Crestinismul si evolutia spirituala 2
Raspunsuri - Pagina 11
mamabear spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Iasmin08 Mamabear sub nici o forma nu te contrazici cu mine!! Nu eu am facut regulile, nu eu am scris cartile, nu eu... Eu am citit si raportat, am scris din cele ce am aflat. Singurul meu pacat in asta e ca citesc (mult si nu pun in practica) Iasmin, mama de strengar de 8 anisori |
Iasmin, iubita, eu stiu din surse fff sigure ca BOR nu are o pozitie oficiala in legatura cu frecventa impartasirii credinciosilor. Si repet ca majoritatea mai-marilor BOR recomanda deasa impartasanie, printre ei se numara si Preafericitul Daniel, IPS-ul "nostru" (al moldovenilor) Teofan , IPS Pimen...
Si crede-ma ca nu exista asemenea reguli, sunt pareri ale unor parinti , influentate de miscarea de care am mai zis. Faptul ca au anumite pareri nu ii face mai putin vrednici de preotie si de sfintenie (pe cei plecati la Domnul), dar nici nu inseamna ca au dreptate.
Carti am citit si eu f multe (tot fara mare rezultat in practica), de sotul meu nu mai zic. Si am citit la Sf Apostoli si la alti Sfinti (l-am si dat exemplu pe Sf. Nicodim Aghioritul) ca se recomanda deasa impartasanie. Am mai spus de asemenea ca multi parinti de la noi, mai ales batrani si mai ales in Moldova, au ramas tributari acelui curent de la 1800. Bineinteles ca spovedania e importanta, mai ales cand nu te-ai spovedit de mult (ca pustnicii respectivi), dar daca te impartasesti 1-2 ori pe saptamana, nu trebuie neaparat sa te spovedesti de fiecare data, daca nu apare ceva important . Sa fim seriosi , ca de la rugaciunea de dezlegare si pana la Sf. Altar pacatuim , ca asa sunt oamenii, de aceea mai e si rugaciunea pe care o citeste preotul inainte de Sfanta Impartasanie.
Uite, sotul meu, cat a fost student in Iasi, s-a impartasit si de 2-3 ori pe saptamana la Catedrala, si se spovedea la Sf. Trei Ierarhi, deci peste tot erau calugari, dar care se debarasasera de vechile influente.
Scria la un parinte (nu mai stiu exact in ce carte) ca daca un crestin are ravna , si vrea sa se impartaseasca des, in cazul in care nu exista pacate opritoare, preotul care il refuza se face dusmanul lui Hristos si al crestinului. Foarte dur, dar cred ca e adevarat.
Oricum, la noi trebuie sa se iasa un pic si din spiritul de turma, odata cu reintoducerea desei impartasanii, caci romanul se duce la Sf Altar, ca-l vede pe cel de langa el, nu pentru ca-si doreste din tot sufletul sa-L primeasca pe Hristos. Mi-a povestit un parinte ca intrebandu-l pe un domn ce venise la impartasit , daca s-a spovedit recent, acesta l-a intrebet mirat :"dar ce-i aia?"
Repet, trebuie multa responsabilitate din partea credinciosilor, atunci cand doresc sa se apropie de Trupul si Sangele Domnului, dar asta nu inseamna ca trebuie toti indepartati, ci trebuie cercetata dorinta lor de catre duhovnic.
Katya, eu te inteleg, caci si mie mi-e foarte greu cu slujbele , cu copii mici, nici eu n-am mai mers la Denii sau la Inviere de multa vreme, dar lasa ca or sa creasca puii si vom merge cu totii.
Si ca sa raspund la propria mea provocare, eu ma strduiesc sa ascult de sot, cat ma lasa pe mine mandria ca le stiu mai bine pe toate, dar asta si pentru ca el e un om deosebit, mult mai suus duhovniceste decat mine. Dar, oricum noi ne consultam intotdeauna, si el imi cere si mie parerea, cand are de luat vreo decizie. Mi-a placut cum zicea IPS Serafim Joanta, ca femeia sa asculte de barbat, in masura in care si el o iubeste si o respecta, si Il are pe Hristos drept cap, altfel e absolvita de aceasta obligatie.
Eu in tinerete mai carteam la ce zicea duhovnicul, dar dupa ce m-am convins ca stie el mai bine ce face, ma straduiesc sa fac asa cum imi spune. (Duhovnicului ii datorez casatoria fericita cu sotul meu-- caci facand canonul dat , am ajuns de la stadiul in care el ma stia doar asa, din biserica iar eu eram indragostita de el fara speranta, la cererea in casatorie, cand s-au implinit cele 40 de zile de canon!)
Iasmin08 spune:
Pai scumpa si draga mea mamabear, dar eu nu am zis ca nu e de folos deasa impartasanie (scrie Nicodim Aghioratul de ce), dar e foarte clar- trebuie sa fii pregatit. Daca voi traiti duhovniceste, e normal, dar nu spune cum faci fara sa spui si in ce conditii!!!! Adica totusi, iubita, nu te impartasesti oricum. Intai de toate, daca nu ai pacate opritoare (cum toti parintii precizeaza). Nu pune egal intre viata voastra (pe care eu am inteles-o si pentru care tare va admir) cu viata celorlalti ca mine... Nu se poate, iubita lu' mama, si cu botu' uns si cu slanina in pod. Ma impartasesc rar (doar in posturile mari- deci e de 4 ori) ptr ca nu sunt vrednica mai des. Eu de aia m-am maritat, ca daca puteam sta fara barbat, stateam). Uite, din cate stiu eu, si din cate am citit se recomanda perioada de 40 de zile intre doua impartasanii. Fireste daca se poate si mai des.... sa fie! Pai tu dai exemple de sfinti, de monahi... ca se impartasesc. Hai sa fim seriosi, punem egal intre modul cum traiesc ei si cum traim noi?? Never ever. Sau primii crestini? De ce nu spui cum traiau ei? Se compara? Normal ca ei asteptau parusia, a doua venire a lui Hristos si asa traiau. Erau convinsi ca va fi a doua venire extrem de rapid. Doar stii. Cred si eu ca se impartaseau des.. Noi am ajuns invers. Nu credem ca vine si e aproape, nu ne mai impartasim, nu ne mai pregatim. Ia sa cautam noi si sa spunem cum anume trebuie sa fim ca sa ne impartasim, ia sa vedem cine mai are curajul
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
Ica 1975 spune:
Iasmin, nu trebuie sa treaca minim 40 de zile intre impartasanii, daca te poti impartasi mai des e mai bine, sunt preoti care recomanda macar 1 data / luna. Noi nu trebuie sa fim intr-un anume fel doar ca sa ne impartasim, noi asa ar trebui sa ne traim fiecare ceas si fiecare zi. Nici eu nu ajung mai des de 4 ori pe an, desi imi propun vazand ca sunt atatia in jurul meu care o fac. E coada la impartasit, si nu numai copii sub 7 ani ci si mai mairicei si f multi parinti.
Cand iti aduci aminte de Dumnezeu inmulteste rugaciunile tale, pentru ca atunci cand Il vei uita, Domnul sa-si aduca aminte de tine. (Sfantul Marcu Ascetul)
Da-mi minte sa fac voia Ta, Doamne!
Iasmin08 spune:
Ica, sper ca glumesti cand spui ca nu trebuie sa fim intr-un anume fel sa ne impartasim. Nu ar mai exista nici canoane, nici opriri, nici nimic!!! Trebuie sa fim curati, sa fim cu credinta si cu evlavie... Ce inseamna sa fii curat? Cum vedeti voi curatenia- sufleteasca si trupeasca?
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
mamabear spune:
Iasmin te rog sa nu crezi ca am o viata duhovniceasca mai buna ca a altora, in nici un caz, doar ca eu chiar simt nevoia sa ma impartasesc mai des, simt ca asta ma ajuta sa fiu mai atenta la starea mea sufleteasca, sa am mai multa grija la ce fac. Iti spun cu toata sinceritatea, fara falsa smerenie, ca sunt atat de departe de cum ar trebui sa fiu, ca uneori nici nu inteleg cum de ma mai suporta Dumnezeu si cum de imi da atatea lucruri bune. Eu iau impartasania si ca pe un medicament, "spre sanatate trupeasca si sufleteasca", asa cum spun rugaciunile dinainte de impartasit, si sper si ma rog Domnului sa ma faca El vrednica, fiindca eu nu am cum sa fac nimic fara El, pot doar sa ma straduiesc sa nu pacatuiesc prea mult (din pacate nu reusesc).
Primii crestini aveau si ei o viata normala, adevarat ca mai buna ca a noastra, dar si ei aveau familii si viata conjugala, care nu-i impiedica de la impartasit. Si sa nu crezi ca eu m-am calugarit, am sot, ca nici eu nu am simtit ca pot fi maica (am cochetat cu ideea, dar nu puteam concepe sa n-am copii).
E bine ca fiecare sa faca asa cum simte, si cum se sfatuieste cu duhovnicul (pe care si-l alege dupa sufletul lui), dar nu e bine sa descurajam pe cei care au ravna, importanta e inima omului.
Sper din suflet ca nu te-am suparat, si te rog sa ma ierti daca am facut-o.
Si te mai rog sa nu crezi ca sunt mai buna ca tine cu ceva, ca nu-i asa (poate doar la dat cu gura).
Iasmin08 spune:
Fetelor, eu ma simt mica si nevrednica. Nu e vina voastra ca ma incrancenez asa, uitati-va la raspunsurle voastre si la ale mele: daca aveati vreo indoiala ca nu sunteti cu toate mai bune ca mine, se vede de la o posta. Pe mine ma roade ca nu sunt vrednica, eu imi vad pacatele si mi-e teama ca o sa ma ard luand Sfanta Impartasanie.
Apoi tot citind atata despre vietile sfintilor, despre cei ce cu credinta s-au jertfit, citind ca daca vrei sa te apropii de impartasanie ''fiti sfinti'', apoi eu ma tin tare sa nu cad in deznadejde.
Eu personal cred numa in mila lui Dumnezeu si nadajduiesc ca o sa ma lase si pe mine undeva langa usa Raiului (dar in interior). Nu vreau sa fiu in centru, o marginutza imi ajunge. Dar stiu ca nu merit deloc. Iata- si eu vorbesc, mai cu seama mult si prost, ba uite in postul asta am si dansat intr-o seara ca eu is mai zurbagie. Ma uit la TV cat cuprinde. Pai asta e viata de crestin?
Asa ca iertati-ma fratilor, si rugati-va pentru mine.
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
Ica 1975 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Iasmin08 Ica, sper ca glumesti cand spui ca nu trebuie sa fim intr-un anume fel sa ne impartasim. Nu ar mai exista nici canoane, nici opriri, nici nimic!!! Trebuie sa fim curati, sa fim cu credinta si cu evlavie... Ce inseamna sa fii curat? Cum vedeti voi curatenia- sufleteasca si trupeasca? Iasmin, mama de strengar de 8 anisori |
Iasmin, nu ma refeream la curatenia trupeasca, m-am gandit mai tarziu la asta, desigur e un criteriu f important, dar primul meu gand m-a dus la curatenia sufleteasca si la nevointa, pe astea ar trebui sa le facem / avem mereu. Desigur, curatenia sufleteasca vine in urma spovedaniei dar si noi trebuie sa incercam sa o pastram.
Cand iti aduci aminte de Dumnezeu inmulteste rugaciunile tale, pentru ca atunci cand Il vei uita, Domnul sa-si aduca aminte de tine. (Sfantul Marcu Ascetul)
Da-mi minte sa fac voia Ta, Doamne!
Iasmin08 spune:
Zice rugaciunea pe care o spunem in fiecare dimineata asa:
Ingerule cel sfant al lui Hristos, catre tine cad si ma rog, pazitorul meu cel sfant, care esti dat mie de la Sfantul Botez spre pazirea sufletului si a pacatosului meu trup. Iar eu, cu lenea mea si cu obiceiurile mele cele rele, am maniat preacurata lumina ta si te-am izgonit de la mine prin toate lucrurile cele de rusine: cu minciunile, cu clevetirile, cu pizma, cu osandirea, cu trufia, cu neplecarea, cu neiubirea de frati si cu tinerea de minte a raului, cu iubirea de argint, cu desfranarea, cu mania, cu scumpetea, cu mancarea cea fara de sat, cu betia, cu multa vorbire, cu gandurile cele rele si viclene si cu aprinderea spre desfranare, avand osebita voire spre toata pofta cea trupeasca. O, rea voire a mea, pecare nici dobitoacele cele necuvantatoare nu o au! Dar cum vei puteasa cauti spre mine sau sa te apropii de mine, cel necurat? Sau cu ce ochi, ingerule al lui Hristos, vei cauta spre mine, cel ce m-am incurcat asa de rau in lucrurile cele intinate? Sau cum voi putea sa-mi cer iertare pentru faptele mele cele amare, rele si viclene, in care cad in toate zilele si noptile si in tot ceasul. De aceea, cad inaintea ta si ma rog, pazitorul meu cel sfant, milostiveste-te spre mine, pacatosul si-mi fii mie intr-ajutor si sprijinitor asupra pizmasului celui rau, cu sfintele tale rugaciuni, si imparatiei lui Dumnezeu ma fa partas cu toti sfintii, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Pai eu ma recunosc intr-o gramada din ele. Si mai sunt si in rugaciunea de seara enumerate dintre care - infierbantare la ras- de care eu ades ma fac vinovata, ca asa is io, mai vesela.
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
Ica 1975 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Iasmin08 Fetelor, eu ma simt mica si nevrednica. Nu e vina voastra ca ma incrancenez asa, uitati-va la raspunsurle voastre si la ale mele: daca aveati vreo indoiala ca nu sunteti cu toate mai bune ca mine, se vede de la o posta. Pe mine ma roade ca nu sunt vrednica, eu imi vad pacatele si mi-e teama ca o sa ma ard luand Sfanta Impartasanie. Apoi tot citind atata despre vietile sfintilor, despre cei ce cu credinta s-au jertfit, citind ca daca vrei sa te apropii de impartasanie ''fiti sfinti'', apoi eu ma tin tare sa nu cad in deznadejde. Eu personal cred numa in mila lui Dumnezeu si nadajduiesc ca o sa ma lase si pe mine undeva langa usa Raiului (dar in interior). Nu vreau sa fiu in centru, o marginutza imi ajunge. Dar stiu ca nu merit deloc. Iata- si eu vorbesc, mai cu seama mult si prost, ba uite in postul asta am si dansat intr-o seara ca eu is mai zurbagie. Ma uit la TV cat cuprinde. Pai asta e viata de crestin? Asa ca iertati-ma fratilor, si rugati-va pentru mine. Iasmin, mama de strengar de 8 anisori |
Iasmin, draga mea, eu nu sunt mai buna ca tine, dimpotriva si nici mai vrednica. Duc multe in spinare, si mereu dupa spovedanie imi propun sa nu mai fac aia sau ailalta' si tot fac. Niciunii nu suntem vrednici de Sfanta Impartasanie, important este sa mergem la spovedanie, sa ascultam de duhovnic (sa ne dam toata silinta), sa incercam sa ne traim viata ca buni crestini. Dumnezeu stie cat putem fiecare, cand am fi putut mai mult si n-am facut, cand am pacatuit cu stiinta. Am primit recomandarea din partea unor fete dragi sa citesc Postul cel Mare si desi n-am citit mult imi dau seama ca sunt departe de ceea ce ar trebui sa fac, ca ''mult mai am de mers'' asa cum bine spunea Par Serafim Rose. Postul cel Mare ne da ocazia sa punem inceput bun, la fel ca si Postul Nasterii Domnului, sa nu mai traim ca inainte, sa nu ne mai intoarcem pe acelasi drum. Cum bine scrie in ''Postul cel Mare'' noi traim ca si cum Hristos n-ar fi venit si nu s-ar fi rastignit ptr noi.
Draga mea Iasmin, nu vreau sa te intristez, Daca vrei iti pot trimite cartea pe e-mail.
Cand iti aduci aminte de Dumnezeu inmulteste rugaciunile tale, pentru ca atunci cand Il vei uita, Domnul sa-si aduca aminte de tine. (Sfantul Marcu Ascetul)
Da-mi minte sa fac voia Ta, Doamne!
Iasmin08 spune:
Ica, mare lucru un duhovnic. Bine ca am, pentru ca datorita lui ma impartasesc. Eu de fiecare data cartesc si zic ca nu sunt pregatita si el zice ''nu ma supara, ma contrazici?" si ma trimite la impartasit.
Despre carte- da,da,da-de trei ori da, chiar te rog sa o trimiti pe e-mail, am sa iti trimit PM cu adresa mea.
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori