Ati emigra in alta tara? (6)
Raspunsuri - Pagina 5
Sabina spune:
problema nu e daca devii Om in Ro, sigur ca devii. Problema e ca de multe ori tendinta e de a nu te lasa unii sau altii sa te simti Om...ci un soi de animal inferior.
Din noiembrie bat spitalele si desi vin cu cele mai tari pile (ruda de doctor fost sef de sectie in Fundeni...) mereu stau cu teama ca
- nu ma vede dr pt ca nu am stat pe culoarul x sau y
- ma vede, dar desi m-a chemat in ziua X, tot nu prea are timp si trebuie sa astept, e ok, inteleg, si eu cand am fost in crize au asteptat altii, e normal, insa e un stil de a nu standardiza operatiunile, nu e prea ok sa astept 3 ore pt o hemograma nemancata din cauza ca stiam ca-mi face si biochimie....si la sfarsit mi se spune ca Lab nu lucreaza si se roaga de ei sa-mi faca macar Hemo...e un mic exemplu, stiu ca toate sunt intrepatrunse si depind unii de altii etc etc, dar e greu cand esti pacient....te simti ca o marfa.
- asistentele tipa la tine
- alti dr tipa la tine pt ca asa le vine
tot sistemul e astfel construit incat te simti mic si insignifiant , e un arbitrar, o alergatura dupa atentie....si eu sunt tratata mirific, pt vin cu mare pila.
Cu ceilalti se vb de o mie de ori mai rau (la alti dr, a mea vb frumos cu toti), mi se strange stomacul cand ii vad efectiv morti de frica sa nu tipe asistenta/dr/infirmiera la ei. Eu am asa obraz mai gros si nu ma insapaimant, mai zic un Doamne ajuta, au si ei o zi mai proasta, dar cand am venit prima data nestiind ca-s in pragul comei si liftiera n-a vrut sa ma ia cu liftul ca e doar pt urgente....am avut aceaasi panica. A trebuit sa urc 6 etaje cu hemoglobina 5 si era sa mor de 2 ori la propriu pana a venit cineva si m-a ajutat sa intru in lift.
Despre cum a comentat dr care mi-a facut punctia lombara ca sunt prea grasa si nu reuseste sa ajunga la os am zis public? cred ca nu , ca mi-a fost rusine....(aveam 67 de kg, recunosc, dar parca nu e obezitate....acu am mai slabit binisor )
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
A_Iulia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui vikinga Daca eu am sa platesc o insatitoare alor mei, atunci da o sa o angajez legal. Sper sa se si poata. |
Pai se poate doar daca isi declara ea veniturile.
Sau, o alta varianta, e angajata a unei firme si tu de fapt faci contract cu firma respectiva.
N-am citit subiectul cu bonele filipineze, deci concluzia ta ar fi sa nu le angajeze nimeni?
denizel spune:
citat din mesajul lui vikinga Tu nu vezi ce mirare in grup a fost ca Xeno vorbeste cu noi!! El e un tip f destept si instruit asta fara comentarii si chiar de treaba, m-a ajutat cu niste info pt baiatul meu si chiar am aplicat ce a zis, nici merci nu i-am zis c-am fost nesi..asa:), dar la fel de destept ramine si daca ar raspunde la un subiect despre placinte cu emigranti ori ba, ce-i asa mare lucru. Ce Xeno nu maninca placinte:)? De ce el adica sa nu se simta liber sa vorbeasca pe ce teme ar vrea. Mai ia si el o pauza de la atitea stele si uite-asa ne zice de placinte, ca le prefera pe alea cu brinza ori alea moldovenesti cu poale-n briu. Ce-i scade ratingu' pe DC? |
Iarta-ma, Xeno, eu ti-am facut-o pe asta #-o .
La fel Beren. Care-i asa cu bune intentii pe aici si simt ca nu-si explica bataia cu frisca si poate zice ca asa o fi intre femei. |
Ah, asa e! Bietul Beren, cum e el mic si naiv si cum e el mirat sa descopere natura umana.
Beren, tie cine ti-o fi facut-o? :))
Se vede ca acu' an fuse criza mare-n lume. Peste suta de pagini si nu se mai sfarseste ventilatia.
In sezoanele trecute, in maxim 50-60 de pagini si vreo 8 zile se racorea toata lumea .
Pentru parinti, de dragul copiilor
"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.
ruxandra_sb spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Adina Iulia
Pai se poate doar daca isi declara ea veniturile. Sau, o alta varianta, e angajata a unei firme si tu de fapt faci contract cu firma respectiva. |
Si repet:
In Romania X (persoana fizica) poate angaja pe Y (persoana fizica) cu contract de munca.
Pasii ar fi urmatorii:
- X depune la Administratia Financiara niste formulare (descarcate de pe net)
- se intocmeste contractul de munca intre X si Y care este apoi depus la Inspectoratul Teritorial de munca
- in fiecare luna X depune declaratii in vreo 3 locuri (Asigurari, Pensii si Financiar). De platit plateste dintr-un singur loc, la Financiar. Si inca un comision la cartea de munca (prin banca).
vikinga spune:
Adina din cite inteleg pt femeile respective munca in casa ca menajera permanenta e o solutie de a iesi dintr-o lume cu adevarat grea. Ce zicem noi pe aici sunt alinturi prin comparatie. Cu toate ca aici sunt si filipineze care muncesc doar 8 ore pe zi si pe urma merg acasa la ele, chiar daca asta inseamna o garsoniera impartita. Important e ca-s tratate la fel ca restul oamenilor, angajate in aceleasi conditii. Ca fetele din fosta URSS care ajung aici au pair si-s platite slabut pt o munca mult mai grea decit aia pt care-s angajate. Am deschis chiar un subiect pe tema asta. Aici in germania a murit o tinara romanca au pair pt ca a fost prea muncita si nu i s-a acordat asistenta medicala, respectivii is judecati acum.Omul sarac din tari cu probleme grave accepta multe insa o societate normala il apara si pe el.Munca la negru va mai fi o practica, e inca si pe aici cu toate controalele, insa mentalitatea nu trebuie sa fie una de acceptare. Ca pina la urma taxe de ici de colo e ca la subiectele cu ajutoare, si din sume mici se string sume mari.Fiecare are dreptul sa faca ce doreste cu banii lui. Eu nu zic decit ia stai sa ne uitam si pe la altii. O fi mai drept mai nedrept? O fi lux ori ba? Care-i lux si care-i necesitate? Luxul se plateste mai gras, necesitatile se deconteaza. Mai trebuiesc si legi. Pai daca toata lumea zice ca e bine cine sa le mai schimbe?Vikinga cu cei mai frumosi vikingi: Letizia, Nadja si Aldo www.youtube.com/watch?v=ULmPKIoDDDA&feature=related" target="_blank">pe tarimul nostru de vis.
denizel spune:
citat din mesajul lui nelia Imi cunosc prea bine valoarea... Numai ca vreau sa spun, daca tot ai adus vorba, ca e perfect valabil si invers, pentru ca nici tu nu stii cu ce-mi ocup eu zilele pe-acilea... Corect? |
Nelia, eu nu te-am invitat la actiune, tu m-ai invitat pe mine :).
Si eu imi cunosc valoarea. In bani donati pt. a schimba ceva aici.
Cam care e valoarea asta? Pai, 10 (zece) la suta din venitul net lunar, donat in scopuri caritabile.
In fiecare luna!!!, de vreo 10 anisori asa...
Pentru copii abandonati sau saraci, pt. femei izgonite de acasa si abuzate, pentru batrani din azile, pt. copii din spitale, pentru saraci, pentru cei ramasi fara adapost dupa inundatii si alte dintr-astea.
Sa ridice manuta cine mai doneaza lunar 10 la suta din venitul net
si apoi mai tinem o runda de lectii si dat ochii peste cap si hai sa dam mana cu mana.
"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.
LauraNicole spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui denizel
Nelia, eu nu te-am invitat la actiune, tu m-ai invitat pe mine :). Si eu imi cunosc valoarea. In bani donati pt. a schimba ceva aici. Cam care e valoarea asta? Pai, 10 (zece) la suta din venitul net lunar, donat in scopuri caritabile. In fiecare luna!!!, de vreo 10 anisori asa... Pentru copii abandonati sau saraci, pt. femei izgonite de acasa si abuzate, pentru batrani din azile, pt. copii din spitale, pentru saraci, pentru cei ramasi fara adapost dupa inundatii si alte dintr-astea. Sa ridice manuta cine mai doneaza lunar 10 la suta din venitul net si apoi mai tinem o runda de lectii si dat ochii peste cap si hai sa dam mana cu mana. Pentru parinti, de dragul copiilor "Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel. |
Eu.
----------------------------------------------
Povestile Alexei: http://forum.desprecopii.com/forum/log.asp?log_id=148914
O palma nu inseamna educatie!O palma inseamna ABUZ emotional si fizic asupra copilului !ZERO TOLERANTA PENTRU CEI/CELE CARE-SI LOVESC COPILUL FIZIC SAU PSIHIC !
denizel spune:
Foarte bine, LauraNicole!
nuschu spune:
Nu-mi vine sa cred ca exista asemenea moduri de a exprima simplist si generalizand extrem parerea despre situatia unor persoane de pe-aci din Romania (paginile 20-30 ale capitolului precedent). Ma refer la sotii adulterini, menajerele exploatate, mame denaturate iesite la cafele, desi sunt in CIC, preocuparea pentru banii si modul de a-i cheltui ai alora de-si angajeaza ajutoare in casa.
Da, situatia cu adevarat grava in Ro e bataia de joc si cercul vicios in care suntem prinsi cu totii - coruptia, spagile, dezumanizare uneori extrema, calitatea vietii la limita suportabilului. Dar nu vad ce relevanta are aici "calcatul pe bec", sau aportul sotului in gospodarie. Aaa, asa, cu bataie de departe, se poate sugera un efect cauzal, dar lantul e prea lung si se dilueaza prea tare ca sa tina.
Problema in Ro nu suntem noi, astia, care nu dam spaga (si platim de 3-4 ori actul medical), care nu trecem pe rosu (si ne luam claxoane-n spate), ascultam manele-n surdina, sa nu deranjam vecinii, muncim pe branci, ne crestem copiii corect si suntem fideli sotiilor (cu riscul de a fi considerati fatalaii clasei). Problema is aia cateva sute(??), mii (??), zeci de mii (??) de secu' care au facut in asa fel incat sa nu se aleaga nimic bun, indiferent ca primul ministru e rosu, violet, oranj, bleu0-ciel, sau cacaniu in dungi, indiferent ca votez, sau nu votez, ca din urna oricum iese cine trebuie.
Da, e teoria aia ca exista votul, ca instrument de pedeapsa, control, blabla pt aia de la putere. In Ro nu exista, orice ai vota, sau orice n-ai vota, tot acolo se ajunge.
Si atunci, ce ne tine aici? Pe mine, una, ma tine teama de necunoscut, teama de dorul de ce-mi e drag, teama de ne-adaptare, bunica. Pe scurt, dorul si iubirea si lipsa curajului.
Dar, altfel, sunt cinstita, platesc impozite, imi cresc copilul cu bun simt, sunt fraiera de politicoasa, nu ma bag in fata, nu claxonez decat cainii, ma anihileaza si pe mine situatiile ca cele traite de Sabina (imi pare tare rau :-((), ma amcina sa vad copii neglijati, abuzati, amarati si incerc uneori sa ajut. Faptul ca stau aici, in Ro, ca sunt din chinuita aia de clasa "medie" (care fie munceste de-i sar ochii sa aiba de unde alege cand va merge copilul la scoala, fie se multumeste cu profesori fortati sa intre-n greve) nu inseamna ca sunt lipsita de constiinta, sau ca vreau sa exploatez menajera, sau ca sunt inselata de sot si ca umblu la cafele in loc sa-mi cresc copilul... Si nu sunt singura.
nuschu spune:
Nu stiu de unde tendinta asta de a arunca unii-n altii cu ce ne vine la gura. Ala ca eu, ala ca tu. Astia ramasi ca ai plecati nu mananca salam cu soia si le e usor sa nu dea spaga cand cand nu li se cere, ai plecati ca astia ramasi au bube-n sold si sange fad ca nu schimba lucrurile.
In Ro, e uleiul deasupra (secu', parlament, prezidentie, guvern, lichele, anything) si apa dedesubt (astia care dam din coate sa ne ajutam pe noi si pe ai mai putin fericiti decat noi). Nu ne amestecam unii cu altii, iar uleiul apare ca fiind reprezentativ.
Eu, una, nu ma simt nicicum responsabila si nici reprezentata pt ce e in Ro azi. Pt ca am votat si nu mi-a iesit pasenta, pentru ca m-am dus sa ma implic si am iesit sifonata rau, pt ca singura modalitate de actiune a ramas cea individuala (donatie, voluntariat, munca).