc te deranjeaza sau nu sa o adormi in brate sau sa dormiti impreuna.
www.flickr.com/photos/14984866@N07/" target="_blank">Baby Gator
Luna1 spune:
Adelise nu mai doarme la pranz de cateva luni. Programul nostru e asa:
ne trezim la 7 dimineata, mancam la 8 apoi joaca, apoi pranzul in jur de 12-1, apoi iar joaca, apoi pe la 19,30 ne pregatim de somn, la ora 20 doarme. Uneori e mai obosita si atunci adoarme pt o ora la pranz si se culca in jur de 21.00.
Din cate povestesti mie mi se pare ca fetita a confundat ziua cu noaptea inca de cand s-a nascut. Sa nu razi dar aici ti se spune clar cand nasti ca e posibil ca noul nascut sa confunde ziua cu noaptea, in concluzie sa fie mai activ noaptea si sa doarma mai mult ziua. Esti sfatuit sa inversezi usor programul prin activitati vesele ziua (zgomot mai mare, cantat, dansat etc) si calmarea de seara care implica urmatoarele: niciodata chiar daca urla copilul nu se scoate din camera, nu se aprinde lumina mare, nu se vorbeste tare. Practic cand copilul se trezeste noaptea totul se face cat mai silentios (schimbat de pampersi, alaptat, etc) la o lumina f difuza, fara vorbit, fara comunicare. Dupa o perioada copilul se adapteaza noului program.
Nici mie nu mi se pare ok somnul nici de 4 ore ziua, lasa cel de 6. Oricat ti-ar conveni tie ca mama. Copilul va intra mai devreme sau mai tarziu in societate, in plus trebuie sa functioneze cum trebuie ziua, nu noaptea. Somnul cel mai odihnitor e pana in ora 12 noaptea.
Parerea mea, sper sa nu te superi.
Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)
lulu77 spune:
Selene, nu trebuie sa o pui in pat si sa o lasi singura in camera, stai cu ea atat cat are nevoie si cred ca nu va plange, dar fa consecvent, zilnic la aceeasi ora si cu reguli stricte(fara coborat din pat, fara plimbari prin casa).
Oare in Bucuresti la ce ora ies copii in parc ? Ca aici ii vad o gramada in parc ...la 8.30 cand plek eu la birou, si e canicula.
Chiar daca nu ai serviciu la care sa te intorci, du fata la gradi...macar program scurt...incearca si varianta asta.
Alina ,mamica lui LUCA GABRIEL (20.08.2007)
POZE http://picasaweb.google.com/lucagabriel07
www.picasaweb.google.com/comenzi.hainutze/
"Nu exista funie sau lant care sa lege mai strans si mai iute decat itele dragostei!"
Selene_Bunny spune:
miere, da, vine, la aia ma refeream, cand am spus ca trage cu urechea la Daria.
Eu am adormit-o leganand-o doar cand era mica, adica pana pe la 8 luni, asa. Acum o pun in patut, ii dau paturica preferata, ii spun "mami merge la bucatarie, sa spele bicul, Daria face nani" si ea se culca. Uneori se mai foieste putin, mai povesteste pe limba ei, apoi adoarme. La amiaza ma refer.
Cand chiar nu reusea sa adoarma, am stat cu ea, am mangaiat-o, i-am cantat, uneori a mers, alteori nu, continua sa planga, rau de tot, sa o iau din patut, sa o tin in brate, sa o iau cu mine in pat, unde se foieste de numa' si ma intreaba mereu ce-i asta, ca vede (vedea) pe geam crengile copacilor miscate de vant, lumina de la felinar, conturul obiectelor din camera.
Si mie mi s-a spus la fel, uite ca draga de lume nu a avut dreptate.
Noi 3 nu putem dormi impreuna, ca e mic patul si pentru mine si Doru. :D Cand chiar e rost de dormit eu cu Dari, tati se sacrifica si se culca in sufragerie.
Si, dupa cum am spus, Daria dormea cate 3 ore, 3 ore 1/2 inca de la 4 luni. Cand aud de somn, ma gandesc la Porumbita, cum se trezeste Robert al ei de "n" ori pe noapte. Io as fi prastie, sincer.
Daria nu adoarme in bratele mele, adica nu prefera bratele mele. Tot patutul ei e mai bun. Cu mine in pat e OK pentru mine, numai ca ea nu-si gaseste locul si se foieste mult pana sa adoarma. Cel mai bine doarme in patutul ei, stie ca acolo e locul ei de dormit.
Luna1, am respectat ceea ce se spune despre bebelusi. Schimbat si hranit fara vorbit tare, fara aprins lumina, fara surse de excitare noaptea.
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
www.desprecopii.com/cover/albumphoto/folderview.asp?bid=&folder=Selene_Bunnx" target="_blank">Daria pe coperta!
Particip la bazaruri - periodic produse noi, nu uitati sa verificati!
Selene_Bunny spune:
Asa, ce mai vroiam sa spun.
Inca de cand am nascut, mi s-a spus ca pe primul loc este copilul, cu toate nevoile lui. De parca eu nu stiam asta, cand am luat decizia de a avea un copil.
Insa, pentru ca eu, ca mama, sa ii pot satisface acestui copil nevoile - hranit, spalat, schimbat, jucat, dragalit, alintat si ce mai este - trebuie sa fiu si eu odihnita, calma, destresata. Corect? Ca si asta mi s-a spus de "n" ori.
Ei, ca sa fiu eu odihnita, calma si destresata, mediul in care traiesc, casa mea, relatia mea cu cei din jur, trebuie sa fie OK dupa standardele mele. Si astea nu sunt OK daca nu am timpul necesar pentru a le face sa fie OK.
Acum, daca mie imi trebuie cele 4 ore de somn ale Dariei pentru a face ca aceste lucruri sa fie OK, de ce puii mei sa le reduc la 3 sau 2? Ca sa intervina stresul si nervii? Fac urat la nervi. Ca sa se transfere acest stres si acesti nervi si asupra Dariei? Ca sa ajung sa strig la ea sa nu mai apese naibii pe tastele alea ale pianinei, ca-mi crapa capul de durere? Ca s-a intamplat si asta.
Am omis sa spun ca lucrez de acasa. Nu asta era subiectul topicului, dar ma rog. Si lucrez tot in intervalul ala, da, cand am si de strans, si de gatit si altele. Uneori lucrez si dupa ce se trezeste ea, daca poate sta buni sau tati cu ea. Alteori lucrez dupa ce se culca ea.
Prin urmare, intreb din nou, daca mie cele 4 ore de somn ale ei imi confera cat de cat odihna si calm si destresare, de ce sa imi tai singura craca de sub picioare? Ca nu-mi fac niciun serviciu, si cu atat mai putin ei.
Sper ca ati putut urmari relatia cauza-efect, am incercat sa explic ce si cum.
CorinaDani, pe scurt, pe lung, Daria nu mananca. De cel putin o luna. Refuza cam orice. Si asa nu manca nu stiu cate feluri, dar acum, nu le mai vrea nici pe acelea. Si ii place tare mult sa murdareasca, sa porcoseasca. Chiar si azi, pentru 3 lingurite de cereale cu lapte, mi-a lasat masuta si spatiul din jur varza.
Am vorbit cu mai multe fete despre asta, am acceptat ca este normal ca un copil sa isi vare degetele in mancare, sa o striveasca, sa o storcoseasca, sa si-o puna in poala, in cap, sa o arunce pe jos, pentru ca asa se obisnuieste cu textura mancarii.
Pana sa accept asta, am facut cateva crize de nervi.
A urmat etapa urmatoare, reducerea cantitatii de hrana mancata. Adica manca doar trei sferturi. Pe urma jumatate. Pe urma un sfert. Acum, deloc.
A ramas murdaria si jucatul cu mancarea.
Si crizele mele, si plans, si urlat prin casa ca nu sunt o mama buna.
Am primit "n" sfaturi, am incercat sa le pun in aplicare, numai ca nu sunt genul care sa testeze o saptamana un sfat si doar daca atunci nu merge, sa treaca la urmatorul. Am scos-o afara, sa ii fac pofta de mancare, nimic. Am mancat alaturi de ea, nimic. Am lasat pe altcineva, mai calm decat mine, sa ii dea de mancare, nimic. Sta nemancata si 7 ore, in astea 7 ore fiind incluse si cele 4 de somn.
Am primit si sfatul sa nu ma stresez. Am incercat. Mi-a iesit cu hopuri. Am ajuns sa ma rog in gand ca fata mea sa ia macar 3 lingurite cu mancare. Cu ce-o fi, ei ii placeau mult supele cu morcovi si mancarea de ciuperci. A renuntat si la astea. Nu ia nici macar o lingurita. Intoarce capul, strange gura punga, imi impinge mana, imi da peste mana, se apuca de plans.
Acum suntem in etapa in care vrea numai singura, cu mainile sau cu lingurita. OK, fie si asa. Dar incepe sa se joace. Si sa ceara diverse lucruri, in special sticlute cu dop. Pe care mi le arunca in vasul cu mancare. Trage de vas. Degeaba ii iau cu blandete manuta si i-o indepartez, spunandu-i ca mami si tati nu mananca asa. Incepe sa planga, de ce nu ii dau voie sa isi spele mainile in laptele de la cereale. Sau in zeama de la supa.
Nu conteaza ca este vorba de mancare mai lichida, gen supa sau lapte cu cereale, sau mai solida, gen morcov sau ou fiert. Toate sunt bune de strans in mana pana isi dau duhul si de aruncat cu pasiune pe jos. Se uita la mine, eu ii spun "Dari, te roaga mama sa nu arunci, nu e frumos" si ii da drumul.
Mi s-a mai spus sa o ignor. Eu o ignor, nu ma ignora ea pe mine.
Avea mai acum vreo saptamana o bucata de paine pe tavita. I-am facut laptele cu cereale, a vrut sa isi spele mainile in el, nu am lasat-o, s-a enervat, a trantit bucata de paine in lapte, a scos-o, a rupt-o bucati-bucatele si mi-a aruncat-o furioasa prin bucatarie.
miere a pus mai demult un filmulet cu Aidan, stand la masuta si mancand orez cu legume. Am ramas fara cuvinte. Manca asa de frumos, lua cu degetutele mancarea si o ducea la gurita...
Orez cu legume am avut si noi ieri. Daria a cules cateva boabe de mazare, le-a mancat, dupa care si-a umplut pumnii cu orez, a strans orezul in pumn pana cand i-a iesit printre degete, si si-a dus mainile la fata, s-a uns bine, dupa care si le-a pus in par, de si-a facut o mica creasta de par imbibat cu mancare. De mancat, la revedere.
N-am spus nimic, am dat-o jos de la masa si am dus-o la baie, sa o spal.
Pun si eu o intrebare, asa, daca ai vostri copii ar face chestiile astea zilnic, de minimum doua ori pe zi, timp de minimum o luna, cum ati reactiona? Ati fi mereu calme, zambitoare, blande, sau ati avea si perioade de nervi, in care ati simti ca va luati campii, ca nu mai puteti, ca va vine sa urlati, nu se stie la cine, ca mogaldeata din fata voastra isi bate efectiv joc de voi?
Ca eu am trecut prin astea.
www.desprecopii.com/cover/albumphoto/folderview.asp?bid=&folder=Selene_Bunnx" target="_blank">Daria pe coperta!
Selene_Bunny spune:
CorinaDani, si eu o las in patut cand nu am de ales. Ii dau jucariile muzicale, care ii plac asa de mult, si ii spun ca vin repede, sunt doar la baie, la apa. Insa plange. Destul de rau. Ca nu vrea sa o las acolo.
Noi am mai avut un stres, cel cu imbracatul, urla groaznic la imbracat. Acum, ca e vara, e mai usor, insa si acum o apuca matzaiala, ca de ce nu iesim odata, ca de ce trebuie sa ne imbracam si noi, eu cu tati, ca de ce o pun pe scaun sa ii dau papucii...
Eu mi-am mai pierdut rabdarea si la fazele astea, cu imbracatul, imi era groaza sa iesim afara, in special iarna, cand era mica, avea 3 luni, ieseam cu caruciorul, urla pe strada ca nu-i placea nici imbracata, nici in carucior, de intorcea lumea capul dupa mine... Numai cand ma gandeam ca se lasa cu urlete, imi pierea cheful de iesit cu copilul... De regula, o imbracam pe ea, tati se imbraca intre timp, i-o puneam in brate si du-o, frate, afara, ca pe mine curg apele, musai sa fac un dus si vin in 10 minute...
Un show de-asta a facut si ieri in Billa, ca de ce nu am lasat-o sa ia o jegoasa de maimuta de plus, rupta pe la "colturi"...
Si problema nu era ADORMITUL, ca adoarme OK.
Cum se implica tati...
Pai tati pleaca dimineata la 7.30 la serviciu si vine la 5. Pana se schimba, se spala, e 6. La 6 mananca. Daca Daria doarme inca, ii da el sa manance cand se trezeste. Daca e treaza, mananca el si ii dau eu ei sa manance. Atat ca nu mananca. Nu mancarea mea. Eventual borcanel Nestle orez cu 6 fructe sau multe fructe cu orez sau Humana cu fructe. Pe urma iesim afara, o ora, doua. Sau mergem la cumparaturi, daca este cazul. Uneori iese numai el cu Daria, daca eu nu sunt in stare. Tot el ii da biberonul la culcare si o culca. Stie sa ii faca si laptele, n-am nicio grija.
In rest, sta cu ea daca este cazul, o schimba, se joaca cu ea.
Ca tata, este excelent, extraordinar, din punctul meu de vedere. Si ca barbat este.
CorinaDani spune:
selene, te inteleg perfect si te compatimesc sincer.
daria probabil ca are o personalitate puternica si e la varsta cand iti pune la grea incercare rabdarea si nervii...orice interdictie din partea ta declanseaza o mica revolta din partea ei, ce se manifesta asa cum ai descris, printr-un comportament nedorit, pentru ca ea nu isi poate exprima verbal dezaprobarea/dezacordul. cred ca te "simte" perfect, iti intuieste toate starile si gandurile, isi da seama ca momentul mesei reprezinta pentru tine o mare incercare, simte ca te crispezi in sinea ta, ca te rogi in gand sa pape macar 2-3 lingurite...
stiu ca e total nerecomandat, insa ai incercat sa-i dai sa pape la TV ? si eu am trecut cu fetita printr-o perioada de refuz total de a manca, iar cand i-am pus scaunelul de masa cu fata spre TV, a fost brusc interesata de reclame sau desene animate si i-am putut da sa manance ca lumea; alteori, ca sa nu se mai joace cu lingurita in mancare, i-am pus pe tavita scaunelului de masa diverse chestii de care era interesata : boabe de orez, de fasole, sare, scobitori, papiote de ata, martisoare si cate si mai cate...in felul acesta avea mainile si ochii ocupati si puteam sa-i dau lingurita dupa lingurita, era prea absorbita pentru a mai refuza mancarea...
legat de refuzul mancarii, nu cumva ii dau ceva dinti/masele ?
uite, nu mai retin exact care este schema la 1,5 ani (si mi-e lene sa caut acum pe net), dar i-ai facut recent vreun vaccin obligatoriu/optional ? uneori, anumite vaccinuri au ca efect secundar scaderea/disparitia poftei de mancare si oarece modificari in comportament, unii copilasi devin mai agitati, altii mai apatici...
as vrea sa-ti spun ca toate astea vor trece in cele din urma, dar vor veni alte "nabadai", fiecare varsta aduce alte probleme si provocari...
nu stiu, crezi ca ai putea s-o lasi pe daria cu cineva, macar in wknd, sa iti iei 2 zile libere de "acasa" si sa mergi undeva doar cu sotul tau, sa te relaxezi putin ? ai perfecta dreptate, daca tu nu esti linistita, destresata, odihnita, asta se rasfrange direct sau indirect si in comportamentul celei mici...
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
Selene_Bunny spune:
CorinaDani, la TV nu am incercat, din motivul expus de tine - contraindicatie din cauza ca nu dezvolta o relatie normala cu mancarea, mananca mecanic, creierul e ocupat cu altceva, nu cu constientizarea actului de hranire. Cred ca tati si buni au incercat de 2-3 ori, dar fara prea mare succes.
Chestii de jucat imi cere si ea, am zis, intinde manuta, intreaba ce-i asta, si cere - cu gest si "im, im" specific - sa i-l dau, obiectul respectiv. Dar NU mananca! Nici daca i se satisface cerinta. Azi era cu tubul de sare (inchis) si sticluta de Nurofen (inchisa) pe masa, plus o canitza, alea sunt obiecte de joaca, pana nu le-a bagat in laptele cu cereale, nu s-a lasat, dar asta nu a facut-o sa manance. Si e asa de multa vreme.
Dinti si masele ii tot dau de vreo 2 luni, am incercat si eu sa le corelez pe cele doua, dar i-au mai iesit dinti si inainte, si totusi atunci manca... Plus ca mar, para, piersica, covrig, coaja de paine, rontaie singura, astea de ce sunt bune si mancarea mea nu?
Nu are niciun vaccin facut recent, ca suntem pe schema de la stat.
As lasa-o cu buni, dar buni nu se inhama la stat atata cu ea, si nici nu se pricepe la facut lapte, schimbat copilul, desi i-am aratat... Se teme ca va gresi, nu o poate ridica in brate, nu o poate pune in cada, sa o spele, ii e teama sa coboare scarile cu ea, nu poate duce caruciorul jos-sus, ca ii este prea greu... E si bolnava cu inima... Iar bunicul... mai bine lasa...
Multumesc de intelegere, Corina! Culmea ca acu' is mai linistita io, sper sa nu va fi incarcat pe voi...
CorinaDani spune:
phii, nici n-ai idee ce bine face descarcatul sufletului, chiar si asa, in varianta scrisa, in lumea virtuala
si eu am piticii mei si tare bine ma simt cand mai gasesc pe cate cineva care gandeste/procedeaza sau trece prin aceleasi situatii ca si mine, si are aceeasi reactie cu a mea...
eu sunt aici, daca te pot ajuta cu sfaturi, cu mare drag !
off-topic rau de tot : nasii parintilor mei sunt din braila, in copilarie ii vizitam des, cel putin vara nu scapam de o saptamana cu cortul in insula mare a brailei...ehei, ce vremuri, ce timpuri...
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
mariana_alex spune:
Selena iti inteleg perfect fustrarea caci si eu trec prin acelasi chin cu mancarea (am deschis chiar si un subiect pe aceasta tema) si nu cred ca trebuie sa-ti faci reprosuri ca nu ai grija cum trebuie de micuta ta.