Viata in Germania (60)
Raspunsuri - Pagina 22
Miriluta spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Amonar Cu religia, ma bucur ca nu e obligatorie Daca va putea sa doarma mai mult dimineata, e foarte bine Si ora asta, 8, mi se pare enorm de sadica pt copii. Scolile in Olanda incep la 9 jumate, ca si birourile. Si se termina la 3 jumate dupa-amiaza. Temele se fac la scoala impreuna cu profesorii. De aia ma miram eu cand imi spunea sotul ca el n-a avut tema de casa la scoala. Ma rog, cu totul alt sistem. Am aflat intre timp de la o vecina, ca exista si scoala pana la ora 4. Se plateste timpul de la 1 la 4, parca. Oricum, mai sunt curioasa si la alte experiente de la scolile nemtesti! |
Conform Schulreform, din 2012-2013 se va introduce si in Germania Ganztagsschule. Deocamdata exista Hort. Miruna merge la Hort 2 ore/zi, de la 1 la 3. Hortul se finanteaza in acelasi stil ca si Guscheinul pt gradinita. Si de cele mai multe ori, cand o iau de la Hort e deja gata cu temele.
Cat despre inceputul orelor la 9:30 dimineata...daca lucrezi 8 ore pe zi, plus pauza de masa, inseamna ca iti termini programul la ora 18. Mai faci inca 30 de minute pana acasa...inseamna ca imi vad copiii fix 1 ora/zi. E ok cand nu lucreaza ambii parinti, insa daca amandoi lucreaza Vollzeit ar fi naspa.
Miriluta spune:
citat din mesajul lui Ennni Amonar mersi de raspuns si de urare. Noi avem doi copii de 1,5 ani - de la ce varsta pot sa-i dau la gradi? Gradinita se plateste? Daca da, cam cat? tuturor |
Enni difera de la Land la Land. Dar in principiu, daca mama nu lucreaza sau nu studiaza, copiii pot merge la gradinita de la 3 ani, cate 5 ore/zi. Costul se stabileste in fuctie de numarul de ore si de castigul net pe familie (au cei de la Jugendamt niste tabele dupa care iti calculeaza). Uite de ex tabelele din Hamburg
http://www.kita-hamburg.de/bewilligung/index.html#frage5
Amonar spune:
Enni In NRW se pot da copiii de la 2 ani la gradi. Costurile sunt asa cum a spus Miriluta, in functie de venitul familiei intre 45 si 245 de euro (aproximativ) pe luna. Sumele nu sunt chiar exacte, le spun din amintiri din ce am vazut pe formularele pe care le-am completat.
MirilutaVecina cuvantul asta a spus Ganztag schule. Nu a spus Hort. S-ar putea ca in NRW deja sa fie valabil. De programul in Olanda, e nasol daca lucrezi, dar au si ei program de dupa scoala. Adica pot sa ramana in program prelungit pana la 6 parca. Dar multe mame lucreaza part-time.
AdrianaCe-ai rezolvat cu kindergeld? Ati primit?
Amonar spune:
citat din mesajul lui Amonar Enni In NRW se pot da copiii de la 2 ani la gradi. Costurile sunt asa cum a spus Miriluta, in functie de venitul familiei intre 45 si 245 de euro (aproximativ) pe luna. Sumele nu sunt chiar exacte, le spun din amintiri din ce am vazut pe formularele pe care le-am completat. MirilutaVecina cuvantul asta a spus Ganztag schule. Nu a spus Hort. S-ar putea ca in NRW deja sa fie valabil. De programul in Olanda, e nasol daca lucrezi, dar au si ei program de dupa scoala. Adica pot sa ramana in program prelungit pana la 6 parca. Dar multe mame lucreaza part-time. AdrianaCe-ai rezolvat cu kindergeld? Ati primit? |
Miriluta spune:
citat din mesajul lui Amonar Costurile sunt asa cum a spus Miriluta, in functie de venitul familiei intre 45 si 245 de euro (aproximativ) pe luna. Sumele nu sunt chiar exacte, le spun din amintiri din ce am vazut pe formularele pe care le-am completat. |
Wooow, 245€ maxim??? La cate ore pe saptamana? Noi, la 8 ore, platim 404€ care pana acum era maxim.(adica de la un venit net de cca. 3100€ /luna pe familie, platesti suma maxima). Acum s-au modificat plafoanele si s-a detaliat pana la ca. 4000€/luna de familie.
Amonar spune:
Da cam asa. Noi platim 215 pt 35 de ore pe saptamana. Mai era o categorie de 45 de ore pe saptamana, cam la 245. Asta e tariful pt venitul incepand cu ultima categorie, adica venituri mari, scuze nu mai stiu sume si nu mai am formularul. Poate dau de ele o data si scriu sumele exacte.
cristina30 spune:
citat din mesajul lui Alina Seara fetele! Cristina30,e f fain Buggster-ul,m-am uitat si eu acum putin si arata bine,daca zici ca e si bun,e si mai bine.Mai am citeva sapt sa ma gindesc si apoi trebuie sa comand ceva cu mare simt de raspundere,am promis sotului ca iau ceva bun sa nu se mai chinuie in conced cu impinsul unui carucior prost .Vreau sa te intreb,am vazut ca la el se monteaza si maxi cosi si landou.Tu l-ai purtat continuu sau numai vara?Eu am un carucior,bun,nou,de care sunt multumita si bebe la fel insa e greu si mare pt concedii si scurte iesiri de weekend in decor asa ca il iau exclusiv pt asta.Si mai am un buggy in batatura,e de la abc design insa nu se rabateaza spatarul,e pt copilasi mai mari. Amar,bine ai venit ,concediu frumos la Rimini! Seara faina tuturor! Alina,mami de 2 copii minunati |
Hi Alina, eu l-am cumparat cand baiatul meu avea un an si l-am folosit pana a avut 3,5 ani si acuma cu un adaptor pot sa pun Maxi Cosi Pebble pe el cand tb sa merg undeva rapid... L-am folosit si vara si iarna, da trebuie sa spun ca eu am lucrat de cand baiatul a avut 8 luni, sotul meu a stat acasa, el il ducea mai mult cu rucsacul de spate, Deuter III, si pe asta pot sa vi-l dau ca e f bun; ce sa spun, am fost de 2 ori cu el in Romania, se face mic si e usor, e totul cu fermoare si capse, acuma l-am desfacut pentru prima data de tot, cand am pus Maxicosi; noi avem modelul vechi, nu are suport la picioare, cele noi au, dar cred ca putem sa cumparam si noi sa punem la asta. caut acum o poza sa-ti arat... pentru mine a fost f important sa poata sa doarma in el. Fotografiile ti le trimit pe PM; OK?
Cristina Ingrid Evelina(20.03.2010) si Magnus Tiberius (7.04.2006)
Yasmine spune:
Noi avem gradinita de la 1 an. Programul e de la 7:30-13:30. Mara incepe din martie, ca e nascuta in februarie. Cit costa inca nu stiu.
>>Daruieste lumii un zambet shi toata lumea iti va zambi!<< Charlie Chaplin
Corinna, Andreas Noël, Yasmin Serena si Mara Letizia
Yasmine spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Yasmine
Bun venit amar, si cind oi fi prin Karlsruhe iti dau de stire. >>Daruieste lumii un zambet shi toata lumea iti va zambi!<< Charlie Chaplin Corinna, Andreas Noël, Yasmin Serena si Mara Letizia |
Iata ca voi fi in KA mai repede decit as fi crezut. Ma internez joi pt o operatie de colecistectomie.
>>Daruieste lumii un zambet shi toata lumea iti va zambi!<< Charlie Chaplin
Corinna, Andreas Noël, Yasmin Serena si Mara Letizia