Ati emigra in alta tara? (3)
Raspunsuri - Pagina 6
silvi_2005 spune:
Mire tare rau imi pare de patania voastra sanatate multa va doresc. Sper sa reusiti cu companiile de asigurari pana la urma aminteles ca au mai fost oameni cu asigurare de sUA care au optat pentru unule acte medicale in Canada fiind mai usor de obtinut aceptul de la sigurare .
Beren exact asta vroiam sa subliniez si eu ,nu este o regula principala dar ca idee sistemul de sanatate din USA nu este functinal ( nu medicii sau spitalele) de asta se si incerca schimbarea lui
AB_BC departe de a-mi propune sa ma contrez sau contrazic cu tine, de departe nu ma impresioneaza dealtfel nici tonul de "coana Fanica" destepta ea dealtfel...dar ....Eu am vorbit avand in vedere exact niste cazuri care dincolo de faptul ca muncesc cu salarii mari peste 5000 de dolari, au avut norocul sa gaseasca "asigurator" dar s-au imbolnavit de cancer . Care a fost Vina lor in acesta poveste? Niciuna.S-au trezit in 2 ani fara bani, cu taxe enorme pt ca toate tratamentele indicate erau considerate de asigurare "experimentale". Stiu prea multe cazuri triste si avem prieteni care lucreza in spitale acolo si spu ce stress au cu asigurarile, cum incerca de multe ori sa ajute oamenii sa beneficieze de ingrijiri medicale. Asa ca afirmatia mea nu era asa data la hasard, nu e "treaba mea" intr-adevar era doar o afirmatie, sper ca cei are au treaba asta sa rezolve si pb medicala de acolo ( nu am nimic impotriva SUA daca ai inteles cumva asta) .
Oameni amanati cu lunile la programari medicale sunt peste tot, deficiente in sistem sunt peste tot spuneam doar ca in Frata este destul ca unul din familie sa lucreze ca ai un card vital verde care iti face intrarea in orice spital si ca asig acea suplimentara este la indemana oricui, ar fi minunat sa stea asa lcrurile peste tot. Cam asta e tot ce am avut de zis la subiect.
Sarbatori Pascale minunate va doresc
simali spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui AB_AC
De ce mama draga?? Trebuie reinventata roata neaparat asa cu specific romanesc?? Poate cu un handicap fizic poti astepta, cu un copil autist sau SD sau orice altceva psihic timpul nu sta pe loc. Regreseaza. Iar a reinventa roata e un mod de a te uita pe pereti. Ce tu nu folosesti computerul sau telefonul celular sau masina numai pentru ca-n anii 1940 nu erau sau nu erau pe scara larga???? E ridicol argumentul |
Telefonul si internetul...Hm. Simplu. Le iei, le folosesti, super. Dar minte aoamenilor? Nt! Nu mai e tot atat de simplu.
Un singur exemplu:
Stiai de povestile acelea din ortodoxie (nu cred ca sunt vehiculate de biserica, dar sunt infipte tare de tot in creierul oamenilor) de genul:
- Feriti-va de oamenii rai (zice Dumnezeu)
- Si cum sa-i recunoastem Doamne (intreaba crestinii)
- Vi-i insemn Eu (raspunde Dumnezeu)
Din acest mic dialog (care cica e in Biblie) ies de sute de ani mii de serpi iar peroanele cu handicap trebuie sa se lupte si sa-i inlature unul cate unul. N-ai intalnit mentalitatea aceea ce e rusine sa ai un copil handicapat, ca poate ai pacatuit tu, mama, in cine stie ce fel de ti-a dat Dumnezeu asa o cruce de dus, etc.?
Sau ai auzit de superstitia aceea ca daca vorbesti despre o persoana cu handicap (socrul meu incearca sa impuna in legislatie termenul dizabilitati dar asta-i alta poveste) atragi asupra ta raul si vei pati si tu ca ea? Cu asa o mentalitate cum sa discuti legi specifice?
PLus ca politicienii nu intelegeau ca persoanele cu dizabilitati nu vor pomana statului ci vor ca statul sa le dea acces peste tot astfel incat ele sa-si poata rezolva singure problemele. Socrul meu a avut oponenti inclusiv printre persoane cu dizabilitati pentru aceste idei, pentru ca oamenii acestia se considerau ei insisi buni de nimic si voiau doar banii statului.
Legat de autism tin s-ti spun ca si in Romania s-au facut progrese, in special datorita parintilor inimosi. Suntem foarte departe de US - in special pentru ca ABA costa bani foarte multi si banii aici sunt putini - dar am convingerea ca este numai inceputul.
"Calea de mijloc este calea ZEN"
Alice
simali spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui AB_AC
Mie imi demonstreaza cunoasterea societatii, dar si aroganta ei. Romania are nevoie de manageri!! Sau te incolonezi pentru o slujba bine platita. Acestea sunt variantele. Pai de ce sa te miri ca infrastructura societatii romanesti s-a cam distrus, ca-n plus toti cei care natural ar avea capacitatile cerute de cercetare, invatamant, sanatate, administratie pleaca si-si gasesc un loc potrivit in alta parte. |
POate ca ti se pare greu de procesat din perspectiva ta dar inclusiv doctorii, profesorii, cercetatorii, etc. au nevoie sa fie condusi de manageri profesionisti. Si daca foarte multe lucruri in Ro nu sunt inca la standardele pe care le dorim noi este pentru ca totul este condus de urechisti, de oameni care cred ca daca sunt doctori buni pot conduce spitale sau ca daca sunt buni ca profesori pot conduce scoli.
Eu ma uit pe piata si vad tineri inteligenti care chiar au nevoie sa se incoloneze pentru slujbele bine platite ale statului. Nu stiu de ce ti se pare aroganta sa decizi s-o iei pe cont prpriu, sa nu mai incarci si tu cu familia ta structurile deja existente, ba dimpotriva, sa creezi locuri de munca, sa aduci plus-valoare societatii si sa te faci util completand cu capitalul, munca si ideile tale ceea ce lipseste comunitatii.
"Calea de mijloc este calea ZEN"
Alice
iulianm spune:
Citat: |
citat din mesajul lui simali POate ca ti se pare greu de procesat din perspectiva ta dar inclusiv doctorii, profesorii, cercetatorii, etc. au nevoie sa fie condusi de manageri profesionisti. Si daca foarte multe lucruri in Ro nu sunt inca la standardele pe care le dorim noi este pentru ca totul este condus de urechisti, de oameni care cred ca daca sunt doctori buni pot conduce spitale sau ca daca sunt buni ca profesori pot conduce scoli. |
Nu, aici gresesti. Spitalele, scolile, universitatile, institutiile de cercetare sunt centre non-profit, nu business-uri in adevaratul sens al cuvintului. E nevoie de ambele parti la conducere, atit de acei pe care (cam cu dispret) ii numestii "urechisti" cit si de directori economici. E nevoie, in primul rind, de oameni cu mare intelegere pt problemele institutiei, ori asta nu se scoate dintr-un MBA sau orice alt degree similar. Aici s-a incercat, inca se incearca, iar rezultatele au fost dezastruoase. Criza din sistemul medical (de aici) e in mare parte creata tocmai de manageri orientati doar pe business/profit. Partea cu sanatatea clientului si binele lui cad pe plan secundar, ori mai jos, cit timp nu produc bani (pt compania de asigurari, pt spital, pt doctor, etc), tocmai pt ca managerul nu are habar de medicina si e concentrat pe a face bani.
La fel in stiinta, nu are cum un businessman sa-ti spuna cum se face cercetarea pt ca habar nu are cu ce se maninca subiectul respectiv.
Si a fi un bun manager nu tine exclusiv de o diploma gen MBA, sau orice alta forma de management. Ideal ar fi (si se poarta de citiva ani) un specialist care dupa citiva ani buni de munca in care sa acumuleze experienta sa se intoarca la scoala si sa faca un master in business&admin sau orice pe linia asta.
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ruxij Poate ca nu suntem in top 5%, nu se compara insa cu dispretul simtit de mine in Ro. Nu tb sa iti ridice nimeni statuie ca sa fii respectat dpdv social. |
Pana la urma, ai fost dispretuita in Romania ca erai cercetator sau nu ai fost respectata la nivelul la care considerai tu ca trebuie sa fi respectata ? E diferenta intre cei doi termeni ...
Daca ai fost dispretuita, cum s-a intamplat asta ? Te-a scuipat cineva in tramvai ca erai cercetator ?
balerrina spune:
Eu in Romania nu am facut cecetare, asa ca nu pot sa comentez. Aveam o slujba buna in care imediat am atins limitele a ceea ce era posibil profesional de invatat, si nu prea am mai vazut alta cale decat sa plec. Mie mi-a placut sa invat
Cercetarea a fost mai mult un accident, nici nu stiam ca imi place sau ca m-as pricepe la ea. De asta spuneam la un moment dat ca in America au fost oportunitati pe care nu le-as fi avut in Romania, nu este neaparat vina Romaniei. Asta e realitatea ca atunci cand banii sunt limitati nu se duc in cecetare, putini in educatie, si asa mai departe. Si in EU, daca nu si-ar pune banii la gramada si crea o piata care este comparabila ca marime cu cea SUA, nu ar avea atatia bani de bagat in lucruri mai ezoterice ...
Pot insa sa spun un pic despre respectul aici ... E adevarat, banii sunt de baza, de asta profesiile la care multi tannjesc precum doctori si avocati sunt percepute ca bine platite.
Sunt diferente si intre ei, un cardiolog castiga infinit mai bine decat un medic de familie, insa si numarul orelor de munca difera ... Ca sa revin la respect, eu am avut mereu reactii pozitive de la oamenii in pozitii asemanatoare, sau din profesii care nevesita multa munca, inclusiv doctori si avocati, pentru ca inteleg efortul care intra in obtinerea tenure-ului sau obtinerea unei pozitii la un national lab.
Si apropos de respect si locurile pe unde Beren a gustat strugurii ... tot respectul
-- C.
buflea spune:
Trag concluzia ca Hilde a avut dreptate - dupa ce i-ati umilit pe aia din Romania explicandu-le de ce viata lor este mizerabila, cu contra-exemple de cat de bine este in tarile de emigratie, dupa ce aia din Romania au amutit, din lipsa de dialog, ati inceput sa va contrati intre voi si sa scoateti la iveala si imperfectiunile lumilor perfecte.
Na, ca am mai aruncat o scanteie - explodati va rog !
AB_AC spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui simali
Telefonul si internetul...Hm. Simplu. Le iei, le folosesti, super. Dar minte aoamenilor? Nt! Nu mai e tot atat de simplu. Un singur exemplu: Stiai de povestile acelea din ortodoxie (nu cred ca sunt vehiculate de biserica, dar sunt infipte tare de tot in creierul oamenilor) de genul: - Feriti-va de oamenii rai (zice Dumnezeu) - Si cum sa-i recunoastem Doamne (intreaba crestinii) - Vi-i insemn Eu (raspunde Dumnezeu) Din acest mic dialog (care cica e in Biblie) ies de sute de ani mii de serpi iar peroanele cu handicap trebuie sa se lupte si sa-i inlature unul cate unul. N-ai intalnit mentalitatea aceea ce e rusine sa ai un copil handicapat, ca poate ai pacatuit tu, mama, in cine stie ce fel de ti-a dat Dumnezeu asa o cruce de dus, etc.? Sau ai auzit de superstitia aceea ca daca vorbesti despre o persoana cu handicap (socrul meu incearca sa impuna in legislatie termenul dizabilitati dar asta-i alta poveste) atragi asupra ta raul si vei pati si tu ca ea? Cu asa o mentalitate cum sa discuti legi specifice? PLus ca politicienii nu intelegeau ca persoanele cu dizabilitati nu vor pomana statului ci vor ca statul sa le dea acces peste tot astfel incat ele sa-si poata rezolva singure problemele. Socrul meu a avut oponenti inclusiv printre persoane cu dizabilitati pentru aceste idei, pentru ca oamenii acestia se considerau ei insisi buni de nimic si voiau doar banii statului. Legat de autism tin s-ti spun ca si in Romania s-au facut progrese, in special datorita parintilor inimosi. Suntem foarte departe de US - in special pentru ca ABA costa bani foarte multi si banii aici sunt putini - dar am convingerea ca este numai inceputul. "Calea de mijloc este calea ZEN" Alice |
Simali eu nu vreau sa modific sistemul prin referendum national si prin iluminarea spiritelor obscure. Daca doar de atat sunt capabili ce-i din forurile de decizie poate ca e totusi ceva in neregula in .ro cea idilica.
Nu-i de pomana ca UE vine adesea cu un pachet de legi de adoptat asa direct.
Legat de ABA este scumpa si proasta in cazul autistilor Asperger de exemplu. Exista si alte terapii aproape cost free precum Picture Exchange Communication System (PECS). Rabdare, foarfeci si lipici si carti de copiii si magazine. Dar asta trebuie inceputa mult mai devreme si ar avea nevoie doar de parinti dedicati si protejati de legi. Problema e ca legea trebuie sa asigure un suport minim rapid de depistare si indrumare in cazul unei probleme de sanatate grave. Nu ONG-uirile.
Legat de manageri si trecand peste perspectiva mea cea ironizata. (asta-i tactica manageriala romaneasca , banui). Exact cum ti-a zis Iulia asta-i una din prostiile sistemului american care a transformat totul intr-o masina inumana de produs bani pe suferinta umana. Ideala este conducerea dubla colegiala cu competente mixte prezenta dealtfel in unele tari. Pentru ca intre doua tratamente noi un nespecialist nu stie in care sa investeasca.
Legat de scoli. Iti pot spune mai multe pentru ca sotul meu in boardul scolii la care merge baietelul meu. Scolile non-profit private din US functioneaza cu un board care se alege din parinti si un membru ne-parinte de obicei fost director/manager de scoala ca sa ajute la completarea perspectivei. Membrii sunt alesi de parintii care platesc scoala. Managerul scolii le este subordonat. Boardul da strategia si decide achizitiile, angajarile inclusiv cea a managerului, rezolva conflictele inter profesori, manager, parinti. Nu face micro-management. Managerul se ocupa de functionarea zilnica, de organizarea promovarii scolii prin fund-raising etc. La fel functioneaza si districtele scolare publice in care votul revine platitorilor de taxe scolare.
Nu minimiza efortul colectiv de infrastructura al tarilor cu multa autonomie locala. Implicarea colectivitatii material, dar si organizatoric este diferenta dintre un district scolar foarte bun si altul prost.
Politicos am incercat sa-ti explic ca un manager este o viziune reductionista a unui sistem autoritar al inceputurilor capitaliste.
AB_AC spune:
asta
Citat: |
citat din mesajul lui silvi_2005 Beren exact asta vroiam sa subliniez si eu ,nu este o regula principala dar ca idee sistemul de sanatate din USA nu este functinal ( nu medicii sau spitalele) de asta se si incerca schimbarea lui |
dupa asta e cam ridicol.... Scuze e scurt si la obiect.
Citat: |
AB_AC nu vreau sa te contrazic in ceea ce spui, vreau numai sa iti zic ca in SUA este cel mai criticat sistem sanitar din lume, privatizat 100% care te lasa sa mori in strada daca nu ai asigurare sau daca firmele iti refuza plata . Iti recomand sa vezi documentarul "Sick " despre magia sistemului sanitar din America. Stiu cazuri concrete,pt mari pb de sanatate a unor oameni cu asigurari scumpe din SUA care au fost lasati balta...Daca raportam sistemul sanitar al Romaniei la Franta sau Anglia e de lumea a treia intr-adevar , dar tine totul de bani, in Franta o zi de spitalizare in ATI de ex costa 2500 ( stiu suma exacta pt ca sotul meu lucreaza in domeniu) de euro cand va avea si statul roman banii astia va avea un sistem la fel de bun , pana atunci se face ce se poate. Nu ziceam sa bage cineva capul in pamant ca strutul dar sincer nu cred ca vorbaria de aici sau de pe alte forumuri inalta Romania cu ceva sau o face sa progreseze....si nu vad de ce trebuie sa se dispute , neconstructiv, romanii ramasi in tara cu cei care au plecat si vb de casele lor cu piscine si masini...fara numar... |
AB_AC spune:
Citat: |
AB_BC departe de a-mi propune sa ma contrez sau contrazic cu tine, de departe nu ma impresioneaza dealtfel nici tonul de "coana Fanica" destepta ea dealtfel...dar ....Eu am vorbit avand in vedere exact niste cazuri care dincolo de faptul ca muncesc cu salarii mari peste 5000 de dolari, au avut norocul sa gaseasca "asigurator" dar s-au imbolnavit de cancer . Care a fost Vina lor in acesta poveste? Niciuna.S-au trezit in 2 ani fara bani, cu taxe enorme pt ca toate tratamentele indicate erau considerate de asigurare "experimentale". Stiu prea multe cazuri triste si avem prieteni care lucreza in spitale acolo si spu ce stress au cu asigurarile, cum incerca de multe ori sa ajute oamenii sa beneficieze de ingrijiri medicale. Asa ca afirmatia mea nu era asa data la hasard, nu e "treaba mea" intr-adevar era doar o afirmatie, sper ca cei are au treaba asta sa rezolve si pb medicala de acolo ( nu am nimic impotriva SUA daca ai inteles cumva asta) . Oameni amanati cu lunile la programari medicale sunt peste tot, deficiente in sistem sunt peste tot spuneam doar ca in Frata este destul ca unul din familie sa lucreze ca ai un card vital verde care iti face intrarea in orice spital si ca asig acea suplimentara este la indemana oricui, ar fi minunat sa stea asa lcrurile peste tot. Cam asta e tot ce am avut de zis la subiect. |
Legat de mine personal dupa ce in prealabil mi-ai facut recensamantul averii, nu trebuie sa te obosesti acum sa ma califici de ceva. Poti raspunde direct si la obiect. Este interzis "name calling" si la gradinita. Sigur, sigur
Legat de ce tot spui tu pe acolo. Un salariu de 5K pe luna e 60K pe an ceea ce nu te situeaza printre bogati in US. Bogatii dupa definitia lui Obama sunt de la 150K in sus pe an. Si multa lume protesteaza asupra unei definitii unice. Un salariu de 100k in MiddleWest sau pe coaste nu are decloc aceeasi valoare. State diferite, poate mai diferite decat in EU.
Intr-o zona scumpa precum NY o educatoare intr-o scoala Montessori absolut normala are ca salariu in sfarsit de cariera 46K . Doua salarii de educatori si devii bogat? Logic nu merge.
Salariile sunt mai mari tocmai pentru ca nu platesti in avans pentru protectia sociala. Deci daca ai cap planuiesti fonduri de rezerva.
Un tratament de cancer de san stadiu II-III te costa in jur de 300-350K fara asigurare. Fata de salariul mediu este usturator, dar nu mori sau iesi in strada decat daca ai un stil de viata care nu merge cu bugetul tau. Iti schimbi stilul de viata.
In Franta o fi gratuit cu cartea vitala +mutuelle de sante(btw ilegalii nu o au si la urgenta e primul lucru cerut inainte sa te vada asistenta, absolut pe dos fata de US). Dar specialistii buni au depasire de onorariu. O mutuelle iti acopera cat? Treizeci de euro la specialist? Daca-n loc de 30 euro platesti 65 si vezi ginecologul de doua ori pe saptamana si ai un salariu de 2K pe luna, nu-i simplu. Daca mai ai depasiri si la internare si la anatomopatolog si la ... si la .... plangi si mai tare.
Daca-n plus gama de tratamente experimentale in US o poti face, dar in Franta nu le poti nici macar incerca daca nu le-a omologat ministerul... eh da sa vezi acolo lacrimi.
In faza terminala cu metastaze in US poti plati pentru medicamente noi, fara alternative generice, la preturi exorbitante. In Franta daca-s aprobate scapi mult mai ieftin si da atunci e Franta castigator detasat.
Oameni amanati cu programarile la specialist nu-s pe peste tot. Platind se pot angaja cati trebuie. Nu-i ca-n Franta unde scolile medicale au numar inchis decis de breasla.
Asta daca aducem in discutie Franta versus US, dar noi discutam versus .ro. In general din sistem lucrurile sunt mult diferite fata de ce vezi intr-un film care prezinta o opinie. Sistemul nu-i perfect. Dar nu-i comparrabil cu .ro tocmai pentru ca nu te lasa sa mori pe strada.
Nimic in US nu-i pe gratis. E o lupta acerba pentru existenta, dar pentru orice in societatea asta exista un hard way to get it. N-ai bani de scoala si esti destept sau de sanatate pentru ai tai platesti pentru asta riscandu-ti viata in armata. De acolo iti ofera ei scoala cea mai buna care te-ar accepta sau tratamentele. Este o lume foarte dura, dar uneori orice sansa este apreciata si unii o pot valorifica.
Ca-i bine, ca e rau. Eu asa am gasit tara asta cand am venit si noua ni s-a potrivit. Nu sunt impotriva unei acoperiri medicale universale pentru ca ma gandesc la copii si batrani si grav bolnavi in primul rand.
De asemenea doctorul de spital care incearca sa ajute, imi suna straniu. Pentru ca vezi tu billing-ul si tratamentul nu-s facute de aceeasi oameni.
Buflea nimeni nu a zis ca-i perfect. E mai bun decat in .ro . Si e normal sa avem experiente diferite pentru ca USA sunt Statele si nu Statul unic la fel pe peste tot. Si hotarasta-te ce crezi. La americance o iei pe Miere in balon spunandu-i la cate probleme are ca are o asigurare de scos cosuri de pe fata si ca tu nu ai auzit de pre-existing conditions care-s o buba majora a sistemului american ... si aici nu vezi decat bubele.
Scuza-ma dar eu is mai dintr-o bucata asa si chestia de intarata-i drace ca si mie imi place nu ma amuza.
Un wkd fain si Sarbatori fericite!