Sezatoarea canadiana (181)
Raspunsuri - Pagina 14
mamaana spune:
nelia am fost in nord est fata de noi, la vreo 60 km est de muskoka. mai aveam un lac si ajugeam la algonquin park. frumos tare dar multi tantari. fosta mea sefa are cottage acolo si a invitat team-ul de long weekend. ei sunt din slovacia, de aia am mancat gulas. dar nu cu mamaliga ca la ei nu se cultiva porumb (daca stiam ii duceam eu malai), nu au auzit de ea. mi-a dat si pentru acasa, asa ca am facut eu mamaliga. stau si ma inteb ce or munci oamenii aia pe acolo ca zona nu e de cultivat si nici ferme de animale nu am vazut (decat un afis la o singura casa ca au miel si oua)
zavalita nu dispera. stiu ca la inceput parca se duc banii prea repede, dar stii ca la o adica poti apela la guvern pentru ajutor
ankalaura eu stiu ca tip se da cat e valoarea taxelor
ankalaura spune:
Eeeiii, apai aia e problema, ca daca am detestat ceva mai tare decat am detestat rahatii de caini, aia era spaga, in Romania.
Bai sunt antitalent la dat spaga, spaga aia jenanta unde strecori in buzunar... Deci nu dau. Toata chestiunea s-a extins la mine, si chiar acolo cand e ok sa dau spaga, ma tot intreb daca nu cumva e prea mult sau prea putin, asa ca am tendinta sa las prea mult, si tot asa...
Cred ca o sa improvizez la fata locului... Valoarea taxelor... hm... cam mult nene... ar ajunge la 100 de dolari, da-o incolo de spaga, ca e too much, nu? Tocmai ce jubilam ca scap de taxe si dau de spaga?
Mie nu imi place cu spaga. Eu vreau factura nene, tarif fix.
nelia spune:
Hai, sa-ti spun ce am aflat si eu la de unii mai 'umblati' prin lume si care apeleaza mai des la servicii (ca sa nu spun ca am paginat acum citiva ani buni de tot si Codul bunelor maniere si acolo scria cam la fel). In urma celor aflate, eu dau 10% din valoarea platita pentru un serviciu (5$ la un tuns de 50, 1 dolar la un taxi de 10, 4 sau 5 $ la o masa de 40, ca aici munca e mai multa si chelnerii tineri sint mai prost platiti, la camerele de hotel/pensiune, ca nu prea am fost la unele luxoase las cam 3-5 dolari dupa fiecare curatenie - la tineri las intotdeauna un pic mai mult pentru ca sint la inceput de drum si majoritatea au si scoala sau altceva pe linga...).
Daca as avea mai multi bani as da maxim 15 si chiar si acum dau 15% acolo unde serviciul este ireprosabil. Daca nu sint multumita de servicii, nu las, zic mersi si plec. Consider ca e dreptul meu... la fel cum a fost si la el/ea obligatia sa faca bine sau chiar foarte bine serviciul pentru care am platit. Octav nu lasa deloc, din principiu... cica asta ar insemna ca si cum i-ar da berea lui. Si cunosc multi oameni care nu lasa deloc... e alegerea lor. Eu lasam si in Romania la fel ca suma, chiar daca nu dadeam spaga, si tot pentru servicii si tot daca eram multumita.
Deci, daca as fi in locul tau, as vedea cam cit iese sedinta si daca as fi multumita, le-as lasa 10% din valoarea ei. Acum depinde si de timpul in care e facut serviciul, dar mai mult nu as da tinind cont de situatia voastra.
Si tot de altii venite: bacsisul nu se da ca spaga, nu se pune in buzunar, nu se da in mina... se lasa pur si simplu la un loc vizibil sau linga nota de plata unde e situatia, in timp ce spui mersi, la revedere si pe curind... si numai daca totul a fost facut pe placul tau. Pentru mine, faptul ca nu dau inseamna ca nu sint multumita si e un semnal ca respectivul sau respectiva trebuie sa schimbe ceva in munca pe care o presteaza, altfel isi va pierde clientul... si data urmatoare nu mai calc pe acolo, deci nu-i spun si ne vedem data viitoare.
La unele cafenele, restaurante de pe aici, mai ales acolo unde se plateste la casa si nu se aduce nota, te intreaba cind dai cu cardul daca lasi ceva ca tips... De exemplu, eu la cafenelele bune si care imi plac mult de tot, las intodeauna 15 la suta din consumatie pentru ca sint mare amatoare de cafea si nu e usor sa ti-o faca cineva per-fec-ta! Vorbim de arta aici! De exemplu la Caffe Art Java fac o café au lait...yamiam.
Mamaana, imi place ce povestesti acolo! Abia astept sa vad pozele!
CORNELIA, mami de www.dropshots.com/nelia#date/2009-03-30/13:05:37" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU
Doloress spune:
Ankalaura cum zicea si Nelia e diferenta intre spaga si bacsis, spaga e ilegala, e atunci cand cel care presteaza serviciul il conditioneaza de primirea spagii, aici bacsisul este o traditie, este ca o gratificare pentru modul in care s-a facut serviciul respectiv, daca vrei il dai, daca nu, nu. A intrat in cutume pentru ca in mod traditional, cei care prestau astfel de servicii aveau salarii foarte mici. Cazul e valabil si acum pentru chelneri care au mai peste tot salariul minim, tocmai pentru ca se stie ca primesc bacsis. Normal ei trebuie sa declare bacsisul si sa plateasca impozit pe el, si angajatorul trebuie sa-l ia in calcul atunci cand calculeaza impozitul pe salar. Cand il lasi direct de pe cardul de credit / debit si e inregistrat acolo, e normal ca intra la impozitare.
Uite aici o discutie despre bacsisul in Quebec, cu toate categoriile de servicii si cat se da de obicei :
http://www.radio-canada.ca/emissions/lapres-midi_porte_conseil/2009-2010/chronique.asp?idChronique=108361
Am gasit emisiunea.
Normal, e ceva optional, dai numai daca vrei. Eu las de obicei cam 10%, mi se pare de ajuns, pentru bugetul meu.
Doloress spune:
Dana Ione atunci ramane pe alta data, imi pare rau. AM vazut ca au afisat azi programul si e si la 19 si 5, eu cred ca merg pana la urma sambata dupa-amiaza, aici la mine in Angrignon.
ankalaura spune:
Asa domne, m-am lamurit beton acuma!
La restaurant si noi lasam intotdeauna, de regula se nimerea ca un 10% sa incapa bine intr-o suma rotunda, sau daca plateam de exemplu cu o bancnota mai mare, ii ziceam sa ne aduca restul numai X.
La coafor iarasi lasam mereu, aveam o relatie veche cu tipa care ma tundea, mi s-ar fi parut aiurea sa nu ii las.
La taxi, tot asa, de regula incapea bacsisul in bancnota cu care plateam.
Insa aici, la tuns, a fost 3 lei 50, la pachet,, si eu si barbatu-miu, cred ca pentru el a calculat 10 dolari ca pentru studenti (nu stiu de ce i s-o fi parut cucoanei ca ar avea barbatu-miu moaca de student...) si la mine a taxat restul. Facea in total 33 si o virgula, i-am dat 35, 40 mi se parea mult, si mi s-a parut bizar sa scot ceva monede marunte pentru bacsis. Deci am lasat 35, insa nu stiam daca am procedat corect.
La chestiunea de maine insa lucrul e mai delicat. Sedinta e scumpa, dar e ieftina fata de cat costa in general, iar de dus trebuie sa ma duc, chiar nu e un moft...
Reducerea e mare de tot, e o promotie pana pe 30 mai..
De fapt hai mai bine sa va povestesc, ca poate vreti si voi... vedeti pe www.antechhair.com
De la 75, platesti 15; de la 400, platesti 99. de la 249 platesti 99. de la 299, platesti 139... Cu conditia sa platesti minimum 5 sedinte in avans, maximum 8. Si faci o sedinta pe luna.
Deci eu o sa platesc in avans 5 sedinte, probabil ca la inceput, si cel mai probabil cash, ca sa nu mai platesc si taxe.
Raman deci variantele: intreb daca au boite a tips? sau las tipei care se va ocupa de mine, in cabinet, la vedere?
De multumita, e musai sa fiu multumita, ca altfel mi se termina optiunile... De-aia va mai intrebam eu cu timp in urma despre epilat... La mine nu mai merge nimic, dar nimic. Doar lama, ceea ce detest. Si nici lama nu merge peste tot
Aaa, si am uitat sa va spun... Barbatu-miu e sofer complet! Deci eu pot sa pic traseul linistita, ca are cine sa ne duca de colo colo desi n-o sa-l pic, desigur...
maru spune:
Anka, nu e nimic rusinos in a lasa 5 dolari/10 dolari cosmeticieniei la vedere, pe o masuta. iar Nelia are perfecta dreptate ca intotdeauna!
Victor e cumplit la a lasa baccis. Nu intelege de ce trebuie sa lase si gata! Asa ca daca pleaca la tuns, ma asigur care are 2 2nies in buzunar si il instructionez sa lase fetei, chiar daca isi ia restul de la 20. Mai, e grele rau de tot!
Si in restaurant platesc tot el, ca dupa el ar sta sa ia ultimul cent...nici nu ii zic cat las, ca ar face stroke! (de regula cat taxele ori 10 la suta, ce e mai usor de calculat)
nelia spune:
Anka, felicitari pentru sot. SI bafta multa tie, desi eu nu-mi fac deloc probleme in ceea ce te priveste.
Maru, cunoastem. Dar eu nu insist, dau eu cind sintem impreuna, iar cind e singur... e treaba lui, nu ma priveste. Cu atit mai rau pentru cel care ii face serviciul. E doar o chestiune de alegere, nu ai ce sa le faci, eu nu insist pentru ca vine cu niste argumente..., mai sa-l crezi. Eu asa sint si asa ma simt bine si cred ca multi care dau o fac pentru ca asa sint, lucru perfect valabil si pentru el si pentru cei care nu dau.
Da, am uitat sa spun ca atunci cind e scris tips si platesc cu vreo carte, eu nu las sau las foarte rar. Pentru ca stiu treaba cu patronii si nu mi se pare corect sa stabilesti salariul in functie de bacsis, pe care, dupa cum vedeti, il primesti sau nu. Dar daca imi place cum am fost servita, las celui care a facut-o. La Java platesti la casa, scrie daca vrei sa dai tips atunci cind platesti cu cartea, dar cafeaua o face altcineva, artistul. Si acesti artisti sint de obicei barbati (si nu stiu cum se face ca arata toti beton!) si tu stai acolo pina ti-o prepara, uitindu-te cu gura cascata cum iti face design-ul... iei ceasca si simti pur si simplu ca nenea ala frumos merita ceva in plus. Eu i-as pupa, dar cum nu pot, atunci le las un dolar... asa faceam la inceput, dar acum am vazut ca au un bol micut in care lumea pune cit vrea, daca vrea... Eu daca as lucra la prestari de servicii asta as face, as pune un bol micut undeva la vedere, linga masa de lucru, cu ceva maruntis acolo... si cine vrea, lasa, cine nu, nu... SI m-ar interesa mult sa sap si sa aflu ce am gresit de nu a fost multumit inainte de a-l cataloga precum cel-care-nu-lasa-bacsis, ca al meu si al lui Maru.
Pe de alta parte, totusi, nu e foarte corect acest bacsis. Servicii aducem toti, oriunde, chiar daca nu se numesc asa. Oriunde te duci, cineva face ceva pentru tine, ar trebui ca toti sa aiba bolul sau cutia pentru maruntis. Asta e unul din argumentele aduse de Octav si nu pot sa-l contrazic, singurul lucru pe care pot sa-l spun este ca las acolo unde stiu ca salariile nu sint pe masura muncii depuse (spre deosebire de alte categorii precum medicii, functionarii publici etc.) si acolo unde serviciile au de-a face cu o latura mai intima sa-i spun asa (coafor, cosmetica, masaj etc.).
CORNELIA, mami de www.dropshots.com/nelia#date/2009-03-30/13:05:37" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU
Podeanu spune:
Ca titlu informativ...ospatarii, cei din alimentatia publica, chiar sunt impozitati la sfirsitul anului, procentaj fix din salariu (indiferent cit au primit si daca au primit ceva). Ceea ce te duce cu gindul la o servire ireprosabila...ceea ce nu se intimpla intotdeauna din pacate.
Anka, tu nu vii la intilnire pe 4? Ne-am cunoaste si personal..
ankalaura spune:
NELIA - exact, cu latura intima ai dreptate. De-aia dadeam la epilat pana la 40-50% bacsis, mai ales ca in Ro stai o ora la epilat si costa cam 20 de dolari operatiunea pe factura....
In Ro insa e putin altceva, ca la serviciile de frumusete toti angajatii au procent din incasari (sau ma rog, aproape toti...). Au salariu fix si mai primesc de la patron si procent, care adesea e frumusel, de exemplu o coafeza buna poate sa sara linistit de 1000 de dolari pe luna in lunile proaste si asta la un salon de cartier, nu la nu stiu ce figurant de hair stylist patron de salon de lux de Dorobanti...
Deci intr-un fel, daca nu ai cum sa lasi bacsis, ei oricum castiga acel procent pentru munca lor (si e neimpozitat
DANA - nu stiu sigur sa spun inca, despre intalnire. 4 e vineri si depind de programul familiei, ca ei sunt cei care "muncesc" la scoala si vin dupa-amiaza tarziu...
Dar pana pe 4 ma decid intr-un fel sau altul.