Crestinismul si evolutia spirituala
Raspunsuri - Pagina 16
Iasmin08 spune:
Conchi, ia zi tu , isteata mamii, ce parere ai despre Petre Tutea:
"O baba murdara pe picioare, care sta în fata icoanei Maicii Domnului în biserica, fata de un laureat al premiului Nobel ateu - baba e om, iar laureatul premiului Nobel e dihor. Iar ca ateu, asta moare asa, dihor.
Eu cand discut cu un ateu e ca si cum as discuta cu usa. Intre un credincios si un necredincios, nu exista nici o legatura. Ala e mort, sufleteste mort, iar celalalt e viu si intre un viu si un mort nu exista nici o legatura. Credinciosul crestin e viu."
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
conchita spune:
Iasmin, dar in punctul asta suntem de acord. si eu pledez pentru dragoste si credinta. dar apar si logica, aripa stanga a intelepciunii. harul gandirii. sfantul duh al creierului. steaua polara a cugetului. si pot s-o tin asa pana maine, ca sa te conving cat de mult iubesc logica. probabil pentru ca am avut un prof cu har, de-aia. :-))
saracii cu duhul sunt genuinii, oamenii cu inima in palma, naivi si usor de pacalit. logica tocmai asta face, apara mintea contra manipularii. eu zic ca e mare lucru.
eniuei, multumesc pentru conversatie, e interesanta si ziditoare.
Iasmin08 spune:
si tot am sa vreau raspuns la citatele din Petre Tutea, chiar daca si eu te iubesc pe tine
Si cum ramane cu ''Adevarat zic voua: De nu va veti intoarce si nu veti fi precum pruncii, nu veti intra in imparatia cerurilor".
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Iasmin08 Conchi, ia zi tu , isteata mamii, ce parere ai despre Petre Tutea: "O baba murdara pe picioare, care sta în fata icoanei Maicii Domnului în biserica, fata de un laureat al premiului Nobel ateu - baba e om, iar laureatul premiului Nobel e dihor. Iar ca ateu, asta moare asa, dihor. Eu cand discut cu un ateu e ca si cum as discuta cu usa. Intre un credincios si un necredincios, nu exista nici o legatura. Ala e mort, sufleteste mort, iar celalalt e viu si intre un viu si un mort nu exista nici o legatura. Credinciosul crestin e viu." Iasmin, mama de strengar de 8 anisori |
Iasmin, curajoasa lu mama, ai deschis cutia pandorei. nu stii tu cat sanje a curs pe dc de la citatul asta si cate ghioage in cap au luat cei care au subscris vorbelor lui Tutea.
ok, ce cred eu? pai prima reactie e de iubire. il iubesc pe Tutea, asa ca orice nazbatie ar spune, din start o percep cu tandrete fata de o gafa. dar de dragul tau, o sa las sentimentele la o parte (preferatele tale) si voi diseca citatul in mod critic (preferatul meu).
baba murdara pe picioare = femeie credincioasa
laureat Nobel = barbat ateu
femeie credincioasa = ingenuncheaza in fata icoanei Fecioara Maria
barbat ateu = nu ingenuncheaza la icoane
cine ingenuncheaza la icoane = e om, se poate discuta cu, e viu
cine nu ingenuncheaza la icoane = e dihor, usa, e mort, nu poti discuta cu
intre vii si morti - nu exista nici o legatura.
--------------
unde-i buba?
la Tutea, caci Tutea nu e Dumnezeu sa vada sufletul omului. dihorul poate e la jumatea drumului sau la sfarsitul drumului ateist, poate va muri sau nu ateu. poate isi imagineaza ca e ateu sau poate chiar este ateu. dar Tutea nu are de unde sa stie puterea lui Dumnezeu si ce poate face El dintr-un dihor si-un mort. Iisus l-a inviat pe Lazar. tot asa bine poate vedea licarirea de lumina din sufletului unui necredincios si i-ar fi deajuns pentru mantuire. daca e laureat Nobel, s-ar putea sa fie pentru ceva stiintific, cam asta e substratul. well, Tutea a fost un rebel si-un entuziast, pot sa inteleg ca a exagerat aici ca sa-si clarifice un punct de vedere. daca ar fi in viata, i-as reaminti ca de la Dumnezeu vine toata cunoasterea. iar daca El nu ar fi vrut, laureatul Nobel nu ar fi avut pentru ce sa fie laureat.
pe de alta parte, baba murdara si in genunchi la icoane poate sa fie o fariseica si-o ipocrita. poate sa fie sfanta sfintelor. poate sa fie azi sfanta, maine magdalena. iarasi, Tutea nu are de unde sa stie.
concluzia mea? una logica si simpla: faptele, actiunile, profesiile, laurii celor doi nu-s suficiente pentru o judecata de valoare asupra sufletului lor, viu sau mort. deci Tutea greseste. desi, in principiu, enunta un adevar - cine crede in Iisus, va trai vesnic. dar aplica sabloane invalide.
conchita spune:
citat din mesajul lui Iasmin08 si tot am sa vreau raspuns la citatele din Petre Tutea, chiar daca si eu te iubesc pe tine Si cum ramane cu ''Adevarat zic voua: De nu va veti intoarce si nu veti fi precum pruncii, nu veti intra in imparatia cerurilor". Iasmin, mama de strengar de 8 anisori |
ti-am raspuns la Tutea.
cu citatul ala ramane de bine. si eu cred in el. de aceea si spun ca dragostea trebuie privita ca neconditionata, sursa de bine si fericire. nu ca ingaduitoare sau favorizatoare de rau. exact ca un copil care vede in parinti niste eroi si nu ar crede in vecii vecilor ca un lucru rau sau o fapta rea ar putea veni de la ei. un copil iubeste curat, fara banuieli. de-aia un copil deja traieste raiul.
nu mintea ne corupe, ci viciile, Iasmin. viciile, frica, vanitatea...
Iasmin08 spune:
Io cred ca se referea la :
baba= Credinciosul crestin este viu.
Iasmin08 spune:
in exprimarea sfintilor parinti: patimile, frica cea buna, mandria...
conchita spune:
citat din mesajul lui Iasmin08 Io cred ca se referea la : baba= Credinciosul crestin este viu. Iasmin, mama de strengar de 8 anisori |
baba o fi credinciosul crestin viu. dar Tutea l-a redus pe credinciosul crestin viu la un trup murdar si batran care se inchina la icoane. este o premisa insuficienta, deci nu poate fi axioma. nu este un adevar general valabil ca oricine se inchina la icoane e un credincios crestin viu si ca oricine ia Nobelul e un dihor mort. poti sa admiti eroarea? de dragul adevarului, bineinteles. :-))
Iasmin08 spune:
Faza cu eroarea am aflat-o de mic copil. Atunci cand am inteles ca pozitia mea este din start una eronata. Daca vrei sa pleci intr-o directie buna, trebuie sa fie punctul de plecare absolut, la care sa nu existe abatere. Gandeste-te ca vrei sa trasezi o linie intre A si B. Dar nu esti niciodata pozitionata in A. Ca sa nu mai spunem ca daca prin absurd pleci din A, probabilitatea de a ajunge in B respectand un traseu drept este extrem de mica, se adauga abatere la abatere samd. Singurul punct de pelcare autentic in lumea asta (pentru mine, ceea ce iarasi e arbitrar), nu este decat Iisus Hristos si jertfa Sa mantuitoare.
Adica oadata ce sunt intrebata despre adevar, eu nu pot spune ''da'' pentru ca doar Iisus este ''calea adevarul si viata" daca vorbim la modul absolut. La relativ, adica privit prin ochii mei (care nu s-au curatat de patimi- ca altfel n-a avea ce sa caut pe DC ci as fi intr-o manastire) adevarul e pururea ''undeva la mijloc" intre A si B
Does it make any sense to you?
conchita spune:
citat din mesajul lui Iasmin08 Faza cu eroarea am aflat-o de mic copil. Atunci cand am inteles ca pozitia mea este din start una eronata. Daca vrei sa pleci intr-o directie buna, trebuie sa fie punctul de plecare absolut, la care sa nu existe abatere. Gandeste-te ca vrei sa trasezi o linie intre A si B. Dar nu esti niciodata pozitionata in A. Ca sa nu mai spunem ca daca prin absurd pleci din A, probabilitatea de a ajunge in B respectand un traseu drept este extrem de mica, se adauga abatere la abatere samd. Singurul punct de pelcare autentic in lumea asta (pentru mine, ceea ce iarasi e arbitrar), nu este decat Iisus Hristos si jertfa Sa mantuitoare. Adica oadata ce sunt intrebata despre adevar, eu nu pot spune ''da'' pentru ca doar Iisus este ''calea adevarul si viata" daca vorbim la modul absolut. La relativ, adica privit prin ochii mei (care nu s-au curatat de patimi- ca altfel n-a avea ce sa caut pe DC ci as fi intr-o manastire) adevarul e pururea ''undeva la mijloc" intre A si B Does it have any sense to you? Iasmin, mama de strengar de 8 anisori |
excelent spus. gandim la fel.