"Avioanele" si alte jocuri uitate
Am schimbat titlul desi, parca sa zic ca mai am pe undeva un sb. cu acelasi tilu, continut diferit...
Daca va bantuie si altele, mai putin cunoscute, sunt doritoare (in special pt. baieti)
Nu-mi mai amintesc mare lucru decat ca il jucam la scoala, parca aveam o singura foaie (de mate, cu patratele) pe care o pasam intre noi dupa ce loveam (2 jucatori). Ne trebuiau creioane lungi drept "tun" (le dadeam vant apasandu-le pe guma, lasau o dara in urma si loveau inamicul). Parca sa zic ca foaia era numerotata pe cele doua laturi scurte (sus si jos; erau oare avioanele din hangarul fiecaruia??).
Imi poate explica cineva de la A la Z cum se joaca? As vrea sa-l incerc cu copiii.
Am cautat pe Internet iar ce am gasit nu pare a fi jocul meu (l-am juca chiar si pe asta, daca am avea mai multe detalii...:
http://www.latrecut.ro/2009/01/avioanele/ )
La tzara americana (poze)
Raspunsuri
buli spune:
nu-l stiu pe cel de care zici tu, dar il stiu pe cel de pe site-ul "la trecut"
se desenau avioanele pe foaie de mate(1,2,3 - cum stabileam de la inceput), foaia se numerota ca la sah si fiecare incerca sa ghiceasca unde are adversarul avionul.
de ex. spuneai: f5 si adversarul zicea ratat, sau aripa, sau coada. daca loveai avionul in cabina pilotului era mort, daca nu trebuia sa continui, incercind sa ghicesti configuratia. cistiga cel care dobora primul avioanele adversarului, evident.
si btw, ati vazut pe undeva de cumparat "marocco"?
www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@
philip spune:
Citat: |
citat din mesajul lui buli si btw, ati vazut pe undeva de cumparat "marocco"? www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@ |
uite aici:
http://www.amazon.com/Channel-Craft-Pick-Sticks-Game/dp/B000BXKM22
capcaunul spune:
Ce vremuri!
Se ia o foaie de hartie curata, velina, de mate, nu conteaza. Fiecare are un aeroport sau hangar pe o latura sau intr-un colt al foii.
Avionul este un mic V, sa zicem de cativa milimetri latura.
Se pune varful creionului pe varful V-ului si, cu creionul usor inclinat, se apasa cu degetul coada lui imprimandui-se o miscare orientata catre teritoriul inamic sau, daca inamicul e aproape, catre avionul (V-ul) adversarului. Daca dara lasata trece prin V-ul advers avionul inamic este doborat (caz in care inamicul va pleca cu un nou avion din hangarul aflat pe latura sa). La capatul darei se deseneaza un mic V, indicand noua pozitie a avionului, apoi se cedeaza randul partenerului de joc (inamicului)
De regula avioanele se urmaresc reciproc cateva mutari la rand pana cand unul reuseste sa-l doboare pe celalalt. Pe foaie ramane o pereche de zigzaguri lasate de darele avioanelor. Dupa vreo duzina de zigzaguri intretesute foaia se cam umple de V-uri si dare, numarul de 5 avioane de caciula fiind rezonabil pentru un razboi "lizibil" pe hartie.
PS. Pentru a evita controversele legate de paternitatea darelor se pot folosi creioane sau pixuri colorate.
ML spune:
Buli, daca nu ratai, continuai sau venea randul celuilalt? Trebuie sa fie dragut, multumesc!!
Mama mi-a trimis din Ro Marocco in urma cu vreo 5 ani (cred ca pe instructiuni scrie MIKASA, nu Marocco). S-ar putea ca de la librarie sa-l fi cumparat, dar poate gresesc.
Ioi, aici am vazut "REMI" cu 50 $ (cu tablite si cutie din lemn, frumos lucrat), asa ca i-am spus mamei sa nu-l arunce pe cel de acasa ca il vreau
Asta-i Capcaunule! Multe multumiri!!! De ce nu-l aminteste nimeni pe Net, domle?
La ce varsta il jucai, mai stii?
capcaunul spune:
citat din mesajul lui ML La ce varsta il jucai, mai stii? |
In generala.
Din aceleasi vremuri pitoresti, alte jocuri uitate prin colturile prafuite ale amintirilor:
- fotbal cu pieptene si monezi. Terenul preferat de joc - catedra.
- bile (de rulment) la gaura. Pe tapsan uscat dar nu prafuit.
- 9 pietre. O echipa aseaza pietrele una peste alta. Cealalta echipa arunca in pietre cu mingea. Primii trebuie sa puna la loc pietrele una peste alta fara sa fie atinsi de minge, iar ceilalti trebuie sa-i impiedice, aruncand cu mingea dupa oricine se incumeta sa se apropie de pietre.
- briceag. Se infige briceagul in pamant prin diverse scheme (drept, cu rotatie, tinut de varf, tinut de coada, tinut in palma, etc). Castiga cine reuseste suita cea mai lunga de aruncari. Suita se opreste cand briceagul nu se infige.
- capace de bere. Prilej de a completa colectia cu nume rarisime precum Tuborg sau Pilsen, valorand zeci de Bucegi sau de Margineni. Se pun capacele (aplatizate) cu fundul in sus intr-o stiva, se arunca cu o piatra in ele. Apoi trebuie sa nimeresti cu piatra capacele astfel incat ele sa se intoarca cu scrisul in sus.. Fiecare culege capacele pe care a reusit sa le intoarca cu scrisul in sus din aruncare.
ML spune:
citat din mesajul lui capcaunul In generala. Multumesc, la fel pt. restul jocurilor! Din aceleasi vremuri pitoresti, alte jocuri uitate prin colturile prafuite ale amintirilor: - fotbal cu pieptene si monezi. Terenul preferat de joc - catedra. - bile (de rulment) la gaura. Pe tapsan uscat dar nu prafuit. Asta trebuie sa fie un fel de marbles americane? - 9 pietre. O echipa aseaza pietrele una peste alta. Cealalta echipa arunca in pietre cu mingea. Primii trebuie sa puna la loc pietrele una peste alta fara sa fie atinsi de minge, iar ceilalti trebuie sa-i impiedice, aruncand cu mingea dupa oricine se incumeta sa se apropie de pietre. - briceag. Se infige briceagul in pamant prin diverse scheme (drept, cu rotatie, tinut de varf, tinut de coada, tinut in palma, etc). Castiga cine reuseste suita cea mai lunga de aruncari. Suita se opreste cand briceagul nu se infige. Stiu eu ca asta i-ar pohti inima baiatului sa faca! - capace de bere. Prilej de a completa colectia cu nume rarisime precum Tuborg sau Pilsen, valorand zeci de Bucegi sau de Margineni. Se pun capacele (aplatizate) cu fundul in sus intr-o stiva, se arunca cu o piatra in ele. Apoi trebuie sa nimeresti cu piatra capacele astfel incat ele sa se intoarca cu scrisul in sus.. Fiecare culege capacele pe care a reusit sa le intoarca cu scrisul in sus din aruncare. , este singurul pe care mi-l aduc aminte. Nu jucam, ne uitam la baieti. |
capcaunul spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui ML
Asta trebuie sa fie un fel de marbles americane? |
Nu chiar. Uite niste www.latrecut.ro/2007/05/bile/" target="_blank">reguli gasite pe net.
XIO spune:
buli, nu ziceai ce a lovt , ca asa e prea simplu. stiu ca doar cand loveai cabina , adica primul patrat ziceai "mort" , in rest doar "lovit".
***Fur is for petting**
"- Oamenii se nasc pentru a invata cum sa traiasca o viata mai buna – cum e sa iubesti pe toata lumea mereu si sa fii bun, nu-i asa?
- Ei bine, cateii stiu deja cum sa faca toate lucrurile astea, deci nu trebuie sa traiasca la fel de mult…"
http:/www.4animals.ro/ajuta.html/
www.adoptiicaini.ro
www.adoptiipisici.ro
ML spune:
Capcaunule, mi s-au parut interesante si comentariile de la articolul cu bilele.
Apropo, tata ne invatatse turca. Nu mai tin minte decat ca luai un bat mare, il infigeai in pamant si-i puneai deasupra, orizontal, altul mai mic pe care il loveai cu o "bata". Se prea poate sa nu fi fost mult prea mult dupa si sa castige cel care arunca proiectilul cel mai departe. Gresesc?
Am jucat ieri avioanele, varianta ta, cu 7 si 8 1/2 ani. Ce le-a placut! Mai greu putin cu manuirea creioanelor, imi era teama sa nu si le trimita in ochi. La sfarsit i-am invatat cantecelul cu avionu americanu care bombardeaza cu salamu . Iti multumesc, ne-ai facut, indirect, o zi frumoasa.
XIO, , pt. completare.
capcaunul spune:
ML,
Era mai frumoasa viata de copil inainte de internet! Vara, iarna, nu conta, eram toti afara cu orele. Orice colt de oras sau de natura in afara orasului putea fi transformat in loc de joaca (intesat de cazemate )
Calculatorul a stricat poporul