Help: probleme cu baietel de 4ani
Raspunsuri - Pagina 5
buli spune:
pai si al meu readoarme singur, e vorba de un confort psihic pe care pot sai-l dau sau nu. si asa cum ai spus si tu, am gasit ceva si ni se potriveste.
am mai explicat si de ce.
www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@
pisicuta si matei spune:
CU siguranta nu exista o solutie general valabila si nici nu e cazul sa ne strangem de gat - sincer cam asta e motivul pentru care de mult nu mai particip la discutiile de pe forum - se poarta desfintarea persoanei/persoanelor cu pareri diferite de a "grupului"
oricum trecand peste asta am avut un mic succes in aceasta seara desi nu determinat de metoda ci de o digresiune. Am decis sa apelez la metoda sugerata de allinta pt ca mi-am dat seama ca am folosit-o uneori total instintual si a mai functionat, dar in acelasi timp am sa fiu ferma asa cum a mai sugerat accept92.
Acum sper ca nu am fost catalogta ca o mama rea pt ca nu am stat langa el pana a adormit...nici eu nu consider ca vasele/curatenia etc etc sunt mai importante decat copilul meu...noi petrecem foarte mult timp impreuna - eu nu lucrez si sunt cu el de la 15 pana seara timp in care facem tot felul de chestii impreuna nu ii refuz nimic pe motiv ca sunt mofturi insa vreau sa ii crez un ritual sanatos de somn pt binele lui..sigur nu am reusit inca dar sper ca in curand
Multumesc foarte mult pt sfaturi si sugestii, oricare altele sunt binevenite
Qamar spune:
pana pe la 3 ani, stateam mereu langa ea pana adormea; nefiind inca la gradi, programul de somn era destul de haotic, seara adormea tarziu, dormea si ziua mult..
din vara de cand a inceput scoala, nu mai doarme la pranz iar seara da semne de oboseala si e in pat la 7 PM; o pun in pat, pupici, povesti, imbratisari vreo 5-10 minute si apoi eu ma retrag in biroul meu la masa- biroul e vis-a-vis de camera ei, cu usile deschise si in liniste; in maxim 5 minute doarme...Si pe mine m-a surprins chestia asta, nu a protestat deloc, stie ca dupa ce imi termin treaba merg si eu langa ea
INSA, daca ajungem acasa mai tarziu sau a avut o zi mai agitata si e foarte obosita, deja cand ne pregatim de somn e maraita, nervoasa, vrea inca o jucarie cu pat, ba n-o mai vrea, etc si in serile respective -putine, huh- stam mai mult la iubit, pana se relaxeaza si poate adormi.
In vacanta, haos total, la ai mei acasa cu cat statea mai mult seara, cu atat mai greu adormea si in niciun caz singura. Alta casa, alt pat, alte activitati in jur...
Deci din punctul meu de vedere ar putea fi 2 pb:
-schimbarea mediului cu care e obisnuit
-poate e prea obosit la ora la care il pui in pat, poti sa incerci sa il culci mai devreme sa vezi cum reactioneaza....Aici depinde de copil; Bia nu are probleme sa adoarma la 7 PM insa e genul care se trezeste f devreme (6:30-7); eu as sta seara pana la 2-3 a.m. si m-as trezi la 10:-)) Dar cum nu mai sunt copil, nu ma mai intreaba nimeni:-)
+ statul langa el pana adoarme: daca nu te simti OK sa stai efectiv in pat langa el, incearca sa gasesti o alternativa; fie stai intr-un fotoliu in camera si meditezi:-), fie la usa, fie intr-o camera apropiata in care sa te vada. PE mine ma zapacea complet statul langa ea sa adoarma, desi adormea cam in 20-30 minute, atipeam si eu si eram zombie pe urma, imi venea sa imi fac o cafea:-)) Dar a trecut perioada respectiva si nu-mi pare rau, iar acum e chiar OK.
M-am cam intins
Your heart is my pińata..
Sabina spune:
Alra, eu char nu stiu ce safac...Gh s-a culcat aseara la 9 si s-a trezit la 6 fara un sfert...nu mi se pare ca adormit destul. O sa incerc probabil sa il culc la pranz mai devreme, dar nu vrea....eu totusi am sa incerc azi.
si iar vine frigu si nu stiu cum facem cu iesitul afara, ca eu efectiv nu am voie sa-l duc cand sunt sub 0 grade, e clar ca suntem intr-un cerc vicios. Alternativa nu am, ajutor nu avem.
Conchita, asa gandeam si eu, ca il las sa doama si la ora 17, asa am facut, dar dupa aia se culca la 12 nopatea, si dupa cateva zile am clacat si eu si sotul.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
lara_c spune:
Citat: |
citat din mesajul lui alra buli, faci sofisme. nu a zis nimeni ca nu sta jumatate de ora la taclale cu copilul la poveste sau mai stiu eu ce. doar ca unii lasa singuri copiii fix inainte sa adoarma, si asa invata sa re-adoarma singuri chiar daca se scoala noaptea. si sunt multe situatii in care e bine sa nu aiba nevoie musai de tine sa readoarma - un alt "pui", eventual de alaptat e doar una din ele. Vacanta cu Laura in Romania |
Da asa este fiica mea.Nu adoarme daca este cineva in camera cu ea.Nici la somnicul de noapte nici la cel de la ora 11 nici la cel de la ora 15.Bona statea la inceput cu ea ziua (cu toate ca i-am spus de la inceput ca nu doarme cu cineva in camera) si apoi imi spunea cad ajungeream eu acasa ca... azi iar nu a dormit.Pana mi-a venit mie idea sa o intreb daca nu cumva ramane in camera cu ea.Si bineinteles ca asa facea.Probabil si ea crezut ca e imposibil ca un copil sa adoarma singur la varsta ei fara prezenta unui adult, ba chiar din contra sa o deranjeze asta.Daca e cineva in camera, ea e curioasa sa vada ce se intampla, vrea joaca, etc.O fi joaca o nevoie dar ne jucam toata dupa amiaza, deci nu duce lipsa de iesit afara /joaca in casa /baita/povestea de seara/giugiulit inainte de culcare. Si la hotel de multe ori luam apartament pt a avea camera ei.
Un copil mic nu isi da seama cand este super obosit si de aia devine agresiv/are accese de ras/adoarme tarziu din prea multa oboseala.
Vreau sa intreb mamicile care dorm cu copii in camera (fara nici o rautate) cum faceti sa nu ii trezesca alarma voastra (sau a sotului ca banuiesc ca macar unul lucreaza), cum nu se trezesc cand intrati la dus/ cand aprindeti lumina sa va imbracati /machiati.Fiica noastra doarme in camera alaturata si se mai intampla chiar si asa sa o trezesca alarma.Chiar si astazi.Si imi pare super rau caci pt ea o jumatate de ora in pus e ff importanta.Se intampa rar totusi, asta cred ca e a treia oara.Daca ar fi in camera cu noi s-ar intampal in fiecare zi.
Iar daca dorm in pat cu voi, va culcati la ora 8 cu ei odata sau ii lasati singuri in pat?La fel, dimineata va ridicati si ii lasati acolo (ma refer la copii mai mici sub 36 de luni care pot cadea din pat)?
Daca aveti 2-3 copii si evident nu e loc in camera/pat pt toti nu vi se pare mai traumatizant sa ii spuneti copilului mai mare - maine venim cu sora ta de la maternitate , tu te muti in alta camera/pat.
Fiecare isi creste copilul cum crede /poate, bineinteles.Ceea ce nu inteleg eu (iarasi fara rautate spun) este ca cele ce aleg sa isi culce copii in camera /pat cu ele sau ii adorma tarziu (peste ora 20.00) din diverse motive (am mai intrebat aici pe forum si mi s-a spus raspuns ca unele mame in CIC 2 ani nu vor sa se trezeasca la 7 dim si ca unii tati vin tarziu de la serviciu si vor si ei sa se joace cu copilul....motive ce eu ma abtin sa le comentez...) sunt cei ce au probleme cu copiii de genul - au 3 ani si nu dorm toata noaptea- se trezesc de cateva ori pe noapte /urasc ora de somn/nu adorm singuri/agresivitate/ etc.
Daca metoda asta chiar e buna, cum se face ca nu functineaza?
La noi a functionat perfect culcatul in camera ei de la inceput.A durat ceva pana si-a format o rutina ca sa adoarma devreme iar de dormit toata noaptea doarme de la 6 sapt (da, alaptam la 11.00 si la 6.00- atunci se trezea ea ).In aceeasi masura pot sa va spun ca am experimentat si efectele dormitului cu copilul in camera.Am lasat-o o perioada scurta la parintii mei, in Romania.Ei nu cred in supraveghere audio-video si au ales sa puna patutul ei la ei in camera, cu toate ca mai aveau 2 dormitoare libere.Nu au alarma dimineata in schimb o trezeau de fiecare data cand se duceau la wc, nu adormea devreme deoarece ei erau in camera cu ea, etc.Pisicuta, inafara de agresivitate si ras isteric se comporta exact ca si baietelul tau.
Trage tu concluziile.
Errie's mummy
Hawaii MexicoUS*Europe_and US * Wedding * ErinnKendall*KUALA LUMPUR * Bangladesh_Singapore_Bali
conchita spune:
lara, incerc sa raspund eu, desi am doar un copil. cu alarma - nu folosesc. cand am avut program de job, stiind ca nu pot dormi mai mult de 6 ore legate, aveam grija de ora la care adorm. da, stau cu sonia pana adoarme si o las singurica dupa aia. patul e amplasat safe si e baricadat, nu a cazut niciodata din pat. dimineata cand ma trezesc inaintea ei bag zgomot alb si anume purificatorul de aer din camera si aerul conditionat, sa mufeze zgomotele dinauntru si de-afara. trag jaluzelele sa fie intuneric, ca pe ea o trezeste lumina. numar pe degete de cate ori s-a trezit noaptea in ultimii doi ani, aproape niciodata. mai citesc aici ca multi copii se tresesc sa bea apa noaptea, a mea never... usa la dormitor e intredeschisa si baricadata cu ceva sa nu se inchida complet, iar la office, alaturi de dormitor, sta deschisa. aud tot, daca e.
Gabrielama spune:
Pisicuta,
copila mea face parte dintre copiii care au dormit intotdeauna mai putin decat scriu cartile ca trebuie sa doarma un copil de varsta respectiva. De cand a inceput sa vorbeasca si sa stie cum sa-si verbalizeze trairile, ne-a spus ca somnul este o prostie si o pierdere de timp; si ca ei nu ii place sa doarma. Ne-au trebuit ani buni (acum are aproape 6 ani) sa gasim impreuna metoda cea mai buna de culcare si adormit, metoda care sa nu ne epuizeze nici pe noi (caci am avut perioade de epuizare totala din aceasta cauza) si care asa se muleze pe necesitatile ei.
Iti scriu din experienta mea, poate te ajuta:
- Mara a renuntat la somnul de dupa-amiaza pe la 2 ani; cand dormea dupa-amiaza, nu reuseam sa o culcam inainte de miezul noptii, indiferent ce faceam (desi eram in pat impreuna, inca de la 9.30);
- in timpul zilei merge la gradi; de la aproximativ 9 pana la 4.30; si avem in fiecare zi acelasi program de somn - la cel tarziu 8 seara face baita de seara - pe care nu o grabim, este moment de relaxare, de distractie; urmeaza pijamaua si 10 maxim 15 minute de desene - pasnice, nu agresive (DVD-uri cu filme Disney clasice); in acest timp isi bea si laptele de culcare. Inchidem lumina si urmeaza povestea de seara, timp in care ma tine de ureche (asta este "obiectul ei de atasament") si cam in 20-30 de minute reuseste sa adoarma. Lucrurile astea se intampla cu lumina stinsa si in liniste perfecta;
- incepand cu ora 7.30 ii reamintesc ca urmeaza: in 15 minute mergem sa facem baie si apoi la culcare - respectiv ii "induc" programul de culcare; in timp ce se uita la desenele de seara, ii reamintesc - mai avem 5 minute si inchidem. Pentru a nu o lua pe nepregatite, pentru a se pregati ea pentru ce urmeaza;
- cand este foarte obosita este mult mai greu sa urmam programul; si ea are tendinte de agresivitate cand este extrem de obosita sau, daca nu de agresivitate, de agitatie extrema. Nu reusim nimic daca tipam la ea, eu incerc sa o calmez si o sa o linistesc sau sa-i distrag atentia cu diverse lucruri;
- doarme inca cu mine si acest lucru ii confera un confort si o liniste speciale; o sa doarma in camera ei cand o sa fie pregatita, i-am spus acest lucru si n-am pus nici un fel de presiune pe ea; in camera ei, printre Winnie si prietenii sai + toate printesele din lume, doarme tat'su...;
- programul ei de somn este cam 9 seara - 7.30 dimineata; nu doarme la pranz sub nici o forma si in nici un fel de conditii - a fost in tabara de schi, unde era pe partie 2 ore dimineata si 2 ore dupa-amiaza; toti ceilalti copii cadeau lati la pranz, ea facea puzzle... si nu am insistat sa doarma, caci stiam ca isi strica "ordinea" de somn si e foarte greu sa-si reintre in ritm;
- incercam pe cat posibil sa-i pastram acest program si in timpul vacantelor si in weekend-uri. Exista exceptii, evident; insa si cu aceste exceptii, cand a mers la culcare mult mai tarziu, nu a dormit niciodata mai tarziu de 9 dimineata;
Eu cred ca baietelul tau este stresat si de schimbarile recente - o noua tara, alta gradinita, alta limba; stresul legat de schimbari + oboseala acumulata il fac sa doarma mult mai greu decat dormea de obicei. Din experienta mea, pedeapsa legata de somn - oricare ar fi ea - nu functioneaza; pentru ca va "lega" somnul de pedeapsa si atunci va fi si mai greu.
M-am intins ca o placinta... sper sa iti foloseasca in vreun fel experienta mea. Iti pot spune ca Mara nu a dormit nici o noapte cap-coada pana la 3 ani si jumatate si ca si acum are nenumarate zile cand se trezeste la 5 dimineata si imi spune ca nu-i mai este somn si ca nu mai vrea sa doarma.
Succes!
Gabi
There is no taste like the taste of being thin!
accept92 spune:
sabina, conchita, buli, exista doua situatii foarte diferite...copilul doreste sa fie acompaniat si mama sa doreste sa-i indeplineasca dorinta - toate bune si frumoase, si o alta situatie in care copilul chiar are nevoie sa fie acompaniat pentru ca la ora somnului este incercat de sentimente de teama, anxietate, nesiguranta - cu totul alta situatie, in care este foarte important sa te concentrezi asupra cauzelor. Eu nu m-am referit deloc la prima, intrucat nu e nimic de comentat pe seama ei. Mi-am permis doar sa dau un exemplu de situatie care se incadreaza in prima categorie si a fost expus aici.
conchita spune:
citat din mesajul lui accept92 sabina, conchita, buli, exista doua situatii foarte diferite...copilul doreste sa fie acompaniat si mama sa doreste sa-i indeplineasca dorinta - toate bune si frumoase, si o alta situatie in care copilul chiar are nevoie sa fie acompaniat pentru ca la ora somnului este incercat de sentimente de teama, anxietate, nesiguranta - cu totul alta situatie, in care este foarte important sa te concentrezi asupra cauzelor. Eu nu m-am referit deloc la prima, intrucat nu e nimic de comentat pe seama ei. Mi-am permis doar sa dau un exemplu de situatie care se incadreaza in prima categorie si a fost expus aici. |
da? n-a fost clar de prima oara ca nu te-ai referit la copiii care adorm cu parintii langa ei cum ca n-ar avea, de fapt, incredere in parinti; acum e clar, imi cer scuze.
edit: stai putin. deci copilul are anxietate si temeri, tu zici ca n-are incredere in parinte, cere prezenta parintelui, iar solutia ta e ca parintele sa fie ferm si sa se uite in alta parte si sa Nu raspunda la nevoia de siguranta a copilului? sau iar inteleg din parti?
accept92 spune:
citat din mesajul lui conchita da? n-a fost clar de prima oara ca nu te-ai referit la copiii care adorm cu parintii langa ei cum ca n-ar avea, de fapt, incredere in parinti; acum e clar, imi cer scuze. edit: stai putin. deci copilul are anxietate si temeri, tu zici ca n-are incredere in parinte, cere prezenta parintelui, iar solutia ta e ca parintele sa fie ferm si sa se uite in alta parte si sa Nu raspunda la nevoia de siguranta a copilului? sau iar inteleg din parti? |
Da, intelegi din parti. Nu te mai chinui.