Economisti, de ce ne faceti tristi?
Raspunsuri - Pagina 8
beren spune:
Delia, traiesc in US de aproape 15 ani. Am mers la doctor, stiu care e situatia in IL, NY, CT... cu asigurare de Aetna, Blue Shields, Oxford. Oricine poate merge la ER fara nici o asigurare, pana la urma plateste contribuabilul si mai ales cei care au asigurari. Dar eu nu ma refeream la urgente, ci la tratamente care nu sunt foarte scumpe, pentru care totusi doctorul cere acordul companiei de asigurari in prealabil. Sau la limitarile mentionate de pantera. In cazul asta tratamentul nu va fi oferit unui copil din familie saraca.
Laura, nu cred ca bill-ul asta va avea impactul social si economic despre care spui. Mai degraba a epuizat capitalul de compromis politic intre democrati pentru o vreme (unii si-au votat iesirea din congres duminica).
Delia21 spune:
Beren,ok....ca sa stiu de unde vii.Imi cer scuze...ca am asumat ca esti in RO,...de destule ori...am auzit persoane care nu ajunsera in USA deloc...dar pretindeau ca stiu defapt tare multe despre ce si cum pe aici.Mea culpa....
Nu am experiente legat de tratamente...caci doamne multam mi-e copilul sanatos....dar stiu sigur ca sunt asigurari ieftine...si chiar pe gratis pentru cei cu venituri de sub 2000 pe luna...si in functie si de cati copii are familia,.....etc.Ca sa nu creada totusi lumea ca sistemul de aici e mai rau decat cel din Romania....
Problems are only opportunities with thorns on them. ~Hugh Miller
Sorrow enlarges the capacity of the heart for Joy" Richard Mahew
"Often we look so long at the closed door that we do not see the one which has been opened for us." ~Helen Keller
"God whispers to us in our pleasures, speaks in our conscience, but shouts in our pains:it is His megaphone to rouse a deaf world".C.S. Lewis
,,Thankfulness is the secret of joy."
beren spune:
Delia totul OK. Desigur ca sistemul medical de aici e mult mai bun decat in Ro (e o diferenta de secole in unele aspecte), eu faceam doar comparatia intre ce isi poate permite US fata de ceea ce ofera, care sunt prioritatile sociale. Ai dreptate ca exista Medicaid iar unele state au programe speciale, e doar foarte putin pentru secolul 21, pentru o asemenea tara.
Guestus spune:
Cind era saracul bush presedinte toata lumea stia cit costa razboiul din irak si putea sa chibiteze...de cind este obama nu mai vad nici o cifra. ..nu se mai cheltuie bani..sau nici ca mai este cineva interesat?
Amina_Marina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Guestus Cind era saracul bush presedinte toata lumea stia cit costa razboiul din irak si putea sa chibiteze...de cind este obama nu mai vad nici o cifra. ..nu se mai cheltuie bani..sau nici ca mai este cineva interesat? |
Obama nu poate sa controleze petrolul arabilor si nici prieten cu Osama nu e , asa cum era Bush, pentru treaba asta a lasat Israelul.
Afghanistanul a fost cel mai mare exportator de opiu, bush le-a interzis asta. Si, Usamah bin Muhammad bin Awad bin Ladin( slavit fie-i numele) a facut pact cu americanul, iti dau petrolul fratilor mei ca sa ma lasi sa-mi fac afacerile mele. Desigur, bush nu s-a tinut de cuvint si uite atacul terorist.Bine , ca afghanistanul a inceput iar, dar pe obama nu-l intereseaza. Israelul prelucreaza petrolul arabilor si-i tine sub control.
Cum vrei sa iasa cifre si razboi cu Obama presedinte!
Llaura spune:
Am auzit la 60 Minutes ca statul acopera 60% din costuri in US ceea ce nu e deloc putin...deci problema e mai mult de eficienta si prioritati corecte.De aia mi-am si schimbat parerea si am considerat ca se trece de la bull la business in momentul in care Obama a renuntat la planul public, nu pt ca neaparat il cred o idee proasta dar cred ca in aceiasi bani va realiza mai mult reglementand injustitiile din sistemul actual si dand tax credit, decat finantand un colos public birocratic.
Eu nu chiar afirm...mai mult va descos pe voi de la fata locului, chiar nici un pic mic mic de entuziasm?
beren spune:
Pai ... mai inainte de toate trebuie sa realizezi ca n-o sa se mai intample nici o reforma in domeniul asta in urmatorii 50 de ani (1966: Medicare). Costurile raman umflate prin interferenta companiilor de asigurari si prin mecanismul "ireversibilitatii": odata ce s-au obisnuit cu costul ridicat, incearca tu sa-l reduci. Good luck.
Unii doctori joaca deja in sistem alegand proceduri cat mai scumpe, nu intotdeauna justificate (asa cum m-au "iradiat" pe mine cu X acum cativa ani inutil, de doua ori). Asa ca e o realizare monumentala (poate cea mai mare a lui Obama, ever) dar bittersweet.
Companiile de asigurari sunt in business ca sa profite, nu ca sa aiba toata lumea acoperire medicala - si e foarte normal asa. Dar proportia conteaza, asa cum i-a spus Bratianu lui Iorga intr-o disputa celebra in parlament: "masura, d-le ministru, masura!" (raspuns la interpelarea lui Iorga "ce poate sa ma invete pe mine un inginer, d-le?").
Amina_Marina spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui capcaunul
Iar pui dop? |
Cind incepi tu sa cinti Vesnica Pomenire, eu dau anafora pe jos.