Folia de aluminiu
Raspunsuri - Pagina 6
CorinaDani spune:
flylady, pe caldurile astea nu prea mai tine figura cu incalzitul pe aragaz, la abur
apropos de plumb si romani : stiti ca se spune ca imperiul roman a fost doborat de fapt de saturnism (otravirea lenta, intoxicatia cu plumb)....
ce sa mai spunem atunci despre vopseaua cu plumb, folosita pe scara larga in mai toate locuintele romanilor, pana spre anii 90 ? si cand ma gandesc ca aveam patutul vopsit, si parintii mi-au povestit ca rodeam vopseaua de pe margine cand au inceput sa-mi dea dintisorii...
chiar sunt cateva emisiuni despre reamenajarea locuintelor in SUA, unde cei care renoveaza case vechi, de prin anii 60, sunt foarte bine echipati/protejati cand sunt nevoiti sa demoleze/curete ceva vopsit cu acel tip de vopsea...
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
Laura B spune:
Corina, din ce am inteles eu, cand se darama case sau ziduri/tavane din case vechi, constructorii de protejeaza extrem de bine in special cand dau jos azbestul- material folosit la izolare, daca am inteles eu bine- pentru ca praful de azbest e implicat in declansarea anumitor tipuri de cancer la plamani.
Dar, da, ai dreptate, plumbul e inca prezent in nivel mult prea ridicat in multe obiecte in jurul nostru, inclusiv in jucariile pentru copii (in special cele provenite din China)!!
Am citit undeva in istoria medicinei ca acum putin mai mult de 150 de ani, medicii plecau de la disectii de cadavre si asistau femeile care nasteau, fara sa se spele pe maini intre cele doua operatii- au observat insa ca daca se spala pe maini, numarul de infectii grave si mortalitatea la bebei si lauze scade extrem de mult. Hmm...
Oricum, fata mea cea mare e in viata astazi (dupa un accident de masina) pentru ca medicina a avansat atat de mult in ultimii 50 de ani...
"At first, dreams seem impossible, then improbable, and eventually inevitable. " Christopher Reeve
"A man who removes mountains begins by carrying away small stones" William Faulkner
FlyLady74 spune:
Laura B, era o gluma cu medicina. Din cate am inteles oamenii traiau atunci 800 de ani pentru ca anul avea 7 zile
Am citit si eu din istoria medicinei unele chestii care m-au cutremurat. Dar asta e alta poveste.
Madona spune:
Citat: |
apropos de plumb si romani : stiti ca se spune ca imperiul roman a fost doborat de fapt de saturnism (otravirea lenta, intoxicatia cu plumb).... |
da, pentru ca bautul vinului era sport national! si se mai spune ca numai cei ce nu beau vin scapau acestei boli.
Laura B spune:
Ca tot pomeneai de glume FlyLady, tocmai ce am primit una pe email:
Un mos si o baba, sot si sotie mor intr-un accident si ajung in Rai. Acolo ingerul de serviciu ii duce pe o plaja plina de palmieri si cu o casa de lemn si el spune; acum tot ce au de facut ei in Rai este sa stea acolo si sa se bucure de tot. Mosul se intoarce catre baba si ii zice:
- Vezi ce proasta ai fost? Puteam sa fim aici de 10 ani dar, nu... tu vroiai sa mancam sanatos!
"At first, dreams seem impossible, then improbable, and eventually inevitable. " Christopher Reeve
"A man who removes mountains begins by carrying away small stones" William Faulkner
CorinaDani spune:
Laura, da, si din cauza azbestului isi iau acele masuri de protectie cei care demoleaza/renoveaza case vechi; insa azbestul a fost interzis de ceva timp in occident, pe cand vopseaua cu plumb era folosita mai peste tot. abia prin anii 70 (cred, nu sunt foarte sigura) s-a interzis folosirea acestui tip de vopsea; in schimb, in tarile estice, s-a folosit in continuare...aduceti-va aminte, in mai toate spitalele, gradinitele, scolile, liceele, primarii si alte institutii ale statului imposibil sa nu existe geamuri sau pereti, usi sau banci vopsite cu periculoasa vopsea cu plumb.
problema e ca actioneaza lent, in timp, tacut, prin eliminarea particulelor fine de vopsea in aer in momentul in care incepe sa se cojeasca, ceea ce duce la inhalarea lor.
iata 6 lucruri periculoase din casa, printre care si vopseaua cu plumb :
"1 Naftalina
Naftalina este o substanta toxica, cu miros intepator, utilizata in general pentru pastrarea in stare buna a hainelor in extrasezon. Avand in vedere ca moliile deterioreaza textura hainelor sau altor produse textile, foarte multe persoane obisnuiesc sa foloseasca naftalina pentru a distruge aceste insecte.
Studiile efectuate asupra naftalinei au scos la iveala faptul ca unul dintre ingredientele active, mai precis paradiclorobenzenul, poate cauza cancer la animale. Cu toate ca oamenii de stiinta nu stiu inca daca acesta este un agent cancerigen si in cazul oamenilor, studiile pe animale au aratat suficiente dovezi cat sa indemne oamenii sa aiba grija la folosirea naftalinei.
Alte tipuri de naftalina contin o substanta care, in urma inhalarii pe o perioada mai mare de timp, poate deteriora sau distruge globulele rosii din sange. Chimicalele din naftalina pot provoca, de asemenea, greata si diareea.
Daca trebuie sa folosesti naftalina, utilizeaz-o intr-o zona a casei cu ventilatie. De asemenea, spala orice imbracaminte care a fost depozitata cu naftalina inainte de a o purta pentru ca vaporii acesteia sunt absorbiti in fibre. O alternativa naturala la naftalina sunt bucatile din lemn de cedru.
2 Produsele din pal
Palul este un amestec din resturi de lemn, adica rumegus si aschii, combinate intre ele cu ajutorul unui clei pentru a-i conferi rezistenta si duritate. Acest lipici care uneste particulele de lemn poate provoca probleme de sanatate oamenilor.
Un numar foarte mare de adezivi utilizati la realizarea palului folosesc formaldehida in locul rasinei naturale. Emisiile de formaldehida din spatiile interioare pot creste in conditii calde si umede.
Expunerea la formaldehida poate fi periculoasa, mai ales pentru copii, determinand lacrimarea ochilor, senzatia de arsura a ochilor si a gatului, dificultati de respiratie si atacuri de astm.
Daca locuiesti intr-o casa mai veche, cu lambriuri din lemn presat, poti folosi un dezumificator de aer, desi acestea elibereaza tot mai putina formaldehida pe masura trecerii timpului. Produsele din pal fabricate in ziua de azi intrunesc conditii de reglementare mult mai severe pentru a reduce emisiile de formaldehida.
3 Chimicalele din covoare
In ultimii ani, covoarele sunt supuse unui control mult foarte strict din cauza compusilor organici volatili continuti. Cu toate ca mochetele si covoarele nu sunt in mod inerent periculoase, s-au raportat probleme de sanatate asociate cu acestea.
Lipiciul si vopselele utilizate pentru lipirea mochetelor emit compusi organici volatili care pot fi daunatori pentru sanatate daca se gasesc intr-o concentratie ridicata. Din fericire, de cele mai multe ori, emisiile compusilor organici se dilueaza dupa primele cateva zile de la instalarea covorului.
Oamenii de stiinta cerceteaza in continuare chimicalele pe care noile carpete si covoare le pot contine si in ce masura sunt periculoase pentru oameni. In America au fost create doua etichete verzi care certifica faptul ca respectivii compusi organici volatili utilizati la diverse obiecte textile nu sunt periculosi.
Pentru a fi in siguranta, desfa covorul sau mocheta si lasa-le sa se aeriseasca pentru cateva zile, inainte de a le amplasa in casa. De asemenea, aeriseste bine casa in primele cateva zile de la instalare.
4 Vopseaua cu plumb
Plumbul este considerat una dintre cele mai mari amenintari din mediul inconjurator. Chiar si in concentratii scazute, acesta poate cauza probleme sistemului nervos central, creierului, celulelor din sange si rinichilor. Plumbul este periculos in special pentru fetusi deoarece poate provoca tulburari de dezvoltare. Acesta intra in organismul fetusului, prin placenta mamei.
Chiar daca in prezent se foloseste foarte rar, la multe case construite inainte de 1980 s-a utilizat vopsea cu plumb. Vopseaua intacta de pe o suprafata nu iti va face rau. Insa, odata ce incepe sa se decojeaza, aceasta elibereaza particule nocive de plumb pe care le poti inspira. Din acest motiv, daca decizi sa-ti reamenajezi casa, nu incerca sa indepartezi vopseaua prin slefuire, razuire sau ardere deoarece poate elibera metale toxice. Solicita ajutorul unei persoane avizate, care poarta o masca de protectie, adecvata.
Acelasi tip de vopsea, care are in compozitie plumb, a starnit in 2007 un imens scandal in China. Un numar mare de firme producatoare de jucarii foloseau la realizarea acestora vopsea cu plumb, produs ce constituie un real pericol pentru copii. Guvernul chinez a acceptat renuntarea la vopseaua cu plumb in fabricarea jucariilor, in 2007, in timp ce in SUA, aceasta a fost interzisa inca din 1978.
5 Deodorizantele pentru camera si solutiile de curatare
Deodorizantele si solutiile de curatare improspateaza si dezinfecteaza casele noastre. Cu toate acestea, mai multe studii arata ca atunci cand sunt folosite excesiv sau intr-un spatiu mic, neventilat, aceste produse elibereaza poluanti toxici. Acestia provin din doua substante chimice principale numite etilena pe baza de eteri de glicol si terpene. In timp ce eterii sunt toxici prin composii pe care-i contin, terpenii devin nocivi in urma contactului cu ozonul din aer, ducand la formarea unei combinatii otravitoare.
Odorizantele de aer contin multi compusi organici volatili, cum ar fi dioxidul de azot. Unele produse de curatenie contin paradiclorbenzen, substanta continuta si de naftalina.
Produsele de curatare a baii si odorizantele de camera nu iti afecteaza sanatatea organismului, daca mentii circulatia aerului in casa.
Odorizantele conventionale, indiferent de forma lor de prezentare - recipiente cu lichid, sprayuri, geluri, cartoane parfumate, betisoare sau lumanarele parfumate - contin arome artificiale. Aceste arome nu numai ca pot da dureri de cap, dar contin si substante toxice. Printre acestea se regasesc acetona, limonenul, acetaldehida, clorometanul, 1,4-dioxan, chimicale recunoscute ca poluanti puternici ai mediului sau ca substante cancerigene.
6 Materialele ignifuge
Frecvent utilizate in saltele, tapiterii, televizoare, carcase de calculator, placi de circuite, materialele ignifuge sunt cunoscute pentru proprietatea de rezistenta la temperaturi foarte ridicate. In ciuda beneficiilor aduse, oamenii de stiinta au dezvaluit o latura mai intunecata a acestor produse. Materialele ignifuge contin eteri de difenil polibromurati (PBDE), substante care pot afecta organismul.
Studiile privind PBDE au aratat ca acesti compusi influenteaza intr-o anumita masura capacitatea de invatare, ceea ce ar conduce la aparitia problemelor de memorie. Oamenii pot inhala aceste substante din aer si ulterior se pot imbolnavi."
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
Madona spune:
Citat: |
Ufff, mie mi se usuca rau pestele daca incerc sa-l fac pe BBQ fara sa-l imbrac in folie, nu mai zic de legumele care nu stau ca lumea, se ard si/sau se usuca Iar in cuptor cand pun pestele, sau puiul, sau ce gatesc la cuptor in vas ceramic termorezistent, nu-l acoper cu farfurie pentru ca mi-e teama ca se va sparge); in plus, in folie pot face usor cateva gaurele pentru cata "aerisire" ma gandesc eu ca am nevoie la mancare, de la un moment incolo. |
Laura, cand faci peste sau pui la bbq, pune-l la foc de putere medie (nu pe high ca friptura de vita) si nu direct pe gratar. Ia-l apoi de pe foc inainte de a se face, cand inca e putin raw, si lasa-l intr-un castron acoperit inca vreo 5 min caci el se face in continuare. Dupa cateva incercari vei sti exact cat sa-l tii la gratar!
iar farfuria sigur s-ar sparge la temperaturi ridicate, asa ca, daca tii neaparat, iti poti cumpara vase de yena cu capac pentru gatitul in cuptor. eu prepar pestele la cuptor in vas de yena fara capac si-l scot cand, apasat cu furculita, se desface in flakes. daca vrei iti dau mai multe amanunte despre cum fac eu fripturile
Laura B spune:
Merci pentru informatii, Corina Despre unele stiam (dar nu strica sa fie reamintite), despre altele nu.
Madona, am vase ceramice Corningware care sunt "oven si microwave safe". Ele au venit cu niste capace de sticla groasa care cred eu ca sunt si ele la fel de safe pentru pus in cuptor. Nu le-am folosit insa din comoditate, mi-a fost mai comod de exemplu sa pun folia peste vas si prin folie sa infig termometrul in friptura (sa vad cand ajunge la temperatura recomandata), sau sa dau cateva gauri prin folie asa incat sa se rumeneasca usor carnea fara sa se arda si usuce.
Cu facutul pestelui direct la grill am avut cateva incercari ratate, nu am nimerit probabil temperatura, ba nu se patrundea bine, ba s-a patruns pana s-a uscat, si la final mi-a parut rau de somon ca a trebuit sa-l arunc :(
Am sa mai incerc urmarind sugestiile tale.
Dar daca ai timp si poti sa-mi dai amanunte despre cum faci si fripturi bune fara folie, primesc informatiile cu multa recunostinta
"At first, dreams seem impossible, then improbable, and eventually inevitable. " Christopher Reeve
"A man who removes mountains begins by carrying away small stones" William Faulkner
Madona spune:
Citat: |
Dar daca ai timp si poti sa-mi dai amanunte despre cum faci si fripturi bune fara folie, primesc informatiile cu multa recunostinta |
sigur ca-ti povestesc cu placere cum fac fripturile dar candva in weekend caci calatoresc zilele astea si nu ma mai pot concentra seara pe scris.