Somn lung la amiaza - e OK?
Raspunsuri - Pagina 2
mariana_alex spune:
Buna Selena!
Nu stiu cat sunt in masura sa-ti dau un sfat in aceasta privinta dar eu cred ca fetita este sanatoasa dar si-a format ea un alt program. Doarme mult asa e si eu iti pot spune cum i-am schimbat fetitei mele programul odata cu venirea caldurii.
Inainte se trezea la 7 dimineata, papam(cu chiu cu vai...) si pe la 9.30-10.00 iar adormea 30 min. Pe la 12.30-13.00 inca un mic somnic de 30 min-1h maxim si apoi pe la 17.30-19.00 somnul mai lung...ca sa zic asa. La culcare ne bagam undeva in jurul orei 22.00.
Acum programul e urmatorul:
- 6.30-7.00 (maxim) trezirea
- 10.30-11.00 - somnul de dimineata
- 14.30-17.00 - somnul de dupa-amiaza.
- 21.00/21.30 - somn de noapte.
I-am schimbat programul tocmai ca sa putem iesi afara dimineata desi trezitul asta la 6.30 ma termina ca eu as mai motai putin dar oricat am incercat nu o pot face sa doarma mai mult ...daca o culc la 21.00, 22.00, 24.00 tot la 6.30 se trezeste asa ca prefer sa o culc mai devreme.
Cum i-am schimbat programul? Nu am mai pus-o in patut si i-am mentinut interesul pentru diverse activitati: joaca, joaca si iar joaca si fiind foarte captivata de diverse jucarii, jocuri a trecut peste ora obisnuita de somn si cand am considerat ca e ora de nani a adormit imediat (fiind pusa in patut sau leganata in brate..alintata)
RHYANNA spune:
nu stiu ce sa-ti spun
cred ca fiscare copil e individual
SARAh nu doarme decat max 1 zi pe saptamana la pranz cam 1-1.5 h
in rest programul ei este 6 trezirea,8 mic dejun,10 gustare,afara pana la 13.00,pranz,joaca in casa,17.00 afara pana la 20.00 ,cina,dus,somna la 21.30-2200
si din nou trezire la 6.00
Selene_Bunny spune:
Fetelor, mie 4 ore imi sunt perfecte. Insa si daca o culc la 13.30 si se trezeste la 17.30 (ieri s-a culcat la 13.30 si s-a trezit la 18), tot la 12 noaptea se culca! Ca sa se culce la 22, de exemplu, ar trebui sa doarma doar 2 ore la amiaza, ceea ce nu-mi convine! Pentru ca nu apuc sa fac mai nimic in acele 2 ore.
roli, am testat, da' de unde, somn, la 21-22, ea atunci ne aduce cartile, sa-i citim, sau isi pune muzica...
miere, tie ti se potriveste programul lui Aidan, care se culca la 20-21 si se trezeste la 6, mie nu. Aidan merge la cresa, tu la serviciu, eu, sa ma scol la 6, as fi tehuie de cap (zombie, adica) toata ziua, cu pacla pe ochi (nu mai vad bine conturul lucrurilor si ma lovesc uneori de pereti si de usi), dureri de cap, nasoale, si incurcatura mentala, de ajung sa pun sarea in frigider si sa uit de la mana pan' la gura ce vroiam sa fac. Cunosc simptomele de trezit la 6, pentru ca le experimentez si cand ma trezesc, uneori, la 7. Eu sunt genul care se simte perfect odihnita dupa 10 ore de somn, adica exact ceea de care nu am parte. Daca sunt ametita, cum m-as putea ocupa de Daria?
Repet, nu cele 4 ore de somn sunt problema, aceste 4 ore de somn le doarme de mult, de prin noiembrie anul trecut. Excedentul de 2 ore era problema.
Mergem in parc si seara, miere, si ieri am fost.
La noi este ceva normal somnul de 4 ore. Cand era mica, de pe la 4 luni incolo, dormea 3 ore, 3 ore si jumatate.
Nu este apatica, molesita, nu are febra, nu are bubite sau pete suspecte pe corp.
Si i-am facut si glicemia, si calcemia, si sideremia atunci, in februarie sau martie sau cand, ca nu mai stiu exact. I-am facut mai multe atunci.
CorinaDani, am pus folie, ieri au fost numai 27,5 grade in casa.
anca74, "asta inseamna ca..." nu se verifica la noi. Se trezeste la 8, 8.30.
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
www.desprecopii.com/cover/albumphoto/folderview.asp?bid=&folder=Selene_Bunnx" target="_blank">Daria pe coperta!
Particip la bazaruri - periodic produse noi, nu uitati sa verificati!
pisigri spune:
O sa supar multa lume.
Eu am fost de acord sa o las pe Ilinca sa isi faca programul cum doreste, cu o singura exceptie. Culcatul de seara.
Studiile spun ca somnul cel mai sanatos si mai odihnitor este cel pina la ora 24. Asta am testat si eu, daca ma culc la 10 si ma trezesc la 6, sint mai odihnita decit daca ma culc la miezul noptii si ma trezesc la 8.
In plus, copilul va ajunge sa fie obligat sa se conformeze programului unei institutii: gradinita, scoala, whatever. Asta inseamna ca la 8 va trebui sa fie acolo, treaz, vioi si apt de munca (ca si joaca e o munca, dar pt copii), nu chior de somn.
Cred ca programul copilului mare se educa de pe acum, cind copilul e mic.
In plus, acest gen de program mi se pare ca da peste cap mai multe chestii:
- copilul va iesi la joaca la prinz, cind e mult prea cald si nu e recomandat sa stea la soare DELOC
- va rata joaca de dup-amiaza in parc
- va rata ocazia de a se juca cu mai multi copii, pentru ca din ce am vazut eu pe aici mai toti copiii stau in casa la orele prinzului si se retrag la 20-20.30, deci taman cind fetita doarme.
Si pina la urma mi se pare ca programul asta e mai degraba in beneficiul mamei (ca asa si spui, ca tie iti convine, ca altfel nu mai faci nimic in casa) decit in beneficiul pe termen lung al fetitei. Ca treaba in casa o sa fie si peste un an, cind va trebui sa ii schimbi oricum programul ca sa o poti duce la gradi. Sau cind vei incepe serviciul, nu oricum va trebui sa te trezesti mai devreme..?
La noi Ilinca e in pat seara la 20.30, maaaaxim la 21 sforaie. Dimineata ne trezim in general la 7...si mai doarme juma de ora pe la 11 si juma de ora pe la 15-16. Intotdeauna somnurile ei de zi au fost scurte...
If you can't say something nice, then don't say nothing at all
"In a world filled with hate,we must still dare to hope.In a world filled with anger,we must still dare to comfort.In a world filled with despair ,we must still dare to dream. And in a world filled with distrust,we must dare to believe."-Michael Jackson
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
roli25 spune:
Selene, oricata treaba ai avea, nu e in regula sa o obisnuiesti cu acest program. 2-3 ore sunt normale pentru somnul de pranz. Va veni gradinita si ii va fi foarte greu sa se adapteze. Acolo copiii dorm intre 1-3. Iar seara va trebui sa adoarma devreme, pentru a se trezi dimineata sa mearga la gradi.
Nu ii adapta programul ei la treaba ta, ci invers.
Prioritatea e programul copilului, nu gospodaria.
Nici ai mei nu se culca la 9, dar la 10.30 obligatoriu sunt in pat, vor nu vor. Dar, ca pana la 2 ani dormeau de la 9-9.30.
Seara o pui in pat, stai langa ea daca e nevoie, pana se va obisnui. N-o lasi sa coboare din pat sub nici un motiv. Nu e usor, se lasa cu urlete, cu tavaleli, probabil, trece si asta. Orice invat, are si dezvat.
Mai mult ca sigur, somnul prelungit de amiaza se datoreaza culcatului la 12 noaptea. Aia nu-i ora sanatoasa pt. adulti, dar pt. puii astia mici care sunt in crestere.
Roli mami de Andrei (16 ianuarie 2008) si Marc (9 iunie 2006)
www.flickr.com/photos/14037522@N04/sets/72157603790736786/" target="_blank">ANDREI
www.flickr.com/photos/14037522@N04/sets/72157603794082565/" target="_blank">MARC
www.flickr.com/photos/14037522@N04/2472556291/in/set-72157604930822343/" target="_blank">VACANTELE NOASTRE IN 4
BAIETII MEI IUBITI
Se zice ca doua lucruri sunt infinite pe lumea asta: universul si prostia umana. În privinta universului, eu înca mai am unele îndoieli. (A.Einstein)
roxy spune:
buna, stiu ca e greu, dar somnul de dupa amiaza nu trebuie sa depaseasca ora 16 sau 17, altfel nu vei putea sa o culci de noapte pe la 21 pentru ca e prea aproape de trezirea ei de dupa amiaza.
Trezitul la 7 este ok , te obisnuiesti chiar si tu, si puteti iesi pe la 9 afara, ai timp sa mananci ,pregatit si iesit pana in 9 jumate.Venit inapoi pana in 12 ca sa urmeze masa de pranz si apoi dupa mancare vine somnu de amiaza de la 13 pana la 16 maxim 17.Este arhisuficient,si apoi iar joaca , consumat de energie pana 20-21 , cand incepe ritualul de culcare pentru naopte, cu masa de seara, spalat pe dinti citit carticica sau ascultat cantecele , dar in pat,pregatit de culcare, apoi noapte buna si gata, stingerea, indiferent ca parintii nu se culca la ora aia.Este normal ca ora de culcare a copilului sa nu coincida cu a parintilor, ai mei stiu ca dupa ce ei se culca eu mai am sa le pregatesc pentru a doua zi si imi fac si eu treaba pana pe la 22-23 apoi ma culc si eu, dar nu ii las sa stea si ei pana la ora aceea.
Dar dcaa tu consideri ca e ok asa, (cu toate ca nu e pentru copil) nu cred ca vei incerca macar sa modifici ceva .
In legatura cu cele 2 ore in plus fata de cat dormea o fi de la caldura din apartament, in caz ca acest lucru coincide cu modificarea duratei de somn.
Dar pentru binele ei incearca sa-i modifici programul, pentru ca mai incolo va fi si mai greu cand vei avea si servici si ea gradinita, cand vrea nu vrea trebuie sa se supuna altui program.
lulu77 spune:
Si eu zic la fel, chiar daca te vei supara, nu este ok ptr copil acest somn de dupa amaiza la acele ore.Dupa ora 17-18 copilul ar trbeuii sa fie afara, in parc, sa isi consume energia alaturi de alti copii.Este normal sa se culce la 12 nopatea daca ea se trezeste la 19-20 din somnul de dupa amiaza si isi petrece timpul in casa.Energia trebuie consumata la aer, va fii obosita si clar va adormii mai devreme.Nu are cum sa fie altfel.
Cred ca toate mamicile uneori ne dorim sa dormim mai mult,mai tarziu, dar .....nu este benefic ptr copil.Si apoi, unele treburi casnice ai putea sa le faci si seara dupa ce se culca ea, sa zicem dupa ora 22-22.30.Nu e musai sa le faci ziua.
Dimineatza o tura afara, acum ,pe canicula asta ,incepand cu 9.30 e ideal pana la 11.30-12.00 maxim, apoi dupa amiaza o tura de cel putin 2 ore si vei vedea schimbari.Si asa cum au zis si fetele, inainte de somn nu activitati excitante.Va urcati in pat dupa baita si stati acolo...povestiti, va gadilati, va uibiti si intr-un final adormiti, nu umbat prin casa,nu galagie, nu TV, etc.
SUCCES!
Alina ,mamica lui LUCA GABRIEL (20.08.2007)
POZE http://picasaweb.google.com/lucagabriel07
www.picasaweb.google.com/comenzi.hainutze/
"Nu exista funie sau lant care sa lege mai strans si mai iute decat itele dragostei!"
Selene_Bunny spune:
Credeti-ma ca incerc sa "integrez in sistem" mesajele voastre. As vrea sa va explic cum e situatia la noi, insa simt ca nu are niciun rost. O sa ma limitez la a spune ca:
- Daria are rezerve de energie destule. In iarna am avut o perioada cand isi daduse peste cap somnul de la amiaza, in sensul ca se trezea inainte de 8 si pe la 11-12 pica de somn, dormea pana pe la 15 si se culca seara la 20. Ei, nu m-a ajutat cu nimic faptul ca se culca seara la 20, pentru ca, la maximum 22, se trezea urland groaznic, speriata de nu se stie ce, si nu mai adormea pana la 00. A mai avut si scurte perioade (cateva zile) in care nu adormea decat in pat cu mine.
- nu avem orar de masa. Nu exista masa de dimineata, de amiaza si de seara. Pentru ca NU mananca. Insa, cum am spus, asta e alta poveste.
- fac treburi casnice mereu, si dupa-amiaza, si seara. Seara spal vasele care se aduna de dupa-amiaza si pana seara. Dupa-amiaza, cat doarme ea, eu adun jucariile imprastiate, aranjez in dulap hainele uscate, bag la spalat alte haine, uneori fug pana in piata, ca e foarte aproape, de mai cumpar niste legume-fructe sau fug la banca sa platesc ce e de platit (bunica sta langa noi, trage cu urechea la Daria), gatesc, strang prin bucatarie. Daca exista cineva caruia sa ii ajunga 2 ore pentru toate astea, ei bine, eu nu sunt acel cineva.
- ca sa pot eu fi gata la 9, adica sa fiu si mancata si dusuita, ca transpir groaznic, trebuie sa o duc pe Daria dincolo, la buni, ca altfel nu ma lasa sa fac nimic, nici sa mananc, nici sa ma spal, nici sa ma imbrac, o tine intr-o matzaiala continua. Iar la ora 9 nu este niciun copil in parc, bine, asta nu e o problema. Iesim afara si daca ea se trezeste la 19-20. Si aseara am stat afara pana la 22, ca ne piscau tantarii. Am admirat stelele si pisicile.
- sunt in cumpana cu gradinita.
- nu am serviciu la care sa ma intorc.
- da, se lasa cu urlete, eu nu vreau sa imi adoarma copilul urland si suspinand. Mi se pare crud. Plus stresul pentru ea si pentru mine, destul stres am cu mancatul si altele.
Cand era micuta, pe la 5-6 luni asa, se culca la 21-22, dar plangand. Ma durea sufletul sa o aud cum plange singura in patut. Eu vreau sa adoarma cu sentimentul ca nu e parasita, ca nu o forteaza mami sau tati sa se culce, sa adoarma linistita, nu plangand, nu cu siroaie de lacrimi de fatza.
Acum s-a culcat la 14 fara 10. Linistita, zambind. Fara urlete de disperare ca plec de langa ea, ca ramane singura in patut.
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
www.desprecopii.com/cover/albumphoto/folderview.asp?bid=&folder=Selene_Bunnx" target="_blank">Daria pe coperta!
Particip la bazaruri - periodic produse noi, nu uitati sa verificati!
CorinaDani spune:
selene, inteleg ca e foarte frustrant si obositor pentru tine tot ce se intampla cu daria
te rog, daca nu te deranjeaza, ne poti spune pe larg care este povestea legata de mancare ? poate ca noua ne lipsesc anumite bucatele din imaginea de fond a situatiei, exista cu siguranta o cauza (sau mai multe) care e la baza problemelor cu mancarea si orele de somn
ajuta-ne sa intelegem ce nu este in regula, ca sa reusim sa-ti dam cele mai bune sfaturi...ca degeaba iti spunem noi una si alta referitor la program, cand poate sursa problemelor e in alta parte, legata de alimentatie sau de nivelul de stres/frustrare pe care il transmiti fetitei tale, fara sa vrei
eu am folosit cu succes, pana a implinit fetita mea varsta de 2,5 ani, tarcul (povesteai cum o duci la buni ca sa poti sa te ocupi si tu de strictul necesar dus/mancat/imbracat); ca sa pot face un dus, sa intind rufe pe balcon, sa ma pregatesc pentru serviciu dimineata pana venea mama la mine, o puneam frumusel in tarc, unde erau jucarii si carticele, ii puneam la TV desene animate pe Bebe TV si nici nu stiam ca am copil in casa, imi vedeam linistita de treaba, stiind ca ea e in siguranta si nu i se poate intampla nimic rau in acele 10-20 minute cat nu eram langa ea; stiu, poate o sa spuneti ca am procedat gresit, dar ce era sa fac ? alta solutie nu aveam in acel moment ! eram singura cu ea in casa, de la 7:30 la 8:30 (tati pleaca la 6:30 la munca), in conditiile in care eu trebuia sa fiu la birou la ora 9, iar drumul imi ia in medie 15-20 min...
asa ca, nu dispera inca, poate te vom putea ajuta cu cateva sfaturi, astfel incat sa iesi din cercul asta vicios...
uite, ai incercat vreodata sa o pacalesti ca sa nu mai doarma la pranz, astfel incat seara sa i se faca somn mai devreme ? si, daca nu te superi ca te intreb, sper sa nu fac vreo gafa, tati cat si cum se implica in programul dariei ? la noi, cea mai rapida metoda prin care fetita mea adoarme, este sa mearga tati in dormitor, s-o ia langa el in patul mare si sa-i spuna povestea cu scufita rosie...in maxim 10 minute puiul meu doarme profund...e chiar foarte interesant ca striga dupa tati sa vina la culcare in fiecare seara, dar in rarele ocazii cand el nu a fost acasa la ora ei de culcare, s-a culcat singurica, in patutul ei din dormitor, doar s-a asigurat de 2-3 ori ca eu sunt prin casa...ah, si imi amintesc cum, atunci cand fetita mea avea varsta dariei, negresit adormea singura in patut, cu muzica pusa in surdina, aveam un cd cu muzica de mozart pentru bebelusi, la melodia nr 3 ea deja incepea sa caste si adormea usor-usor...
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)