un peste delicios
Raspunsuri - Pagina 3
kariguld spune:
Vikinga, eu trebuie sa fiu foarte atenta la peste ca am alergie. cand am fost in RO, in ianuarie, am mancat dorade.....dupa trei zile ma napadit alergia, nu stiam de la ce....era viscol in Buc, nu stiam ce sa fac...in fine a trecut. a, si am mai patit-o in Kroatia anul trecut....efectiv uitasem de alergie cand am vazut piata aia cu pesti proaspeti, care mai de care, hmmmm.
imi place pestele, f mult, daca se poate as manca numa peste, dar din pacate nu pot....
acuma am descoperit doua magazine arabesti, unde au peste proaspat de apa dulce, ti-l dau direct din bazin si mi-l si curata acolo. chiar m-am imprietenit cu un arab care are un magazin, mi-a dat si o reteta....scharf. Dana si Vikinga stiu ce-i scharf. incepi sa vb repede si singur dupa ce iei o imbucatura!!!
ALEX, operatie pe cord!
BAZAR UNIC!!!
*********************
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
M-am nascut pentru succes!
Iasmin08 spune:
Eu am o reteta simpla si veche, de la raposata mea bunica (Dumnezeu sa o ierte). Niciodata n-a dat gres, e un mod simplu si usor de a gati pestele, nici nu cade greu la stomac:
Se gateste din peste de apa dulce, de preferat crap, dar merge cu absolut orice alt peste de apa dulce.
Curat bine pestele, il tai si il portionez in bucati de aprox 8-10 cm. Il dau prin faina de porumb, dau cu un pic de saricica pe ele si le prajesc.
Toate bucatile (dupa ce le-am pus pe hartie absorbanta) le pun apoi intr-un castron inalt. Peste ele pun asa: cimbru (bunica lua proaspat din curte, dar avea si uscat) cate 2-3 crengute si acopar pestele care abureste inca. Tot acolo pun 1-2 ardei iuti intregi, nu ii tai.
Separat pun la incalzit un ibric de apa in care adaug sare, sa fie cam ca la ciorba concentratia. Torn apoi apa respectiva fiarta peste peshtele acoperit cu cimbru si acopar cu o farfurie.
Se serveste neaparat cu mamaligutza. Si se pun in farfurie- 2-3 bucatele si un polonic de zeama.
Pofta buna!
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
buli spune:
yami, Iasmin, saramura
iese inca si mai buna cu pestele fript pe plita sau facut la gratar
www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@
vikinga spune:
Asta-i saramura mai de prin nordul moldovei, stati asa ca cea adevarata e saramura lipovenilor. Aia e artistica nu alta.Crapul pe plita ori gratar, daca-i crap mare sanatos si gras, daca-i un caras mai pricajit ala trebe parjit. Booon asta-i treaba barbatilor.Doamnele fac acum "zeama": rosii coapte pe plita, ardei iute rosu din ala lung la fel un picut pe plita asa de aroma, usturoiul pisat, sare, cimbru si piper se intelege de la sine si uite asa amestecul asta se fierbe scurt, nu acum ca la bulion o vesnicie, asa sa ramina toatea ale in bucati cit de cit si mirosul proaspat. Zeama nu tre sa iasa lunga ca in saracie ci asa mai plinuta:). In timpul asta vine si sotul cu pestele pe gratar pus la dos intr-o oala, sa nu cumva de la berea pe stomacul gol sa-l fi uitat in vint sa se usuce bunatate de peste, deasupra punem noi zeama cea deasa, mamaliga numai bine tre s afie pe foc si cit se amesteca acolo mirosurile intre peste si saramura vreo 10-15min si gata masa:) Merge un sprit de vara cu un vin de tara nici rosu nici alb, asa intre:) Ca ala de la bunica-mea Dumnezeu sa o ierte.Fara desert. Doar cu burta-n sus dupa vreo ora jumate si pe urma o cafea de dupa amiaza si iar in pat:))Pai frate asa se face pestele de Dunare, n-am auzit in viata mea de crap in unt si cu lamiie:)Si copiii tre sa invete de mici sa-l manince ca pe urma se fac mari si obisnuiti de mama zic ca mie nu-mi place pestele ca are oase:)Pastravul merge la cuptor.Somnul tot gratar cu saramura.Pastruga si alti "cartilginosi" la fel, neaparat la gratar si cu mujdei, dar nu cu iaurturi si castraveti ca strici scumpete de peste, o saramura mai romaneasca asa. Ori ma rog dupa gust.Pestele de mare e pe calitati. Ala formidabil nu trebuie stricat cu nimic, adica ala-i de unt si feliuta de lamiie.Pe urma sunt citiva ce merg cel mai bine marinati ori marinat fiert bine pina la consistenta de conserva, asta e specialitatea mamei. Si o conserva din asta de casa e pretabila la copiii, ca nu se mai pune problema oaselor. Mai ales conserva cu sos tomat nu aialalta cu olei si otet, aia-i mai acra merge la gravide.Ne mutam la fructe de mare si pestii mincati la mediterana? Ca la Dunare is lucrurile simple.Kari taman alergie la peste mai te-ai gasit si tu sa ai alergie..? Aiurea, serios asa.Vikinga cu cei mai frumosi vikingi: Letizia, Nadja si Aldo www.youtube.com/watch?v=ULmPKIoDDDA&feature=related" target="_blank">pe tarimul nostru de vis.
buli spune:
bey, Vik, taman ca mi-am adus aminte, singura si cea mai tare zacusca pe care am facut-o in viata mea a fost una de peste - moamaaaaa, da' asa buna a iesit, ca venea mama sa mai ceara un borcanel (ea, care e gospodina-gospodinelor!)
dar borsul de peste - ala pescaresc ??
www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@
vikinga spune:
sa nu uit la saramura lipovenilor merge un ardei capia acolo inghesuit si el pe plita linga rosii. dar nu ardei gras strainez cum e p'aici ci capia, ca mai ales pe plita are o aroma aparte.si sa nu se strice saramura cu suc de rosii ori alte instanturi ca nu-i tot una. asta-i mincare de facut duminica asa cu sort in fata:)dana invatam fetele si-un bors de peste de pe la noi, inainte sa vad iar in fata ochilor iar retete din astea moderne de prin reviste?kari stai ca am uitat, tu ziceai de pestele arabesc de apa dulce. io-s sincer cam in ceata, ca doar arabii nu stau chiar bine la riuri si piruri, eu in tari arabe am mincat numai peste de mare din ala din m rosie, mediterana. stiu doar de un fel de pastrav de-al lor si tin minte ca era adus pe tava acoperit cu lamiie, trebuie sa fi fost facut la cuptor cu apa si stropit cu ulei de masline. pestele de mare se face la ei pe gratar si alaturi lamiie, ok au alte sosuri alaturi, usturoiul iar e folosit.mai bine intreaba la magazin ce fel de peste e, sa incercam o traducere arabeasa-nemteasca-romaneasca si sa vedem ce-o iesi, sa speram ca nu gisca.Vikinga cu cei mai frumosi vikingi: Letizia, Nadja si Aldo www.youtube.com/watch?v=ULmPKIoDDDA&feature=related" target="_blank">pe tarimul nostru de vis.
buli spune:
Citat: |
sa incercam o traducere arabeasa-nemteasca-romaneasca si sa vedem ce-o iesi, sa speram ca nu gisca. |
o sa iasa gusa de pelican umpluta cu peste
anca
www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@
manon spune:
...si totusi, pentru pastravul la gratar, incercati sa ungeti gratarul cu putin unt. macar din curiozitate. mai vorbim dupa...
vikinga spune:
Citat: |
citat din mesajul lui buli bey, Vik, taman ca mi-am adus aminte, singura si cea mai tare zacusca pe care am facut-o in viata mea a fost una de peste - moamaaaaa, da' asa buna a iesit, ca venea mama sa mai ceara un borcanel (ea, care e gospodina-gospodinelor!)dar borsul de peste - ala pescaresc ?? www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@ |
vikinga spune:
Citat: |
citat din mesajul lui manon ...si totusi, pentru pastravul la gratar, incercati sa ungeti gratarul cu putin unt. macar din curiozitate. mai vorbim dupa... |