intrebare agnostica

Raspunsuri - Pagina 15

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mamabear spune:

Hanen, ai spus ca ai fost ortodoxa, deci stii despre ce e vorba cand spunem de Dumnezeu intreit in persoana.
Crestinii cred in egalitatea si unitatae indestructibila a celor trei Persoane sau Ipostasuri dumnezeiesti. Dar cele trei Persoane dumnezeiesti sunt un unic Dumnezeu, pentru ca fiecare reprezinta in alt mod fiinta dumnezeiasca cea unica si prin aceasta se intregesc. Aceasta unitate a fiintelor în natura divina este posibila doar prin dragoste. Iar dragostea impune prezenta a trei persoane. "Dragostea individuala este narcisista si strange totul inspre sine. Dragostea intre doua persoane este frustranta, deoarece este din interes, dar dragostea a trei este una perfecta si implinitoare ", spune Dumitru Staniloae.

Fug , ca incepe liturghia.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns hannen spune:

Ah,nici cea mai mica intentie de a discuta despre superioritatea Islamului.Vroiam doar sa inteleg afirmatia respectiva care m-a cutremurat prin gravitatea ei!

Normal ca sunt multe asemanari intre religii,pt. ca de fapt este una singura pe care oamenii au divizat-o,pt. ca oamenii au avut aspecte asupra carora nu s-au inteles.Dar religia e una singura,la fel cum Dumnezeu e Unul Singur.Asta este punctul nostru de vedere dar am ramas surpinsa sa aflu ca,,,,crestinii nu-l impartasesc.Crestinii avind un Dumnezeu propriu si personal caruia i-au atribuit religia lor.L-au facut un Dumnezeu crestin .Musulmanii avind bineinteles Dumnezeul lor musulman.Ce trist!

Panta spre care a deviat discutia sunt exact neintelegerile stra-stra...bunilor nostri.Daca ele nu ar fi existat,nici noi nu am fi avut asupra a ce ne contra astazi.
Pt. ca in sufletul meu este credinta ca noi toti avem un singur Dumnezeu,indiferent de cit de tare v-ati supara.

Succes la discutii!

Hannen mamica de trei printzese Amira Israa Inas
ISLAM DENOUNCES TERRORISM

I want to tell the world... a Story

Occupation 101: Voice of the Silenced Majority

The Future`s So Bright I Gotta Wear Shades

"In a world filled with hate,we must still dare to hope.In a world filled with anger,we must still dare to comfort.In a world filled with despair ,we must still dare to dream. And in a world filled with distrust,we must dare to believe."-Michael Jackson

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Iasmin08 spune:

Hanen. Dumnezeu este UNUL in TREIME
Adica cum?
Sfantul Spiridon ne-a dat o lectie la unul din soborurile bisericesti la care s-a discutat acest lucru:
A luat o caramida si prin puterea sfintei rugaciuni a facut ca ea sa se desfaca in elementele componente: apa, foc, pamant.
Si arata ca desi caramida e UNA, avea in componenta TREI.
De aceea noi credem in UNUL DUMNEZEU dar care e : Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul si Sfantul Duh.

Iasmin, mama de strengar de 8 anisori

Mergi la inceput

Hanen, mi-esti draga, gandesti ca mine in multe puncte de vedere: Dumnezeu e unul si vorbeste oamenilor diferit in functie de cum pot acestia sa primeasca mesajul. Acuma depinde de structura noastra sufleteasca (bunicu de pilda a simtit ca e mai bine ortodox decat musulman- dar e o chestie de optiune personala) Absolut toti avem LIBERTATEA de a alege cum il primim pe DUMNEZEU in inima noastra.
Iarta-ma.
off topic, ma bucur ca sotul tau e mai bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns hannen spune:

mambear,cea mai curata dragoste este cea intre Dumnezeu si supusul sau .Intre ei doi!Fara intermediari!
Daca dragostea impune prezenta a trei persoane atunci cum se face ca nu acceptam amantele,adica o a treia persoana intre noi si sot,asta ca sa nu cadem in pacatul narcisismului sau a interesului...

Iasmin,acestea sunt incercari de a explica ceea ce omul a creat.Adica un dumnezeu intreit!
Si exemplul tau cu caramida,si exemplul lui mamabear cu dragostea in trei si exemplul altora cu oul format din albus ,galbenus si coaja...

S-a discutat de nenumarate ori,nu s-a ajuns la nicio concluzie si pare o discutie fara sorti de izbinda .De fapt este foarte simplu .
Adevarul este simplu si curat si nu am avea nevoie de atita imaginatie ca sa ni-l explicam pe Dumnezeu,daca nu i-am fi creat "asociati".

Hannen mamica de trei printzese Amira Israa Inas
ISLAM DENOUNCES TERRORISM

I want to tell the world... a Story

Occupation 101: Voice of the Silenced Majority

The Future`s So Bright I Gotta Wear Shades

"In a world filled with hate,we must still dare to hope.In a world filled with anger,we must still dare to comfort.In a world filled with despair ,we must still dare to dream. And in a world filled with distrust,we must dare to believe."-Michael Jackson

Mergi la inceput

Exact, Hannen, au discutat altii mai luminati ca noi, au facut si minuni.. ce rost are ca noi, care nu avem studii teologice sa dezbatem firu'. Daca vrei asemenea raspunsuri, nu suntem noi in masura sa le dam, ca deh, nu avem nici har, nici atata credinta probabil, si pana la urma nici nu urmarim asta. Eu consider ca daca Dumnezeu vrea iti arata fara cuvinte (precum Sf Apostol Pavel).
Noi suntem mici copii, nu avem cum sa iti dam explicatii, abia ne sprijinim una pe alta si ne explicam detalii care nu sunt atat de dogmatice.
Adica raspunsurile care le vrei nu avem noi caderea sa ti le dam.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamabear spune:

Iasmin , si eu am vrut sa spun de pilda cu caramida , dar nu imi mai aduceam aminte exact.

Hanen, completez ce-am scris mai devreme : Dumnezeu e unul singur (intreit in persoana, asa credem noi crestinii) si El i-a creat pe toti oamenii, nu doar pe crestini, doar modul in care-L percepem e diferit. (In aceasta privinta , crestinii cred ca-L percep in cel mai corect mod, dar asta nu inseamna ca-i desconsidera pe ceilalti.)

Acum chiar ca va las ca pierd slujba. Iertati-ma.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:
citat din mesajul lui Iasmin08

Hanen. Dumnezeu este UNUL in TREIME
Adica cum?
Sfantul Spiridon ne-a dat o lectie la unul din soborurile bisericesti la care s-a discutat acest lucru:
A luat o caramida si prin puterea sfintei rugaciuni a facut ca ea sa se desfaca in elementele componente: apa, foc, pamant.
Si arata ca desi caramida e UNA, avea in componenta TREI.
De aceea noi credem in UNUL DUMNEZEU dar care e : Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul si Sfantul Duh.

frumoasa analogie. eu am inventat una cu apa. asa cum apa are trei stari de agregare - gazoasa, lichida si solida - asa si Dumnezeu poate avea mai multe dimensiuni, mai multe stari de Fiinta. el este necuprinsul, deci poate sa fie in cate multiplicari si substractii si coordonate doreste. nu-l putem baga in tiparele noastre, asta a propos de agnosticism: stim ca nu stim, dar dorim sa stim si numai urmandu-L, vom putea afla vreodata ceva in ce-L priveste.

revenim on topic?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crinuta spune:

Citat:
citat din mesajul lui Katya

Revin la Crinuta.

Prima pb cred ca e tocmai multitudinea duhovnicilor...M-am uitat intr-o carte de-a noastra despre aceasta Taina si acolo scrie ca schimbarea duhovnicilor e "pagubitoare":adica toti preotii au capatat aceleasi puteri de legare/dezlegare si nu poate dezlega unul ce a legat altul,deci daca unul ti-a dat canon pt ceva,tot la acelasi te duci si nu o iei ca de la zero cu altul.De asemenea,nu tb sa-ti fie rusine sa-i spui ca ai uitat ce canon ti-a dat sau ca nu l-ai facut.Ii spui:tb mereu sa stii ca preotul are atribute de:

Katya, eu fac o diferentiere intre preotii la care ma spovedesc ( depinde la cine ajung, e aleatorie alegerea pt ca noi avem duminica 7 liturghii, si la cateva dintre ele exista cam 4 preoti la spovada, deci nu-i aleg in nici un fel), si dorinta de a gasi un duhovnic, pe care daca il gasesc nu am nici o intentie sa il schimb.

- parinte,deci va fi blind
-doctor-deci iti va da tratament
-judecator-iti va da canonul corect

Pe urma cred ca tb sa vezi clar despre ce deznadejde e vorba,adica sa nu confunzi pb de viata cu pb absentei lui Dumnezeu din viata ta,ca poti avea sa zicem o viata zbuciumata si sa nu apuci sa te-aduni si sa practici cum ai vrea,dar Dumnezeu sa fie la locul Lui,linga tine.

Dumnezeu mi-a arat pana acum ca daca nu Il caut pe EL intai, nu pot sa imi gasesc linistea sufleteasca, orice as face. Mereu este ceva ce lipseste, oricat de bine ar fi in rest, dar eu ii acord putin timp, si asta este exclusiv vina mea si nu am nici o scuza.
Sentimentul de deznadejde este legat de anumite situatii, probleme, nemultumiri, dar nu una, multe, care in esenta n-ar fi neaparat ceva de nerezolvat, insa, cand vine cel rau ( ca altfel nu-mi explic), vad dintr-o data totul negru, fara rezolvare, imi baga in cap tot felul de ganduri, pe care le alung, si sufletul meu este curpins de disperare pt moment, deoarece atunci eu pun pe locul 1 viata mea pamanteasca, problemele ei, si uit cu desavarsire ca nimic nu este la fel de important ca mantuirea. Apoi, cand ma linistesc, cand ma rog pt ajutor, se limpezesc lucrurile.

Anul trecut am acordat mai mult timp rugaciunii, si s-au schimbat multe lucruri din viata mea spirituala. Pur si simplu Il simteam pe Duhul Sfant, nu pot explica cum, nu pot explica transformarea sufletului meu, fericirea aceea. Ma intarisem, era altceva, si nu pt ca imi mergea struna, din contra, de regula cand decidem sa ne apropiem de Domnul, atacurile se intetesc, ca turbeaza ala rau, stiti si voi.

Si mai e ceva: in ultima vreme am cautat rezolvari la oameni, si dupa atatea lovituri am inteles mesajul. Trebuie sa fac cumva sa II acord mai mult timp lui.

Vroiam sa iti spun ce canon mi=a dat un preot acum vreo luna: mi-a spus ca timp de o saptamana, sa trec pe la EL ( in biserica), sa ma vada, sa stau de vorba cu EL....
A fost cel mai diferit canon de pana acum. De regula se dau un anumit nr de Tatal nostru, Bucura-te Marie, etc, sau o decada de rozar, sau chiar un rozar complet, insa acest preot a fost diferit, si mi-a dat exact ce am nevoie.

Doar ca tu nu-L vezi pt ca ai aspiratii prea mari:tb s-o iei mai incet,mai cu rabdare.Tocmai tu care stii atitea despre sfinti si duhovnici,nu poti sa nu-ti dai seama ca nu esti inca pregatita pt o intilnire mai directa cu Domnul.Nu te grabi deci:mergi intii la un preot obisnuit,nu cauta neaparat clarvazatori(e ca si cum ai zice ca cel simplu nu e demn de salvarea sufletului tau,adica sufletul tau e prea comlex pt un preot obisnuit,deci pasim intr-un pacat...)

Asa este, nu sunt inca pregatita, dar ma arde dorinta.

Despre imaginatia in timpul rugaciunii:tot intr-o carte(caci unde altundeva?)citeam ca,in timpul rugaciunii,nu tb sa ne imaginam nimic (imaginatia ar fi,de ex,o treapta a pacatului-gind-imaginatie-fapta)doar ne rugam si gata.

Distragerea atentiei in biserica am patit-o si eu si de curind am aflat ca ni se trage tocmai de la pacatele noastre..

Spovedanie-poate aveti ceva ghiduri?La noi sint.Ia-ti o foaie si scrie-ti pacatele si du-te cind e lume putina,ca sa ai timp de stat si de povestit.Deci stai cu tine si cerceteaza-te si aduna-te si roaga-te si ia-o cu pasi mici.

Da, avem, toate sunt pe categorii, le stiu, dar desi cand stau la rand imi adun gandurile, cand ajung acolo mi se mai intampla ( nu mereu ) sa scap cate un pacat.
Nu degeaba se spune ca inainte de Spovada trebuie invocat Duhul Sfant, ca sa ne lumineze.

Ai sa vezi ca echilibrul va veni.

Te imbratisez,iti doresc o duminica linistita si tinem legatura!

O zi buna tuturor,slujba linistita!Doamne ajuta!

Crinuta si Rayan

Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!

www.youtube.com/watch?v=4L0eM4tODYc" target="_blank">Asculta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crinuta spune:

KAtya, pe mine ma ajuta muzica in adoratie, ma inalta.
Der fapt acum ma pregatesc sa plec la Biserica unde eu cant la orga, si o fac cu multa placere. Singurul inconvenient la acea Liturghie este ca nu ma pot spovedi si Impartasi, si trebuie sa merg separat la Sf Iosif, dar muzica pt mine, ca si muzician, faciliteaza apropierea de Dumnezeu, cel putin asa simt.

Ce-ti spuneam de distrasul atentiei, oricum in momentele cand se canta sunt atenta la cantat, daca se canta bine e ok, daca nu, evident ca reactionez, imi vine sa ies din banca sa ma duc la cor sa ii dirijez, si la asta ma refeream ca nu pot sa nu aud anumite lucruri care nu sunt facute ca lumea, nu ma pot detasa de asta nici in Biserica, insa cand se canta bine, nu-mi ies din starea respectiva, e o placere. Stiu ca suna copilaros, dar asta sunt eu, inca un copil....

Crinuta si Rayan

Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!

www.youtube.com/watch?v=4L0eM4tODYc" target="_blank">Asculta

Mergi la inceput