Crestinismul si evolutia spirituala 5
Raspunsuri - Pagina 13
Katya spune:
Nastere usoara,Nikole,si eu tot asa am patit cind am nascut a 2-a oara,ma gindeam numai la primul copil,aveam niste angoase teribile,ca daca nu ma mai intorc...astfel ca am nascut marti la 15 si miercuri la 18 eram acasa,deci e normal sa ai asa ginduri,au mai avut si altele...ne rugam sa fie bine!
Conchita ,da,frumoasa rugaciunea de la tine...m-am gindit ca in acelasi gen e si Acatistul Rugului aprins,scris de Daniil Tudor,diferit complet de celalalt gen de acatiste(mai bisericesti ca sa zic asa),e ca o opera literara,ca o poezie,plin de emotie.Deci cred ca acesta este "profilul"tau de rugaciune...
Mamabear,tie am 2 lucruri sa-ti spun...cu care sa-ncep?Cu Mel Gibson.Am vazut filmul cind eram gravida cu prima fetita si gasesc ca filmul e bun,in ciuda violentei,dar chiar asa a fost Iisus de maltratat,daca ne-am aduce aminte tot timpul,macar noi l-am scuti...Dar ce m-a terifiat pe mine de n-as mai putea in veci sa-l revad,e imaginea diavolului.Nici un drac cu coarne si copite nu m-ar inspaiminta cum a facut-o diavolul lui Gibson,cred ca o luna de zile m-a bintuit imaginea...
Ei,si al 2-lea lucru:te-am ascultat cumva in privinta postului,dar fara voia mea...am luat o inghititura din nu stiu ce mincare si am crezut ca mi se face rau,asa ca m-am dus cu 10 guri sa anunt ca nu pot minca,sint ortodoxa etc etc,deci si daca n-am fi fost in post,l-as fi inventat...Altfel,am fost f impresionata de aceasta familie care traieste in spiritul religiei(baptiste),petrecerea a inceput dupa ce capul familiei-bunicul fetei-a spus o rugaciune si a binecuvintat tot(intelegeam si eu de Dios El Salvador,el amor,la familia,la Biblia,scriu cum am auzit,ca nu stiu spaniola)iar mama fetei,inainte de tort,a multumit si ea Domnului pt copii si pt familie,prieteni etc.Toti ziceau amen dupa fiecare cuvintare.Nu s-a baut alcool,totul cald ,multi membri de familie,copii de nu le stiai numarul,ca-n telenovele,ce sa mai,mi-a placut.Si m-am gindit ca noi,ortodocsii,sintem crestinii cu practica cea mai facultativa...ce pacat.
Katya spune:
Si in sfirsit,Patouva pupa si se scuza ca nu intra,dar nu-i mai prea merge computerul,pina-si cumpara altul..o asteptam.
Ce sa va mai zic,am tot avut ispite azi,n-am avut o zi de Florii cine stie ce,desi ne-am dus devreme la biserica,abia am prins niste locuri,cind mi-am dus fetele in sala unde se tine scoala,am fost rugata,impreuna cu alta mamica,sa tai ramurelele de salcie(si citisem dimineata in T. Paraian exact despre lucrul miinilor),asa ca m-am intors in biserica doar la Tatal nostru,dar n-am mai ajuns la locul meu,ci linga usa,mai tirziu am reusit dar,la sf,a venit o cunostinta(draga de altfel)linga mine si mi-a vbit doar de neimportanta preotilor,a tainelor,a bisericii...de nu-mi venea sa cred ca-s chiar in biserica...am inceput si eu sa predic la rindul meu si uite-asa.
Dar miine incepe Saptamina Patimilor,deci sa reflectam,sa ne rugam,sa ne iubim si sa ne odihnim unii pe altii,cum zice T.Paraian.
Va imbratisez,sanatate,sarcini usoare,fara greturi si copii grabiti si nastere usoara si sa ne bucuram!
Iasmin08 spune:
Neata fetelor
Io va citesc si nu ma mai satur
Si acuma sa raspund si eu ca mi-am amintit despre ''Patimile lui Hristos" cu Mel Gibson. Eu nu l-am vazut tot, am vazut doar portiuni, cred ca l-am avut si pe calculator dar sotzul l-a sters inainte sa-l vad. Pentru ca stie ca anumite scene mie imi fac rau fizic. Recunosc ca pana la filmul asta nu am avut de unde sa stiu ce inseamna biciuire, ce inseamna sa fie cineva facut ''carne vie". Tin minte ca circula un text acum multa vreme in popor, ceva cu ''Hristos a fost biciuit de x ori, a fost scuipat de w ori" samd. Si ma gandeam cum numarasera aia picaturile de sange de pe fruntea sfanta cand I-a fost indesata coroana de spini. Dom'le chiar asa a fost. Si pentru aceasta diferenta am admirat filmul lui Gibson comparativ cu a lui Zefirelli. Desi cel al lui Zefirelli e o capodopera fara doar si poate si acopera mult adevar istoric, pentru patimi e de vazut..."Patimile". Nu prefer o Maica Domnului prezentata de Maia Morgenstern, recunosc e o actrita grozava dar nu prezinta inocenta si smerenia pe care o prezenta actrita din filmul lui Zefirelli. Ori eu cred ca Maica Domnului chiar acest chip smerit si inocent avea. (Apropo, chipul acelei actrite este identic cu cel al unei fete pictate de Michelangelo in capela sixtina).
Pana una alta, Hristos a fost batjocorit, a fost umilit pana peste fire (nu degeaba cand a murit pe cruce s-a despicat catapeteasma in doua), El si-a taiat primul voia si a baut paharul de venin...din dragoste pentru noi.
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
Iasmin08 spune:
Sa ne întarim în bine, ca sa putem fi lucratori de bucurie pentru altii, sa putem fi odihnitori.
Îmi place foarte mult cum Sfantul Apostol Pavel a scris în Epistola catre Filimon: „Sufletele sfintilor se odihnesc întru tine frate”; si mai departe: „Odihneste întru Domnul inima mea”. Sa fim oameni odihnitori, oameni care aduc în jurul lor bucurie, care aduc multumire în jurul lor, care aduc liniste, care aduc împlinire
Parintele Teofil Paraian
mamabear spune:
Neata fetelor!
Iata ca am ajuns si in Saptamana Patimilor si la cata treaba avem zilele astea si cate slujbe frumoase, nici nu o sa ne dam seama cum trece si asta.
Eu ascult obsesiv www.youtube.com/watch?v=FupafxjekJ4" target="_blank">"Mergi la cer" (face parte din denia Prohodului) si cred ca am sa-i plictisesc pe ai mei, dar asta e trebuie sa ma suporte. Ascultati si voi ca e foarte frumos.
conchita spune:
intai, despre pozele pe care le-am primit cu acordul vostru de la Iasmin: sunteti splendide. nu doar ca v-am admirat, ci v-am adulmecat si savurat, in aerul din jur, in detalii, dar mai ales in priviri. sunteti speciale si, draga crinuta, v-ati fi adunat si fara mine. ba, din cauza mea era sa va pierdeti una de alta, pentru ca eu aduc contradictia si argumentele pe unde ma duc, lasa ca stiu eu. de-aia am si zis la un moment dat ca mai bine stau deoparte de orhidee. :-))
ce la fix ati inceput sa discutati de cum ne ducem suferinta si restul. ei bine, realitatea mea e cum zice crinuta, dar idealul meu e cum zice Iasmin. ce credeti, mi-am luat si workbook ca sa invat cum sa ma deschid catre oameni si sa impart si relele, nu numai bunele. stiati ca si relele se impart? adica chiar nu e vaicareala si nici dovada de slabiciune si nici nu-ti impovarezi familia si prietenii daca ai curajul sa iesi din mutenie si sa zici: dragilor, ma doare. ma doare tare si am nevoie de sprijin. cica e dovada de caracter si putere. ca daca taci si tii in tine, se cheama ca pretinzi ca totul e ok cand nu e. oamenii care sunt mai comunicativi despre sine se si roaga mai usor la Dumnezeu - poate de aceea am probleme si cu ruga, o practic in momente adevarate, cand am impresia ca merita sa-l deranjez pe Dumnezeu. altfel, tac. deci, io fac exercitii deja, am o saptamana de cand scriu liste, dezgrop cai morti, fac pace cu trecutul. avantajul e ca mi-am descoperit proiecte uitate si imi revine entuziasmul sa le termin, incet-incet.
cam asta e perspectiva mea.
Nikole
va imbratisez cu drag si va doresc tarie in saptamna care vine.asia] iar mie evlavie, caci duc lipsa. din pacate, sunt aia care chicoteste si carcoteste mereu in biserica (in gand, ca am maniere totusi) si care crede ca mai bine nu se duce, decat sa deranjeze lumea si sa mai fie si degeaba. dar la Paste vreau sa ma duc.
mamabear spune:
Katya si pe mine m-a marcat imaginea diavolului prezentata in film. E uimitor cum l-a surprins de bine. Daca te uiti cu atentie trasaturile lui sunt chiar frumoase (ca doar asa ni se prezinta si diavolul, ca sa-i acceptam mai usor tentatiile), dar din spatele lor razbate o rautate fara margini, ma cutremur de fiecare data cand il vad ( chiar ma gandeam ca actorul ala ori e foarte bun, ori e ceva in neregula cu el).
Si eu am apreciat filmul pentru realismul cu care sunt prezentate patimile, ca oricum cruzimea si violenta faptelor de atunci a fost cu mult mai mare. In orice caz eu il consider mult mai bun decat cel al lui Zefirelli, care e foarte romantat (preotii nostri nici nu prea sunt de acord cu el), pentru ca nu are pretentia de film religios (nici nu cred ca este), ci prezinta realist ultimele ore ale Mantuitorului pe pamant, inainte de Inviere.
Iasmin, Maia a fost aleasa pentru rolul Maicii Domnului de Mel Gibson si pentru calitatile de actrita (cred ca a jucat foarte bine rolul de mama), dar si pentru apartenenta la religia mozaica, pentru a evita acuzatiile de antisemitism (ceea ce nu prea i-a reusit lui Mel).
Oricum , pentru cine poate, cred ca merita vazut, pentru a putea constientiza mai bine Jertfa pe care a facut-o Hristos pentru noi. Eu am folosit vreo 3 pachete de batiste, de fiecare data cand l-am vazut.
Iasmin08 spune:
Conchita, ce am vrut eu sa spun este ca tu ai tendinta de a despica firul nu in 4, ci in 44. Si e de mirare ca tu crezi, de obicei oamenii care prea despica firul in 4, care au nevoie de certitudini multiple nu pot crede (vezi pe Toma) decat daca pun degetul in rana vie. Ceea ce am inteles eu in timp (am avut un traseu ca al tau, doar ca al meu a inceput foarte devreme) a fost ca a fi crestin nu e o idee, e un mod de viata, ba mai viu si mai colorat decat orice alt mod de a trai. Noi spunem idei, le discutam, dar raman tainele nespuse pe care le ghicim in celalalt, acele minuni personale care se intampla mereu. Nu am cerut niciodata sa mi se intample ceva minunat ca sa cred. Am crezut si gata. Si atunci tot universul meu s-a schimbat, pacla a cazut de pe ochi si am inceput sa vad, dar nu in ghicitura. Iar minunile au inceput sa vina. Se intampla mereu si cei care traiesc cu adevarat credinta o stiu.
Am vazut ca de multe ori se trage in oamenii din cler. Ca sunt asa si pe dincolo, ca iau bani, ca fac si nu cred, ca,..ca..ca... Si stii ce ma socheaza pe mine cel mai mult? Unde sunt cei de care vorbesc ''putin credinciosii'', ca eu nu-i vad. Da' nu-i vad si pace. Oare chiar asa o sansa sa fi avut eu in viata mea sa intalnesc numai preoti si calugari unul si unul?? Ma indoiesc. Si am citit apoi in alte descrieri despre preoti care lucreaza in ascuns, care nu se arata, care fac tot felul de traznai ca sa nu fie luati in slava, ci sa se smereasca, nu care cumva sa ii muste sarpele mandriei. (Vezi viata sfantului Simeon cel nebun intru Hristos).
Citeam mai de mult, mi se pare ca la parintele Cleopa, ''daca vezi un preot beat in sant, mergi si cere binecuvantare, ca el va da socoteala de pacatele sale, dar harul vine, asa ca cere".
Poate ca am si cautat si ''cauta si vei gasi, bate si ti se va deschide", dar in fiecare preot, in fiecare calugar am vazut trairea intru Hristos, am vazut harul.
Cateodata mi-as dori sa am o gentuta cu toate trairile mele, cu intamplarile minunate, sa pot de pilda sa ti le imprumut, sa poti trai ceea ce am trait eu, sa poti vedea cu ochii mei.
Pe tine te iubesc nespus pentru ca vad in tine ceva din mama mea. Ea e ancorata prea mult in lumea asta deocamdata, eu sper ca intr-o zi va face Dumnezeu bunatate cu ea si va crede si ea pe deplin. Cand ii vorbeam de Hristos, ea imi cerea raspunsuri care nu se pot da, se traiesc numai.
Si mai stiu ca nimic din ce spun eu aici nu iti va schimba traseul tau. Pentru ca tzine de tine si de eforturile tale personale sa ajungi la capatul drumului.
conchita spune:
Iasmin, iubita, iar tu semeni cu mama mea. ma certi pentru subiectul cu preotul care a raspuns la celular in timpul cununiei? imi cer scuze. mai e si saptamana patimilor, n-ar fi fost momentul. pur si simplu m-a revoltat, amuzandu-ma in acelasi timp, recunosc, si m-a pus pe ganduri: oare ce se va alege de lumea asta daca tocmai conducatorii de turma dau startul la necredinta si necuviinta? nici eu nu am cunoscut personal preoti ca acela din clip, dimpotriva. pe cei controversati i-am cunoscut pe net.:-))
cat despre cei cu mintile ca a mea si cu credinta ca a mea, ca nu s-ar pupa, eu am facut pace cu paradoxul asta, pentru ca e aparent. ce imi da entuziasm este tocmai indemnul lui Iisus "cauta si vei gasi", de aceea cautarile nu mi se par antagonice credintei. eu nu-s la inceputul credintei, ca si ani, doar ca practica si probabil asa voi muri. sfanta nu ajung, maicuta la biserica nici atat, val in cap nu-mi pun. nuda si curioasa, asa o sa mor, si cred ca Iisus are un locsor in inima si pentru cei ca mine, mai impertinenti si deranjanti, pentru ca inima mea ii apartine in totalitate.
spre deosebire de tine, eu am ajuns la credinta prin miracol. mi s-a revelat. ce-am facut sa merit seria de minuni si alte cele, numai El stie. nu am ajuns prin studiul Bibliei si nici pe calea logicii, desi iubesc logica si mi se pare dar divin. abia dupa aia m-am dus la Biblie si-am citit dupa pofta inimii, cu creierul la purtator. avand in vedere backgroundul de studiu al religiilor, iti dai seama cum am citit eu Biblia la inceput. dupa aia am ajuns la concluzia ca e peste puterile mele sa inteleg, mai ales de ce mi-e strain Dumnezeul Vechiului Testament, de ce imi aminteste de zeul hindus Kali (bine si rau) si de ce nu-l simt aproape.
eu il iubesc pe Iisus. asa ca citesc Pildele cu mare placere, sunt filosofice, anecdotice, exact pe gustul meu. citesc Noul Testament, iar de Eclesiastul sunt indragostita. alea cu liste intregi de nume, of, ma plictisesc teribil. ma debusoleaza complet Irod si alte cruzimi din Biblie, nu-L inteleg pe Dumnezeu ca pe o creatura vanitoasa si razbunatoare asa cum apare in vechea scriptura. si ce mi-am zis? Biblia e revelata oamenilor. oamenii sunt imperfecti. spiritul Bibliei este adevarat, amanuntele sunt controversate si e ok ca sunt asa, o sa aflu adevarul adevarat cand ajung dincolo. dar nimic, absolut NIMIC, nici o indoiala si nici o carcoteala si nici o critica nu-mi vine in minte cand ma gandesc la Iisus. pur si simplu il iubesc. poa' sa vina cercetatorii maine si sa zica, stai, am descoperit ca era femeie, extraterestru, leu, whatever, nu se va schimba nimic din iubirea mea pentru El.
asa, acum stii si cum cred eu. :-))
Iasmin08 spune:
Intotdeauna cand postezi ma faci sa am un zambet larg pe fata, imi incalzesti inima, tocmai de aceea probabil te citesc cu atata drag (ti-am zis io: picioarele-n tavan si ochii la mesaj ).
Ca ai dreptate in ceea ce-l priveste pe parintzelul respectiv? Fara indoiala. Ca nu era momentul? Mai mult ca sigur. Ca va fi sminteala pentru cei care oricum fac tot posibilul sa gaseasca 50000 de motive sa fuga de Hristos care a murit pentru pacatele lor? Este. Dar nu te judec, nici pe tine, nici pe parintele respectiv.
Cica era un calugar batran. Si a venit la el un om bogat si i-a dat pomana ceva (nu conteaza ce). Si peste noapte a visat batranul un camp plin de maracini si un inger care l-a tras de mana: "de vreme ce ai primit, ia si curata acum campul de maracini".
Ei, a doua zi, spune povestea, a cautat calugarul cel batran pe omu bogat sa ii dea milostenia inapoi: "Ia frate milostenia ta si ai grija de maracinii tai, ca eu nici de ai mei nu grijesc destul sa scap de ei"...
Iaca asa sunt si eu cand vine vorba de pacatele altuia. Io n-am destula tarie sa scap de ai mei, ma indulcesc la pacatele mele, ce sa mai iau in carca si a altuia.
A si mai era o pilda frumoasa, despre un monah care numai belele facea: nu isi facea pravila, nu tinea postul cum ar trebui, ei ''you get the picture''. Si la sfarsitul vietii, a venit la el ingerul sa ii ia sufletul. Si il intreaba :"nu ti-e frica omule pentru pacatele care le-ai facut? Ca ia uite ce lista ai..." Si zice monahul: "ia cauta si vezi acolo pe lista: am judecat vreodata pe cineva?" Si ii zice ingerul "Nu, pacatul asta nu il ai". Si spune monahul " Pai nu zice Hristos <<Nu judecati si nu veti fi judecati>>???" Si zicese ca ingerul a raspuns "Ba da". Si uite asa s-a mantuit monahul cel lenes...(dar care nu judeca pe nimeni).
Te pup si eu pe inimioara (ca esti tare inimoasa)