Ce folosim in loc de Knorr,Maggi,etc..?
Raspunsuri - Pagina 4
bubu05 spune:
Buna ideea cu cuburile inghetate!
Iata si aici o idee
http://www.bucataras.ro/retete/2257/cum-pastram-telina.html
Si uitati aici o minunatie!!
http://floridecires7.blogspot.com/2008/10/vegeta-naturala-de-casa-2.html
Si inca una:
http://apostolatintarafagarasului.blogspot.com/2008/10/vegeta-de-cas.html
Alizee spune:
Este foarte buna ideea acestui topic, dar eu nu ma rabdare sa maruntesc atatea legume, sa le fierb sau usuc. Prefer sa pun intotdeauna legume proaspete in supe sau mancaruri, mai ales ca se gasesc cu usurinta.
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
Hilde spune:
Eu pun mai multe legume in supa si apoi le scot. De obicei pun cantitatea dubla de la reteta. Cele care raman in supa/ciorba sunt taiate normal, celelalte sunt intregi...ca sa le scot mai repede cand cred ca si-au lasat tot gustul.( pun mai ales tulpini de telina si ardei intregi)
nikole spune:
Eu , cand timpul imi permite, fierb radacinoase, strecor supa, pe care ulterior(in maxim doua zile de la preparare) o folosesc la prepararea ciorbei/supei.
Nu mai am nevoie de nici un adaos, decat ceva sare si un pumn de ierburipe care il adaug la final.
Nikole, mami lui Albastrel/Kevin Alexander(4.08.2007) si fericita 31+cu...Albastrica/Luana
"To born, to live, to die, to reborn and to keep progressing. That is the law"
Allan Kardec
maminuta spune:
Am primit pe mail urmatoarele retete:
Vegeta Ecologica
50 gr morcov uscat, 50 gr ceapa uscata, 10 gr boia dulce, 1 lingurita
patrunjel uscat 1 lingurita tarhon uscat, 25 gr telina uscata, 1
lingurita sare grunjoasa/de mare, 1/2 varf de cutit de sofran sau
frunze uscate de ceapa (pt culoare) Componentele se usuca intr-un loc
ferit de umezeala, apoi se macina prin rasnita de cafea. Morcovul,
telina si ceapa se pot cumpara uscate.
Cub vegetal tip Knorr
morcovi, telina (frunze sau/si radacina), patrunjel (frunze sau/si
radacina) ardei (sau gogosari), sare grunjoasa/de mare
Cantitatile se pun din ochi (adica dupa culoarea finala) si dupa
gust. Se trec toate ingredientele prin masina de carne ( 1- 2 ori) pe
rand si tot pe rand se amesteca. Aspectul cromatic trebuie sa fie
echilibrat, adica nici prea alb, nici prea verde, nici prea rosu, nici prea portocaliu. Cand se termina de macinat, se cantareste amestecul obtinut si se pune o cantitate egala de sare, se framanta bine cu mana si se lasa pana a doua zi, cand scurge lichidul in exces, fara sa se preseze amestecul, se mai adauga 1-2 maini de sare, se amesteca bine si se pune in borcane (spalate si uscate), se leaga cu celofan sau se pune capac. Se poate folosi la gatit ca atare sau desarat, in apa.
Dupa ce ati desfacut borcanul (e bine ca borcanele sa nu fie mari) se
pastreaza in frigider.
silvi_2005 spune:
Excelent topic chiar ma gandeam de ceva vreme cum as putea sa faca in casa un aromatizant de legume. Eu am si ghivece cu plante verzi vara si le recomand,chiar daca nu gasiti sa cumparati se pot semana, eu folosesc : coriandru, salvie, rozmarin, ciboulette, patrunjel, tarhon si cimbru. Iarna le folosesc congelate sau deshidratate cumparate.
Folosesc si multe legume proaspete dar sunt unele mancaruri si ciorbe unde pun knorr ca pur si simplu simt ca are alta aroma, stiam ca legumele deshidratate si cu adaos de sare potenteaza mult mai tare aroma dar nu stiam cum le-as putea face eu ...
Nicole de zece roi merci pt retete le incerc in we asat si promit sa iti spun ce a iesit.
Oana am salvat ce ai pus si execut in we vai ce bine ca ai gasit asa retete, cea cu vegeta deshidratata si mixata e bestial incerc in cuptor si daca nu merge sunt dispusa sa imi cumpar si aparatul .
Eu mai folosesc la ciorbe si mancaruri amestecul asta de legume facut din pastranac, patrunjel, telina, morcov radacinoase toate, ardei si frunze telina cu sare la borcan http://bucataria-sylviei.ro/zarzavat-pentru-iarna/ dar tot nu e ca si knorr-ul deshidratat, o fac in we asta si pe cea deshidrata.
Irinusha spune:
Se poate manca si "afara" sanatos ... acum in Germania de ex. sunt la toate discount-urile (gen Penny) fructe/legume bio la preturi bune.
Eu cumpar "pui galben" - hranit cu hrana vegetala, in general porumb ... are un gust mai bun, doar ca-i mai scump decat unul normal. Am vazut pe alt forum ca au aparut si in Ro.. Eu il recomand, e mult mai gustos.
Sanatate!
Mamica de Cristian - (fiul meu preferat) & Amélie - (fiica mea preferata)
--------------------------------------------------------
Spuneti "prezenta la umanitare!"
Curiosi?
silvi_2005 spune:
Irinusha sa nu mai vb, nu am vazut postul cu mancatul"afara" nesatos care nu e nici vorba regula. Eu cumpar faina bio, ceapa si usturoi bio si ce legume mai vrea, in Franta sunt puii "fermier" se numesc care este echivalentul puiului de casa pe categorii alb sau galben,deliosi ii folosec mai mreu. Inclusiv puii obisnuiti scrie ca sunt crescuti 150 zile ( si cred asta ) carnea sincer are o super calitate aici. Nu mai vorbesc de branzeturile artizanale cu zecile de sortimente. E lin peste tot de ardeii aceai artificiali cred de Spania mari cat casa si colorati tare dar nu pune nimeni sa ii cumperi. Este si mancarea semipreparata sau preparata gata in cutii metalice, probabil nu f sanatoasa dar nu e obligatorie nici asta...
anaemi spune:
eu trebuie sa recunosc ... mai folosesc si vegeta ...incerc sa ma las
mi-a cumparat sotul ieri de la "naturalia" un amestec de legume pt ciorbe/supe; nu are sare;
A dat vreo 7 lei pe o punguta de 100g ...destul de scumput.Acum sa vedem cum o fi in mancare ca inca nu l-am incercat.
Anamaria & Filip (06.03.2007) & Anastasia (03.08.2008)
Dragostea [...] toate le sufera, toate le crede, toate le nadajduieste, toate le rabda.
Dragostea nu cade niciodata...
IMPLINIRE
Irinusha spune:
Silvi, am impresia ca puii aceea galbeni chiar din Franta vin :)
Si am cuparat ardei gras bio (tot din Spania) ... deci nu-i regula.
Am folosit si eu semi-preparate la nevoie (cand erau cei doi mici si eu stresata rau), merge din cand in cand, dar e pacat sa nu gatim sanatos cand putem.
Si apropos vegeta si bucatarii de renume: eu stiu unul - Tim Mälzer - care foloseste si supe instant, chiar de gateste sanatos ... merge la graba, dar nu numai ...
Intrebare: food-dehydrator-ul acela (de la link-ul cu vegeta facuta in casa) o usca si feliute de mere ptr. prepararea chips-urilor de mere? Trebe sa caut minunatia aia ... Mi-ati dat de treaba!
Sanatate!
Mamica de Cristian - (fiul meu preferat) & Amélie - (fiica mea preferata)
--------------------------------------------------------
Spuneti "prezenta la umanitare!"
Curiosi?