Calitatile romanilor

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:
citat din mesajul lui iileana

Citat:
citat din mesajul lui conchita

nu-mi vine sa cred ca ma intrebi pe mine ceva.

Foarte bine faci ca nu crezi una ca asta , intrebarea mea se situa dupa mesajul tau doar pentru ca de el a fost inspirata, nu pentru ca ti-as fi adresat-o.

Nu mi-as permite sa te inoportunez cu micile mele dileme, ca tu ai, evident, treaba.
Platesti polite.

iileana, il vad pe beren prin preajma si am incredere in obiectivitatea sa. tocmai a atras atentia altui user ca nu discutarea persoanei e scopul dialogului de fata. il las pe el sa judece cum se transleaza in romaneste "a asuma" ceva despre cineva si a-l acuza ca vorbeste 3 prostii din 2 vorbe (e cu cifre, deci e aritmetica). parca ii zicea capra vecinului, dar in engleza ii zice altfel, mai plastic si mai apropiat de realitatea cazului de fata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

Cum ii zice in engleza n-am habar, de aicea, din enclava etnica in care vietuiesc :), dar mai potrivita mi se pare aia cu din tintar, armasar. Cam asta faci.

Una din calitatile romanilor bastinasi e ca, datorita fusului orar, merg la nani tocmai cind romanii rezidenti in Lumea Noua devin activi pe forum, asa ca... sorry, revin miine sa vaz ce-o iesit :). Si, eventual, sa-ti explic si cum e cu platitul asta al politelor . (Lucru pe care Beren n-are cum sa-l perceapa, ca nu de obiectivitate tine, ci de istoria DC :)).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns balerrina spune:

Citat:
citat din mesajul lui inbox

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

Citat:

Eu cred ca romanul este inventiv!

Explica.

Adica, repara, improvizeaza, gaseste solutii, e iscusit ca sa zic asa, are indemanare, stii vorba aia " face din rahat bici"!

Mami de Maria (noiembrie 2006) si 11+!!

Adica se descurca cu ce are .

Si eu zic ca e creativ. Insa nu stie sa vanda si sa se vanda ... Dar asta la alt capitol ...

Punem pe lista inventivitate.

-- Cristina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:
citat din mesajul lui iileana

Cum ii zice in engleza n-am habar, de aicea, din enclava etnica in care vietuiesc :), dar mai potrivita mi se pare aia cu din tintar, armasar. Cam asta faci.

Una din calitatile romanilor bastinasi e ca, datorita fusului orar, merg la nani tocmai cind romanii rezidenti in Lumea Noua devin activi pe forum, asa ca... sorry, revin miine sa vaz ce-o iesit :). Si, eventual, sa-ti explic si cum e cu platitul asta al politelor . (Lucru pe care Beren n-are cum sa-l perceapa, ca nu de obiectivitate tine, ci de istoria DC :)).

www.trilulilu.ro/bright/566e0d1c4a9b15" target="_blank">see details

esti admirabil de sincera, felicitari ca-ti recunosti intentiile avute cu interventia ta, si anume sa starnesti taraboi la topic. mi te adresezi cam mult pentru cineva care nu doreste sa-mi vorbeasca deloc, iar daca si atitudinea asta intra printre candidatele la OSIM, Caragiale si-a ratat cariera - ar fi trebuit sa se faca osimolog.

si-acum da, ai dreptate, mergi la nani, te cred ca ai nevoie. vise frumoase si dulci, dar fara mine, te rog frumos! asta in traducere suna tine-ti explicatiile pentru tine. miticismele ma intereseaza doar din punct de vedere intelectual, m-am dezobisnuit sa le experimentez ca martor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioanadara spune:

Citat:
citat din mesajul lui balerrina

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

Citat:

Eu cred ca romanul este inventiv!

Explica.

Adica, repara, improvizeaza, gaseste solutii, e iscusit ca sa zic asa, are indemanare, stii vorba aia " face din rahat bici"!

Mami de Maria (noiembrie 2006) si 11+!!

Adica se descurca cu ce are .

Si eu zic ca e creativ. Insa nu stie sa vanda si sa se vanda ... Dar asta la alt capitol ...

Punem pe lista inventivitate.

-- Cristina

Este descurcaret , nu inventiv.
Din moment ce "se descurca cu ce are".
Daca ar fi inventat ceva nou in loc de a gasi solutia de a repara ceva vechi, atunci ar fi fost inventiv.
In mod sigur nu e cazul.
Descurcareala este o caracteristica de baza a romanului pe care si-o pierde progresiv o data cu marirea intervalului de timp trait in afara comunitatii altor romani dar niciodata nu o aduce la 0.Este atat de incetatenita in noi incat ea nu atinge nulul oricat ar tinde spre el.

Eu cred ca una din calitatile romanului este aceea ca nu este nepasator.E o calitate din punctul meu de vedere chiar daca exacerbata poate duce la defecte, insa este mare lucru faptul ca "ii pasa".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilianasoare spune:

Citat:
citat din mesajul lui xenocid

ABureCel, crede'ma sau nu (mai probabil) habar n'aveam! Vezi, asta e dezavantajul cand traiesti mult. Nu mai poti fi original taica.

Come to the Dark Side. We have cookies!

E, stai linistit, Xeno, intertextualitatea lucreaza pentru tine
Mesajul tau, dincolo de adevarul amuzant pe care-l contine, este reprezentativ pentru manifestarea conceptului asta fitos din poetica: textul inteles ca intertext este un text brazdat de o multitudine de texte a caror origine pare sa dispara in momentul producerii sale. Nu mai este conceput nici imobil, nici independent, ci ca un reflex, ca o variatie, reluare a Istoriei umane.
Prin urmare, cred ca putem adauga pe listuta calitatilor inca doua: romanul e cititor (or, asta e o hiper-ultra-mega calitate in zilele noastre) si producator de texte moderne, fie si involuntar

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amina_Marina spune:

Citat:
citat din mesajul lui viviana

Deci continuam lista:
1. are umor
2. e gurmand
3?

Xio, ati uitat scaricica!

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

3? Si jmeker. Eu cred ca asta cea ma importanta calitate.
Cind eram in elvetia am intilnit un roman care-mi povestea cit de jmeker este el. Imi spunea cum fura el ratze congelate d-alea cu tot cu cioc din market.Imbracat la costum si ceva in cosulet ca sa nu se prinda vinzatoarea.

Mergi la inceput

"Vorba lunga, saracia omului" . E limpede ca o sintagma gen "din doi ceva, trei altceva" (+ variante) e prea comuna si uzitata, pentru a-i atribui in mod special o anume provenienta, asa ca suspiciunile de plagiat nu-si aveau locul, si cu atit mai putin stampilele ulterioare.

Daca as avea chef de despicat firu'n paishpe, poate ca ar merita, de dragul Conchitei , divagat nitel pe tema "ce tie nu-ti place, altuia nu-i face", si-atunci nu ar mai fi necesara invocarea la tot pasul a trupelor KFOR, pompierilor si moderatorilor. Inutil, de altfel. De unde am putea continua digresiunea cu "Petrica si lupul" .
Si tot asa :)).
-------------------

Despre inventivitatea la romani.
In absenta obisnuintei efortului sustinut, inventivitatea asta se manifesta, cred eu, mai degraba, "de nevoie", pentru rezolvat punctual mici probleme. Chiar, oare remaiatul shtrampilor si supapa pentru reincarcarea brichetelor de unica folosinta or fi fost patente romanesti :)?
Nu, n-am uitat de Traian Vuia si de Henri Coanda, dar vorbeam de medie, nu de cazuri de exceptie. Ca doar n-o sa fac precum Amina, care a decis ca romanii sint toti smecheri doar pentru ca a intilnit ea undeva, cindva, pe unul care e.

apropo, ca tot ajunseram la Petrache Poenaru, mi se pare neasteptat ca nu a aparut la topic, dupa atitea pagini, filmuletul "cum ar fi fost lumea fara Romania"...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luna1 spune:

Ei "jmecheria" asta de tip romanesc am intalnit-o de curand la biserica romanesca din Londra unde in noaptea de inviere, fiind coada civilizata pentru aprins lumanari la morti, aud din stanga "ce faci ma? pai stai la coada? Fraiere! Frate-miu s-a descurcat, s-a bagat in fata!" Asta spus destul de tare, uitand probabil ca enoriasii erau in marea lor majoritate romani si intelegeau limba materna.

Pe de alta parte nu cred ca putem patenta "jmecheria" romaneasca, uitandu-ma in jur am intalnit-o frecvent si la indieni, cred ca ei detin deja patentul.

Eu ciorba de burta n-am mancat pana acum pe alte meleaguri. Deci o fi romaneasca? In schimb aici se face un fel de ciulama de burta.

Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Luna1

Eu ciorba de burta n-am mancat pana acum pe alte meleaguri. Deci o fi romaneasca? In schimb aici se face un fel de ciulama de burta.

,, De origine oriental-mijlocie, cel mai probabil arabo-turceasca (cinci secole de vasalitate!) ciorba de burta a devenit bun national romanesc nu numai prin popularitatea exceptionala ci si prin adaosurile creatoare – smantana, galbenusul, leusteanul, zarzavatul de supa, otetul - care au auhtohtonizat-o.”(Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti/Radu Anton Roman - Bucuresti: Paidea, 1998)
http://bucataria-lumii.blogspot.com/2009/01/ciorba-de-burta_14.html

Asa ca, pare-se, nu noi am inventat-o, dar noi i-am dat "fatza" de-acum ...
Inventivitatea romanului manifestata in "adaosuri creatoare". :).

Mergi la inceput