cum negociati chiria?

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns carmaw spune:

Citat:
citat din mesajul lui stefiuta

Off... da, am si am avut chiriasi.Cate n-as avea de povestit! Din pacate este o loterie dupa parerea mea, nu poti sa stii de la inceput ce fel de oameni sunt. Sunt de acord cu tot ce s-a scris pana acum, cam asa stau lucrurile. Eu am patit-o de cele mai multe ori si cu contract si fara. Am fost la Cf si am vrut sa anulez contrc si mi-au spus initial ca fara acordul lor nu pot face acest lucru, pe urma, dupa ce le-am explicat cum stau lucrurile mi-au spus ca atata timp cat in contr sunt specificate conditiile pe care ei nu le-au indeplinit, pot sa-l anulez. Acest contract la Cf nu te protejeaza cu nimic, decat daca ii dai in judecata dar ai vazut ce s-a scris mai sus. Intotdeauna am stabilit de la bun inceput ca o data pe luna voi veni acolo pentru a-mi preda chitantele la zi si a-mi da chiria. Cu aceasta ocazie vedeam si starea apartm iar daca vedeam ceva in neregula atrageam atentia. Ce am schimbat ultima oara cand am inchiriat a fost includerea cheltuielilor de intretinere - curent, cablu, internet, intretinerea la bloc in pretul chiriei, astfel nu mai stau cu grija ca platesc la timp sau nu.

arra

buna
as dori daca nu te super sa detaliezi putin cum adica ai inclus cheltuieli in chirie,? Cum ai calculat cit or sa aiba ei la intretinere de exemplu in lunile de iarna ? ai luat ref anii trecuti?
Din cit in cit timp faci regularizarile?
_
Le ai cerut depozit pt eventualele stricaciuni?
Numai bine
cm

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmaw spune:

Citat:
citat din mesajul lui Delphinas

Noi suntem chiriasi. Tocmai am reinnoit contractul.
Am avut noroc cand am gasit apartamentul asta. E semi-mobilat, tocmai ce aveam noi nevoie.
Am stabilit niste clauze in contract foarte stricte, numai ca doamna in cauza si-a permis sa vina o data in lipsa noastra. Cand am depistat am schimbat yala fara sa o anuntam. Si de fiecare data cand plecam mai mult de 2-3 zile lasam un semn distinctiv. Si am observat ca mai trece pe acolo si in lipsa, dar neavand cheie, nu poate intra. Dar nici nu a comentat. Am stabilit de la bun inceput ca nu intra in lipsa noastra.
Nu am intarziat cu chiria, suntem al zi cu toate cele. Avem platita o chirie in avans pentru ultima luna.
Nu suntem o familie conflictuala, asa ca nu am avut probleme nici cu vecinii, nici cu ea. Ne-am impus punctul de vedere si a trebuit sa accepte.
Ea mai are un apartament inchiriat, dar se pare ca nu are acelasi noroc cum are cu noi. Dar nici pe ea nu o absolv de vreo vina. E o persoana putin dusa, nu cu toate oalele pe casa.
Ar trebui sa-ti iei niste masuri de precautie. Niciodata nu se stie peste ce oameni dai.
Bafta.

Draga mea persoana aceea in virsta "putin dusa" are dreptul sa aibe cheie.Trebuie! Dar nu poate intra in lipsa voastra_
Asa se face in alte tari si crede ma stiu ce vorbesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Glicina spune:


Mi-e teama ca prima mea postare ar putea sa supere pe cineva, asa ca ma explic :) Nu, nu vreau sa supar, chiar imi cer scuze daca asa poate parea. Eu vreau sa spun ca un eventual contract apara de eventuale neplaceri. Atunci cand faci contract vezi actele chiriasului, ai dreptul sa pastrezi copii ale acestora. Chiriasul nu mai e un necunoscut care pleaca maine si te lasa cu datorii la intretinere. E o fiinta umana, cu drepturi, cu indatoriri, la fel ca si proprietarul. El plateste pt un produs si are dreptul sa se bucure de acel produs, ca oricine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmaw spune:

Citat:
citat din mesajul lui sdcristian

ca tot se vorbeste?

cum procedati daca se strica ceva si nu se poate afla din ce cauza? adica s-a stricat de ex centrala. poate fi defect al centralei sau din cauza ca nu e folosita cum trebuie (unii o tot pornesc si opresc toata ziua, in loc sa foloseasca termostatul). si nu poti sa iti dai seama care din cele 2 cauze a stricat-o.

cine plateste atunci?

Fetele
In mod normal cind se ia decizia de inchiriere se vine cu un avocat(huissier de justice in franceza) care controleaza si atesta ce , cum functioneaza,cite lampi , ce prize funct totul detaliat pe camera si pereti
Acum in ro totul e anapoda si nimic nu mai e normal deci probabil ca nimeni nu aduce pe acest constatator acasa ca sa certifice ce si cum.
Deci daca aveai un act in care se specifica ca la data inchirieri centrala a functionat chiriasii ar fi fost raspunzatori...deci vezi
--------------------------------------------------------------------
Dar unde e asigurarea ta?( de inundare, foc etc plus defectie aparatele tale....centrala chestii din acestea)
Incearca sa faci totusi o asigurare.....cel putin
------------------------------------------------------------
Fetele si eu am un apart am avut la probleme..... chiriasu si a facut acte false ca e prop si a cerut bani la banci(19)am avut la mizerii avocati procuratura, declaratiii tipu e la racoare acum
--------------------------------------------------------
Deci dupa mine treb
contract( facut de un avocat) inregistrat la care e atasat
un act de constatare ce merge si cum in casa
CERUT garantie pt diverse care se ramburseaza dupa plecare
facut asigurare care se baga in pretul chiriei( ca la UE)
introducerea cheltuielilor in chirie
Si se cere un pic de educatie atit chiriasului cit si proprietarului

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cllaudia spune:

Nu,nu are dreptul de a avea o cheie, cu atat ma mult nu are dreptul de a intra in lipsa lor, fara incuviintarea lor. Daca doreste sa pastreze o cheie, atunci specifica in contract asta, iar chiriasii isi dau acordul, sau nu . Dar asta se stabiliste de comun acord, inainte de semnarea contractului. Proprietarul nu poate veni ulterior cu vreo pretentie care nu este specificata in contract, si chiar daca insista chiriasul are tot dreptul sa nu o ia in seama. Acelas lucru valabil si pt chiriasi. De asta se pun atatea clauze la contract, pt a nu se isca discutii de-o parte si de alta. De asemenea , chiriasul mai are dreptul si la viata privata. Deci , chiar daca nu credeti, nu poate fi deranjat fara motiv, telefonic, la domiciliu sau prin alte metode de proprietar. Daca vizita este intr-adevar o necesitate, ea se anunta cu cel putin 24 de ore inainte. Deci nicidecum nu se da buzna.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sdcristian spune:

asigurarea exista, dar ar acoperi sa zic daca explodeaza centrala si strica apartamentul. daca doar se strica centrala e in categoria cu se strica casetofonul, asigurarea nu plateste asa ceva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Delphinas spune:

Citat:
citat din mesajul lui sdcristian

delphinas, la 10 euro nu e mare lcru. daca erau 150...

tocmai de asta nici nu am cerut bani.
dar in cazul tau...cam nasol. si noi am avut o problema la centrala, era dusa placa, dar am depistat din prima zi si a platit-o ea. a incercat sa imi spuna sa ii dau bani, dar m-am facut ca nu inteleg aluziile ei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Delphinas spune:

Citat:
citat din mesajul lui Glicina

Aici se face un contract de inchiriere pe o anumita perioada. O anexa a contractului contine inventarul obiectelor din casa inchiriata, cat si starea in care se afla casa. Chiria se plateste anticipat, depinde de contract pe ce perioada, sau la luna. In general intr-un mod care sa nu deranjeze niciuna dintre parti. Se depune intr-un cont un depozit, egal uneori cu chiria pe-o luna sau doua. Proprietarul nu se viziteaza cu locatarii, nu da buzna peste ei, nu se autoinvita la o cafeluta/tuiculita sau fursec si nici nu le telefoneaza aiurea-n tramvai. Cunosc pe cineva care-a-nchiriat un apartament pt un an, iar proprietarul ii face cadou chiria pe-o luna (adica acest chirias va plati doar pt 11 luni, dar de locuit locuieste colo 12 luni). Astfel proprietarul isi fidelizeaza chiriasul si e aproape sigur ca in anul urmator tot impreuna danseaza. Eleganta gaselnita, nu?
De asemenea, tot proprietarul plateste statului un impozit fix, caci chiria reprezinta o sursa de venit. In Romania nu?

Cllaudia

ce frumos. ma mut acolo
nu am auzit de fidelizarea clientului pana acum in ro.
si in ro se plateste impozit, dar numai pe contractele inregistrate la fisc. celelalte....ura si la gara. toti banii sunt ai proprietarului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Delphinas spune:

Citat:
citat din mesajul lui carmaw
Draga mea persoana aceea in virsta "putin dusa" are dreptul sa aibe cheie.Trebuie! Dar nu poate intra in lipsa voastra_
Asa se face in alte tari si crede ma stiu ce vorbesc.

stiu asta, nu e prima chirie unde stau.
dar odata scris in contract ca nu intra in casa in lipsa noastra, iar ea ma verifica la telefon sa vada daca sunt acasa si in 15 minute ma trezesc cu ea in fata usii, ascultand, iar peste cateva zile observ ca in casa a intrat cineva in lipsa noastra, ca usa nu este inchisa asa cum o inchidem noi, iar copila vecinilor imi zice ca a venit "mama mea" la mine, cum sa nu schimb yala. cand plecam chiar si pentru o seara inchid apa, gaz, scot tot din priza in afara de frigider , deci nu vad de ce ar intra in lipsa noastra.
crede-ma avem motivele noastre sa schimbam yala. si nu ca am ceva de ascuns fata de ea, vine o data la 4 luni sa vada apartamentul, dar e mai bine ca, casa mea sa nu fie subiect de barfa pentru ea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alex_andra spune:

Citat:
citat din mesajul lui cllaudia

Nu,nu are dreptul de a avea o cheie, cu atat ma mult nu are dreptul de a intra in lipsa lor, fara incuviintarea lor. Daca doreste sa pastreze o cheie, atunci specifica in contract asta, iar chiriasii isi dau acordul, sau nu . Dar asta se stabiliste de comun acord, inainte de semnarea contractului. Proprietarul nu poate veni ulterior cu vreo pretentie care nu este specificata in contract, si chiar daca insista chiriasul are tot dreptul sa nu o ia in seama. Acelas lucru valabil si pt chiriasi. De asta se pun atatea clauze la contract, pt a nu se isca discutii de-o parte si de alta. De asemenea , chiriasul mai are dreptul si la viata privata. Deci , chiar daca nu credeti, nu poate fi deranjat fara motiv, telefonic, la domiciliu sau prin alte metode de proprietar. Daca vizita este intr-adevar o necesitate, ea se anunta cu cel putin 24 de ore inainte. Deci nicidecum nu se da buzna.


Proprietarul are tot dreptul sa aiba o cheie. E adevarat ca nu are dreptul sa vina in lispsa chiriasilor.
Noi avem chiriasi. A treia tura a fost cu noroc. Sunt doi tineri, un cuplu, super ok, isi platesc la timp chiria, ne suna lunar sa venim sa o luam.Nu au datorii la intretinere. Cand venim la ei nu intram in casa. Nu ma intereseaza cum au mutat mobila. Ce se strica in casa platesc ei (e drept ca nu prea are ce sa se strice ca nu avem centrala, le-am lasat frigider, masina de spalat, televizor, in stare buna de functionare). Noi pastram o cheie pt situatia in care raman pe dinafara fara cheie, usa de la intrare se blocheaza cand iesi din casa si am avut situatia cand ea a plecat sa arunce gunoiul, el nu era in zona si a ramas pe dinafara.

Primele doua dati cand am inchiriat am avut studenti. Au fost horror. Datorii la intretinere, intarziau cu chiria, etc. Cand au plecat, am strans dupa ei inclusiv chiloti murdari.

Daca cei care sunt acum vor pleca, cu siguranta nu voi mai inchiria decat tot asa, pt un cuplu, familie.

Andra, mami de leoaica Eva (03.02.2009)

Poti ajuta si tu!

Mergi la inceput