intrebare agnostica
Raspunsuri - Pagina 16
conchita spune:
crinuta, canti la orga?? wow, n-am stiut ca esti muzician. ce aspect interesant asta, cum se simte slujba din scaunul aceluia care participa activ. oare preotul e distras de la slujba de credinciosii din biserica? hm...mai tuseste unul, se mai frichineste altul, mai o susoteala...stiu, inca o intrebare stupida din partea mea.
crinuta spune:
Preotul din comunitatea unde cant eu ( iti scriu pe privat daca vrei), este in ciuda varstei ( tanar) un preot deosebit, are o voce extraordinara, iar in fiecare saptamana repetam cat se poate de profesionist.
Muzica este altceva decat am facut pana acum, dar este interesanta.
Da, sunt muziciana, am terminat pian.
Pe mine ma intalta momentul, desi liturghia se tine in limba siriaca, deci nu inteleg nimic. Pardon, anumite rugaciuni si lectura + Evanghelia sunt traduse in romana si apar pe un ecran pentru ca au proiector, si apare scris in ambele limbi. Tatal Nostru, Crezul si celelalte momente le cunosc, deci inteleg in ce moment se afla, doar ca nu pricep predica, si tare as vrea...
Chiar i-am spus duminica trecuta sa imi spuna si mie esenta din predica, ca ma intereseaza.
Trebuie sa fug acum, dar vorbim mai incolo.
ps: Nu stiu daca preotul e distras, la tuse nu, la cantece e atent, canta cu noi ( ar fi putut studia muzica fara probleme, e plin de talent si de voce), insa, cand se roaga, cand binecuvinteaza Darurile, in momentul prefacerii, cand canta singur, e pe alta lume. Eu sunt aproape de altar si il vad, e incredibil ce se intampla.
De asta spun ca in ciuda faptului ca e tanar, e foarte profund, asa il vad eu.
Crinuta si Rayan
Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!
www.youtube.com/watch?v=4L0eM4tODYc" target="_blank">Asculta
Iasmin08 spune:
Tocmai am ajuns de la biserica.
Conchita- referitor la pilda cu caramida a Sf. Spiridon: a fost o minune pe care a facut-o la sinodul de la Niceea. Atunci cand cei care nu credeau si au vazut minunea (ma uit si scriu exact din parintele Cleopa) au inteles exact ce si cum.
Sigur ne intoarcem la subiect, abia astept.
Referitor la parinte daca e distras sau nu. Da, se mai intampla. Si atunci ei prelungesc rugaciunea pana cand intra in starea necesara savarsirii sfintelor taine, pana cand are semn ca s-a pogorat Sfantul Duh asupra Sfintelor Taine. (e distras, ca om e...si daca ai vedea cat de putini oameni sunt cu adevarat credinciosi si stiu ce si cum....).
Revin mai tarziu, ca fac papa Pup pe toate fetele (mamabear, Dorothee, you're included)
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
mamabear spune:
conchita, nu e deloc stupida intrebarea ta. Se intampla ca preotii sa mai fie distrasi de cate un zgomot din biserica,( daca mai sunt si bebei care " tin" isonul stranei, cu ma-ma-ma ,ta-ta-ta, la-la-la , eee...), dar asta mai rar. In shimb, preotii spun ca se simte atmosfera din biserica,trairea credinciosilor. Nu conteaza cat de pacatosi sunt, daca vin cu smerenie, cu dragoste de Dumnezeu, se simte un har deosebit, chiar si credinciosii simt. Insa cand oamenii privesc cu mandrie la cei din jur, cu superioritate, cand merg la biserica doar de fatada, fara a-si constientiza starea , se simte o povara pe umerii preotului. Slujba e slujba , harul e har, Dumnezeu e prezent, dar la sfarsit preotul simte si o oboseala, o usoara tristete (nu stiu daca ma exprim corect), pe langa bucuria unirii cu Hristos. Atmosfera din biserica il ajuta sau il apasa pe preot.
Iasmin , si pe celelalte fete la fel!
Iasmin08 spune:
Referitor la cantat:
Parintele Teofan Zavoratul a fost intrebat de o enoriasa (sau o fiica duhvniceasca) cum anume se roage dansul (sperand probabil o ''reteta'' minunata).
I-a raspuns parintele ca el nu se roaga, ci el ''canta''. N-am inteles prima data, dar a doua zi dimineata cand citeam rugaciunile diminetii am inteles: pentru ca spunem de multe ori ''cant'' (in loc de ''ma rog'')sau chiar si la sfanta liturghie spunem ''Cantare de biruinta strigand, glas inaltand is graind".
Iasmin08 spune:
Sa fiu si on topic- am sa zic ceva despre ''agnosticism". Adica incapacitatea noastra de a cunoaste totul, mai bine zis limitarea nostra.
Am citit ca SF. Augustin cerea in rugaciune sa ii dea Dumnezeu ''intelepciunea lui Dumnezeu". Si se ruga mereu pentru asta pana intr-o zi. Cand mergand pe malul marii, vede un copil cum facuse o gaura in nisip si cara cu manutzele pumn apa din mare in gaura din nisip. Si il intreaba : Ce faci?" iar copilul ii raspunde ''Vreau sa car marea aici" Si ii spune Sfantul" Dar marea e mare, nu incape in gaurica asta mica". La care copilul ii spune: " Si atunci tu cum vrei sa cuprinzi cu mintea ta intelepciunea lui Dumnezeu". (Evident copilul era un inger)
Cu alte cuvnte suntem limitati si ne da Dumnezeu cu masura toate dupa masura la care am ajuns.
Cineva mi-a spus ca nu e vorba de Sf Augustin - desi au despre dansul am citit. Rog fetele sa ma corecteze daca nu e asa. (si sa ma completeze)
Katya spune:
Buna ziua fetelor,nu stau mult,ca plec la biserica si n-am citit decit in fuga pagina cu Hannen careia vreau sa-i spun ca nu ne-a tulburat,am gresit eu.Nu m-ai tulburat,Hannen,m-ai facut sa ma gindesc la tine,nu-ti stiu povestea,dar de cind ai zis de 25 de ani de crestinism,nu pot decit sa ma gindesc cum e la noi la crestini ca un suflet e mai pretios decit o lume!
Sa nu ne certam:fiecare cu Dumnezeul ei:ai vazut ca al nostru ii judeca blind pe necrestini,e Preablindul si Preadulcele Iisus,daca zici ca si al tau e tot Iubire si Indurare,atunci va fi bine pt toata lumea!
Hai ca mai citesc pe urma,Doamne ajuta la toata lumea!
crinuta spune:
Si noi acum am ajuns. De duminica viitoare voi canta la inca o biserica, deci treaba dubla, iar pt duminica Floriilor pregatim ceva cu copiii, cu muzica, deci alte repetitii.
Noi miercuri avem miercurea cenusii, deci marcam intrarea in postul Pastelui. Ce devreme e Pastele anul acesta..
Conchita, ca tot ai pus intrebarea cu distrasul, am fost si mai atenta azi ( desi eu sunt 99% concentrata pe cantece), insa in momentele cand nu se canta, am observat ca in ciuda copiilor care mai fac galagie, sau a oricarui zgomot ( azi cazuse un obiect), preotul nici n-a clipit. Bine, ei sunt obisnuiti, insa sunt convinsa ca cel rau ii ataca si pe ei, ba chiar mai mult decat pe noi.
In rest se vede ca e duminica, e putina lume la topicul nostru, dar sa stiti ca mi-a fost dor de voi, si primul lucru cand am ajuns acasa am deschis calculatorul sa vad ce ati mai scris.
va pup
Crinuta si Rayan
Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!
www.youtube.com/watch?v=4L0eM4tODYc" target="_blank">Asculta
ionella3003 spune:
Dragele mele, foarte interesanta dezbatearea generata de conchita
am reusit sa citesc din urma si desi pe parcursul lecturarii mi-au venit in minte mai multe comentarii dar incerc sa ma rezum:
pt. crinuta: am trecut si eu prin mai multe momente de deznadejde, chiar ajunsesem sa refuz sa cred ca exista un alt iad decat cel de pe pamant la cat de rau ma afundasem... insa am continuat sa ma rog si chiar daca nu simteam atunci mare lucru in timp mi-am dat seama ca nici o rugaciune nu ramane fara raspuns...chiar spunea un sfant parinte ca de fiecare data cand spunem "Doamne iarta-ma!" Isus raspunde "Te iert si te iubesc!" (am rezumat, era vorba despre rugaciunea inimii). Si, dupa fiecare cadere, D-zeu m-a ridicat mai plina de putere si de nadejde...
pt. hanen: cum spuneam si in postarea mea anterioara cred din toata inima ca D-zeu ne va judeca dupa sentimentele si starea pe care o starnim in cel cu care interactionam, nu dupa cum ne numim... ne ajutam de ceea ce citim si postam aici ca sa invatam, nu cred ca are nimeni pretentia ca cunoaste adevarul absolut ca sa fie absolut categoric in exprimare
mamabear, am vazut ca esti din Tg Neamt - o zona binecuvantata prin vecinatatea cu atatea manastiri si locuri sfinte. Cu permisiunea ta iti voi trimite PM sa-ti cer cateva detalii in legatura cu manastirile din jurul orasului.
Va imbratisez cu drag, sunteti minunate! Sa ajute D-zeu sa folosim asa cum trebuie aceasta perioada de post - sa ne coboram in inima si sa crestem duhovniceste
Ionela si Alex (DN 21.09.2004)
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=69542" target="_blank">Cu drag, MAMA
Spune-mi ceva frumos... din dragoste!...
fdoina spune:
eu n-am citit decat prima pagina (ca am vazut ca s-a facut conchita agnostica si m-am speriat:))) asa ca va rog sa ma iertati daca repet ce au spus altii
mi-a sarit in ochi asta
Citat: |
ideea era ca m-am intrebat mereu de ce adam si eva nu l-au strans de gat pe sarpe, sa-l jupoaie, sa-l faca taietei, intelegeti voi. ca au avut oportunitatea. |
pen'ca erau mai destepti decat s-ar parea, si-au dat repede seama ca nu ala era problema, ei insisi devenisera problema
plus ca pe bietul dracu' nu mai poate nimeni sa-l omoare, ca l-a facut Dumnezeu nemuritor