Refuza sa coloreze

Refuza sa coloreze | Autor: sanziana

Link direct la acest mesaj

Baietelul meu cel mare are 3,8 ani si din toamna merge la gradinita.
De acolo ni s-a atras atentia ca nu coloreaza deloc, de fapt stiam lucrul acesta dar am incercat sa nu stresam copilul.

Pana acum nu am dat foarte mare importanta dar inteleg ca de acum aproape toate activitatile zilnice de la gradinita se bazeaza pe colorat si pe creioane, inclusiv "betisoarele" si scrisul de mai tarziu.

Am incercat si acasa cu creioane si carti preferate. Mazgaleste putin si renunta. In timp ce deseneaza spune: "am depasit un pic conturul, dar nu-i nimic", dar ce a facut el cu creionul pe hartie e o mazgalitura. Noi il incurajam, incercam sa il ajutam, dar nu ii place.

Am cumparat acuarele. Aici parca e un pic alta poveste. E mai incantat, participa un pic mai mult. Dar desenele lui sunt tot asa fara contur si margine. Cred ca mai mult ii place sa se joace cu culorile, sa le umple de apa cu pensula, sa stropeasca cu pensula si tot asa.

Sa nu intelegeti gresit, nu il vreau pictor , dar cred ca o sa ii fie greu sa tina ritmul cu ceilalti copii la activitati daca el nu o sa participe. Ma mai uitam la fisele zilnice de lucru expuse si din cand in cand i le mai coloreaza educatoarea ca sa nu le expuna goale.

Nu stiu cum sa procedez cu el sa il apropii de colorat. Voi cum ati procedat in asemenea situatii?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Bebe Beca spune:

Am trecut si noi prin asta, am lasat-o in pace, am incercat sa coloram impreuna, acum coloreaza bine (a pornit mai bine in al doilea an de gradinita), dar nu este una dintre activitatile preferate.

Ioana, Rebeca (16.05.2004) si Sara (17.04.2009)
Creste fata mica... Creste si minunea Rebeca
http://community.webshots.com/user/Berecutza
http://community.webshots.com/user/bebeca2004
http://community.webshots.com/user/bebebeca



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adriana mica spune:

Noi nu am gasit inca o solutie care sa il apropie de colorat.

Il incurajam atat acasa cat si la gradi, dar pe de alta parte incercam sa nu punem o presiune excesiva in acest sens. Are acasa poze cu personajele favorite, il mai intrebam din cand in cand daca ar vrea sa coloreze; cand o face, se vede ca nu face miscarile intr-o maniera naturala (dupa cum tine creionul) si ca nu ii face prea mare placere. La gradi, colegii mai "avansati" cam fac comentarii "rautacioase" la adresa celorlalti, si asta cu siguranta il demotiveaza, oricat l-ar incuraja miss. De departe prefera pictatul.

Uneori ne roaga sa il lasam sa "scrie", asa cum facem noi, adica "semne" cu pixul pe o foaie de hartie. Cred ca orice "initiativa" de acest gen il va ajuta sa se acomodeze cu tinutul unui obiect de scris in mana si cu manuirea acestuia, asa incat il incurajam ori de cate ori vrea asta.

Sper sa ne ajute cu sfaturi mamici care au trecut prin asta. Eu tind sa cred ca este firesc ca fiecare copil sa aiba anumite laturi mai dezvoltate decat altele, si ca acel minim necesar pt a se descurca pe viitor poate fi dobandit pe masura ce creste.


Adriana, mami de Tudor alias 'Dudu'(26sept2006)

Uite ce mare am crescut...
www.totsites.com/tot/tudorandrei" target="_blank">Povestea merge mai departe...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cygni spune:

eu cred ca aici ar trebui schimbata mentalitatea educatoarelor, a gradinitelor si anume ca nu toti copiii sunt interesati de aceleasi lucruri si nu toti "trebuie" sa faca aceleasi activitati.

nu cred ca poate sau trebuie sa fie obligat in niciun fel copilul in ceea ce priveste aceasta preferinta. el decide daca se va stradui mai mult, daca il va atrage mai tarziu sau nu. daca nu doreste si are cu totul alte preferinte nu l-as bate la cap cu asta in niciun fel.

p.s. fetita mea nu e la gradinita dar "sufera" ca nu poate sa coloreze respectiv sa deseneze. e antitalent si nu-i iese mai nimic. ea vrea, dar nu poate si realizeaza ca doar mazgaleste. dar din pacate nu o pot ajuta caci ma mosteneste
nu sustin acest lucru al libertatii de activitate doar pentru ca fiica-mea nu stie sa coloreze ca alti copii de varsta ei ci pentru ca eu consider ca suntem datori sa le respectam alegerile, talentele, preferintele si sa nu-i "indopam" cu ce am vrea noi sau educatoarea sa faca.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gabi_K spune:

Sunt copii care refuza sa coloreze, e perfect normal. Fiul meu nu colora nici cu pistolul la tampla iar fiimea la doi ani jumate deja colora atat de bine, ca nu mai iesea din contur. El nu facea puzzle, nu stiu daca acum ar fi in stare sa faca unul de 24 buc, la 13 ani ea la 3 ani facea lejer unul de 100 buc.
Insa fiul meu la doi ani jumate cunostea literele

Daca vrei neaparat sa coloreze, incearca desene mici si simple, sa nu fie multa manopera. Daca reuseste sa le coloreze, expune-le acasa si mandreste-te cu ele. Convinge-l sa coloreze pt ziua lui tati, unchiu', etc cate un desenas micut si lauda-l daca termina cate un desen. Coloreaza impreuna cu el. De ex. tu cu rosu, el cu verde, tu cu galben, el cu negru, etc.

Gabi+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)
www.dropshots.com/kincses3#" target="_blank">poze noi www.dropshots.com/kincses4#" target="_blank">poze si mai noi
www.dropshots.com/kincses5#" target="_blank">poze cele mai noi
Povestea nasterii: Lili si Robert

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adriana mica spune:

Cygni, Gabi, ideea este nu sa ii obligam pe copii nostri sa faca ceva ce nu le face placere, ci sa ii ajutam sa dobandeasca anumite abilitati despre care ni s-a spus ca vor avea nevoie mai tarziu (la scoala, de exemplu). In ceea ce ma priveste, aceasta este singura mea ingrijorare referitor la acest aspect. Altfel, sunt perfect de acord cu voi, in ceea ce priveste activitatile derulate in gradinite

Adriana, mami de Tudor alias 'Dudu'(26sept2006)

Uite ce mare am crescut...
www.totsites.com/tot/tudorandrei" target="_blank">Povestea merge mai departe...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxy spune:

si in germanica se pune foarte mare accent pe colorat.Orice activitate are la baza coloratul.Daca mergi undeva cu copilul si acesta trebuie sa astepte, i se da in fata o faoaie si culori, le au pregatite si sala de asteptare si el sa coloreze.Unde te intorci, la teme de matematica, la scoala, la orice au de colorat.Al meu cel mare nu le are cu asta,cat a fost mic a fost un chin sa il fac sa coloreze, ca nu le are nici cu alesul culorilor.Si trebuie sa intrebe mereu asta cu ce culoare se face, asta cu ce...ca ii trecea.Vad ca nici cel de al doile nu e amator de desene, de scris scrie cu pixu peste tot, face si cercuri, din astea, la cei 2 ani ai sai, dar daca ii dau o carte de colorat, din alea cu desene si el sa o umple cu culori, mi-o arunca cat colo.Sper ca la gradinita sa faca ceva din el, dar cand stiu cat accent se pune pe colorat, iar ma ia cu fiori.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

si la ce il ajuta coloratul, de ex?

nici fi-miu nu prea coloreaza, nici la desenat nu prea e asa artist.
insa la gradi e o atmosfera care il incurajaeza, astefl incit e mereu mindru de operele lui.
eu am vazut ca nu-i place si l-am lasat in pace.
tati a avut rabdare si a colorat cum zicea cineva mai sus - pe bucatele, fiecare cu o culoare. au si pictat impreuna, mai ales cu degetele

in concluzie, desi nu a prea colorat nu l-am stresat si nici n-am observat sa-l traga inapoi in vreun fel chestia asta.

www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Iasmin08 spune:

Nu stiu exact la ce-l ajuta pe copil, poate intr-un fel sa-si astearna gandurile. De obicei copiii se deseneaza pe ei in centru, cat mai mare, si apoi pentru mama si tata nu prea ramane mult loc (dupa ei). SI atunci o deseneaza pe mami, care e mai mica oricum decat el, sau egala (pentru ca o iubeste) si apoi pe tati care e de obicei cu muuuult mai mic decat mami (pentru ca atentia cea mai multa i-o acorda mami). Daca acel copil e crescut de bunica, fireste ca in locul mamii este bunica. Invata sa comunice prin desenat, iar prin colorat isi transmite starea de spirit si invata sa o recunoasca.
Eu am fost chemata la camin la ficior, cand era in grupa mijlocie. Desena numai cu negru, evita alte culori afara de negru si rosu. Absolut totul era cu negru si ceva rosu, dar mult mai putin. Doamna educatoare m-a intrebat daca sunt certuri in casa, batai sau asa ceva. Eu am ramas surprinsa, ptr ca la noi domnea pacea. Dar cu cateva luni inainte tatal meu a avut un accident, si-a taiat piciorul cu faiul, in prezenta celui mic. Dupa ce educatoarea mi-a atras atentia, am stat de vorba cu baiatul, si am incercat sa vad ce zice. Tacea. Dupa o saptamana, din senin a izbucnit. Vorbea precipitat si imi arata cu degetelele: "uite asa i se invartea in carne faiul lu' bunicu si scotea afara sange si carne". Am intrebat iar: "Dar bunicu tipa? Ce facea?" Si cel mic zice: "Nu, el striga sa il ajute cineva si sa scoata din priza". Acuratetea cu care mi-a povestit episodul (asupra caruia pastrase o totala tacere), m-a facut sa inteleg cat de tare il zdruncinase. Am mers si am rezolvat problema asta, a trecut, sunt ani si totul e ok, am revenit la prietenele noastre: culorile portocaliu si galben. Dar a fost bine ca educatoarea a sesizat ca el colora numai cu negru.

Iasmin, mama de strengar de 8 anisori

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adriana mica spune:

Eu ma gandeam mai degraba la abilitati de manuire a creionului / stiloului, sau la a invata sa aiba mai multa rabdare in a finaliza actiuni care nu ii sunt tocmai la indemana. Cred ca ambele l-ar ajuta la momentul intrarii la scoala.

In ceea ce priveste modalitatile de exprimare, cred ca difera de la un copil la altul. Coloratul unui desen deja conturat mi se pare oricum mai restrictiv din acest punct de vedere.



Adriana, mami de Tudor alias 'Dudu'(26sept2006)

Uite ce mare am crescut...
www.totsites.com/tot/tudorandrei" target="_blank">Povestea merge mai departe...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Iasmin08 spune:

Adriana, teoretic, fireste ca e pentru dezvoltarea anumitor abilitati, dar eu am adaugat, am adus un plus la asta- prin povestea mea. Nu am negat, ci am adaugat.

Iasmin, mama de strengar de 8 anisori

Mergi la inceput