Viata in Germania (60)
Raspunsuri - Pagina 21
Amonar spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Yasmine Noi zburam pe 20.08 cu Mara la Mare, am luat un zbor cu Carpatair Stuttgart-Constanta, apoi Constanta-Timisoara si Timisoara-Stuttgart. Aveti ceva experiente cu Carpatair? >>Daruieste lumii un zambet shi toata lumea iti va zambi!<< Charlie Chaplin Corinna, Andreas Noël, Yasmin Serena si Mara Letizia |
As dori si eu ceva informatii despre zborul asta. Cat ai platit pt bilete (dus-intors)? Deci nu este zbor direct Stuttgart-Timisoara? Numai inapoi? Unde l-ai cumparat, pe net?
Mersi
Miriluta spune:
Salut, vad ca discutati despre scoli. Si noi am avut o mare dilema. Avem o scoala la cateva minute distanta de casa, unde merg toate vecinele noastre (prietenele lui Miru). Noi am dat-o pe Miruna la o alta scoala, ceva mai departe (facem 10 minute cu bicicleta). Ni s-a parut o alegere buna si inca mai cred asta. La inceput Miru a fost putin suparata ca toate prietenele ei merg la scoala de langa casa si ea in alta parte. Acum se bucura. Se joaca cu vecinele la fel de mult ca inainte, insa si-a facut multe prietene la scoala.
Chestia cu spiritul ''debat'' nu poate fi generalizata. Cred ca tine vorba si de copil si de zona si de profesor si de cultura scolii.
Yasmine spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Amonar
As dori si eu ceva informatii despre zborul asta. Cat ai platit pt bilete (dus-intors)? Deci nu este zbor direct Stuttgart-Timisoara? Numai inapoi? Unde l-ai cumparat, pe net? Mersi |
Am rezervat e-ticket direct online la Carpatair. Am ales zbor cu destinatii multiple si l-am introdus exact asa Stuttgart-Constanta (asta e cu escala la Timisoara, nu exista zbor direct), o saptamana mai tarziu Constanta-Timisoara, si o saptamana mai tarziu Timisoara-Stuttgart. M-a costat pt 2 adulti si un infant(sub 2 ani) cu toate taxele 1066.- EUR. Exista zbor direct cu Carpatair Stuttgart-Timisoara, dar noi stam o saptamana la Mare, si de aia am ales asa.
>>Daruieste lumii un zambet shi toata lumea iti va zambi!<< Charlie Chaplin
Corinna, Andreas Noël, Yasmin Serena si Mara Letizia
helbi spune:
Legat de scoli pot spune si eu ca si Mirulita: am ales ca Bianca sa faca "naveta" 4 ani de zile, mergind zilnic cca 45 min cu tramvai, bus si apoi 15 min. pe jos, doar pt ca a avaut parte de o invatatoare de exceptie de care, din pacate, a trebuit sa se desparta azi
A fost emotionanta despartirea atit pt copii cit si pt invatatoare, pt ca ei au fost prima ei serie pe care a dus-o de la clasa 1-a pina la a 4-a.
Eu cred ca invatatorul conteaza cel mai mult in dezvoltarea unui copil. Si, chiar daca suna a lauda, nu pot decat sa ma mindresc cu Bianca, care a obtinut azi, alaturi de inca o colega cel mai bun Zeugniss din 60 copii care au absolvit clasa a 4-a, terminind cu 9 note de 1 si o nota de 2!
Ea a fost singura Ausländerin din clasa, asa ca povestea cu noi Ausländerii nu facem suficient de bine fata scolii nemtesti, nu prea tzine.
In plus, Ramona, fata mea nu a facut religie decat in clasa 1-a, si asta pt ca a vrut ea. Din clasa a 2-a, de cind s-au impartit pe evanghelici si catolici, ea dormea o ora mai mult dimineata si pleca cu o ora mai devreme de la scoala, in timp ce colegii ei faceau 2 ore de religie pe sapt. Daca nu vrei, nu te obliga nimeni sa-tzi dai copilul la religie.
Yasmine spune:
citat din mesajul lui helbi Legat de scoli pot spune si eu ca si Mirulita: am ales ca Bianca sa faca "naveta" 4 ani de zile, mergind zilnic cca 45 min cu tramvai, bus si apoi 15 min. pe jos, doar pt ca a avaut parte de o invatatoare de exceptie de care, din pacate, a trebuit sa se desparta azi A fost emotionanta despartirea atit pt copii cit si pt invatatoare, pt ca ei au fost prima ei serie pe care a dus-o de la clasa 1-a pina la a 4-a. Eu cred ca invatatorul conteaza cel mai mult in dezvoltarea unui copil. Si, chiar daca suna a lauda, nu pot decat sa ma mindresc cu Bianca, care a obtinut azi, alaturi de inca o colega cel mai bun Zeugniss din 60 copii care au absolvit clasa a 4-a, terminind cu 9 note de 1 si o nota de 2! Ea a fost singura Ausländerin din clasa, asa ca povestea cu noi Ausländerii nu facem suficient de bine fata scolii nemtesti, nu prea tzine. In plus, Ramona, fata mea nu a facut religie decat in clasa 1-a, si asta pt ca a vrut ea. Din clasa a 2-a, de cind s-au impartit pe evanghelici si catolici, ea dormea o ora mai mult dimineata si pleca cu o ora mai devreme de la scoala, in timp ce colegii ei faceau 2 ore de religie pe sapt. Daca nu vrei, nu te obliga nimeni sa-tzi dai copilul la religie. Andreia |
Felicitari pt. fetita ta, sa o tina asa mai departe, sa te mandresti cu ea! Asa e cu religia, la scoala noastra nu se face decit religie evanghelica, noi fiind catolici, Andreas nu trebuia sa faca religie, dar a ales sa faca, pt. ca vrea sa fie cu colegii. CSunt in clasa 3 catolici, pare-mi-se, si el singurul care a mers la religie. Din clasa a doua va face religie la catolici, va trebui sa mearga de doua ori pe saptamana in localitatea invecinata unde e biserica catolica.
>>Daruieste lumii un zambet shi toata lumea iti va zambi!<< Charlie Chaplin
Corinna, Andreas Noël, Yasmin Serena si Mara Letizia
Ennni spune:
tuturor,
Am si eu o intrebare la voi. Urmeaza sa ne mutam in Germania si ma intrebam cum e cu alocatia pt copii? Exista asa ceva si cam ce suma ar fi?
tuturor
Amonar spune:
Bravo Helbi Felicitari pt scolarita! Este meritul ei si nu consider ca este lauda, pt munca asa rasplata. Cu scoala ce
sa zic, bine ca sunteti multumiti. E cam rau ca totul depinde de o singura persoana, invatatorul, pt ca daca nimeresti ceva care nu se potriveste copilului nu prea ai ce face. In legatura cu 'strainii' ce nu stiu ei ca Estul are gene de 'invatacei' care se lupta pt primul loc in clasa De multe ori Romanii, Iugoslavii si poate si Rusii sunt buni la scoala. Cred ca face mult educatia care am primit-o noi. Pe mine m-a stresat scoala Romaneasca, nu mi-a placut deloc. Sper ca sistemul aici sa fie altfel. Am facut faculta (Hogeschool) in Olanda si nu se compara cu ce am trait in Romania. In Olanda am invatat cu placere. Relatia profesor/student e caracterizata prin egalitate si studentul poate intodeauna sa puna in discutie metoda sau parerea profesorului. Profesorul este deschis discutiei si argumentarii. Adevarul e ca in Olanda, cultura asta de negociere, e transmisa din biberon Multi Romania considera copiii Olandezi `obraznici` Dar mie imi plac pt ca sunt indrazneti si creativi la papagal.
Cu religia, ma bucur ca nu e obligatorie Daca va putea sa doarma mai mult dimineata, e foarte bine Si ora asta, 8, mi se pare enorm de sadica pt copii. Scolile in Olanda incep la 9 jumate, ca si birourile. Si se termina la 3 jumate dupa-amiaza. Temele se fac la scoala impreuna cu profesorii. De aia ma miram eu cand imi spunea sotul ca el n-a avut tema de casa la scoala. Ma rog, cu totul alt sistem.
Am aflat intre timp de la o vecina, ca exista si scoala pana la ora 4. Se plateste timpul de la 1 la 4, parca.
Oricum, mai sunt curioasa si la alte experiente de la scolile nemtesti!
O zi buna! Aici tuna, fulgera si ploua cu galeata. S-a facut intuneric de tot.....pana acum au fost 30 de grade....
Amonar spune:
citat din mesajul lui Ennni tuturor, Am si eu o intrebare la voi. Urmeaza sa ne mutam in Germania si ma intrebam cum e cu alocatia pt copii? Exista asa ceva si cam ce suma ar fi? tuturor |
Da exista. Pe luna 184 de euro parca. Cel putin in landul NRW.
Mutare placuta!
Ennni spune:
Amonar mersi de raspuns si de urare. Noi avem doi copii de 1,5 ani - de la ce varsta pot sa-i dau la gradi?
Gradinita se plateste? Daca da, cam cat?
tuturor