Parinti divortati - acte la trecerea granitei?
Salut,
Urmaresc de mult timp acest forum,am gasit aici oameni care m-au ajutat cu multe probleme si intrebari, de aceea ma gandesc ca poate gasesc si acum o persoana care sa imi raspunda clar la o intrebare.
Vreau sa stiu daca exista pe aici o mamica singura care sa imi spuna clar ca la trecerea granitei cu copilul, pentru o calatorie de scurta durata sa zicem, nu a avut nevoie la vama de declaratie notariala de la tata, conform careia acesta sa ii permita mamei sa treaca granita cu copilul.Am citit tot felul de pareri, insa numai din auzite, eu vreau sa stiu daca intr-adevar a trecut cineva granita cu copilul numai pe baza deciziei definitive si irevocabile de incredintare a copilului, pentru crestere si educare, catre mama, in urma divortului.
Sau...macar de unde aflu legea asta....eu nu o gasesc..iar avocata de la divort nu stie domeniul asta deloc.Sa sun la un aeroport oare? :-O
Multumesc
Raspunsuri
A_Iulia spune:
Eu am trecut asa, nu o data, ci de nenumarate ori. Nu conteaza cat de lunga este calatoria, ci sa scrie clar ca iti este tie incredintat copilul. Iti trebuie si o copie dupa decizia de incredintare (cea definitiva - sa aiba stampila pe ea in spate cu mentiunea asta) - copia ramane la politia de frontiera.
Gasesti foarte clar scris si pe www.politiadefrontiera.ro
A_Iulia spune:
Politistii de frontiera permit iesirea din tara unui cetatean roman minor - numai daca este insotit de o persoana fizica majora - in urmatoarele cazuri:
este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste insotit de ambii parinti;
este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti, numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte, din care rezulta acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei, statul (statele) de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia ori face dovada decesului celuilalt parinte;
Documente doveditoare ale decesului sunt:
certificat de deces valabil si cu putere doveditoare pe teritoriul Romaniei, in conditiile legii;
hotarare judecatoreasca de declarare a mortii, ramasa definitiva, daca nu a existat timpul necesar pentru eliberarea certificatului de deces;
comunicare oficiala primita prin intermediul misiunilor diplomatice sau al oficiilor consulare ale Romaniei in strainatate, daca nu a existat timpul necesar pentru eliberarea unor certificate de stare civila.
Nu este necesara declaratia parintelui decazut din drepturile parintesti sau declarat disparut, in conditiile legii, daca insotitorul face dovada in acest sens, cu exceptia cazului in care ambii parinti se afla in aceasta situatie, cand este obligatorie declaratia reprezentantului legal al minorului.
este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti, daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila;
este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora, numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie a ambilor parinti sau a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat minorul (prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila), a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal, care cuprinde:
acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective;
statul (statele de destinatie);
perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria;
datele de identitate ale insotitorului respectiv;
extrasul de cazier judiciar al insotitorului;
documente din care sa rezulte calitatea de persoana desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane (poate avea calitatea de insotitor si o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane).
Gabi_K spune:
eu trec destul de des peste granita cu copiii, in afara de copia de pe sentinta de divort nu mi-au cerut nimic. De cateva ori mi-au retinut copia, dar nu totdeauna.
Gabi+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)
www.dropshots.com/kincses3#" target="_blank">poze noi www.dropshots.com/kincses4#" target="_blank">poze si mai noi
www.dropshots.com/kincses5#" target="_blank">poze cele mai noi
Povestea nasterii: Lili si Robert
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ioanamatei Vreau sa stiu daca exista pe aici o mamica singura care sa imi spuna clar ca la trecerea granitei cu copilul, pentru o calatorie de scurta durata sa zicem, nu a avut nevoie la vama de declaratie notariala de la tata, conform careia acesta sa ii permita mamei sa treaca granita cu copilul. |
Uite si un tata, daca vrei...
Am trecut de multe ori cu o copie a sentintei de divort (in care fata mi-a fost incredintata), cu stampila Definitiva si irevocabila.
Vorba lui Gabi: nici nu mi-a cerut-o mereu...
O precizare (nu-i musai cazul tau): daca ai alt nume (de exemplu in cazul unei casatorii), faci si dovada numelui anterior.
Pare logic (si hazliu), insa se mai intampla...
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008
lara_c spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Rufus
Uite si un tata, daca vrei... Am trecut de multe ori cu o copie a sentintei de divort (in care fata mi-a fost incredintata), cu stampila Definitiva si irevocabila. Vorba lui Gabi: nici nu mi-a cerut-o mereu... O precizare (nu-i musai cazul tau): daca ai alt nume (de exemplu in cazul unei casatorii), faci si dovada numelui anterior. Pare logic (si hazliu), insa se mai intampla... RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008 "EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde |
Rufus, apopos de nume (si sorry, sorry pt offtopic), daca tu pleci in strainatate cu toata familia, avand in vedere ca purtati acelasi nume te intreaba ei daca sotia este mama tuturor copiilor, sau le spui tu ca de fapt una dintre fiice este din casatoria anterioara?
Ca ma gandesc ca nu intreaba pe toata lumea daca sunt copiii lor biologici si in ppt nu scrie.
Ar tb sa se gandeasca serios sa schimbe legea asta mai ales ca se tot vb de aliniat cu 'Europa' etc.Si mai ales ca in cazul in care tatal se casatoreste -tatal , sotia si copilul din casatoria anterioara calatorind impreuna nu cred ca sunt intrebati de relatiile dintre ei(in ochii politiei de frontiera ei sunt mama tata si copilul).
Mi se pare mie sau are un 'fault' major legea asta?
Errie's mummy
Hawaii MexicoUS*Europe_and US * Wedding * ErinnKendall*KUALA LUMPUR * Bangladesh_Singapore_Bali
Rufus spune:
lara, observatia ta e corecta.
Cand plecam, desi am si pentru Ioana, fata care-mi poarta numele, copie a sentintei, nu mi-o cere nimeni, pe principiul enuntat de tine.
Imi trebuie numai pentru Tea, care nu-mi poarta numele, dar mai trebuie si certificatul de casatorie al meu cu Tora, sa se vada numele ei anterior, ca mama a Teodorei.
Oricum, eu am la mine copie de pe sentinta si certificat de nastere al Ioanei. Daca gasesc vreun vames istet si nu pot trece?
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008
alba_ca_zapada spune:
Aceste reguli sunt valabile si pentru o plecare in Canada (in vizita)?
Va intreb deoarece o prietena cand a plecat in Canada (in vara lui 2009) a avut nevoie si de declaratia tatalui copilului, desi avea o sentinta definitiva si irevocabila prin care copilul ii era incredintat.
Initial am citit impreuna recomandarile de pe site-ul politiei de frontiera si nu parea a fi necesara o asemenea declaratie. Cu toate acestea, ulterior i-a fost solicitata declaratia tatalui pe care a obtinut-o destul de greu deoarece la acel moment tatal avea domiciliul in strainatate (Europa).
ciarli spune:
Buna,
Probabil ca prietena ta nu avea pe hotararea de incredintare formula "definitiva si irevocabila".
Uite legea:
Legea 248/2005 privind regimul liberei circula#355;ii a cet#259;#355;enilor români în str#259;in#259;tate
„Art. 30. - (1) Organele poli#355;iei de frontier#259; permit ie#351;irea din România a cet#259;#355;enilor români minori numai dac#259; sunt înso#355;i#355;i de o persoan#259; fizic#259; major#259;, în urm#259;toarele cazuri:
c) minorului care este titular al unui document de c#259;l#259;torie individual ori, dup#259; caz, al unei c#259;r#355;i de identitate #351;i c#259;l#259;tore#351;te în str#259;in#259;tate împreun#259; cu unul dintre p#259;rin#355;i i se permite ie#351;irea în acelea#351;i condi#355;ii #351;i împreun#259; cu acesta, f#259;r#259; a mai fi necesar#259; declara#355;ia celuilalt p#259;rinte, numai dac#259; p#259;rintele înso#355;itor face dovada faptului c#259; minorul i-a fost încredin#355;at prin hot#259;râre judec#259;toreasc#259; r#259;mas#259; definitiv#259; #351;i irevocabil#259;;”
www.kodakgallery.com/I.jsp?c=125dtbzf.4phg5fl3&x=0&y=kdca89" target="_blank">Leia&Maia
alba_ca_zapada spune:
Ciarli, daca pentru mine era postarea ta, precizez ca avea sentinta definitiva si irevocabila. Nu exista dubii in aceasta privinta.
Tocmai asta este motivul pentru care am formulat intrebarea.
As dori sa imi confirme sau infirme cineva care a fost in Canada, daca i-a fost ceruta declaratia celuilalt parinte desi avea sentinta prin care i se incredinta minorul investita cu formula definitiva si irevocabila.
Va intreb deoarece am senzatia ca aceasta solicitare a fost o exagerare.
dry_votka spune:
Cred ca aceasta se aplica in cazul celuilalt parinte, care nu are hotarare de incredintare minor, deci ii este necesara o declaratie
http://verze.ro
simtul umorului nu a murit