Copiloiul
Raspunsuri - Pagina 7
accept92 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Sabina cred ca nu ai inteles. Locurile la camin se gasesc f f greu. Poate pentru copilul ala e singura sansa sa faca facultatea, locul la camin ieftin. E aiurea sa-l trimit pe al meu in alt oras sa ocupe locul la camin, daca poate sta si in orasul sau sa-si faca facultatea. |
Pe principiul asta mai bine il incurajez sa nu faca nici facultate, sa lase locul liber la altii. Pana una alta, eu am in responsabilitate copiii mei nu ai altora.
Sabina spune:
accept si problemele de logica
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
Mik spune:
Asta cu independenta e foarte relativa.
In Franta asa e : din momentul ce copilul poate fi independent (nu e in somaj, are de lucru sau lucreaza la teza de doctorat si, mai ales, daca s-a casatorit), e invitat direct sau indirect sa-si gaseasca ceva de inchiriat si sa-si lase parintii sa respire.
Dar asta e cultural : de altfel filmul "Tanguy" se termina cu junele casatorit in China care locuieste cu sotia, parintii sotiei si bunicul.
Sabina, nu toti copiii adora sa faca menajul, apoi cind sunt marisori mai dau peste niste mimoze la scoala sau la gradinita care spun tare ca mie imi face bona pantofii si la virsta adulta (am vazut asta in Ro si aici in Mexic) sunt o multime de femei care nu stiu face un capat de treaba si de barbati nici nu mai spun.
Pe vremuri in Ro, tinerii stateau cu parintii pina se casatoreau, apoi, in general, se locuia nitel in casa soacrei, pina isi ridicau tinerii casa. Nu erau situatiile absurde de acum cu prietena de 12 ani si mama care face absolut tot.
Totul tine de educatie si de societate.
maru spune:
educatia si banii duc la independenta, parerea mea
aici studentii din primul an stau obligatoriu in camine, chiar daca locuiesc in acelasi cartier cu universitatea (nu prea intalnit, dar sa zicem)
de la 16 ani au permis si muncesc part time. Al meu copil are un mic job de la 13 ani, distribuie flyere in cartier si isi plateste laptopul/ In general elevii de liceu au part time serios din clasa a 10. Muncesc si pe timpul facultatii, in top la co-ed-urile pe care le fac. Nu stiu daca un angajator ar lua un proaspat absolvent de faculta cu un resume blank. Nici la co-ed nu ai sanse de un plasament bun cu un resume gol.
A, si e mandatoriu ca in liceu sa faca 40 de ore de voluntariat.
deci educatia si banii te pot duce la succes in a da drumul de pe craca copiloiului spre independenta.
dar al meu copil a zis ca nu are de gand sa plece de acasa...
si atunci, daca chiar asa va fi cazul, voi cumpara un duplex, astfel incat sa fie si ca mine si ca el, adica sa ii asigur independenta fara sa ne intersectam la baie
Sabina spune:
la 13 ani si eu ziceam ca o stau cu mama tot restul vetii:)), mai vedem pe la 19...:)
Aici in Ro problema ca dintrun part time de genu asta efectiv nu reusesti sa strangi nimica....in conditiile in care salariile "adevarate" sunt cum sunt.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
maru spune:
Sabina, stiu ca 13-14 ani e prea devreme sa ne dam seama. Eu ma bucur ca se simte bine acasa la varsta asta.
Da,Romania e diferita, dar si aici sunt destui care traiesc cu parintii.
Imi povestea o colega ca de la 16 ani a muncit, intr-o firma care coordina evenimente. Si s-a mutat intr-un apartament cu o colega. Cand a terminat facultatea la 23 de ani s-a intors acasa la mama, unde a stat inca 4 ani, timp in care si-a platit studiile si s-a pus ceva bani deoparte pentru avans la casa. Apoi s-a mutat singura. Acu are 41 de ani si in fiecare vineri seara ia masa cu mama ei, si cu fratele ei. Asa ceva as dori sa am cand voi fi batrana: copii o data pe saptamana, m-as bucura sa fie si o data pe luna ( not Moon) dar sa ii vad.
Alticineva imi povestea de fratele lui. A terminat facultatea si inca din timpul facultatii a lucrat cu CanWest. Anu trecut CanWest, trust de presa a dat afara f multi din angajati. S-a intors la parinti, pentru ca nu isi permitea sa plateasca chiria la apartament. Ajuta in casa cu ce poate in timp ce isi cauta alt job. Asta e viata...
Sunt culturi in care plecare copilului din cuib e vazuta ca liopsa de respect, la fel cum e si internarea parintilor in casele de batrini, asiaticii sunt champions, iar tinerii ajunsi aici din motive de cultura si de cetatenie unica isi aduc parintii si bunicii si strabunicii in viata si ii tin. De multe ori in Chinatown intalnesti vanzatori care nu stiu o boaba engleza. De ce ar sti, peste tot e scris in ambele limbi
nelia spune:
Si Agata mi-a spus ca nici sa nu ma gindesc ca ea va pleca vreodata de linga mine! I-am spus ca o inregistrez si cind mi-o spune ca pleaca, ii pun inregistrarea. Si s-a suparat ca nu o cred pe cuvint, ca ea chiar nu va pleca, va sta cu mine toata viata... Aoleu!
Dar eu sint pentru independenta, pentru plecatul de pe craca, atunci cind se poate si cum se poate, dar nu la 40, ci intre 18 si 22 asa sa zicem. Numai pe craca lui, copilul va deveni adultul care trebuie sa devina. Dar nu sint pentru independenta cu taiatul cracii de sub picioarele copilului! Poate doar asa cite un ghiont ca sa prinda curaj!
bird70 spune:
Si eu am plecat la 18 ani de acasa si a fost tare bine. Sper ca si copiii mei sa fie independenti devreme si sa nu stea dupa fustele mele. Fiica mea cea mare abia asteapta sa termine liceul sa mearga la universitate, planuieste sa inchirieze cu niste prietene un apartament si sa lucreze part-time. Desigur o vom ajuta si noi.
In Romania nu stiu ce se va intampla, mai ales cu tendinta actuala de-a da copiii la scoala la 7,5-8 ani, care vor termina liceul la 20 de ani, mi se pare ca infantilizeaza tinerii. Aici la 21 de ani poti termina facultatea si am colegi care la 30 de ani au 8-9 ani de experienta in domeniu si ocupa posturi de seniori cu salarii foarte bune, pe masura experientei. Au case cumparate acum 7-8 ani la care acum ratele sunt mici din cauza ca atunci erau ieftine plus ca acum au scazut dobanzile, au masini, mobila, au fost in excursii si acum fac copii. Ea in general isi permite sa stea acasa sau sa se intoarca la lucru part-time.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
anya spune:
In Romania nu prea tine treaba cu angajarea part time. Eu lucrez intr-o multinationala care, datorita influentei de afara, a angajat part time studenti. Totusi am evitat sa luam studenti de anul 1, pe principul ca inca nu prea stiu cum e cu invatatul...dar sa mai si munceasca. Ca atare, sansa de a lucra cat de cat ok apare abia din anul 2 de facultate. Tinerii de liceu nu au vre-o sansa. Poate ca promoteri daca arata cat de cat bine sau la Mc D...Ce povestesc se intampla pana anul trecut. Intre timp toate contractele de munca pe termen limitat s-au incheiat. Cine a fost ff bun si a avut si noroc a fost angajat full time. Restul...poate au avut noroc de parinti sa-i tina la facultate. In conditiile in care exista adulti care vor sa munceasca, nu prea se incurca firmele cu elevi.
carolinah spune:
Noi deja ne facem planuri sa ne pensionam si sa zburam in alta tara mai calda exact dupa ce copilul cel mic va implini 18 ani. Asa ca va fi pe dos, cred.
Insa ne e clar ca ii vom mai sustine financiar pe perioada studentiei (daca vor vrea sa faca facultate) si ne facem calculele in acest sens.
Insa niciunul din noi nu pune la socoteala sa locuiasca cu copiii dupa majoratul lor! Ca le voi oferi o locuinta calda inca niste ani, este de asemenea clar!
Eu ma gandesc de pe acum la altceva: cum voi reactiona daca vor dori sa locuiasca separat de pe la 16 ani? Si deja ma trainuiesc sa nu fiu vreo acritura neintelegatoare la problemele tineretului, domnule!