"Avioanele" si alte jocuri uitate
Raspunsuri - Pagina 2
J G spune:
Cele mai frumoase jocuri din copilaria mea au fost "capacele" - cum a descris Capcaunul, cel mai frumos se loveau cu un baton de plumb aplatizat, care se fura de la rotile de Dacie si "rublele" adica se luau fetele de la cutiile cu chibrituri, se asezau in tanc in mijlocul unui cerc si se loveau cu un bidon de plastic (pet) umplut pe jumatate cu nisip. Eheheheeeeii... ce buna eram.
J si Carla (05.02.2006)
in the rear garden
EllaX spune:
Acum cativa ani, am jucat avioane cu alte 5 persoane - deci joc in 6. A inceput ca o propunere de "umplut timpul" intr-o casa dintr-un sat de munte uitat de lume, si s-a dovedit a fi o maaare veselie si un joc fain - si destept. Va dati seama, joc cu 6 avioane pe fiecare "tabla de joc"!... As juca oricand!
"Briceag" la noi (in Braila am crescut) se numea "bambilici". Mai avea un nume, l-am uitat. Se juca in practica de toamna, printre randurile de diverse legume/fructe, de a trebuit sa ne confiste cutitele. L-am jucat cu furculite, atunci.
"Castelul" - cu un castel din pietre si cu mingea care trebuia sa darame nu stiu exact ce si in ce ordine. Si pe asta l-am uitat.
Un joc (fara nume) de scolari mai mari: pe o foaie se faceau cateva coloane (subiect-predicat-atribut-complement - si ce-si mai imagina fiecare - variante pentru atribut si complement, presupun). Primul copil scria subiectul, apoi plia foaia, sa nu se vada coloana cu subiectul. Al doilea scria ceea ce cerea coloana a doua, apoi plia foaia... si tot asa, pana se completa primul rand, pe toate coloanele. Apoi se lua foaia si se citea propozitia rezultata. Radeam de ne prapadeam, ca niste copii veseli ce eram!
"X si 0" - chiar si campionate de "x si 0".
"Flori, fete, filme sau baieti, melodii sau cantareti" , foarte de succes la pubertate, cand ne straduiam sa facem pereche de susotit cu cel visat.
"Cat e ceasul, imparate?" - era un "imparat", care statea in fata, iar copiii-jucatori, asezati la inceput in rand, la "start" (important sa fie startul departe de imparat, ca sa aiba loc de tot felul de pasi si tzopaieli inspre imparat"). Fiecare copil intreba, pe rand, "cat e ceasul, imparate?" si imparatul raspundea ceva de genul: "trei pasi de urias", "cinci pasi de furnica", "doi pasi de rac/inapoi", "o saritura de broasca" si alte inventii. Devenea imparat cel care ajungea primul la imparatul in functie. Nu mai tin minte cum era cu etica jocului, daca imparatul favoriza pe cineva sau chestii de astea. E un joc dinamic si vesel si abia astept sa i-l arat fetei mele!
"tzara, tzara, vrem ostasi"
"ratele si vanatorii" - chiar ma gandeam ca noi le jucam in mijlocul strazii, ca nici nu treceau masini, nici nu erau parcate nu stiu cate. Oare unde le pot juca azi copiii, daca i-ar interesa?
... si mai sunt, da' nu am vreme acum sa-mi aduc aminte...
EllaX cu Ana (30 iunie 2006)
ML spune:
Si ai mei se uita la filmulete, dar f. putin in comparatie cu alti copii de aici. Le place in aceeasi masura sa iasa afara, faca mici proiecte sau sa ne jucam jocuri. Asa ca va multumesc tuturor de idei, ne ajuta.
JG, hai mai spune cu rublele (Capcaunule, am inceput sa colectionez deja capace de apa minerala, sunt oarecum diferite, sper sa le putem turti). Le pocneai cu PETul si incercai sa scoti cat mai multe afara din cerc sau ce?
Ella, pe cel "fara nume" l-am jucat si noi de curand (ieseau propozitii de genul "Maria si Ionica plimba rata pe acoperis", nu? Acum, ca adult, nu mi se mai pare cine stie ce dar pe atunci, ne era tare drag. Am incercat cu copiii dupa aceeasi metoda dar cu desene (faci un cap de om, indoi, dai mai departe, un corp de pasare si picioare de insecta, de ex.). Merge mai bine varianta aceasta, daca nu stiu inca sa scrie.
Incerc sa joc cu ei spanzuratoarea cu cuvinte in romana, aici eu ma distrez cel mai bine !
Ne vom infatisa si noi imparatului si, da, cred ca trebuia sa ai niscaiva pile .
La tzara americana (poze)
buli spune:
telefonul fara fir
fazan
spinzuratoarea
www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@
ML spune:
Dar jocul portocalelor cum era? "As manca o portocala! De ce una si nu doua?" Si ce era cu asta ? Ne desena profesoara pe tabla niste cercuri (portocalele) cu numere in ele, dar mai departe???...
Stie cineva?
La tzara americana (poze)
buli spune:
portocala:
fiecare copil primeste un numar. incepe unul din ei si zice: as minca o portocala. de ce una si nu 3. cel care are nr 3 trebuie sa fie pe faza si sa spuna: de ce 3 si nu 5? cel care are 5 tb sa spuna : de ce 5 si nu ... etc
iese din joc cel care nu e pe faza si nu da replica la timp.
www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@
buli spune:
"sticluta cu otrava" pentru jucat afara
copiii se tin de mina si unul e cel care fugareste. el spune: sticluta cu ... otet, sticluta cu ... orez.... sticluta cu otrava!
cind spune sticluta cu otrava toti copiii fug care incotro si tb sa prinda pe cineva. cel prins e de rind la fugarit la tura urmatoare.
www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@
ML spune:
, ce dragut si cel cu sticluta cu otrava! Ah, trebuie sa ne jucam si baba-oarba. Multumesc, Buli, si pt. cel cu portocalele, da, asa era!
Dar jocul asta cu degetelele si sforicica legata in cerc cum se numea? Imi placea sa ma uit la fetite, nu prea stiam cum sa le rasucesc:
http://www.ifyoulovetoread.com/book/chten_cats1105.htm
Sa nu plecati, vreau sa va intreb si altele !
Multe dintre ele sunt potrivite si pentru calatorii. Peste 2 saptamani plecam lal rude, pe putin 10 ore de condus, sa vezi atunci miorlaieli . Trag nadejde sa-i momesc si cu cateva din jocurile de aici
La tzara americana (poze)
buli spune:
eu stiu pe ala cu atza si cu doi copii si mai stiu unul in care iti incilcesti/descilcesti de unul singur o atza printre degete.
dar nu stiu sa explic
www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@
monalac spune:
vaca,frunza,tara ,tara vrem ostasi,capra,oina,ulii si porumbeii,imparate, varza acra[un fel de mim].