apostolii, de ce ei si nu altii?
Raspunsuri - Pagina 9
denizel spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui conchita
te intreb acelasi lucru de cateva pagini incoace. si cand iti citesc intrebarea asta, am senzatia ca am intrat la filmul gresit, am incurcat usile pe undeva sau a schimbat cineva rola. eu vorbesc despre ucenicii inainte de. cred ca repet asta pentru a cincea oara. nu despre sfintii tai de dupa. tu zici ca erau sfinti si inainte. te-am rugat sa te explici. daca n-au primit fax de la Dumnezeu, e clar ca nu ai nici un drept, dar niciunul, sa te enervezi pe-aici ca lezez eu una-alta. tu singura recunosti ca natura umana e raspunzatoare pentru texte, subtexte si alte scriu si tai si schimb din ce mi s-a dictat. "Nelamuriri??" - hm, ar merge un time out aici, rugamintile repetate nu functioneaza, vad...ma duc sa , pana nu incepe din nou furtuna. aia de ieri mi-a scos un copacel din radacina. nimic |
Si eu zic ca ai intrat la filmul gresit. Vrei sa vorbim despre apostoli, da' ii tot tragi cu Iuda si cu tradarea lui Petru .
Daca tot iti permiti sa ii numesti "limitati intelectual" (adica, cam prostisori, asa), nu m-as mira ca, in aceasta discutie despre "apostoli" , sa apara la un moment dat concluzia ca n-a fost ucis nici unul. Pai, asa si e! N-au fost ucisi apostolii aia ai tai. Doar unul s-a sinucis. Restul au tradat, s-au indoit sau au stat cu gura cascata, fara sa priceapa nimic .
Stii cum imi vine da fac? Asa: AAAAAAAAAAA!!!!!! :))
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui denizel Si eu zic ca ai intrat la filmul gresit. Vrei sa vorbim despre apostoli, da' ii tot tragi cu Iuda si cu tradarea lui Petru . Daca tot iti permiti sa ii numesti "limitati intelectual" (adica, cam prostisori, asa), nu m-as mira ca, in aceasta discutie despre "apostoli" , sa apara la un moment dat concluzia ca n-a fost ucis nici unul. Pai, asa si e! N-au fost ucisi apostolii aia ai tai. Doar unul s-a sinucis. Restul au tradat, s-au indoit sau au stat cu gura cascata, fara sa priceapa nimic . Stii cum imi vine da fac? Asa: AAAAAAAAAAA!!!!!! :)) |
eu zis sa faci aaaa de cateva ori, poate te eliberezi de ce te-apasa. nu stiu ce sa cred, faci intentionat ce te-am rugat repetat sa nu faci, sau nu-ti dai seama? eniuei, daca iti ajuta la vocalize sa-mi atribui ce n-am zis, da-i inainte. dar nu la discutia asta. deja o ia la vale din nou ca si cealalta despre liberul arbitru si ma deranjeaza. nu-s aici sa ma justific in fata ta de enspe mii de ori ca n-am zis ce zici c-am zis. ori discuti la subiect si cu respect pentru participanti, ori faci aaa in intimitatea certidudinilor tale, oferind "permisiuni" cui ti le cere. nelamuriri???
conchita spune:
citat din mesajul lui makydenis Biserica cladire nici pe departe nu indeplineste rolul descris de tine, cel putin pentru mine. Este nevoie de cladire 1.ca simbol al sansei unei intalniri om-Dumnnezeu; 2."unde doi sau trei se aduna in numele meu, acolo sunt si eu in mijlocul lor" - sunt cuvintele lui Isus. Si pentru asta s-au construit biserici! |
si nu se puteau aduna in numele lui undeva pe plaja, la umbra unui cires sau eventual in camaruta unuia dintre ei? Iisus nu ne-a zis sa construim temple, ba chiar a promis ca le poate darama dintr-o suflare si recladi in 3 zile, daca-i pe-asa. bisericile nu s-au construit pentru asta, ci in virtutea vanitatii umane (ca sa nu mai spun de interese ecomomice si politice), vezi catedralele gotice ca exemplu.
parerea mea e ca mesajul e simplu, dar oamenii nu pot nici macar respira natural daca nu complica lucrurile, ridica ziduri intre ei, denatureaza, umbla cu agende personale la brau. si se intampla la case mari si foarte mari, idem la case mijlocii si mici. Iisus stia asta, de aceea s-a dus la casele extrem de mici sa-si caute ogorul de samanta, pe principiul ca diamantele se gasesc in adancuri. daca avea nevoie de pietroaie, s-ar fi dus in templu si-ar fi incercat sa-i convinga pe cei invatati si, eventual, bogati. cere-i unui invatat sau vreunui mogul "lasa navodul si vino", ce-o sa-ti raspunda? ba vino tu la mine, ca uite ce ditai templul acoperit cu aur ti-am construit, nu-l pot lasa de izbeliste. dar Andrei a lasat tot si l-a urmat, simple minded cum era (limitat intelectual, adica ne-intelectual, in comparatie cu invatatii vremii, aka preotimea).
btw, stie cineva daca apostolii stiau sa citeasca si sa scrie?
denizel spune:
citat din mesajul lui conchita eu zis sa faci aaaa de cateva ori, poate te eliberezi de ce te-apasa. nu stiu ce sa cred, faci intentionat ce te-am rugat repetat sa nu faci, sau nu-ti dai seama? eniuei, daca iti ajuta la vocalize sa-mi atribui ce n-am zis, da-i inainte. dar nu la discutia asta. deja o ia la vale din nou ca si cealalta despre liberul arbitru si ma deranjeaza. nu-s aici sa ma justific in fata ta de enspe mii de ori ca n-am zis ce zici c-am zis. ori discuti la subiect si cu respect pentru participanti, ori faci aaa in intimitatea certidudinilor tale, oferind "permisiuni" cui ti le cere. nelamuriri??? nimic |
Dezgropi mortii?
Daca as fi in locul tau, atunci cand s-ar pomeni despre topicul cu liberul arbitru, pe care cu maiestrie l-ai rovinizat, as spune iute "nu eu, nu eu, mi-a furat cineva userul si parola"...
Totusi, pomenind despre acel topic, imi faci un dublu serviciu.
Unul din servicii este ca pot sa-ti explic mai bine ce m-a deranjat in aceasta discutie.
Nu, nu e vorba despre convingerile mele, pe care le-am opus sau alaturat convingerilor tale.
E vorba, repeeeet!!!, despre faptul ca nu e permis, asa cum se aude, nu e per-mis sa te referi la o persoana cunoscuta (moarta sau in viata) spunand despre ea ca e plina de bube in cap, tradatoare, slaba de inger si limitata intelectual* (vezi pagina 2, ultima postare) (poti spune asta despre criminalii nazisti sau cei care au aderat la doctrina lor daca vrei, dar nu despre apostoli). Despre acuzatii invelite in poleiala de ridicare in slavi , nu mai comentez...
Daca as spune acum ca Liana7639, user DC din 21 ianuarie 2010 este plina de bube in cap si limitata intelectual, as capata, pe merit, cartonas rosu si ai fi prima care m-ai reclama cu surle si trambite si m-ai scoate in mijlocul careului.
In discutia noastra nu e vorba despre Liana7639, e vorba despre niste oameni care, repeeeet, au murit pentru ca cei interesati sa aiba certitudinea mintii (in caz ca mai au nevoie si de altfel de certitudini in afara de cea a inimii) ca Isus cel rastignit a inviat.
Iar eu protestez vehement impotriva caracterizarilor lipsite de delicatete pe care le-ai facut acestor oameni.
E mai limpede acum?
*Intelectul nu are legatura cu instruirea (lipsa acesteia, in cazul nostru) sau ocupatia pe care o are cineva.
Daca unii dintre ucenici erau pescari, nu ai nici un drept sa ii numesti limitati intelectual.
Aveau limite, dar acestea nu tineau de intelect, ci de capacitatea de a se deschide, in anumite momente, in fata Divinitatii.
Chiar si asa, atata timp cat s-au lipit de Isus, aveau o capacitatea mult peste medie de a se deschide fata de Divinitate. Deci, nu, nu erau oameni ca toti oamenii, aveau alt aluat.
Iar "caderile" lor nu au legatura cu calitatea lor sau, mai precis, nu le diminueaza calitatea.
conchita spune:
citat din mesajul lui denizel Dezgropi mortii? Daca as fi in locul tau, atunci cand s-ar pomeni despre topicul cu liberul arbitru, pe care cu maiestrie l-ai rovinizat, as spune iute "nu eu, nu eu, mi-a furat cineva userul si parola"... Totusi, pomenind despre acel topic, imi faci un dublu serviciu. Unul din servicii este ca pot sa-ti explic mai bine ce m-a deranjat in aceasta discutie. Nu, nu e vorba despre convingerile mele, pe care le-am opus sau alaturat convingerilor tale. E vorba, repeeeet!!!, despre faptul ca nu e permis, asa cum se aude, nu e per-mis sa te referi la o persoana cunoscuta (moarta sau in viata) spunand despre ea ca e plina de bube in cap, tradatoare, slaba de inger si limitata intelectual* (vezi pagina 2, ultima postare) (poti spune asta despre criminalii nazisti sau cei care au aderat la doctrina lor daca vrei, dar nu despre apostoli). Despre acuzatii invelite in poleiala de ridicare in slavi , nu mai comentez... Daca as spune acum ca Liana7639, user DC din 21 ianuarie 2010 este plina de bube in cap si limitata intelectual, as capata, pe merit, cartonas rosu si ai fi prima care m-ai reclama cu surle si trambite si m-ai scoate in mijlocul careului. In discutia noastra nu e vorba despre Liana7639, e vorba despre niste oameni care, repeeeet, au murit pentru ca cei interesati sa aiba certitudinea mintii (in caz ca mai au nevoie si de altfel de certitudini in afara de cea a inimii) ca Isus cel rastignit a inviat. Iar eu protestez vehement impotriva caracterizarilor lipsite de delicatete pe care le-ai facut acestor oameni. E mai limpede acum? *Intelectul nu are legatura cu instruirea (lipsa acesteia, in cazul nostru) sau ocupatia pe care o are cineva. Daca unii dintre ucenici erau pescari, nu ai nici un drept sa ii numesti limitati intelectual. Aveau limite, dar acestea nu tineau de intelect, ci de capacitatea de a se deschide, in anumite momente, in fata Divinitatii. Chiar si asa, atata timp cat s-au lipit de Isus, aveau o capacitatea mult peste medie de a se deschide fata de Divinitate. Deci, nu, nu erau oameni ca toti oamenii, aveau alt aluat. Iar "caderile" lor nu au legatura cu calitatea lor sau, mai precis, nu le diminueaza calitatea. |
si eu daca as fi in locul tau as face multe. una, pe care ti-o recomand insistent, e sa nu repeti la nesfarsit, distrugand discutia si monopolizand-o cu tantrumurile tale, ca nu esti de acord, nu-mi permiti, ca prevezi tu ca mama omida ce voi spune, ca am spus ce n-am spus - asta pe pagini intregi. o data, ajunge. am inteles de prima oara si, sincer, nu irosesc doi centi pe chestiune. nu ma intereseaza ce permiti tu si ti-am atras in repetate randuri atentia asupra atitudinii de bully pe care o ai si la topicul asta. limpede? si-acum, move on. daca e sa primesc cartonas pe dc (pentru prima oara, contrar zvonotecii tale) pentru ca am evaluat personalitatea unor personaje istorico-biblice, fie. nu ma intereseaza, repet. discuta cu moderatorii pe PM despre asta, nu la topicul meu. la topicul meu ori esti respectuoasa, ori primesti ignore.
denizel spune:
citat din mesajul lui conchita la topicul meu ori esti respectuoasa, ori primesti ignore. nimic |
:))))) Pai, tocmai de asta imi zici ca-s bully, fiindca incerc sa fiu respectuoasa fata de unii pe care tu ii insulti .
oh my, here it comes again: consecventa cu care salvezi pe cei aflati in pericol de scufundare, urmata imediat de dezumflarea colacului altora, aflati in aceeasi situatie .
daca e sa primesc cartonas pe dc (pentru prima oara, contrar zvonotecii tale) |
Sa-ti aduc o lopata mai mare? Sa inchiriem un excavator? :))
Conchita, tu poti sa dezgropi morti in continuare, dar permite-mi sa spun ca iti faci un imens deserviciu :). Da, alaturarea dintre mine si zvonoteca iti dauneaza tie, nu mie :).
Este incredibil ce circ ai declansat. Iar! :(
makydenis spune:
citat din mesajul lui conchita si nu se puteau aduna in numele lui undeva pe plaja, la umbra unui cires sau eventual in camaruta unuia dintre ei? Iisus nu ne-a zis sa construim temple, ba chiar a promis ca le poate darama dintr-o suflare si recladi in 3 zile, daca-i pe-asa. bisericile nu s-au construit pentru asta, ci in virtutea vanitatii umane (ca sa nu mai spun de interese ecomomice si politice), vezi catedralele gotice ca exemplu. parerea mea e ca mesajul e simplu, dar oamenii nu pot nici macar respira natural daca nu complica lucrurile, ridica ziduri intre ei, denatureaza, umbla cu agende personale la brau. si se intampla la case mari si foarte mari, idem la case mijlocii si mici. Iisus stia asta, de aceea s-a dus la casele extrem de mici sa-si caute ogorul de samanta, pe principiul ca diamantele se gasesc in adancuri. daca avea nevoie de pietroaie, s-ar fi dus in templu si-ar fi incercat sa-i convinga pe cei invatati si, eventual, bogati. cere-i unui invatat sau vreunui mogul "lasa navodul si vino", ce-o sa-ti raspunda? ba vino tu la mine, ca uite ce ditai templul acoperit cu aur ti-am construit, nu-l pot lasa de izbeliste. dar Andrei a lasat tot si l-a urmat, simple minded cum era (limitat intelectual, adica ne-intelectual, in comparatie cu invatatii vremii, aka preotimea). btw, stie cineva daca apostolii stiau sa citeasca si sa scrie? |
Si un al treilea motiv pt care s-au ridicat biserici (pe langa cele pe care le-am scris, dupa parerea mea) e ca sa creeze atmosfera necesara rugaciunii, de a ajuta mintea omului pt comuniunea in rugaciune cu Domnul. Biserica, ca loc numai si numai pt rugaciune, alaturi de atitudinea inimii, de fapt Isus asta a vrut sa schimbe in mai marii invatati ai vremii: ei fiind mult prea ocupati de pastrarea traditiilor din generatie in generatie (ca spalatul pe maini, etc.), care devenisera mai importante decat pastrarea legilor, a celor 10 porunci.
Despre daramarea templului si recladirea lui in 3 zile: de fapt Isus vorbea de templul trupului sau, prin asta vroia sa-i pregateasca pe cei 12 pentru evenimentele ce aveau sa vina: rastignirea si invierea sa a treia zi! Si nu uita contextul in care Isus vorbeste despre daramarea templului: Isus urca la Ierusalim cu ocazia sarbatorilor Pastelui si ce gaseste in templu? Plin de negustori care cautau sa le mearga afacerile, uitand in ce loc se afla.
Pe vreme lui Isus bogatia oferea rang social si spusele unui astfel de om cu rang social cantareau in fata multimii mai mult decat al unui om simplu care de fapt nu valora nimic, nu avea cuvant, nu avea credibilitate. Isus de fapt asta a vrut sa schimbe, sa valoreze omul ca persoana, nu averea pe care o are, a vrut sa transforme mentalitatea oamenilor. Nu uita ca a avut oameni care il cautau si ii urmau cuvantul si printre carturari si farizei: Nicodim, Iosif, care tot din cauza prejudecatii oamenilor preferau sa-l caute noapte si sa-i asculte cuvantul.
Apostolii stiau sa scrie si sa citeasca: au nenumarate scrisori catre bisericile locate, iar daca il luam in considerare si pe Pavel: el se pregatea sa devina un om al legii, a studiat Scriptura in celebre scoli, deci citea si scria!
beren spune:
Si cand te gandesti cate alte intrebari interesante ar fi putut fi analizate ...
Dat fiind ca a fost adus in discutie un topic vechi, poate ca e momentul de definit niste parametri pentru asemenea subiecte? Denizel, tu accepti ca interlocutorii sa puna in discutie orice aspect din Biblie (exemplu de ipoteza: "apostolii erau un bunch de barbosi misogini, interesati doar sa devina celebri cu orice pret")? Daca nu, ce anume este off-limit? Conchita, tu accepti ca argumentele sa fie prezentate cu justificare spirituala (exemplu: "stiu cum au gandit apostolii pentru ca perceptia data de credinta adevarata este unica")? Cu asemenea delimitari orice subiect poate fi discutat - intre limite. Personal, prefer cat mai putine restrictii si preconceptii.
denizel spune:
Denizel, tu accepti ca interlocutorii sa puna in discutie orice aspect din Biblie (exemplu de ipoteza: "apostolii erau un bunch de barbosi misogini, interesati doar sa devina celebri cu orice pret")? Daca nu, ce anume este off-limit? |
Da, accept ca interlocutorii sa puna in discutie orice aspect din Biblie, asa cum si eu am facut-o de nenumarate ori.
Depinde insa de felul in care este adus acest aspect in discutie si conteaza mult daca argumentele contravin sau nu flagrant esentei textului comentat si esentei problemei aduse in discutie.
Daca ar fi sa caracterizez intr-un singur cuvant ceea ce m-a iritat in acest dialog (las la o parte insultele aduse apostolilor sau re-trecerea amanuntita in revista a "defectelor" mele ), cuvantul acela ar fi nivelare.
Ei aveau bube in cap (ca noi toti), ei erau capabili de tradare (ca noi toti), ei erau limitati intelectual (ca noi toti, mai putin unii dintre noi...), ei, ei, ei... Ei nu-s mai grozavi ca noi.
Iar daca a aparut unul (Paveloiu'-confiscataroiu') mai putin "limitat" decat ei, i s-a reprosat ca e prea grozav ca sa fie luat in serios si, prin urmare, ia hai, fara fasoane, capul inapoi la fund(ul cutiei "Egalitatii"), tot mai credibili erau pescarii aia limitati.
Si, incepand de azi, ora 9.30, mai am o limita: prezenta Conchitei la un topic va determina absenta mea de la acel topic.
Daca vreodata o sa ma vedeti ca iar reiau dialogul cu Conchita - trecand si peste ce s-a intamplat azi si aseara - va rog sa-mi trimiteti prin posta un colet cu o bomba in el! Adresa e usor de aflat .
conchita spune:
makydenis, dar astea-s motivele oamenilor, nu ale lui Dumnezeu. de Pavel e clar ca stia sa citeasca si sa scrie, dar ma poti indruma unde gasesc informatia despre ceilalti apostoli, te rog? patru dintre ei stiau sigur. :-)
beren, intrebarile alea interesante inca pot fi analizate.