Crestinismul si evolutia spirituala 2

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ica 1975 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Iasmin08

Pentru fetele care vor sa asculte muzica psaltica sau un paraclis ceva:

http://www.razbointrucuvant.net/files/Cantari_inchinate_Maicii_Domnului/

Iasmin, mama de strengar de 8 anisori

uite si aici cateva

http://vestitorul.blogspot.com/2009/11/taina-aceasta-mare-este-iar-eu-zic-in.html

Cand iti aduci aminte de Dumnezeu inmulteste rugaciunile tale, pentru ca atunci cand Il vei uita, Domnul sa-si aduca aminte de tine. (Sfantul Marcu Ascetul)
Da-mi minte sa fac voia Ta, Doamne!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Katya spune:

Buna seara unora si somn usor altora!

Da,Ica,asa e cu spovada,n-am mai avut timp sa intru si sa spun,ca se poate si la noi si-n fiecare duminica daca vrei,nimeni nu te opreste,doar ca nu se prea practica...abia daca ne-am duce in cele 4 posturi si tot ar fi bine chiar si asa...Eu anul trecut m-am dus a 3-a oara de care ziceam la Inaltare,ca atunci am avut eu o stinca mare,vorba prietenei,si nu mai puteam s-o tin la mine,am dus-o la biserica si n-am mai venit cu ea inapoi,dar pot sa-ti spun ca am fost doar eu si alte 2 doamne mai in virsta,fata de acum in postul Pastelui cind un sfert de biserica se impartaseste in fiecare duminica...Deci vreau sa spun ca impartasitul des nu-i oprit,dar nu prea e practicat..De fapt,in Ro o fi,ca-mi aduc aminte acum ca nu erau doar copii,ci si adulti...Depinde si de preot,ca acolo la Bv unde mergeam eu,era un preot care mereu invita oamenii la spovedit,aici ar tb de ex sa venim duminica dimineata.

Iar am vorbit mult,ma duc sa citesc,va pup!
Ce mai faci,Nikole,mai ai putin si nasti!Doamne ajuta!
Ce mai faci,Patou?

Noapte buna tuturor!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Iasmin08 spune:

Neatza tuturor (pentru unii acum, pentru ceilalti cand se vor trezi si vor veni cu cafeaua in manutza la citit).
Este recomandata deasa spovedire, in multe carti am citit ca macar de 4 ori pe an sa mergem. De ce de 4 ori pe an- simplu- pentru ca spovedania insotita de pocainta are valoare mai mare. Ei si pocainta cam rareori vine cu adevarat la pantecele imbuibat, trebuie sa faci un mic sacrificiu (toate stim ca in post exista mai multe retinere de la mancare, si..altele, ar trebui sa fie si de la barfa, judecarea aproapelui; pe langa asta oamenii tind sa se roage mai mult in post). Dar impartasirea deasa nu se practica in BOR din cu totul alte motive. Am citit ca nu se recomanda deoarece oamenii dupa o vreme tind sa o bagatelizeze. Adica spune parintele Paisie Aghioratul:" Ingerii isi acopera fata cand se savarsesc Sfintele Taine, iar tu ca om te duci si iei Trupul si Sangele fara sa meriti". De aceea si spune parintele : Cu frica si cu cutremur sa va apropiati!!! Adica trebuie multa luare aminte la modul cum te prezinti la Hristos, ori noi suntem departe de asta (haideti, recunoasteti ca suntem cu toate pacatoase/pacatosi) Trebuie multe pregatire sufleteasca pentru acest lucru. Dar asta este pozitia oficiala BOR. Daca parintele duhovnic va da dezlegare sa va impartasiti saptamanal, asta este cu totul alta treaba. (Oamenii nu trebuie despartiti de Hristos. Sunt unii care in aceasta idee, in Grecia, se impartasesc fara sa se spovedeasca).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crinuta spune:

Citat:
citat din mesajul lui Katya

Buna seara unora si somn usor altora!

Da,Ica,asa e cu spovada,n-am mai avut timp sa intru si sa spun,ca se poate si la noi si-n fiecare duminica daca vrei,nimeni nu te opreste,doar ca nu se prea practica...abia daca ne-am duce in cele 4 posturi si tot ar fi bine chiar si asa...Eu anul trecut m-am dus a 3-a oara de care ziceam la Inaltare,ca atunci am avut eu o stinca mare,vorba prietenei,si nu mai puteam s-o tin la mine,am dus-o la biserica si n-am mai venit cu ea inapoi,dar pot sa-ti spun ca am fost doar eu si alte 2 doamne mai in virsta,fata de acum in postul Pastelui cind un sfert de biserica se impartaseste in fiecare duminica...Deci vreau sa spun ca impartasitul des nu-i oprit,dar nu prea e practicat..De fapt,in Ro o fi,ca-mi aduc aminte acum ca nu erau doar copii,ci si adulti...Depinde si de preot,ca acolo la Bv unde mergeam eu,era un preot care mereu invita oamenii la spovedit,aici ar tb de ex sa venim duminica dimineata.

Iar am vorbit mult,ma duc sa citesc,va pup!
Ce mai faci,Nikole,mai ai putin si nasti!Doamne ajuta!
Ce mai faci,Patou?

Noapte buna tuturor!

Problema este ca peste tot sunt oameni care se impartasesc nespovediti, ceea ce e grav.
La voi cat de des se impartaseste lumea?

Crinuta si minunea ei

Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!

Second chance

www.youtube.com/watch?v=RapW4MuYFXk&feature=related" target="_blank">Divine Mercy

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamabear spune:

Buna fetelor!

Iasmin, iarta-ma dar trebuie sa te contrazic. BOR nu are o pozitie oficiala in legatura cu frecventa impartasirii credinciosilor, din iconomie, pentru a nu se crea tulburari cu cei ramasi tributari unor influente mai vechi. Cu toate acestea, majoritatea mai-marilor BOR recomanda deasa impartasanie, printre ei se numara si Preafericitul Daniel, IPS-ul "nostru" (al moldovenilor) Teofan , IPS Pimen...

Ideea ca o deasa impartasanie ar duce la " bagatelizarea " Tainei, e o urmare a unui curent aparut pe la 1800, care a afectat toate Bisericile Ortodoxe. Grecii s-au debarasat relativ repede de aceste influente, la rusi a durat aproximativ 100 de ani, dar la noi inca se mai pastreaza ramasite, transmise de la Batrani la ucenicii lor si tot asa. Din fericire, din ce in ce mai multi preoti s-au intors la recomandarile facute de Sf Apostoli si de Sinoade.

Bineinteles ca o deasa impartasanie presupune o atentie sporita a credinciosului asupra vietii pe care o duce, o permanenta legatura cu biserica si cu duhovnicul, incercarea permanenta de a se apropia cat de cat de idealul crestin. Eu cred ca un crestin ortodox care incearca sa-si duca viata cat mai aproape de Dumnezeu , simte nevoia de a se impartasi cat mai des, simte ca "arde dupa Hristos", chiar daca e constient de starea sa de pacatosenie (caci nimeni nu e fara de pacat); mai ales ca noi nu putem face nimic ziditor mai cu seama in ceea ce priveste mantuirea noastra, fara Hristos pe care Il primim in Sfanta Impartasanie. IPS Serafim Joanta spunea: "Normal ar fi sa ne impartasim la fiecare Liturghie , asa cum se impartaseau primii crestini. Si cand Il ai pe Hristos constant in tine si esti constient de prezenta lui Hristos in tine, sigur ca te silesti si tu sa faci tot ce-ti sta in putere..."

In Grecia, crestinii nu se spovedesc chiar la fiecare liturghie, dar se spovedesc. Sfantul Nicodim Aghioritul spunea ca nu e necesara spovedania de fiecare data cand ne impartasim, ne putem impartasi de 2-3 chiar 4 ori cu aceeasi spovedanie, cu conditia de a nu face inte-timp pacate mari (e vorba de cei ce se impartasesc des, nu de cei ce se impartasesc de 2-3 ori pe an).
Spovedania si impartasania nu sunt legate organic, ele functioneaza si separat. Bineinteles ca e nevoie de o responsabilitate mare a credinciosului, de o constientizare a pacatelor savarsite, el trebuie sa-si dea seama cand trebuie sa mearga la scaunul de spovedanie.

Crinuta, eu incerc sa ma impartasesc cel putin o data pe saptamana, exceptie facand perioada respectiva, cand, desi nu ma consider deloc necurata, nu m-as simti bine sa primesc Sange, cand pierd sange.

Katya, eu si la spovedit mai stau cu foaia in fata, sa nu uit ce am de zis, asa ca e bine sa notezi, si sa te folosesti de notite la spovedit. Si referitor la faptul ca ai uitat ce iti amintisei de curand, ai nadejde ca o sa-ti amintesti din nou, daca Il rogi pe Dumnezeu sa te lumineze.

Va pup si va imbratisez pe toate!

Mergi la inceput

Mamabear sub nici o forma nu te contrazici cu mine!! Nu eu am facut regulile, nu eu am scris cartile, nu eu... Eu am citit si raportat, am scris din cele ce am aflat. Singurul meu pacat in asta e ca citesc (mult si nu pun in practica)

Mergi la inceput

Buna ziua fetelor!

Crinuta,n-am zis eu ca se impartaseste lumea fara spovada,dar o sa zic,ca mi-am adus aminte ca am cunoscut o grecoaica si,bucuroasa ca am si eu pe cineva pe-aici printre ortodocsi,am intrebat-o una alta,mai ales ca una din bisericile lor e aproape de mine,si mi-a zis tot asa,cum zice Iasmin:ca ea nu se spovedeste(totdeauna) deoarece ei considera ca,daca nu esti demn de impartasanie,e pacatul tau,deci ca tine de tine daca te crezi curat sau nu,drept pt care ea se-mpartasea in fiecare duminica...Am intrat si eu la ei,intr-o simbata la o vecernie,cind biserica mea era inchisa,ca trebuia sa nasc si-am zis sa mai dau o data pe la Domnul,si am vazut ca nu e ca la noi..n-aveau iconostas,altar,icoane pe pereti aveau dar nu pictate,ci tablouri,era asa o atmosfera cam de biserica ortodoxo-protestanta..,plus ca au si venit imediat niste oameni sa ne-ntrebe cine sintem,prietenosi,ceea ce arata ca se cunosteau intre ei,cam cum povestea Patou despre una din bisericile protestante de pe-aici.

Revenind la cum se impartaseste lumea aici:cam de 2 ori pe an,de Paste si de Craciun,dar si in celelalte 2 posturi(Petru si Pavel din iunie si de Adormirea Maicii Domnului in august)doar ca mai putini vin atunci...cel putin la biserica unde merg eu.

Ce mai faci,mamabear?ca nu ne-ai spus daca-ti asculti sotul

O zi buna tuturor,va pup!

Mergi la inceput

Mamabear,am scris in acelasi timp.

Pai la spovedit nu ma duc fara foaia cu pacatele,le citesc ,apoi imi notez canonul si tot asa,ca vrajmasul vrea sa ti le fure,te face sa ti se para neimportante,te face sa le uiti,am citit si eu ca,daca le uiti,tb sa te rogi la ingerul paztor sa ti le aminteasca.

Ma bucur pt tine ca te impartasesti asa des,o sa-ncerc si eu ca macar de 4 ori/an s-o fac,acuma o sa ma "indreptatesc"spunind ca la noi e mai dificil,biserica nu e deschisa decit duminicile si-n sarbatori,in Posturi se fac doar 2-3 Masluri(nu saptaminal ca-n Ro)si alea incep de la 19...,spovedaniile in Post se fac in simbetele seara dupa sau inainte de vecernie si mai des in Saptamina Mare cind poti si diminetile,deci nu gasesti vesnic biserici deschise si preoti disponibili.Si mai e si pb copiilor,n-am cu cine sa-i las,n-am mai fost de ani de zile la denii si la Inviere,anul asta avem si noi Vinerea Mare libera(ca avem Paste comun cu catolicii din fericire) si atunci o sa vedem,daca merge sotul la Prohod sau eu

Va mai pup o data si plec,o zi buna!

Mergi la inceput

Parintele Gheorghe Calciu:

"Parintele Ioanichie ne spunea odata, cand am vizitat sfanta manastire Sihastria, ca, in jurul ei traiau atunci, circa noua pustnici, pe care nimeni nu-i cunoaste (probabil numai duhovnicul lor dupa numele de monah) si care tin, spunea el, manastirea aceasta si tot muntele si tot ce este in jurul nostru prin rugaciunile lor. Acesti oameni vin din cand in cand la manastire, se spovedesc si se impartasesc, primesc o traista cu mancare care le ajunge doar pentru cateva zile si dispar in pustia padurii, nimeni nu stie unde, nimeni nu stie daca vor mai reveni la manastire. Unii mor acolo, in crapaturile stancilor si nici macar numele nu le este cunoscut spre a fi pomeniti. Doar Dumnezeu ii stie. Sunt ei oare atat de ignoranti incat sa se spovedeaasca inainte de impartasanie, crezand ca nu au dreptul la Trupul si Sangele fara a se spovedi in prealabil? Fara indoiala ca nu. Ei stiu insa ca exista o regula a rugaciunii iertarii dupa spovedanie, pe care numai duhovnicul i-o poate da si care este, in acelasi timp, poarta prin care se ajunge la Sf. Impartasanie."

si un link despre subiect:http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/4simpartasanie.htm

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ica 1975 spune:

Katya, la biserica unde merg eu sunt persoane care se impartasec cam o data pe luna si ptr spovedit parintele are program in timpul saptamanii, dimineata si/sau seara. De obicei parintele ii intreaba pe cei care nu s-au spovedit la dansul daca s-au spovedit si au dezlegare

Cand iti aduci aminte de Dumnezeu inmulteste rugaciunile tale, pentru ca atunci cand Il vei uita, Domnul sa-si aduca aminte de tine. (Sfantul Marcu Ascetul)
Da-mi minte sa fac voia Ta, Doamne!

Mergi la inceput