Suedia (2)

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Foxy-le spune:

Multumesc de felicitari. Ma bucur ca nu ai probleme cu casa,Miha.
Eu mai am inca timp sa citesc stirile si asa am vazut ca se anunta doar zapezi si friguri. Nu le duceam dorul drept sa spun!
Cu SAS ul n.am facut mare lucru-inca n-am inceput. cica trebuie sa completez o cerere, dar la biroul ala e inchis azi si maine, asa ca...mai astept.Offf, si-s asa de curioasa! de-abia astept sa vad cartile.
Flory, daca nu imi vor cere astia o carte inapoi(e de anul trecut, +46) o sa ti-o cedez tie. e buna, are si suport audio.
va salut acum, fug la friptura mea

33+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns florysya spune:

buna seara.Am intrat sa va salut si se pare ca a venit iarna deja.
Mersi Foxy ca vrei sa-mi trimiti cartea chiar ar fi bine daca ti-ar lasa-o.Bafta mai departe cu SAS-ul,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Aveti zapada? :)) Avem si noi din belsug acum, a nins azi noapte si toata ziua...sunt vreo 6 cm daca nu mai mult...e ca in povesti!

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby

www.talentedenazdravani.ro/" target="_blank">talentele nazdravanilor

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns en_kvinna spune:

Aveam, aveam, in stockholm a nins aproape toata saptamana, iar ieri a fost si un pic de viscol. Pe str. principala dintr-un cartier central nici macar nu era curatata zapada, drept e ca nici nu era faorte circulata, cred ca e mai degraba pietonala si doar riverani pot sa circule cu masina.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns florysya spune:

Buna ziua.Si la noi este zapada este atat de frumos,cel putin eu ador zapada mai putin cand se topeste.Dar acum este frumos mai ales seara cand casele sunt luminate si se vede zapada afara si in casa este cald si bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Foxy-le spune:

seara buna. da, este si aici zapada. e frumos si de acum aprindem si luminitele.Ce nu-i prea fain prin orase e ca astia trec cu lama si nu arunca nici sare, nci nisip. Mai tare lustruiesc de se face ghiata!
Chiar, maine sa-mi scot takljus-urile de prin debarale
O seara frumoasa va doresc.

33+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Pai la aia sunt bune dubbdäck-urile :)). La masini ma refer.

La noi pe insula, fiindca e tare mare protectia mediului aici, nu se arunca deloc sare. Chiar scrie cand te dai jos din vapor, cu masina, pe o pancarda mare ca "drumurile nu sunt "sarate"" :)). Arunca insa din belsug cu pietricele marunte, nu nisip. Si pe drumuri si pe trotuare.

Am citit ca va fi cea mai friguroasa iarna din ultimii...1000 de ani! :)) Nu stiu cum masurau ei atunci temperatura, dar in fine...

PS. Va uitati la IDOL? Noi da, il urmarim cu drag pe gotlandezul Olle!

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby

www.talentedenazdravani.ro/" target="_blank">talentele nazdravanilor

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LiliGrigore spune:

Buna seara, buna seara!
Am venit cu sanioara
si cu daruri proaspete.
Bucurosi de oaspete?

Nu stiu de ce pe mine vremea asta ma face sa imi fie dor de casa, de tara, asa cum e ea.

A, uitai sa ma prezint: Lili sunt si locuiesc in Helsingborg. Cu ai mei: una bucata sot si una bucata copil- fetita si mai asteptam unul sa vina prin aprilie.

De cand am descoperit forumul mi s-a lipit de suflet, am stat pana noaptea tarziu sa citesc ce s-a scris pe aici. Si cand sa ma bag si eu sa postez un mesaj....a murit calculatorul. De-a binelea.
Dar eu nu ma las cu una cu doua si iata-ma-s!

Va salut cordial si ma bucur sa fiu printre voi daca si voi ma vreti.

P.S. Totusi o parte buna are Craciunul aici: glögg-ul

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns GianiD spune:

Buna ziua fetele (si baietii, dar din astia is mai putini)

Ma numesc Gianina si de ceva timp cautam variante de emigrare pentru a le da o sansa mai buna copiilor nostri. Avem un baiat de 2.7 ani si o fetita de 9 luni. Varianta aleasa a fost Suedia, zona Goteborg (din considerente de posibilitati de job-uri - amandoi lucram in multinationale).

Am si eu niste intrebari: la ce varsta incepe gradinita? exista daycare - de la ce varsta? Daca esti angajat (sau doar unul din parinti angajat) platesti ceva la gradinita? In Romania si la stat platesti 6 lei/zi plus alte chestii ce trebuie duse.... Avand in vedere ca fetita are doar 9 luni, pot obtine echivalentul indemnizatiei de maternitate pana imi gasesc un serviciu si pana inscriu copiii la gradi? Pana la ce varsta a copilului poti obtine indemnizatie de maternitate?

Am inteles ca mancarea este foarte scumpa. Ce inseamna foarte? De exemplu, cat costa un litru de lapte, o paine, o cola la 2 l ( nu prea bem, doar ca termen de comparatie ), o cutie de lapte praf NAN, 1 l de motorina, un pampers (o bucata), un abonament la internet, intretinerea (m3 gaz, m3 apa etc).

Sistemul sanitar: in momentul in care ai social security number, ai asigurare medicala gratuita? Sau tot se plateste consultatia la medicul de familie? Analizele medicale se platesc? Sunt scumpe? Medicamentele sunt compensate? Daca nu, sunt scumpe (ma refer la cele gen nurofen, panadol, ce folosesti in mod curent la copii).

Trimit sa nu pierd mesajul si voi continua cu un mesaj ulterior

Mai jos, in link, pentru cine e interesat sa invete limba suedeza fara profesor...are un feedback foarte bun.

http://www.youtube.com/user/GoSwedish

Giani, fericita mamica de
Alexandru Mihai
si de tititza Ilinca Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LiliGrigore spune:

Gianina, ce coincidenta! Si pe a mea fetita o cheama Ilinca Maria. nU stiu cum e cu daycare de la ce varsta incepe, dar stiu ca se plateste, se calculeaza in functie de salariul sotului daca tu nu ai. Un 3 la suta din salariul brut tot iti ia pentru primul copil, iar pentru al doilea parca un 2 la suta. Deci ceva tot platesti, nimic nu e absolut gratis. A, mint, controalele medicale pt ei sunt absolut gratuite si vizitele la dentist de asemenea. Daca ai nr de asigurari sociale nu se platesc vizitele la dr de familie si nici analizele care decurg de aici. pretul medicamentelor este tinut sub control de stat insa daca ai de luat o reteta fie si pt copil, se plateste din buzunarul propriu. Medicamentele pt copii de genul celor mentionate sun undeva la 5-8 euro.
Da, mancarea este destul de scumpa, zic eu, dar daca compari cu preturile din tara vei avea surpiza sa constati ca sunt destul de aproape, cu exceptia painii. Costa incepand dela 1,5 eur si poate ajunge si la 3 sau peste, depinde de tip. Laptele ca 1 eur litrul, Cola ca. 1,5, motorina tot ceva peste 1 eur, 1,2, laptele praf nu stiu sa iti spun acum, dar se poate afla usor. Cu intretinerea e asa: in general, cand inchiirezi ceva caldura si apa rece si calda sunt incluse in pret, mai platesti tu curentul electric(becuri, consumatori electrici: aparate casnice adica - plitele sunt electrice, nu au gaze. Se mai plateste Tv-ul pe vreo 3 facturi: o data in pretul chiriei, faptul ca ai acces la tv, o data posturile nationale si odata abonamentul pe care ti-l faci de fapt la un distribuitor. Ca lumea, nu? Si totul se plateste cu o luna in avans, ceea ce inseamna ca primele facturi sunt duble. La tot.
Am omis ceva?

Mergi la inceput