intrebare agnostica
Raspunsuri - Pagina 12
Katya spune:
Despre ascultare.Tare frumos ex ai dat,Iasmin,nu am citit inca prea multe despre,dar am realizat de curind ca e o mare virtute,atit de mare si atit de greu de inteles totusi in plan uman in zilele noastre,cind un om care ar face ascultare(nu ma refer numai la ascultarea fata de preot ci si la cea fata de ceilalti semeni) ar fi considerat slab,fraier,dar ce loc de cinste va avea el dincolo!In orice caz,referindu-ne la ascultarea fata de duhovnic,e esentiala!Daca faci de capul tau(inclusiv cele bineplacute- post,rugaciuni anume si-ntr-o anumita cantitate)te poti insela rau,am patit-o pe pielea mea.Daca preotul zice ca incepe postul-sintem sub ascultare deci,deci il tinem.Daca avem canon doar un psalm,zicem doar un psalm.
Si,pt ca nu pot sa nu ma iau de Patou:ma bucur,Patou,ca ai realizat importanta faptelor care insotesc credinta,am dat si eu peste versetul (dar nu stiu care exact si de unde,sigur il stii tu)care a indus probabil "poticnirea"de care vorbesti:
"Daca crezi,esti mintuit."(nu mai stiu exact daca la prezent sau vitor).Dar fraza poate fi inteleasa in 2 feluri:
a)Daca crezi(=crezi in Iisus Dumnezeu)esti mintuit.
b)Daca crezi(=crezi in Iisus Dumnezeu care va sa zica :hranesti flamindul,dai apa insetatului,imbraci dezbracatul,cercetezi bolnavul ,intorci si obrazul celalalt etc)esti mintuit.
Deci vezi?Nu poti sa zici ca :
-crezi in dr-dar nu iei tratamentul
-crezi in prof-dar nu inveti lectia etc.
Am raspuns cu intirziere,dar am vrut sa-ti spun ca ai progresat!
Katya spune:
Am scris toate in acelasi timp si nu mai stiu cine cui raspundea,asa ca eu m-apuc sa recitesc mai incolo,am vrut doar sa-ti spun Crinuta ca sintem aici(ti-am scris pe pag cealalta)si intru mai tirziu sa vad daca ne asiguri ca esti bine!
Noapte buna oricum si celorlalte fete!Va pup!
Iasmin08 spune:
Noapte buna. Eu ma duc la culcare. Nu dati muzica tare cat lipsesc
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
crinuta spune:
Sunt mai bine, s-a rezolvat neintelerea, dar cu multa energie pierduta din partea mea. Ce se mai amuza diavolul de mine acum.
Ideea este ca orice ni s-ar intampla, credinta sa ne tina tari, echilibrul interior sa nu se zdruncine, seninatatea idem, insa eu inca nu am ajuns acolo.....
O sa revin, inca nu am citit tot ce ati scris.
Crinuta si Rayan
Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!
www.youtube.com/watch?v=4L0eM4tODYc" target="_blank">Asculta
crinuta spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Iasmin08 Noapte buna. Eu ma duc la culcare. Nu dati muzica tare cat lipsesc Iasmin, mama de strengar de 8 anisori |
Noapte buna draga Iasmin, si iti multumesc pentru tot.
Crinuta si Rayan
crinuta spune:
citat din mesajul lui Katya Am scris toate in acelasi timp si nu mai stiu cine cui raspundea,asa ca eu m-apuc sa recitesc mai incolo,am vrut doar sa-ti spun Crinuta ca sintem aici(ti-am scris pe pag cealalta)si intru mai tirziu sa vad daca ne asiguri ca esti bine! Noapte buna oricum si celorlalte fete!Va pup! |
Stiu ca sunteti aici, e extraordinar feeling-ul. Scriu aici pentru ca ma simt ok, pentru ca suntem un grup sudat, cel putin asa simt.
Sunteti toate extraordinare.
Crinuta si Rayan
mamabear spune:
Crinuta , ma bucur din suflet ca s-a rezolvat si esti bine. Am intrat pe DC dupa ce mi-am terminat pravila sa vad ce mai spui si ma duc la culcare linistita ca esti bine.
Indraznesc sa-ti spun ce ne-a spus noua un pustnic de aici, din Muntii Neamtului : "cand aveti necazuri, cand sunteti ispititi, puneti copiii sa se roage pentru voi!; nu se poate ca Dumnezeu si Maicuta Domnului sa nu ii asculte!"
Katya, se cunoaste ca mergi la spovedit cu inima deschisa si cu increderea ca prin duhovnic iti vorbeste Dumnezeu. Stand de vorba cu mai multi preoti , toti au spus ca se simte cum vine omul la spovedit. La crestinul care vine deschis si cere sfat cu sinceritate, preotul simte ajutorul lui Dumnezeu in a-l indruma, iar la cel care vine nepasator, fara incredere, preotul se gaseste in dificultate de a-l sfatui, nu stie ce sa-i spuna, devine formal, strict canonic, nu mai e duhovnicesc.
Nu stiu daca am fost cat de cat coerenta, ca mi se inchid ochii.
si noapte buna! (o zi buna in continuare celor de pe alte continente!)
crinuta spune:
citat din mesajul lui Katya Buna seara si buna ziua tuturor!Mi-a fost dor de voi!Crinuta,stai ca-ti zic mai incolo cu deznadejdea,sintem aici,nu plinge! Acuma incep si eu cu bancul spus de Iasmin,e superb!Si-i raspund cu ocazia asta si lui Patou,despre cum vor fi judecati necrestinii.Am citit ceva dar nu mai stiu unde,cind imi aduc aminte am sa-ti spun:stiu doar ca evreii dupa legi si ceilalti(hindusi,budisti etc)-dupa asa numita "lege a constiintei"-dar nu mai stiu sa-ti zic exact in ce consta,probabil dupa criterii morale.Si vreau sa va spun ca am cunoscut un musulman exraordinar,un adevarat "crestin fara voie" cum zice Steinhardt,de o bunatate si-un bun simt si o generozitate extraordinare.Nu mai zic ca si vecinii mei musulmani sint la fel de buni,va spun sincer ca ma simt linistita sa-i am pe ei vecini decit pe canadieni care n-au nici un Dumnezeu(majoritatea,nu toti).Deci sigur ca raiul e pt toti si Dumnezeu e pt toti! Asa este, asa stiu si eu ca vor fi judecati, dupa cum au iubit, dupa fapte. Da,Iasmin si Crinuta,asa e,Iisus se jertfeste in fiecare saptamina si si eu ma gindesc la fel,ca-L rastignesc si eu cu fiecare pacat,asa incit cainta e mai mare si incercarea de a-l opri e mai puternica. Despre deznadejde.Draga Crinuta,nu stiu exact cum ai resimtit-o/resimti,dar sint sigura ca de la vrajmas vin toate aceste tulburari,ca si nemultumirea fata de duhovnic. Cu siguranta de la cel rau vine, dar motivele exista. Ideea este ca cand sufletul iti este cuprins de disperare, e cumplit. Noroc ca nu ma tine mult, ca as innebuni, ca sa nu mai spun ca Il tot ranesc pe Isus cu lipsa mea de credinta din acele momente, ca despre asta este vorba. As vrea sa pot privi linistita inainte, sa traiesc clipa fara a ma ingrijora pentru viitor, sa am acea liniste pe care inca nu o am, si pe care am intalnit-o la anumite persoane. E ceva unic, e ceva la ce tanjesc de multa vreme, dar sunt o lenesa dpdv spiritual si astept sa imi vine totul fara sa fac prea mult efort. Na ca spun tot acum :) Sa stii ca nu am inca duhovnic, adica indrumator spiritual, iar de spovedit ma spovedesc la multi preoti ( la catedrala Sf. Iosif), dar stii si tu ce caut eu. Nu ma pot plange de nimeni, never, doar ca inca nu l-am gasit pe acela pe care il caut ( ma refer in Bucuresti, altfel era simplu, doar ca e foarte departe).M-am sfatuit cu un calugar francez aflat la Bucuresti, si l-am intrebat daca din randul lor ar fi cineva special. Mi-a recomandat pe cineva. Nu e clarvazator, dar voi avea o discutie cu el sa vad cum e. Daca nu, voi continua sa caut, desi eu simt ( si cand imi ascult instinctul fac bine) ca Dumnezeu vrea sa ma duc direct la EL, sa infrunt orice furtuna ( si nu sunt putine), sa imi deschid inima si sa Ii vorbesc Lui. Si asta fac. Seara, cand cad obosita si nu ma rog mult, ii spun, de fapt ii strig ( dpdv sufleteste) sa ma ajute, sa ma scoata din groapa in care simt ca ma aflu, ca nimeni altcineva nu ma poate ajuta. Mi-l imaginez cum se uita la mine, cum ma asculta, dar imediat imi vin ganduri de genul ( si le cunosc provenienta)," pai la cate pacate ai mai ai si pretentia sa te asculte, sa Il vezi, sa Il auzi, sa te ajute. Cum nu ti-e rusine sa si apari in fata lui"...,etc, si stiti voi de la cine sunt gandurile astea de descurajare. Simt ca oricat as lupta, fara EL rezultatul va fi 0, si raspunsurile pe care le caut le voi gasi doar la EL, doar ca eu cu rabdarea stau foarte prost. E doar o capcana de la cel rau.Sau poate o incercare de la Domnul:sa vada de ce nu e pt tine bun duhovnic,pt ce motive il judeci sau poate vrea sa-ti incerce umilinta,rabdarea,cine stie?Sa-ti spun cum mi se intimpla mie cind merg la spovedit:stiu cu zile intregi ce am de spus,imi scriu pe hirtie,zic rugaciunea,si acolo,in biserica,asteptind la rind,ma apuca asa o "lipsa de chef"de a vorbi,nu mai zic ca sint parca obosita,e seara de obicei cind merg,aproape ca sint dezamagita ca nu pot trai momentul asa cum l-am asteptat.Plus alte ginduri:ce crezi,ca o sa inteleaga ce ai tu pe suflet?Uite,e grabit. Ei,si odata in fata scaunului,incep intii incet,apoi ma aud cum zic aproape tare,si din ce in ce mai tare, cu acuze focoase ca am facut si am dres si uite asa il infring si eu pe vrajmas,ca i-am sters lista!Apoi linistea vine cind parintele imi pune pe cap epitrahilul si miinile!Miinile lui pe capul meu dezlegindu-ma si iertindu-ma!(Te dezleg pe tine cutarica si te iert!Auzi,ma iarta!).Si ies de-acolo alt om! Sa stii ca pe mine ma apuca somnul la Liturghie, cascatul cand ma rog, ganduri de tot felul, apoi in loc sa fiu atenta la liturghie sunt atenta la cor ( prin natura meseriei), iar la spovada, mai mereu uit cate un pacat, si mi-l amintesc dupa ce ies. In ceea ce priveste sentimentul de dupa dezlegare, intr-adevar, este extraordinar. Pleci alt om, e incredibil. Culmea e ca mai nou as tot sta sa rumeg cu preotul pacatele mele, cauza lor, solutia pt a nu mai cadea again and again in aceleasi pacate, dar in timpul liturghiei cand e coada nu se sta mult, iar sufletul meu are nevoie de o discutie lunga... Vin usoara si parca nici memorie nu mai am,apoi incet incet imi amintesc etapele spovedaniei,cum am zis,ce a zis parintele,caci la inceput ce crezi?Uitam canonul! Eu le incurc, pt ca lenesa de mine mereu amana sa le faca in ziua aceea ( cand eram mica nu se intampla asta, dupa spovada nu plecam din Biserica fara canonul facut), si apoi le incurcam, iar cand ma spovedesc saptamanal iti dai seama ca le incurc si improvizez, si mi-e si rusine sa spui preotului asta..... Si m-am invatat minte si plec cu foaie si pix si scriu atit pacatele,dar si canonul! Buna idee. Eu vreau sa adopt metoda scrisului la pacate, pentru ca uit de unele, de altele nu imi dau seama pe moment, le realizez ulterior, si nu vreau sa imi scape prea multe totusi..... La prima mea spovada ( aveam vreo 9-10 ani) m-am dus cu foaia. A fost frumos, tin minte si acum. Si crede-ma ca parintele a stiut de fiecare data ce sa-mi spuna,mi-a vb pe limba mea!Nu a existat sa ezite,sa stea sa reflecteze etc. Da, pentru ca Duhul Sfant vorbeste prin ei in acele momente. Deci ai incredere ca Domnul te aude,iti da dupa inima si dupa credinta. Sau cauta alt duhovnic.Noi aici nu prea avem de ales ca,oricite biserici am avea(si-s destule in fond)totusi ii poti numara pe degete pe preoti si ce sa fac?Sa-i probez pe toti?Si daca nu-mi place niciunul? M-am gindit si da,am incercat si eu o data deznadejdea si stiu cum e:mie mi se parea ca parca apusese soarele si traiam un permanent apus(de altfel intr-o toamna-iarna am incercat-o,poate de-aia...).Dar sigur la tine e de la diavol,tu ai suficiente resurse ca sa nu cazi in deznadejde,de aceea cred ca-i doar o incercare.Cu ce te putem ajuta? Ma ajutati prin caldura mesajelor voastre, prin experientele voastre pe care le impartasiti aici cu noi, prin faptul ca avem aceleasi tinte si ne sustinem reciproc, etc. Despre rugaciune.A propos de deznadejde,rugaciunea mea favorita e cam asa:sa-mi dea Domnul sa indur orice mi-ar da de indurat,asfel incit sa nu-mi pierd niciodata credinta in El,sa nu ma indepartez niciodata de la El. Foarte frumos. (Caci eu,de cind am copii,am devenit vulnerabila,voi avea nevoie ca Domnul sa-mi dea putere sa indur orice necaz sau suferinta mi-ar putea veni prin ei,eu ma simt mai mult ca oricind la mila Domnului de cind sint mama,asa ca zic mersi daca numai ma aude,nici nu mai indraznesc sa ma gindesc cum ar fi daca L-as auzi...). hehe, iti zic eu, ai lesina de fericire |
Crinuta si Rayan
crinuta spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui conchita
Crinuta draga, ma rog pentru tine sa nu deznadajduiesti. stii ca acela care loveste, apai loveste in primul rand in sine. lasa persoana in grija lui Dumnezeu, caci deznadejdea nu e crestina. plange cat poti pana te eliberezi si dupa aia roaga-te sa ti se arate ce sta in puterea ta si pentru putere sa faci fata. Iti multumesc mult Conchita. Persoana care m-a lovit n-a facut-o cu acest scop, insa acesta a fost rezultatul. Stiu ca deznadejdea nu e crestina, din contra si sper sa nu mai simt asta. Resimt perioada asta ( care tine de ceva vreme) ca pe un sir de probleme, necazuri, dezamagiri, suferinte, privari de orice fel si multe altele). Cumva trebuie sa iasa si soarele..., i hope so.. unombun, nu exista intrebari stupide. era doar un scenariu Iasmin, agnostic e si crestinul - recunoaste ca nu poate cunoaste tot de unul singur, avem limite. agnostic nu inseamna fara cunoastere, dimpotriva. nimic |
Crinuta si Rayan
crinuta spune:
citat din mesajul lui mamabear Crinuta, chiar daca eu nu fac parte (inca) din grupul vostru, ti-am citit mesajele de cand sunt pe DC si te admir; se vede ca esti o practicanta a religiei catolice, careia ii apartii. Cand loviturile se tin lant e tare greu sa nu deznadajduim, ca suntem oameni si avem neputinte. Curaj, Dumnezeu e cu tine si nu o sa te lase. Iti doresc din suflet sa treci repede peste greutati si sa ai parte de bucurii . |
Iti multumesc si te asteptam. Avem o gramada de locuri libere.
Crinuta si Rayan