Ati emigra in alta tara? (3)

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Citat:
citat din mesajul lui AB_AC

Nimic in US nu-i pe gratis. E o lupta acerba pentru existenta, dar pentru orice in societatea asta exista un hard way to get it. N-ai bani de scoala si esti destept sau de sanatate pentru ai tai platesti pentru asta riscandu-ti viata in armata. De acolo iti ofera ei scoala cea mai buna care te-ar accepta sau tratamentele. Este o lume foarte dura, dar uneori orice sansa este apreciata si unii o pot valorifica.
Ca-i bine, ca e rau. Eu asa am gasit tara asta cand am venit si noua ni s-a potrivit. Nu sunt impotriva unei acoperiri medicale universale pentru ca ma gandesc la copii si batrani si grav bolnavi in primul rand.

OspitalitateaGaiei

Aici ai descris foarte bine si sint de acord cu ceea ce ai spus. Aici am simtit mereu ca poti face orice daca esti destul de hotarit, in Romania mi se parea ca nu poti ajunge prea departe daca nu ai pile.
Stiu ca nici una dintre afirmatii nu-i suta la suta adevarata, dar eu asa am simtit (where there's a will there's a way contra pasarea malai viseaza, daca vreti).

Buflea, cred ca ai luat mult prea in serios subiectul asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Eu nu am fost "cineva" in Romania si nu am ajuns "cineva" aici ... am fost si am ajuns un "anonim" in fiecare dintre cele doua societati in care m-am format profesional. Nu m-am simtit dispretuita nicaieri dar e adevarat ca nici nu am avut pretentii prea ridicate de respect.

Pe de alta parte trebuie sa recunosc ca aici exista un respect public afisat atat vis-a-vis de om in general si nu de profesie, respect care de multe ori este ipocrit, foarte ipocrit. Adica de fapt nu dau doi bani pe tine, abia asteapta sa scape, dar iti zambesc in fata, isi cer scuze "I'm really sorry, I understand your frustration but there is nothing I can do" si te trimit la dracu. Intuiesc si o explicatie ... nu stiu cat de mult aceasta amabilitatea vine din educatie si apreciere pentru OM, eu cred ca vine mai mult din necesitatea de marketing a societatii de consum americane. Fiecare individ este la un moment dat clientul altuia si business-ul nu merge daca clientul nu e fericit. Sau invers spus, fiecare individ livreaza un serviciu altui individ si societatea functioneaza pe principiul "clientul nostru, stapanul nostru" ... ceea ce nu e rau deloc. Asta este poate ceea ce ii reprosez eu Romaniei de azi dupa 20 de ani de capitalism. Dar pe de alta parte ii acord circumstante pentru ca sunt numai 20 de ani, nu am aceleasi pretentii ca aici si vad ca si acolo se merge in directia asta - eu am avut acum 3 ani experiente si placute si neplacute ca client.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Mie nu mi s-a parut ca Buflea a luat-o pe miere in balon, era doar mirata/ingrijorata de situatie.

Cred ca deranjeaza faptul ca ne-am adunat in grup si nu ne contrazice nimeni. Da' eu zic ca e din cauza vacantei de Pasti, altfel nu ne lasa Guestus sa scapam asa usor lol

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Citat:
citat din mesajul lui balerrina

Si apropos de respect si locurile pe unde Beren a gustat strugurii ... tot respectul

-- C.

Oh, asa s-a inteles? Scuze, am scris partea cu strugurii referindu-ma la cei din categoria secretarei, nu la Beren.

Pt. Buflea: Uite eu am fost scuipata, in Romania, pe strada (nu in tramvai, eu m-am lecuit de mers cu mijloacele de transport in comun inca inainte de a pleca din Ro, dupa ce m-au tilharit de doua ori), in buricul tirgului (oras mare, universitar); nici nu era foarte tirziu, in jur de 5:30-6 p.m. Strada fara prea multi trecatori, scuipaciosul usor beat. Acu' patru ani, in anul de gratie 2006. Nu scria pe fruntea mea ce meserie am, si eram foarte decent imbracata. Nu am nici o explicatie de ce m-a ales pe mine tontul respectiv.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui iulianm
Pt. Buflea: Uite eu am fost scuipata, in Romania, pe strada (nu in tramvai, eu m-am lecuit de mers cu mijloacele de transport in comun inca inainte de a pleca din Ro, dupa ce m-au tilharit de doua ori), in buricul tirgului (oras mare, universitar); nici nu era foarte tirziu, in jur de 5:30-6 p.m. Strada fara prea multi trecatori, scuipaciosul usor beat. Acu' patru ani, in anul de gratie 2006. Nu scria pe fruntea mea ce meserie am, si eram foarte decent imbracata. Nu am nici o explicatie de ce m-a ales pe mine tontul respectiv.

Ce relevanta are un exemplu personal raportat la populatia unei tari ? ce vrei sa spui cu asta ? Poti trage concluzia ca lumea in Romania scuipa si e scuipata pe strada, nu se stie de ce ?

Si eu am fost scuipata aici - fara gluma - stiu si de ce ... pentru ca era una care isi oprise masina fix in mijlocul strazii ca sa vorbeasca cu cineva pe geam, de pe partea cealalta. In dreptul unui semafor ... m-am oprit in spatele ei, am asteptat putin, se facuse verde, i-am facut semn cu farurile - nimic ... apoi am claxonat-o, in spatele meu card de masini ... si-a mutat masina pe dreapta ca sa o pot depasi, cand am trecut pe langa ea a aruncat cu o sticla cu apa in masina mea si mi-a scuipat-o ... intre timp am prins iar stopul. Iti spun sincer ca mi-a fost frica sa ma dau jos din masina, din contra, am blocat usile ...
Ce inseamna asta ? Ca in America te scuipa lumea pe strada ? Deloc adevarat ... a fost o intamplare nefericita in America asa cum si a ta a fost in Romania. Eu am trait 33 de ani in Romania, in anul in care ai fost tu scuipata eram si eu tot in Romania, si nu m-a scuipat nimeni.

Despre cazul lui Miere - AB-rezi - nu am luat-o deloc in balon si chiar nu stiam ca pre-existing conditions si imi pare infiorator prin ce trece cu copilul, in America. Daca asta se intampla in Romania nu as fi avut nici o pretentie, daca se intampla aici nu imi pot stapani revolta si teama, pentru ca in orice moment pot trece si eu prin asa ceva.Asta adauga un plus de nebunie la sistemul medical american atat de laudat dar atat de ne-social.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Citat:
citat din mesajul lui buflea

Citat:

Ce relevanta are un exemplu personal raportat la populatia unei tari ? ce vrei sa spui cu asta ? Poti trage concluzia ca lumea in Romania scuipa si e scuipata pe strada, nu se stie de ce ?

Si eu am fost scuipata aici - fara gluma - stiu si de ce ... pentru ca era una care isi oprise masina fix in mijlocul strazii ca sa vorbeasca cu cineva pe geam, de pe partea cealalta. In dreptul unui semafor ... m-am oprit in spatele ei, am asteptat putin, se facuse verde, i-am facut semn cu farurile - nimic ... apoi am claxonat-o, in spatele meu card de masini ... si-a mutat masina pe dreapta ca sa o pot depasi, cand am trecut pe langa ea a aruncat cu o sticla cu apa in masina mea si mi-a scuipat-o ... intre timp am prins iar stopul. Iti spun sincer ca mi-a fost frica sa ma dau jos din masina, din contra, am blocat usile ...
Ce inseamna asta ? Ca in America te scuipa lumea pe strada ? Deloc adevarat ... a fost o intamplare nefericita in America asa cum si a ta a fost in Romania. Eu am trait 33 de ani in Romania, in anul in care ai fost tu scuipata eram si eu tot in Romania, si nu m-a scuipat nimeni.

Exemplul personal poate avea foarte mare importanta/relevanta, depinde de cine este vorba

Referitor la mesajul meu, eu nu am tras nici o concluzie, am expus detasat un fapt. Tu te arunci si extrapolezi. Ideea ca si tu erai in Ro la momentul respectiv si nu te-a scuipat nimeni, iar n-are legatura. Era acelasi moment, dar nu acelasi loc, ca daca erai prin preajma poate te scuipa pe tine, si nu ma mai enervam eu. Iaca asa. Deci parametri diferiti.
Iar in US nu m-a scuipat nimeni pina acum. Ca pe tine. Nici in Ro, pina in 2006. Sa te vad acuma ce concluzii tragi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inbox spune:

AB_AC subiectul nu este despre compararea Americii cu Romania, e bine ca se face asta,dar se poate emigra si in alte tari decat in America, deci orice comparatie e binevenita pentru cineva care vrea sa-si faca o idee despre ce-l asteapta dupa ce isi face bagajul si pleaca.
Compararea Americii cu Ro mi se pare extrem de nedreapta, e ca si cum l-ai baga in ring pe boxeorul de la categoria "cocos" cu cel de la categoria "musca", sau ca si cum ai pune un student sa discute cu un copil la gradinita. Numai prin faptul ca America are experianta libertatii, a multitudinii de culturi, civilizatii care s-au intalnit aici, a elitelor care au fost atrase de-a lungul timpului e firesc sa fie altceva...Romania a trecut dintr-o dictatura in alta, si nici inainte de dicataturi nu a dus-o prea bine, tot timpul a fost un stat supus (poate de aici tendinta romanului de a se vaieta). In fine nu exista termen de comparatie, nu suntem noi de vina ca lucrurile stau asa, nici voi cei care ati plecat nici noi cei care am ramas.

Prin felul in care ati reactionat majoritatea la subiectul asta, ati demonstrat ca in esenta tot romani sunteti :), sper sa nu o luati ce pe o jignire, mie imi sunt dragi romanii oricum ar fi ei si oriunde ar fi, au un fel aparte de "a tranti usa de la cancelarie", sau de ai face pe ceilalti sa o tranteasca. Competitia e buna, duce la progres pana la urma, dar sa fie in limitele bunului simt.

Eu cred, ca Roamnia nu are cum sa dea inapoi ca si progres, cred ca suntem pe drumul cel bun, asa greu cum e el, cu oamenii care sunt in sistem, interese etc, "astia sunt, cu astia defilam", ca daca venea neamtu sau americanu si ii impusca la Revolutie ca sa crestem o natie " sanatoasa" nu ne-ar fi convenit. Eu asta simt, ca se merge spre mai bine. In decembrie am vazut niste filmari de la revolutie, cum se zbateau sa faca niste partide, niste grupuri si grupulete brusc libere, nici nu stiau prea bine daca sunt libere sau nu, incercau sa faca ceva cu ce au obtinut si nu stiau ce...aveai impresia ca sunt regizate filmarile, ca nimeni nu poate fi atat de zapacit...dar asta era realitatea, scoate un animal din cusca dupa ce a stat o viata acolo, i s-a dat sa manance, i s-a asigurat necesarul de trai, etc si vezi ce face, dapai un popor intreg... sincer, eu nu condamn natia asta!

balerrina stiam eu ca avem ceva in comun, traditiile din Sud. Eu am copilarit in Olt, intr-o comuna la granita cu Teleormanul!

Va doresc un Paste Fericit, tuturor!

Mami de Maria (noiembrie 2006) si 10+!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Citat:
citat din mesajul lui buflea

Pe de alta parte trebuie sa recunosc ca aici exista un respect public afisat atat vis-a-vis de om in general si nu de profesie, respect care de multe ori este ipocrit, foarte ipocrit. Adica de fapt nu dau doi bani pe tine, abia asteapta sa scape, dar iti zambesc in fata, isi cer scuze "I'm really sorry, I understand your frustration but there is nothing I can do" si te trimit la dracu. Intuiesc si o explicatie ... nu stiu cat de mult aceasta amabilitatea vine din educatie si apreciere pentru OM, eu cred ca vine mai mult din necesitatea de marketing a societatii de consum americane. Fiecare individ este la un moment dat clientul altuia si business-ul nu merge daca clientul nu e fericit. Sau invers spus, fiecare individ livreaza un serviciu altui individ si societatea functioneaza pe principiul "clientul nostru, stapanul nostru" ... ceea ce nu e rau deloc. Asta este poate ceea ce ii reprosez eu Romaniei de azi dupa 20 de ani de capitalism. Dar pe de alta parte ii acord circumstante pentru ca sunt numai 20 de ani, nu am aceleasi pretentii ca aici si vad ca si acolo se merge in directia asta - eu am avut acum 3 ani experiente si placute si neplacute ca client.

Personal prefer un zimbet "fals" decit acreala si nesimtire pe fata. Printre oamenii astia care-si fac serviciul bine dar poate cam impersonal eu am intilnit de foarte multe ori oameni care s-au aratat sincer interesati sa ma ajute. Cel mai recent a fost la credit card, la asigurare etc.
Pe mine un avocat m-a scutit de multe mii de dolari cind am fost data in judecata pe nedrept. Putea sa ia cazul si sa ma taxeze, in schimb i-a lamurit pe ceilalti sa "drop the case" (n-ar fi cistigat oricum) si nu m-a taxat nici un leut (penny).
Am intilnit persoane care m-au ajutat dezinteresat si in Romania (mai rar, e drept). Partea cea mai nasoala nu este nici ca nu-i intereseaza si raspund ca atare, dar se leaga de problema ta, o studiaza pe toate partile si trag concluzia ca ai gresit si nici nu meriti sa fii ajutat (adica sa-si faca ei meseria). Asta mi s-a intimplat de nenumarate ori, sau am vazut la altii. De la medic la politie si pe unde ai mai avea de mers cu diverse probleme.
Cred ca trebuie sa pun un disclaimer cu scuze dupa fiecare mesaj. Practic vreau sa spun ca in Romania pateam chestii nasoale la fiecare pas si mai rar din cele bune, aici proportia este invers. Asta imbunatateste cu mult calitatea vietii.

Mergi la inceput

Citat:
Referitor la mesajul meu, eu nu am tras nici o concluzie, am expus detasat un fapt. Tu te arunci si extrapolezi. Ideea ca si tu erai in Ro la momentul respectiv si nu te-a scuipat nimeni, iar n-are legatura. Era acelasi moment, dar nu acelasi loc, ca daca erai prin preajma poate te scuipa pe tine, si nu ma mai enervam eu. Iaca asa. Deci parametri diferiti. Iar in US nu m-a scuipat nimeni pina acum. Ca pe tine. Nici in Ro, pina in 2006. Sa te vad acuma ce concluzii tragi

Atunci probabil ca am inteles eu gresit. Exemplul tau personal in discutia despre cate de bine/rau este in America/Romania, m-a facut sa ma gandesc ca reprezenta un argument, referitor la aceasta disputa, contra Romaniei. Inteleg ca exemplul tau nu reprezenta nimic si nu avea nici o tangenta cu subiectul de fata, l-ai scris doar asa ca ti-ai adus aminte si s-a nimerit sa fii pe la subiectul asta. Intamplator doar ai nimerit on-topic.
My bad ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miereamara spune:

Ramona si eu simt la fel. Daca mi se intampla ceva negativ aici mi se pare exceptie, nu regula. In Romania era invers, ceva bun constituia exceptia.

Dupa patru ani inca mai sunt "indragostita" de America. Cu toate bobarnacele pe care mi le-am luat in ultimul timp. Inca mai cred ca pot face tot ceea ce imi propun, daca imi doresc indeajuns de mult asta. Si imi place ca imi pot revendica drepturile fara sa imi fie rusine si fara sa pun capul in pamant si sa adopt o atitudine umila.

ps 1.Buflea si eu am simtit un pic de ironie in remarca ta legat de asigurarea mea. Dar poate sunt eu mai sensibila in perioada asta.

ps.2 Iuliam din intamplare am exact una dintre asigurarile colos mentionate de tine, BCBS si lucrez pt o institutie care are peste 35.000 de angajati. Asta insa nu ii impiedica pe cei de la sigurari sa imi faca mizerii.

www.flickr.com/photos/14984866@N07/" target="_blank">Baby Gator

Mergi la inceput