Crestinismul si evolutia spirituala

Raspunsuri - Pagina 15

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Logica e pura, e ordine si armonie, e adevar si vine de la Dumnezeu, in contrapartida haosului. eu nu dispretuiesc logica, instrumentul gandirii juste. logica inseamna gandire critica in separarea graului de neghina. daca nu gandesti logic, cum stii de la cine vin indrumarile sa sufli sau sa nu sufli in lumanare? eu zic ca vin de la idolatri, ca pe Iisus sigur nu-l intereseaza ca am eu PMS cand intru in Biserica sau tin cana de maner cand beau vin, ca e coliva cu acadele sau bombonele cip-cip, etc. astea-s forme, nu fond. logica e ca lupa, mareste evidenta ca sa o patrunda si creierul.

altfel, ce folos am avea de indemnul Cauta si vei gasi? cauta, in sensul ca deschide-ti inima si creierul pentru adevar. daca Dumnezeu e ratiunea suprema, cum m-as putea lauda eu ca iubesc irationalitatea?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Iasmin08 spune:

dupa cum ziceam, Sf Apostol Petru se scufunda in mare cu tot cu logica....

Iasmin, mama de strengar de 8 anisori

Mergi la inceput

dupa cum spuneam, cauta si vei gasi. de Dumnezeu nu ne apropiem prin ratiune, dar ratiunea este de la Dumnezeu. dragostea are logica sa, idem Dumnezeu, caci El nu este irational. mai mult, intelepciunea e un indemn des intalnit in Biblie, deci judecata dreapta este un instrument vital in credinta, altfel cum deslusesti binele de rau? Iasmin, vorbele tale suna agnostice, te-ai molipsit? :-))

Mergi la inceput

eu nu m-am molipsit deloc conchita. Ceea ce numesti tu logica si ratiune, sfintii numesc dreapta-socoteala. Exista insa o diferenta intre aceste doua. Pentru ca asa cum singurica ai remarcat, Dumnezeu este dragoste (chiar daca nu ii intelegem cateodata nici logica si nici dragostea. De ex. nu te-ai intrebat niciodata de ce a lasat sa fie ucisi cei 11.000 de prunci cand a trimis Irod calaii??? De ce nu a salvat acele suflete nevinovate, de ce daca Hristos oricum era in drum spre Egipt?)
Mai e o chestie, stii... Spunem noi romanii : ''tonul face muzica". Si nu mi-am dat seama de tonalitatea aceasta decat atunci cand mi s-a spus, de multe ori chiar, ca imi schimb vocea atunci cand vorbesc cu fiul meu. Ca tonalitatea este mult mai dulce, ca apare si rabdarea. Imagineaza-ti o lume in care asa ne-am trata toti unii pe altii!! Un vis, ce mai! Stiu ca sunt o nesuferita zilele astea (PMS, ce vrei) asa ca nu ma iubiti mai putin pentru monstrul care devin vreo 6 zile pe luna. O sa va returnez favoarea

Mergi la inceput

AH, si.. a fi istet e una, a fi destept e altceva, a fi intelept altceva... Sunt lucruri tot atata de diferite ca si ''intelepciunea'' si ''logica" intre ele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Discutia pare sa evolueze de la Descartes la Spinoza si deci spre F.W.N. ...

Mergi la inceput

beren, eu ma bucur ca totusi evolueaza

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Da, adevarat grait-ai . Va las sa reveniti la dezbatere, foarte interesanta.

Mergi la inceput

Iasmin, bineinteles ca m-am intrebat de ce atatia copii ucisi, normal. ba am si dat raspunsuri, mai cu seama pe vremea cand eram atee. acum prefer sa-mi murmur in barba ca e un timp pentru toate si ca voi afla si raspunsul la intrebarea asta cand va binevoi El sa deschida usa interzisa.

dreapta socoteala, atunci, numeste-o cum vrei, tot nu e de dispretuit logica asta. logica muta secolele inainte, schimba cursul apelor, apasa pe tastele computerului. fara gandire, n-am fi. daca n-am fi, n-am mai iubi. daca n-am mai iubi, n-am mai fi liberi.

eu nu dispretuiesc nici istetii, nici inteligentii, desteptii, cu atat mai putin pe intelepti - toti sunt copiii lui Dumnezeu, iar darurile istetimii, inteligentei, etc de la El vin, ca doar nu de la mama omida. Eclesiastul e idolul si mentorul meu - Adela99, n-am uitat rugamintea ta, creca de-acum un an de zile, sa scriu despre asta, dar nu mi-am gasit cuvintele inca:-)). insa cum tii calea dreapta, daca nu aduni 1 si cu 1 si cu inca 1 si ajungi la concluzia valida ca tot 1, anume Unitatea, este raspunsul? cum poti discerne cauza prima cu necesitate daca nu prin rationament? cum poti cunoaste cine spune adevarul si cine minte daca nu-ti folosesti gandirea critica? gandirea in sine e divina, pentru ca e creativa - daca numai pentru asta, si tot ar trebui sa fim convinsi cu certitudine ca suntem dupa chipul divin!

nu te necaji din cauza de PMS, ca si ala tot de la Dumnezeu vine. e suferinta ca ispasire, te sfintesti, nu alta. :-))) asta, dupa varianta voastra. dupa varianta mea, pana si PMS-ul asta e ratiune pura aplicata in trupul de carne, sange si tarana - miscarea ciclica, deci intruchiparea perfectiunii, in creatia dumnezeiasca. reinnoirea, renasterea ca si conditie primordiala pentru nastere. eu asa de tare mi-o imaginez pe Dumnezeea razand tandru la caznele noastre inchipuite si la cum ne chinuim in patru picioare, convinsi fiind ca n-avem voie inca pe doua, ca asa scrie in spockul religiilor ca e norma.

daca ar fi sa aseman omul religios cu un personaj literar, ar fi sisif al lui camus. religia nu te scapa de angoase, ba ti le inmulteste cu varf si indesat. de-aia zic, logica e buna la casa omului, ca te readuce pe calea de mijloc, a esentei: credinta in Iisus.

beren, de ce te retragi? intrebare retorica.

Mergi la inceput

Eu ma gandesc la acestea doua: ni se spune ca trebuie sa tinem calea de mijloc, si cu toate astea, tot sfintii parinti spun ca lui Dumnezeu ii plac cei cu dragoste fierbinte (deci la extrem) ca nu ii plac cei ''calduti". Dreapta socoteala este cea care iti ajuta sa vezi prin intermediul credintei tale, care iti da un anume soi de intelepciune sa ''vezi'' ceea ce in mod normal nu se poate vedea.
Logica e ca ''omul NU poate calca pe apa" (si totusi se pare ca se poate- ''putin credinciosule'') Dar sunt lucruri mai presus de logica- si acestea sunt credinta, nadejdea si dragostea (iarasi ma intorc la Sf Apostol Pavel- poate pentru ca e preferatul meu, pentru ca sper si eu sa am atata credinta)

Mergi la inceput