Crestinismul si evolutia spirituala 2
Raspunsuri - Pagina 21
crinuta spune:
Katya, eu gandesc ca tine.
Duhovnicul este foarte bun, o sa discutam din nou duminica viitoare.
Va tin la curent.
Crinuta si minunea ei
Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!
Second chance
www.youtube.com/watch?v=RapW4MuYFXk&feature=related" target="_blank">Divine Mercy
Iasmin08 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Katya Despre 8 martie,ce sa zic?Nici eu nu i-am dat multa importanta cind eram in Ro,in sensul ca nu ma simteam atunci speciala fata de restul zilelor(asa cum nu ma simt aici mai mama de Ziua mamei care nici nu stiu cind e),plus ca nu stiam si nici pina la linkul Icai n-am stiut care ar fi originea sarbatorii,dar ea e asa parca de cind lumea in Ro si oamenii se bucura de ea,e ca un simbol al primaverii,o iesire din cotidian,asa ca eu una n-o privesc cu repros,probabil ca se va stinge de la sine cu timpul,sau poate nu,cine stie? In schimb,mi se pare ingrijorator cind primesc poze din Ro de la prietene ai caror copii sint costumati de...Halloween... Crinuta,nu ne-ai zis de noul duhovnic,Nikole,nici tu de biserica,Mamabear,ce mai faci?Iasmin,ai fost bolnava?Conchita,nu mai dai pe la noi?Ica,te pup!Ce mai faci,Patou? Ia sa mai plec si eu,noapte buna,somn usor,buna dimineata! |
Katya, eu sunt mereu bolnava- dar cu capul cel mai des
Cateodata ma simt mai rau, cateodata mai bine (rinichii)Crinuta ma intreba pentru ca stia ca mi-a fost recent rau. (again )
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
nikole spune:
Buna fetele
Ieri si astazi am fost pe drumuri, ieri la controlul lunar, azi la maternitate, am vazut saloanele, sala de nasteri, multi bebei miiiiici, nou-nascuti...cat sunt de frumosi di delicati
Am gasit biserica, cum va spuneam, aseara am si cautat-o cu google map, ca sotul nu cunoaste cartierul, e suuuper departe, in celalalt capat de oras, undeva langa un cimitir...
problema e ca e o zona periferica, si cam periculoasa, chiar in spatele unei favele, si astfel ca voi merge cu sotul, mi-e cam frica sa merg singura, mai ales pentru ca programul de spovedit este dupa amiaza...
am niste emotii, Doamne...si atatea de lamurit...
saptamana asta, vineri vreau sa merg.
Problema este ca nu am postit, postesc doar vinerea, oricum am sa intreb preotul daca ma poate spovedi.
So...imi fac lista cu pacatele in portugheza...abia astept sa ajung sa-mi iau o piatra de pe inima.
Astept sa ajunga sotul acasa, si merg putin la biserica de langa mine, si sa caut niste carti la libraria bisericii.
cu drag
Nikole, mami lui Albastrel/Kevin Alexander(4.08.2007) si fericita 37+cu...Albastrica/Luana
"To born, to live, to die, to reborn and to keep progressing. That is the law"
Allan Kardec
Iasmin08 spune:
Nikole scumpa, esti insarcinata!!! Nu doar ca te va spovedi, ci iti va da si Sfanta Impartasanie. Gravidutele trebuiesc impartasite, mai ales ca se apropie veritignos momentul nasterii. Nu te speria, il rogi frumos, ca doar o sa vada burtica, o sa-si imagineze ca vrei sa te spovedesti. Fruntea sus, o sa il impartasesti si pe bebe cu ocazia asta
Curaj gaina
Ica 1975 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui nikole Buna fetele Ieri si astazi am fost pe drumuri, ieri la controlul lunar, azi la maternitate, am vazut saloanele, sala de nasteri, multi bebei miiiiici, nou-nascuti...cat sunt de frumosi di delicati Am gasit biserica, cum va spuneam, aseara am si cautat-o cu google map, ca sotul nu cunoaste cartierul, e suuuper departe, in celalalt capat de oras, undeva langa un cimitir... problema e ca e o zona periferica, si cam periculoasa, chiar in spatele unei favele, si astfel ca voi merge cu sotul, mi-e cam frica sa merg singura, mai ales pentru ca programul de spovedit este dupa amiaza... am niste emotii, Doamne...si atatea de lamurit... saptamana asta, vineri vreau sa merg. Problema este ca nu am postit, postesc doar vinerea, oricum am sa intreb preotul daca ma poate spovedi. So...imi fac lista cu pacatele in portugheza...abia astept sa ajung sa-mi iau o piatra de pe inima. Astept sa ajunga sotul acasa, si merg putin la biserica de langa mine, si sa caut niste carti la libraria bisericii. cu drag Nikole, mami lui Albastrel/Kevin Alexander(4.08.2007) si fericita 37+cu...Albastrica/Luana "To born, to live, to die, to reborn and to keep progressing. That is the law" Allan Kardec |
te poti spovedi chiar daca n-ai postit. Spovedania se poate face si in afara postului. Ma bucur ca ai gasit biserica. Doamne ajuta!
o sugestie- spunei parintelui cand te-ai spovedit ultima data, o sa aibe radare ai sa vezi.
Nu te teme, mergi pe acest drum, cu aceste hotarari in inima si nu-ti va parea rau. E calea cea stramta si pentru a ramane pe ea trebuie sa nu fii singur. Insoteste-te cu fratii de un cuget, agata-te de Parintele duhovnic.
Da-mi minte sa fac voia Ta, Doamne!
Ica 1975 spune:
Iasmin, nu pun egal, dar ptr mine e ca si cum zic la multi ani se Sf Vasile cuiva pe care il cheama Vasile, sau de Sf Stefan cuiva pe care il cheama Stefan. Daca gresesc, iertare.
Ref la rugaciunea inimii si la alte rugaciuni, cum am mai zis, nu va luati dupa mine, eu zic ce stiu. Nu cred ca trebuie sa cerem binecuvantare ptr toate dar ptr unele bine ar fi s-o facem, la fel si ptr Psalmi.
Nu te teme, mergi pe acest drum, cu aceste hotarari in inima si nu-ti va parea rau. E calea cea stramta si pentru a ramane pe ea trebuie sa nu fii singur. Insoteste-te cu fratii de un cuget, agata-te de Parintele duhovnic.
Da-mi minte sa fac voia Ta, Doamne!
Katya spune:
Buna seara fetelor!
Chiar ma gindeam la Nikole ce-o mai fi facind si iata ca a gasit si biserica si merge si la spovedit!Ce ma bucur!ca voi toate!Sa stii,Nikole,ca sigur te va imparatasi,asa am citit,ca gravida,si daca are canon,se intrerupe acesta si ea are dreptul la impartasanie,deci nu-ti face griji ca vei avea parte!Vei fi intru Domnul si El intru tine!Si nu e obligatoriu sa postesti!ca doar ai o viata in burtica,esti scutita,stai linistita.
Si eu ma pregatesc sa merg simbata daca-mi ajuta Dumnezeu si nu intervine nimic,drept pt care ma pregatesc citind(si o sa va postez si voua imediat,ca doar tb sa muncim la acest subiect,mai vorbim,iar mai muncim si tot asa.
Uitati:e o carte a par.Benedict Stancu-Spovedania-,care e de fapt o compilatie din mai multi parinti despre acest subiect.
Am selectat si eu citeva idei si vi le pun cu lininuta si de la capat.
Rezumatul s-ar numi Pledoarie pt spovedanie:
-daca nu ne spovedim, gunoiul din noi de care ne desolidarizam si detasam,ramine tot acolo
-doar prin spovedanie ,marturisind gindurile rele,le tintuim la stilp,le facem de rusine,abia atunci ne detasam de ele
-lumina in care sint puse prin marturisire le arata in uriciunea lor si le ia puterea ispititoare
-a le tine in noi inseamna a ne ascunde in intuneric
-descoperirea greselilor in fata altuia(preotul) si,prin aceasta,in fata lui Dumnezeu este adevarata biruire a lor sau un efort al omului de a se dezlpi de ele,efort ajutat de puterea celuilalt(preotul),dar mai ales de a lui Dumnezeu
-marturisindu-le la stilpul dezaprobarii,omul nu le mai ocroteste,nu le mai apara ca pe greseli care nu sint asa de condamnabile,e un fel de pironire a lor pe cruce.
Prin spovedanie ne punem in situatia smerita de ucenici ce primim o invatatura
-e necesara pt acceptarea,din partea noastra,a celei mai accentuate simtiri de umilinta
-si pt a vedea ca scaparea noastra de pacat atirna de sprijinul pe care ni-l da semenul nostru(preotul)
-pt ca aceasta eliberare e o opera a comuniunii,depasind individualismul in care sta la pinda mindria
-ne da prilejul sa auzim o judecata obiectiva asupra noastra(noi ne judecam fie pe panta crutarii,fie pe cea a condamnarii)
-Dumnezeu a dat preotului puterea de a boteza si de a primi marturisirea noastra pt ca noi sa primim un ajutor vazut,pe masura noastra(asa cum Dumnezeu insusi S-a folosit de cuvint omenesc->cuvintul creste din Cuvintul)
-prin preot vine Duhul lui Hristos iar penitentul e cel in care patrunde Duhul lui Hristos,odata cu marturisirea prin cuvinte a acestei credinte a lor:a uneia care savirseste Taina si a altuia care o primeste
-mina si epitrahilul preotului asezate pe capul penitentului=expresia acestei comuniuni spirituale care s-a realizat intre ei
-pasul,gindul de a merge la marturisire=recunoastere a existentei Duhului Sfint care lucreaza prin Tainele Bisericii si prin preot
-la cuvintul duhovnicului,pacatul se stinge si sufletul simte izbavirea si pacea...
Sper sa va fie de folos!
Katya spune:
Va mai spun ca toate de-aici imi sinteti prietene,dar nu stiu cum sa fac acea "cerere de prietenie"ca sa va introduc la prieteni(mai tineti minte cind eram mici si baietii "cereau prietenia" fetelor?sau oti fi toate f tinere?Nu de alta,dar ca sa va dau un ex de "mindrie",ca nu doar la teorie sa fiu buna,ei bine,va marturisesc ca,daca am mesaje care or parea (prea)serioase,in ciuda acestui lucru,eu sint f tinara!Am implinit 40,e drept,dar arat si ma simt ca la 35!Cineva de-aici(f drag) stie de ce)zic asta...
Va pup!Noapte buna!
Katya spune:
Tot eu.In carte mai zice ca despre marturisire ne-a invatat Mintuitorul in parabola Fiului rispitor:el nu s-a multumit doar sa se intoarca,ci s-a marturisit,zicind:"Am gresit la cer si impotriva ta".
Si mai zice ca gindirea celor ce resping marturisirea ascunde mindrie,deoarece marturisirea cere smerenie-incredintare si ancora a mintuirii noastre.
Si cu asta am plecat,sper sa nu mai revin sa va mai fac capul calendar,ca ma opresc din citit si m-oi uita la un film,va pup!
Iasmin08 spune:
Neatza fetelor
Am fost aseara la spovedanie (ca asa a randuit Dumnezeu sa ajungem)
Si desi am fost primii am plecat dupa ceva vreme. Ca l-am mai tinut pe parintele si cu altele.
M-am folosit de drumul meu sa si intreb pe parintele duhovnic din nenumaratele probleme care ma framanta- vreo doua din ele m-am procopsit aici intre voi cu ele.
Deci ashia, cum zice ficior-mio cateodata, sa le luam pe rand:
1. despre intrarea in biserica in zilele "oprite". Am ridicat problema si mi-a explicat foarte frumos. Aceasta problema a inceput sa fie discutata pe larg intre parinti, dintr-un anumit motiv. Curatenia sau necuratenia femeii nu sta doar in asta (curgerea sangelui). Ca si barbatu care s-a atins de femeie (a avut raport sex. inainte) este necurat si sufera de aceleasi legi. Iar la el nu curge deloc nimic. Este gresita ideea ca inainte vreme femeile nu avea posibilitati (tampoane etc) si ca ar fi existat riscul sa ii curga vreo picaturica pe jos. Ca dar la barbat ce curge??? Nimic. In final mi-a vorbit despre faptul ca desi ortodoxia pare laxa datorita dragostei nemasurate de om, totusi se fereste sa faca schimbari drastice. Si imi dadea exemplu cu rugaciunea de sfintitre a masinii (motocicletei, etc). Rugaciunea care se face spune : "Sfinteste Doamne corabia aceasta. Deci biserica nu gasit de cuviinta sa schimbe un cuvant intr-o rugaciune. Daramite in celelalte.
In final, mi-a spus asa: tu fa ce iti spune duhul , iti spune ca esti curata sau necurata in zilele acelea? ce simti? Si i-am raspuns ca de vreme ce am citit in vechiul testament si ca stiu ca Hristos n-a venit sa strice legea ci s-o implineasca, duhul imi spune ca mai bine nu. Si atunci mi-a raspuns parintele : asa sa fie".