cum negociati chiria?

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns alex_andra spune:

la inceput cand s-au mutat, ne-au dat si o chirie in avans, pt eventuale stricaciuni, plati restante, etc. Dar pana acum nu a fost cazul

Intr-adevar e o loterie si pt chiriasi si pt proprietari.

Andra, mami de leoaica Eva (03.02.2009)

Poti ajuta si tu!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns paulina85 spune:

Am stat cu apartamentul gol mai mult de 5 luni si am tot scazut chiria si abia apoi am reusit sa il inchiriez. Eu chiar ma bazez pe banii de chirie si ma incurca sa nu-i primesc la timp. Si chiriasii mei au dat garantie pentru mobila dar nu mi-au spus ca vor sa faca mutari ba chiar au fost foarte incantati de cum e mobilat.
Normal ca am fost deranjata ca abia s-au mutat si au facut schimbari in casa ca poate nu vor locui prea mult aici si eu nu am cum sa mut mobila inapoi.
Deci eu sunt singura ghinionista restul primiti sau platiti chiria la timp. Deci sunt si chiriasi corecti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns giulia71 spune:

Am avut chiriasi de vreo cinci ani incoace, unii mai buni, altii... Doamne fereste-ne!
Cred ca tine de educatia fiecaruia.

Prima a fost o doctorita, platea la timp n-am ce zice, insa m-am crucit cata mizerie a putut lasa dupa ea, am ranit ca la porci!

A doua oara, am avut doua stewardese, fetele pareau mai mult okei si au fost curate, adica am facut curatenie da' asaa de bun simt. Si-au dat cu stangu-n dreptu' la sfasit cand m-am pomenit ca au plecat si n-am platit chiria pe doua luni si intretinerea pe un an. Cheia au lasat-o la administratora (ne cunoastem bine). Iar am avut noroc cu caru, am sunat la companie dupa ele sa-si plateasca datoriile si probabil nu se asteptau la asta. Eram atat de suparata incat as fi angajat recuperatori si nu glumesc.Dar mi-am primit pina la ultimul leut si le-am batut obrazul pentru ca le-am mai si inteles cand n-au avut banii si la sfarsit au vrut sa-mi traga tzeapa.Nu le-am deranjat niciodata cat au stat acolo, d'aia s-au si acumulat atatea datorii la intretinere.
Acum am o fata, cu fite si cam obraznica, am avut o discutie destul de aprinsa ultima oara. Sincer nu-mi place, insa cu criza asta n-am ce face.
E chestie de noroc.
Ah, am stat cu chirie in Franta,pentru o pata de cerneala facuta de fii-mio pe perete am platit 55 euro fara sa zic "car-mar". Era stipulat in contract, erau poze cu peretii inainte si evident dupa.
Insa, n-am vazut proprietarul la fata, numai pe agent si nici nu mi-em permis sa intarzii plata nici macar 0 zi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cllaudia spune:

Citat:
citat din mesajul lui paulina85

Am stat cu apartamentul gol mai mult de 5 luni si am tot scazut chiria si abia apoi am reusit sa il inchiriez. Eu chiar ma bazez pe banii de chirie si ma incurca sa nu-i primesc la timp. Si chiriasii mei au dat garantie pentru mobila dar nu mi-au spus ca vor sa faca mutari ba chiar au fost foarte incantati de cum e mobilat.
Normal ca am fost deranjata ca abia s-au mutat si au facut schimbari in casa ca poate nu vor locui prea mult aici si eu nu am cum sa mut mobila inapoi.
Deci eu sunt singura ghinionista restul primiti sau platiti chiria la timp. Deci sunt si chiriasi corecti.

Cum adica sa muti mobila inapoi? Exista vreun plan al casei in care este specificata ordinea asezarii mobilei. Bazata pe ce, pe feng shui? Sa presupunem ca se vor muta, de unde vor sti cei care vor dori sa inchirieze ca mobila a fost mutata? Uite eu de exemplu, cand m-i se pune pata mut totul in casa, schimb ordinea, reorganizez. Si nu vad nimic rau in asta. Eu zic ca te stresezi prea mult cu lucrul asta. Sunt sigura ca daca ai fi avut de ales ai fi ales sa lasi casa asa , nelocuita, doar pt a sti ca asa o gasesti si pt 5 ani de exemplu. Dar asta nu se poate, sa primesti si bani de pe urma ei, sa o gasesti si intacta nu merge. Deci ori decizi sa renunti la chiriasi si chirie si sa dormi linistita stiind ca in momentul ala nu este nimeni acolo in casa care sa-ti atinga sau mute mobila, ori iei linistita banii aia pe chirie si o dai naibii de mobila. Ca pana la urma chiriasii aia sunt oameni, nu acarieni sa ti-o manance.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diana_jors spune:

Noi stam in chirie, si recunosc ca o data ne-am trezit si restantieri la intretinere, dar asta pentru ca intretinerea se plateste doar in anumite zile si intr-un anumit interval orar, si nu avem sanse sa ajungem la timp decat daca efectiv cerem la serviciu sa plecam mai devreme. Si intr-o luna chiar nu am reusit...
In rest, suntem la a treia chirie, si am avut noroc de proprietari destul de ok, mai ales proprietara de acum. Primii - o familie cu copii de varsta noastra, ne-au dat afara dupa 1 an pentru ca vroiau sa isi marite fata si vreoiau chiria pe vreo 3-6 luni in avans ca sa ii faca nunta, n-am avut de unde sa le dam. Asa ca ne-au anuntat ca le trebuie apartamentul (banuiesc ca l-au dat altora, care le-au putut da bani pt nunta ). Intamplator aveam si noi nunta in aceeasi luna, asa ca am cautat alta chirie in urgenta, desi nu ne-a placut prea mult apartamentul. Am stat si acolo 2 ani, in care am prins o crestere a chiriei, dar nici o scadere dupa ce a venit criza. Le-am spus ca au scazut chiriile, n-au vrut sa ne-o scada, asa ca am cautat alta in urgenta, si i-am cam anuntat in ultimul moment ca plecam. Acum, o proprietara super, care chiar ne intreaba daca se intampla ceva, daca e vreo reparatie de facut etc (cei dinainte nu aveau treaba cu asta...). Nici unii nu ne-au cautat pe acasa, primii au venit o data in lipsa noastra, apartamentele le-am predat in starea in care le-am gasit. Si ne-am intors de fiecare data si sa platim cheltuielile din ultima luna stata (ca facturile vin dupa inca o luna).

Ah, si noi am mutat mobila, n-am crezut ca asta ar putea fi o problema... la o adica o mutam la loc cand plecam.

Si mie mi se pare normal sa aiba si proprietarul cheie, la o adica daca e vreo inundatie cand suntem noi plecati in vreun week-end sa fie totusi cineva care sa poata intra in apartament...

Diana de Alex (23 aprilie 2007)
"If you want to win something, run 100 meters. If you want to experience something, run a marathon." (Emil Zatopek)
When you cross that finish line - no matter how slow, no matter how fast - it will change your life forever. (Dick Beardsley)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Glicina spune:

Citat:
citat din mesajul lui Delphinas
ce frumos. ma mut acolo
nu am auzit de fidelizarea clientului pana acum in ro.
si in ro se plateste impozit, dar numai pe contractele inregistrate la fisc. celelalte....ura si la gara. toti banii sunt ai proprietarului.

Razi tu razi, da' asta-i situatia :)
In ziua in care proprietarului roman n-o sa i se mai para normal sa ura si la gara in privinta legalitatii, atunci si doar atunci nici chiriasii n-or sa mai ura si la gara in locuintele inchiriate. Mie mi se pare corect ca ambele parti sa respecte legea :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petra spune:

Nu am chiriasi dar am stat cu chirie cam 2 ani aici. Am inchiriat de la o companie care avea cateva blocuri. A fost Ok. cand ne-am mutat am facut o lista cu tot ce era stricat sau lovit si am dat-o la administratie. In contract era clar ca peretii era obligatia lor sa-i varuiasca dupa fiecare chirias iar mocheta ori plateam $60 si o curatau ei ori chemam o companie agreata de ei asa ca am fost de acord sa platesc pentru mocheta si gata sa nu-mi mai bat eu capul. Am facut curatenia bec cand am placat(exclus mocheta si peretii) si din exces de zel am lasat un bec nou intr-un dormitor, pentru ca stiam ca este ars si nu mai aveam pe ce ma sui sa-l pun, si un sul de hartie igienica in baie. Noi aveam la ei un depozit de o chirie data in avans si de acolo trebuiau sa-si ia banii de mocheta iar restul sa ii dea inapoi. Peste 2 saptamani am primit cecul cu banii de la ei si explicatii : 60 dolari -curatatul mochetei, 12 dolari pentru ca au scos din baie hartia igienica si alti 15 dolari pentru ca au scos becul din dormitor.(un bec bun nefolosit si un sul de hartie intact!)Le-am dat telefon si mi-au spus ca in contract scrie clar ca orice lucuru(mobila lasata, gunoi sau orice altceva) scot ei din apartament se taxeaza. Nu am avut cu cine ma intelege ca becul ala era nou -nout si trebuia doar inlocuit
In schimb o prietena de a mea a inchiriat aici un apartament la o familie de 3 persoane, dupa aia au aflat ca acolo lucuisera 3 familii si nu va pot explica ce au lasat in urma. Pereti sparti si lustre spanzurand numai intr-un fir pare a fi Ok, pe langa mizeria cumplita de acolo. Aragazul nu s-a mai putut spalat de ars ce era si a trebuit schimbat, frigiderul la fel .De jegul de la baie nu mai are rost sa va povestesc!Intelegeti voi .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns karligutza spune:

Citat:
citat din mesajul lui Delphinas

Citat:
citat din mesajul lui Glicina

Aici se face un contract de inchiriere pe o anumita perioada. O anexa a contractului contine inventarul obiectelor din casa inchiriata, cat si starea in care se afla casa. Chiria se plateste anticipat, depinde de contract pe ce perioada, sau la luna. In general intr-un mod care sa nu deranjeze niciuna dintre parti. Se depune intr-un cont un depozit, egal uneori cu chiria pe-o luna sau doua. Proprietarul nu se viziteaza cu locatarii, nu da buzna peste ei, nu se autoinvita la o cafeluta/tuiculita sau fursec si nici nu le telefoneaza aiurea-n tramvai. Cunosc pe cineva care-a-nchiriat un apartament pt un an, iar proprietarul ii face cadou chiria pe-o luna (adica acest chirias va plati doar pt 11 luni, dar de locuit locuieste colo 12 luni). Astfel proprietarul isi fidelizeaza chiriasul si e aproape sigur ca in anul urmator tot impreuna danseaza. Eleganta gaselnita, nu?
De asemenea, tot proprietarul plateste statului un impozit fix, caci chiria reprezinta o sursa de venit. In Romania nu?

Cllaudia

ce frumos. ma mut acolo
nu am auzit de fidelizarea clientului pana acum in ro.
si in ro se plateste impozit, dar numai pe contractele inregistrate la fisc. celelalte....ura si la gara. toti banii sunt ai proprietarului.

ma inscriu eu la categoria asta "client fidelizat" din Romania; pe baza acestei 'teorii' sau nu, nu stiu, dar cert e ca aici unde locuim noi (eu, sotul si fetita noastra) din ianuarie anul trecut e foarte bine; in decembrie, avand in vedere ca urma si reinnoirea contractului am decis gand la gand ca ar trebui sa renegociem si suma chiriei, altfel puteam sa ne retragem si sa cautam ceva mai ieftin pentru ca piata e plina acum... asa ca in decembrie, repet, proprietarul a hotarat sa ii dam cu 50 euro mai putin (deci a 12-a luna din anul convenit in contract a fost cu discount cu toate ca el platise impozitul de mult la suma stabilita initial)... motivul lui exprimat a fost ca sa ii luam de banii aia un cadou fetitei, de Craciun, ca nu se imbogateste el cu diferenta asta; si uite asa am cazut de acord fara ca sa mai stam la discutii ca ne scade si chiria pentru anul in curs (el probabil fiind multumit de noi ca oameni... nu scandal prin bloc, nu datorii la utilitati, nu intarzieri la plata chiriei; iar noi de el ca ne-a usurat cheltuiala aceasta cu chiria care pt.noi conteaza cel mai mult, pe langa faptul ca suntem in continuare f.multumiti de locatie/vecini/atitudinea lui... nu da buzna, nu ne certam pe cheltuielile cu diverse reparatii pe coloane de exemplu care mai apar pe lista de la intretinere si care ii revin in mod clar lui ca si proprietar), astfel incat si noi facem parte din categoria "proprietari-chiariasi fericiti"!

p.s... paulina chiar ma gandeam ce te tot framanta mobila aia... e asa de grea si de frumoasa ca nu poti nici sa o muti la loc si nici sa o atinga careva? dar intelege si tu ca este absolut normal sa isi mute fiecare masa in coltul in care vrea sau patul sau mai stiu eu ce... cine a mai zis pe aici ca muta mobila prin casa, si eu fac la fel, in cazul meu toata mobila fiind a noastra, noi avand inchiriat aici nemobilat! dar o mut ca asa-mi place mie sa mai schimb o data la cateva luni cate ceva prin casa...

numai bine!

karligutza
sunt mamica Adelutei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Delphinas spune:

Citat:
citat din mesajul lui Glicina
Razi tu razi, da' asta-i situatia :)
In ziua in care proprietarului roman n-o sa i se mai para normal sa ura si la gara in privinta legalitatii, atunci si doar atunci nici chiriasii n-or sa mai ura si la gara in locuintele inchiriate. Mie mi se pare corect ca ambele parti sa respecte legea :)

si mie mi se pare la fel de normal sa fie totul in legalitate. dar atat timp cat cei care ne conduc nu sunt in legalitate cu multe si ne-o trag cum le vine, nu vad de ce as fi eu corecta cu el. In fine.
Nu m-ar fi deranjat cu absolut nimic sa fie inregistrat contractul la fisc sau finante.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns silvi_2005 spune:

Paulina sa iti spun si parerea mea ca poate am ceva experienta avand chiriasi de peste 3 ani. Nu pot spune ca e chiar o loterie, trebuie pana la urma privita ca o afacere, care implica si riscuri si pierderi si cheltuieli pe langa profit. Noi am lasat apartamentul nostru complet mobilat si utilat atunci cand am plecat din tara si era stresata la inceput ca era aparatura electrocasnica cumparata de mine pentru noi, erau lucrurile noastre cumparate cu drag...dar nu asa trebuie privita problema. E o casa pe care tu o pui la dispozitia unui om care pentru pretul care il plateste are dreptul sa o foloseasca cum vrea el...respectand cateva reguli.
Am facut contract de inchiriere foarte stufos ( sunt jurist de profesie ) si l-am inregistrat la finante cu pret real nu tampenii din alea cu o chirie de un mil, ca e singura ta proba in instanta dar....s-a intamplat sa plece un chirias fara plata la intretinere pe 2 luni si cu toate ca aveam datele lui de buletin ( din celalalt colt al tarii era) sa nu crezi ca l-am dat in judecata ca sa vad ca nu "il gaseste " instanta ca pleaca din tara asa ca am platit noi si gata, am marcat la pierderi.
Am procedat apoi asa : contract mereu cu orice chrias, o luna garantie la instalare, asigurare la locuinta atat pt ap cat si pt bunuri la Allianz, o vecina care sa ne anunte daca sunt ravagii mari in zona sau e spart apartamentul ( sau pleaca cu mobila ), verificat mereu la firma de intretinere daca apar datorii mai mari de 2 luni, verificat la gaz si curent asa la trei luni daca are restante, ab la tel si l-a facut pe numele lui. Soacra mea se ocupa nu ii viziteaza never, eu nu am intrat in ap de 2 ani eu, merge ea o data pe an sa vada daca e ok si trebuie facut ceva sau daca o cheama ca sunt pb.

Mergi la inceput