Suedia (2)
Raspunsuri - Pagina 17
mihaela_s spune:
Gianina, Liliana, bine ati venit! Sigur ca va primim, cu mare drag.
In mare e asa cum spune Liliana, dar la medicul de familie se plateste parca si pentru copii. Acuma eu vorbesc din experienta cu cea mare care a fost o singura data la medicul de familie, luna trecuta si a trebuit sa plateasca 100 de coroane. In rest nu am avut nevoie de medicul de familie inca. :) La specialist se palteste in functie de ce ai nevoie. Eu am fost cu cea mica la sjukgimast si am platit 50 de coroane. Eu personal am fost o singura data la ecocardiografie si am platit 300 de coroane. Sotul meu va merge la radiografie si pe hartia ce a primit-o acasa scrie ca va plati 400 de coroane. Analizele medicale sincer nu stiu, desi lucrez la laboratorul de analize al spitalului, dar ma voi interesa. :)
La dagis poti uce copilul dupa ce ti s-a terminat perioada legala de stat acasa cu copilul, am inteles ca sunt 480 de zile pe copil(perioada pentru care primesti si banii de ingijire al copilului, dar nu stiu cum e cand te muti din alta tara, daca ai dreptul la ei de aici sau ii iei mai departe din Ro, eu am copii mari). La dagis se plateste in functie de venitul pe familie, 15 ore pe saptamana sunt gratuite insa si orice copil are dreptul la ele. Daca ai doi copii, plata pentru al doilea copil e mai mica. DAR in afara de acei bani, nu mai platesi/duci nimic la camin/scoala. Nici macar caiete, carti, rechizite, creioane, etc...Plus ca la scoala copiii primesc masa de pranz gratuit. Sigur ca toate astea le platesti defapt, prin impozitul mare pe salar...dar stii ca dai o data si gata(adica nu dai ca ti se ia :)).
Medicamentele nu sunt foarte scumpe, acum sunt si farmacii private, din primavara au inceput privatizarea lor. Exista o suma maxima pana la care platesti toate medicamentele prescrise, nu stiu exact dar e cred 1300 de coroane, dupa care totul e gratuit, intr-un an. Sper sa nu gresesc, corectati-ma daca stiti altfel...
Mancarea cum a spus si Liliana, aceesi senzatie am avut si noi, ca nu e cu mult mai scumpa ca in Ro, exceptie facand painea si carnea. Dar noi ne-am obisnuit sa nu consumam atata paine ca in Ro, iar carnea o gasesc de multe ori la oferte, care sunt comparabile cu preturile romanesti.
Utilitatile difera de la zona la zona si de la furnizor la furnizor. Noi am schimbat deja trei sau patru furnizori de curent electric pentru ca aveau oferta buna, la elefonie si internet la fel. Nu stiu cum e insa in chirie, poate acolo esti legat de contractul proprietarului...Noi platim compania de cablu, telefonie si internet si un abonament anula pentru televiziunea nationala. Deci pe fiecare o singura data, dar nu stam in chirie.
si o sambata frumoasa mai departe!
fii alaturi de Mihaita
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
mihaela_s spune:
Am uitat de dentist...e gratuit pentru copii pana la 18 ani sau pana studiaza...DAR apoi e foarte foarte scump. Eu am fost in Ro si mi-am mai reparat dantura, aici am avut o urgenta ca mi-a cazut o plomba si am platit...1400 de coroane! Urgentele sunt mai scumpe cu 15% decat daca esti inscrisa la un dentist curant, asa ca faceti socotelile cat costa o plomba aici...:(.
fii alaturi de Mihaita
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
mihaela_s spune:
Apropo de lectiile de suedeza, eu am ras la astea:
http://www.youtube.com/watch?v=HnmMvNlRQA4
http://www.youtube.com/watch?v=lEh6O6Yy4qI&feature=related
si la restul din serie...:)).
fii alaturi de Mihaita
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
mihaela_s spune:
Tot eu, ca mi-am adus aminte...Gianina, uite un site cu produse alimentare ca sa iti poti face o idee despre preturi. Sunt la fel cu cele din magazine: www.mataffaren.se . Intra apoi pe linia aceea care incepe cu ekobutik, mejeri, etc. si gasesti acolo produsele pe categorii.
fii alaturi de Mihaita
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
GianiD spune:
Multumesc mult Liliana si Mihaela pentru raspunsul rapid.
Continuarea promisa
Cat la suta din salariul brut e netul? Adica, cat sunt impozitele, taxele...in procente.
In cazul in care copiii sunt bolnavi, ceea ce se intampla des cat copiii sunt la varsta prescolara, cum rezolvati cu serviciul? Adica, au la gradinite izolator (camera speciala pentru copii bolnavi), ai dreptul la concediu pentru copilul bolnav...gradinita se plateste in functie de numarul de ore prezente sau lunar, indiferent de prezenta copiilor? Cat costa o bona? Adica ma gandesc ca poti gasi o romanca sa stea cu copiii...cam cat costa la 9-10 ore zilnic?
Referitor la internet, telefon, electricitate...puteti sa-mi dati niste cifre? Estimative. Noi ne gandim la un apartament cu 2 dormitoare+living. Cam cat ar fi chiria undeva prin oraselele de langa Goteborg, zona metropolitana? Apartamentele se inchiriaza mobilate si utilate sau trebuie sa-ti cumperi mobila, masina de spalat...?
Sa iesi in oras cu familia, la un restaurant, e scump?
Multumesc anticipat
mihaela_s spune:
Despre skatt uite informatii utile, pentru ca e diferit putin de la kommun la kommun si de la venit la venit:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Skatt_i_Sverige
Este si varianta in engleza daca nu intelegi suedeza, dar mie mi se pare mai explicita in suedeza. In principiu skatt-ul variaza de la 31% pana la 56% dar poate fi si 0% pentru venituri mici(pana la 18 200 coroane pe an).
La dagis nu au izolator, stai acasa cu copilul, nu prea stiu multe ca nu am avut probleme de genul asta. Poate stiu fetele mai multe...dar tot ce stiu de la colege este ca stau acasa cu copilul bolnav. Dagisul se plateste lunar, indiferent cate zile merge copilul, se palteste chiar si peste vara daca vrei ca la toamna copilul sa continue...chiar daca ccc copilul nu merge la camin. DAR daca tu stai acasa cu copilul mic, in maternitate, copilul mare merge numai cele 15 ore gratuite la camin. Pana in momentul in care si copilul mic merge la dagis si mama/tata se intorc la munca. De bona nu stiu, nu se obisnuiteste, cel putin aici unde locuiesc eu nu am auzit pe nimeni sa aiba bona.
Pentru chirii poti intra pe site-uri www.hemnet.se , www.blocket.se sau cauta cu google "hyra lägenhet Göteborg". Cifre din zona nu stiu...
La chirii nu se plateste intretinerea de catre chirias, curentul, apa si incalzirea e inclusa in chirie. Se plateste separat doar telefon si internet. Internetul ne costa acum 229 coroane pe luna si telefonul 120 de coroane pe luna. Daca vrei informatii mai delailate, intra pe www.telia.se sau www.tele2.se , www.comhem.se ...mai sunt firme si oferte de toate felurile...nu vreau sa fac reclama la nici una...trebuie voi sa le comparati si sa alegeti dupa ce ajungeti aici, nu veti stii din prima care e mai buna si mai ieftina. Parerea mea...sper sa nu te superi. Inca ceva...firmele de telefonie sunt cam la fel, adica la unele castigi la abonament ieftin dar pierzi la convorbiri scumpe sau invers. Iar ca sa suni in Ro, toate firmele au cele mai scumpe tarife, comparativ cu restul tarilor europene :(.
Restaurantele....hmmmm, e scump. Noi mergem destul de des la pizza de ex, acolo mai fac si paste, spaghetti si kebab...dar la un restaurant mai fin sa spun asa, e scump...noi am mai fost la restaurant thai si chinezesc de ex care sunt rezonabile. DAR sunt oferte si oferte...la pranz sunt multe restaurante care ofera lunch(poti manca intre 45-60 de coroane o masa) sau sunt oferte de after work in serile de vineri, de ex. eu am fost la un restaurant frumos aici la noi, cu colegii de munca, cu 100 de coroane o masa. Bautura insa e scumpa, nu e inclusa in pret. Dar o data la cateva saptamani e OK, nu? :)
fii alaturi de Mihaita
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
LiliGrigore spune:
Uite, eu imi aduc aminte ca am platit gradi chiar si cand mergea doar 15 ore pe sapt, altfel nu iti acorda locul, stiu ca ne-a dat de completat hartia cu venitul familiei chiar din prima zim cand am fost la gradi si am platit din prima luna, iar eu am inceput scoala de abia dupa vreo 5 sapt. Iar cand a ramas acolo full time nu am platit mai mult decat la inceput.
Apropo de scoala, e cineva la SAS B(care la noi se cheama Svenska 2B) sau a terminat? Cat e de dificil mai exact? Poti lucra deltid intre timp? Sau nu e nici o sansa cum mi se spune mie?
en_kvinna spune:
Salut. Pt o idee despre pretul resturantelor intra pe site-ul www.thelocal.se si in bara de meniu trebuie sa fie un link spre restaurante, iar de acolo cauti automat. (http://www.thelocal.se/restaurants/ ). Intradevar este mult mult mai scump sa iei o cina in oras intr-un restaurant mai fin, mai elegant. In schimb lunch-urile sunt accesebile. Despre bone, ei nu obisnuiesc sa angajeze bone, pt ca isi trimit copiii de mici la daycare. Asa sunt obisnuiti si asa este normal pt ei. Nu obisnuiesc sa aiba menajere. Poate doar cei foarte bogati si personalitatile publice. Dar omul de rand , nu. Nu e ca in alte tari. Tine de mentalitatea lor care se simplifica printr-un sg cuvant "lagom" adica nici prea prea, nici foarte foarte, undeva la mijloc. Din aceasta cauza sunt adeptii modestiei, nu vor sa iasa in evidenta cu puterea financiara. Dspre mentalitatile lor mai gasesti drept sursa legea/legile lui Jante sau ceva de genul. Cauta pe google si youtube si ai sa le gasesti. Nu prea mai sunt contemporane cu generatia tanara dar este cumva intiparita in felul lor de a fi.
Foxy-le spune:
salutare si bine ati venit.
mai adaug si eu completari-(miha nu mai e la curent )- nu prea mai exista curent inclus in chirie.(noi platim la 3 luni am 7-800kr ceea ce zic ca e rezonabil). companie mai mare de inchirieri este si www.heimstaden.se Este o companie mare si mai flexibila. Ap se inhiriaza de obicei nemobilate, dar aici nu-ti cari in spate frigider,aragaz,etc sunt dotate bucatarile si baile. Iar de spalat rufe sunt spalatorii comune, in bloc, cu program. (nu-ti fa griji, nu-i mizer ). (eu stiu ca-n primul rand iti trebuie numerele personale pt a obtine locuinta)
Ap ca cel descris de tine, in zona G sunt scumpute - pe la 6-7000kr lunar.(daca nu si mai bine).
Cu doctorii, eu stiu altfel decat miha(poate ma insel) - la medicamente nu ai facilitati, doar la consultatii. In skåne de ex, daca ai ajuns la 900 kr,(astea-s 3 consultatii la specialist) restul anului ai consultatii gratuite (eu am beneficiat)
Cu telefonia-nu te obliga nimeni sa-ti faci abonamente.Exista cartele preplatite care au tarife ff faine pt convorbiri in afara, dar pe posturi fixe.(ex comviq amigos - convrbiri pe fix acasa - 1 kr per minut).
Si, una peste alta, te descurci. In momentul in care ai job, e ok totul. N-are rost sa-ti spun preturi la mancare pt ca suma alocata variaza f mult de la familie la familie. de ex noi mancam de vreo 2000-2500kr lunar.(la 3 persoane si nu ne tragem de la gura)
De bone n-am idee.
Amici de-ai nostri dau la scoala si dagis (au 2 copii) 2%pt primul copil si 1 % pt al doilea.
Na, cam atat imi vine si mie in minte.
salutsai
33+
Foxy-le spune:
apropo, tu n-ai intrebat pt ca nu stiai - cheltuielilor se adauga asigurarea masinii si skattul pe ea.(fara masina esti cam handicapat aici, e necesara)Plus a-kassa (asig de somaj) Cam atat mi-am aintit acum. noapte buna va doresc, cele bune.
33+