Suedia (2)
Raspunsuri - Pagina 15
florysya spune:
Buna ziua.Am intrat sa va salut si sa va intreb daca as incepe SFI-ul as putea sa-l intreeup ca in ianuarie nasc si nu voi putea activa ceva timp.Sau sa-l las dupa ce nasc.La mine s-au tot ivit probleme si nu am putut incepe scoala dar acum tare as vrea si nu stiu cum sa fac.Ce ma sfatuiti?Ca mai nou am aflat ca ma primesc la scoala si insarcinata,dar parca nu as vrea sa merg cateva sapt si apoi sa intrerup.Daca intrerup incep de unde am ramas sau cum?
mihaela_s spune:
Foxy, pe blogul meu se intra pe linkul de la semnatura(vorbe de copil). Am pus trimitere in urma cu doua mesaje, cand vorbeam de ornamente de Craciun. Daca apesi pe ele(sunt cuvintele subliniate), doua din ele duc la blogul meu, dar la postari mai vechi. Pentru postari actuale, cum spuneam mai sus. La semnatura.
Nu stiu sa iti raspund in legatura cu scoala si föräldrarpenning, cred ca la Försäkringskassan poti intreba.
Poti intreba si aici linistita, poti si pe PM. Cum doresti. Daca crezi ca e de interes general, ca mai citeste lumea pe aici, poti sa intrebi "in public" :-). Raspund cu placere in masura in care stiu.
flory, poti incepe linistita SFI. E numai in avantajul tau. Poti intrerupe, nu iti da nimeni in cap si poti continua apoi la acelasi nivel, la inceputul unui nou termin. Sper ca nu s-au schimbat regulile de cand am facut eu. Cel mai bine cand te duci sa te inscri, intreaba. Ei iti raspund cu mare placere, acolo la expedition unde te inscri trebuie sa iti poata raspunde la intrebarea asta, cu siguranta.
Prieteni suedezi nu avem nici noi, dar am mai fost la vecini in case, am noroc de vecini de nota 20.
O seara buna la toata lumea!
fii alaturi de Mihaita
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
Foxy-le spune:
Foooarte frumos scris blogul tau. Am petrecut cam o ora rasfoindu-l...deocamdata.
de intrebat ar fi ceva, dar inca nu mi-e clar nici mie.)))Dar, totusi : orice studii as vrea sa fac, dupa sfi prima si prima data trebuie sa trec prin SAS,nu? (si eu as vrea ceva de laborator. n-am facut faculta acasa, doar liceu cu profil bio-chimie.)pot merge direct la facultate dupa SAS? Ce stii? Multumesc de raspuns, oricare ar fi acela.
O zi buna va doresc.
33+
mihaela_s spune:
Foxy, uite ca vine raspunsul repede :)), azi sunt libera si inca nu m-am dezlipit de computer, imi beau cafeaua.
Da, absolut orice scoala la nivel universitar vrei sa faci, e nevoie de SAS B absolvit. Asta inseamna liceul la ei. Nu e nimic deosebit, e ca oriunde in lume :). Ca sa intri la facultate, ai nevoie de studii de liceu. Pentru restul materiilor, trebuie sa trimiti diploma de bac, foaia matricola traduse si legalizate(copii dupa ele) impreuna cu un formular la VHS(Verket för Högskoleservice). Uite link-ul unde gasesti informatii(poate ti le-am mai dat, nu mai stiu...) si formularul.
http://vhs.se/sv/Vad-gor-VHS/Utlandska-betyg/Bedomning-av-behorighet/
Eu de ex. am avut probleme cu engleza. Cand am primit raspunsul cu materiile recunoscute, erau absolut toate, in afara de engleza. Am avut un soc, stiam ca fara engleza nu ma admit la facultate(la fiecare facultate scrie ce materii ai nevoie si ce nivel(A sau B, uneori ajunge grund) si eram sigura ca se strecurase o greseala. Cum nu eram foarte stapana pe suedeza atunci, m-am dus la tipa de la Komvux care ma ajutase(studievägledare) si ea a crezut la fel, ca e o greseala(studiasem engleza 8 ani, limba a doua). A sunat ea sa intrebe si i s-a spus ca pentru ca am terminat liceul inainte de 2003(atentie deci!) si in facultate nu am mai facut engleza(am facut rusa pe niste considerente absurde...), nu am primit behörighetul necesar sa fiu admisa la facultate(era engelska A). Asa ca eu am studiat si engleza aici la komvux. E bine sa trimiti actele astea cat de repede, dureaza cateva luni pana iti au raspunsul si e bine sa stii dinainte ce ai de facut. Dar e foarte sigur ca nivelul SAS B e obligatoriu.
fii alaturi de Mihaita
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
en_kvinna spune:
Azi noapte a nins in Stockholm, nu foarte mult , dar suficient cat sa fie alb .
Si din seria 'continuu sa ma minunez', acum cateva zile a venit cineva la noi pt a pune niste aparate ce masaora radioactivitatea din incaperi. Pt ca blocul e nou construit nu i se facuse testul de radioactivitate, si toate blocurile sunt cica testate si retestate. Peste 2 luni voi afla rezultatul.
mihaela_s spune:
Brrr, mie dupa iarna trecuta nu mi-e dor inca de zapada. La noi a plouat azi toata ziua. La fel si ieri si alaltaieri :)). Dar de miercuri se pare ca se raceste si la noi, scade sub zero temperatura peste zi, pana acum nu am avut asa frig...e posibil deci sa apara si zapada...
Un we fain mai departe la toata lumea!
fii alaturi de Mihaita
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
Foxy-le spune:
Multumesc mult pt raspuns Miha, esti f draguta! Cu engleza poate n-o sa am probleme. Eu am dat si un test IELTS pe care l-am promovat. mai greu cu diploma aia,pt ca-i acasa....pe undeva.
Daaa.o sa vad daca pot jongla si cu scoala si cu bebe.
Sunt de acord cu voi, baba iarna sa mai stea pe unde o fi, nu mi-e dor de ea ))).
Flory du-te si incepe SFI-ul, macar sa pui mana pe carti . Apoi cat stai cu bb mai poti invata cate ceva. Spor!
Duminica placuta va doresc!
33+
florysya spune:
Buna seara.Am intrat sa va salut.
Si eu vreau sa incep scoala dar la mine mai este problema si celalalt copil ca trebuie sa-l inscriu la gradi si abia peste 4-6 luni mai este loc.Maine o sa merg la primarie in Bjuv si o sa le explic situatia ca sunt insarcinata si poate il primeste mai repede.Sper sa am succes.Mie mi-au placut limbile straine si sper sa pot invata singura cat sunt cu bebe dar oricum am cu cine sa-l las cateva ore cat sunt la scoala dar cum am spus problema este celalalt copil.Oricum sper sa rezolv.O seara buna va doresc.
Foxy-le spune:
seara buna. am intrat sa va salut si sa va intreb cum stati cu vremea? Mihaela, ai beci? Ce-ai in el? sper ca nu apa!!!
Aici inca e bine, dar zic astia ca la noapte ...incepe distractia de iarna! Asta seara mai am muntligul si-s gata cu sfi, trec la sas .Uraaa!
Bafta si voua pe la scoli si conduceti cu grija!
33+
mihaela_s spune:
foxy, cu mare placere. Daca ai IELTS e OK cred eu, numai sa ai diploma tradusa, legalizata si copiata :). Felicitari pentru trecerea la SAS! Si bafta mai departe.
Nu, nu am beci si ma bucur enorm cand ploua si m-am bucurat si in primavara cand s-au topit zapezile :))...pentru ca nu am avut ce sa se umple cu apa :). La noi ploua non-stop de mai bine de 24 de ore, nici motanul nu a putut iesi azi la vagabondat ca de obicei :). E posibil ca dimineata sa ne trezim cu o patura alba de nea si apoi se tot raceste, au anuntat temperaturi sub zero si ziua si noaptea...Mi-e groaza ca sotul nu a schimbat inca ccc cauciucurile de iarna, sper sa nu patinam tare zilele care vin, ca numai luni e programata masina la schimbat rotile .
Flory, tin pumnii sa primesti loc la dagis mai repede, e important sa incepi cu suedeza cat de repede, asa cum spune Foxy...cat stai cu bb poate mai apuci sa arunci cate un ochi si pe cartile primite la KOmvux.
O seara faina la toata lumea, in ciuda vremii de afara!
fii alaturi de Mihaita
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie