Folia de aluminiu

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Madona spune:

Citat:
iar eco- bio- si ce mai vreti voi nu mai exista de pe la 1850 (sa zicem).


asa o afirmatie ar merita si explicatii pentru ca unii dintre noi, mai neinformati, chiar credem ca se traia bio inainte de introducerea "agriculturii intensive".

"daca voi aveti bunici care taiau la 1850 - chapeau - inseamna ca aveti cea mai longeviva familie posibila."

iar ironia de mai sus ce scop are?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ni-na spune:

Citat:
citat din mesajul lui Madona

Citat:

Hai sa creem un subiect in care fiecare sa spuna ce a aflat ca este daunator si un link catre o sursa credibila.


Exact! aici am discutat despre folia de Al si microunde, deci de ce faci referire si la alte "rele"? crezi ca se anuleaza unele pe altele? sau, daca exista altele si mai rele, astea in discutie ar trebui trecute la "acceptabile"?
Oricum, fiecare gateste cum vrea, noi aici doar incercam sa ne informam ca sa facem o alegere in cunostinta de cauza.



Pur si simplu voiam sa imi structurez in minte care din rele e rau major si care e rau acceptat,..ceva de genul...ce-i toxic si ce e oarecum ok de nu se abuzeaza.........

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns floaredemac spune:

Madona, sa inteleg ca oalele de lut despre care vorbeam nu aveau niciun fel de glazura (lacul mentionat de tine)? Nici macar pe exterior?? Hmmmm.... Asta inseamna ca se scurgea toata zeama afara prin ceramica, prin pori, doar daca nu or fi fost date cu silicon special.... Care este adevarul? Si de ce ar fi OK folosirea acelor oale din aluminiu la fiertul laptelui? Ai observat ca daca freci cu unghia sau cu ceva mai aspru se ia o "negreala" de pe oala respectiva? Crezi ca in timpul fierberii nu se intampla ceva asemanator? Convinge-ma, plz!

"Un copil exprima parerea lui Dumnezeu ca lumea ar trebui sa continue." Carl Sandburg

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura B spune:

Pana vine Madona sa explice, zic si eu ce am inteles (nu numai din ce a scris ea, dar si din alte surse, una fiind experenta mea directa): aluminiul reactioneaza cu acidul din alimente, de exemplu folia de aluminiu care a atins laptele pus la prins s-a gaurit in puctele de contact cu laptele acru, si ceva negricios plutea desupra laptelui in zonele cu pricina. Banuiesc ca chestia aia negricioasa e ceea ce e de dorit sa evitam sa ingeram, de asta nu se recomanda sa gatim sau pastram alimente cu acid in contact direct cu folia de aluminiu. Nu am cunostinte in domeniu, banuiesc insa ca laptele nu e acid… Iar in caz ca cineva foloseste la fiert inca oala de aluminiu, banuiesc ca o curata bine inainte sa puna in ea laptele, daca nu se poate curata complet, mai bine o arunca si cumpera una noua
Cat despre alimente acide cartoful, morcovul, ciupercile, pestele, etc (alea de se fac in folie de aluminiu pe gratar, de exemplu) nu sunt acide, nu-i asa? .. sau sunt???


Ca sa raspund la cateva intrebari:

Citat:

... si cati ani s-au folosit aceste biberoane cu bpa? cate generatii de bebelusi le-au folosit?

pot sa spun ca si pentru fata mea cea mare tot biberoane, canite si lingurite cu BPA am folosit acum 7 ani. Dar sincer, asta e unul din ultimele motive pentru care sa ma ingrijorez in ceea ce o priveste- din pacate sunt alte probleme muuult mai serioase pentru care am de ce sa fiu ingrijorata in ceea ce priveste santatea ei
Evident, o data ce am aflat despre efectele BPA-ului il evit, pentru fetita cea mica am cumparat totul BPA free.


Citat:
(...) dar bpa-ul se afla in toate conservele, canetele de bere si soda, sticlele de apa din plastic tare, canile si tacamurile de plastic, etc. si continua sa ne intoxice, nu?
in plus, influenta cea mai mare o are bpa-ul asupra fatului, deci gravidele ar fi primele indreptatite sa se fereasca de bpa! dar cum?

Mecanismele naturale ce ne mai protejeaza: in sarcina a doua mi-a fost atat de rau, ca timp de 9 luni aproape numai rosii cu branza, paine prajita si muraturi din borcane de sticla am mancat. Berea e nerecomandata pentru gravide, dar eu prefer oricum berea la sticla...


Dar zic si eu, daca ne informam si folosim cu moderatie sau evitam sa folosim ceea ce stim sau banuim ca e nociv pentru sanatatea familiilor noastre, pana la urma traim mai mult si mai bine numai si numai pentru ca avem un motiv mai putin de stress (aaa, si nu traim mai mult acum decat prin 1850 din cauza ca ne hranim si/sau traim mai sanatos, ci pentru ca medicina a evoluat extraordinar).


Sunt curioasa (general vorbind, ca oricum nu am in casa), cum e cu oalele de lut si cu plumbul…


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Madona spune:

Exact ceea ce a spus Laura mai sus intentionam sa spun si eu. In plus, as adauga ca oala de fiert lapte din aluminiu nu are cum sa se oxideze de la fiert laptele dar, daca laptele este pastrat in continuare in ea, el se va acri si va oxida interiorul ei.
Oricum, in ziua de azi, mai bine renuntam la oala din aluminiu cu totul in favoarea celei de inox.
In ceea ce priveste folia de Al, eu nu as gati nimic in ea si nici nu as folosi-o in loc de capac; mai bine acopar vasul cu o farfurie.
BBQ-ul imi iese excelent fara sa folosesc folia de aluminiu, asa ca nu-i prea vad rostul oricum.

Citat:
Sunt curioasa (general vorbind, ca oricum nu am in casa), cum e cu oalele de lut si cu plumbul…

Oalele de lut sunt de doua feluri: lacuite si nelacuite. Eu stiam ca la tara se foloseau oale de lut nelacuite pentru sarmale sau lapte prins; oale ca asta: http://3.bp.blogspot.com/_UncmXXkxpds/SzEiFP7T9HI/AAAAAAAAP-A/JGwaSS6FW1M/s1600-h/pranz+%287%29.jpg
Lacul si vopselele de pe oalele de lut sunt, traditional (inca de pe vremea romanilor), pe baza de Pb. Pb-ul din lac va contamina in mod evident mancarea din interiorul vasului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Madona spune:

Citat:
Madona, sa inteleg ca oalele de lut despre care vorbeam nu aveau niciun fel de glazura (lacul mentionat de tine)? Nici macar pe exterior?? Hmmmm.... Asta inseamna ca se scurgea toata zeama afara prin ceramica, prin pori, doar daca nu or fi fost date cu silicon special....

Se pare ca porii vasului se inchid daca se tine apa in vas de cu o zi inainte de folosire. Daca vrei, ne interesam sa vedem cum se procedeaza cu astfel de vase, dar pe mine nu prea ma intereseaza gatitul in ele si nici intretinerea lor decat ca fapt divers.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Madona spune:

Citat:
OK folosirea acelor oale din aluminiu la fiertul laptelui? Ai observat ca daca freci cu unghia sau cu ceva mai aspru se ia o "negreala" de pe oala respectiva? Crezi ca in timpul fierberii nu se intampla ceva asemanator? Convinge-ma, plz!


nu, nu am observat sa se pateze oala pe dinauntru de la fierberea laptelui, poate doar daca-i lasat laptele in ea...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Madona spune:

Citat:
tevile de plumb nu le avea in bucatarie - intregul sistem de tevi (inclusiv de la tara, in cazul in care nu se extragea apa direct din fantana cu galeata) a fost initial din plumb (d-aia in engleza activitatea de a repara tevi se chema pana in zilele noastre plumbing).

iar eco- bio- si ce mai vreti voi nu mai exista de pe la 1850 (sa zicem). daca voi aveti bunici care taiau la 1850 - chapeau - inseamna ca aveti cea mai longeviva familie posibila.


tevile de plumb pentru apa erau folosite de pe vremea romanilor, nu-i inventie recenta, de dupa 1850 cum zici! si tot romanii foloseau pb-ul chiar si la indulcirea vinului, asa ca nici ei nu traiau ecologic! ei si?
dar bunicii nostri traiau mult mai bio decat noi astazi, asta-i sigur!

Citat:

Moartea din lipsa apei potabile, a hranei, a ingrijirii (multe din probleme au fost rezolvate cu ajutorul atat de blamatului plastic, al aluminiului &co) chiar nu vi se pare mai rea decat folosirea foliei de aluminiu?

unde in localitatile din romania nu exista apa potabila la 1850? dar hrana???

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura B spune:

Citat:
citat din mesajul lui Madona

... mai bine acopar vasul cu o farfurie.
BBQ-ul imi iese excelent fara sa folosesc folia de aluminiu, asa ca nu-i prea vad rostul oricum.


Ufff, mie mi se usuca rau pestele daca incerc sa-l fac pe BBQ fara sa-l imbrac in folie, nu mai zic de legumele care nu stau ca lumea, se ard si/sau se usuca

Iar in cuptor cand pun pestele, sau puiul, sau ce gatesc la cuptor in vas ceramic termorezistent, nu-l acoper cu farfurie pentru ca mi-e teama ca se va sparge); in plus, in folie pot face usor cateva gaurele pentru cata "aerisire" ma gandesc eu ca am nevoie la mancare, de la un moment incolo.


Multumesc pentru explicatia cu vasele de lut

"At first, dreams seem impossible, then improbable, and eventually inevitable. " Christopher Reeve
"A man who removes mountains begins by carrying away small stones" William Faulkner

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns FlyLady74 spune:

Mi-am amintit o gluma tare draguta:
De ce pe vremea lui Noe se traia 800 de ani, iar acum numai 100 de ani?
Pentru ca intre timp medicina (stiinta) a progresat foarte mult.

Cum incalzesc eu mancarea: pun un vas cu apa pe aragaz, deasupra o farfurie mare si adanca de inox, cu capac. In 10 min e mancarea calda si nici griji cu cuptorul cu microunde nu am.

Mergi la inceput