E normal sau nu?
Raspunsuri - Pagina 3
aandreea76 spune:
Mie mi-a placut mult primul tau post in care ziceai:
"Imi este foarte drag atunci cand nu-l vad asa"...
Nu cred ca sunt momente in care ti-e drag si unele in care nu-ti mai e... cred ca de fapt tu iti dai seama ca nu e deloc normal ce se intampla, dar speri, ca macar sa auzi vreo parere in care ti se spune cam ce ai vrea sa auzi...Pt ca ti-e frica, ti-e frica sa ramai numai tu cu copilul, pt ca acum esti in faza in care negi problema ta.
Oricum, e trist ce se intampla, iti doresc multa putere, pt ca alcoolismul ete o boala crunta, cu putine sanse de vindecare..pt care iti trebuie o mare motivatie si o vointa uriasa....
Laura25 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui conchita Laura25, nu te opreste nimeni sa expui tu teoria ta despre alcoolism sau din sursele pe care le ai. ce e alcoolismul, dupa tine? nimic |
Eu nu am nici o teorie, ca nu m-a interesat problema. Mi s-a parut doar exagerat ceea ce ai afirmat tu ca fiind alcoolism. Sau cel putin eu am alta parere despre ce inseamna un alcoolic. Ca daca e valabil ce spui tu, inseamna ca si eu si cam toti prietenii si cunostintele mele suntem alcoolici, ca bem o bere sau un pahar de vin (sau o cana de vin fiert pe vremurile astea de -15 grade) cam odata la 3-4 zile.
Mie alcoolic mi se pare un om care zilnic e manga, care tremura si nu poate vorbi/reactiona normal fara o doza de alcool luata de dimineata. Cei care la 8-9 deja sunt cu 50 de votca la bord si pana seara nu se mai pot tine pe picioare. Asta ineteleg eu prin alcoolism. Posibil sa gresesc, nu stiu.
Si ca sa raspund la subiect, ca pana acum am fost mai pe langa, nici mie nu mi se pare normal deloc ce face sotul Liviei. Inteleg sa stea la o bere cu colegii. Dar una e sa bei 500ml de bere sau 100 ml de tarie din cand in cand la o discutie cu amicii si alta e sa vii beat critza (chiar daca e din cand in cand).
Licitatie pentru tricou 'Dependent DC' - salvati o viata!
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Fotografiile noastre Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
ladyJ spune:
Laura,stii cum e cu dependentii de nicotina? Cam asa e si cu cei dependenti de alcool, in sensul ca REGULAT simt nevoia sa bea.
Un alcoolic nu e musai sa se clatine pe picioare la ora 7 dimineata. El poate bea un pahar de votca, ca necesitate, nu cu scopul de a se imbata. Un alcoolic nu are ca scop sa se imbete. Un alcoolic vrea sa bea, unii mai mult, altii mai putin, in functie de cat ´´le cere´´ organismul bolnav.
Asa cum un dependent de nicotina poate fuma 1 pachet pe zi sau chiar 3 pachete, asa si un dependent de alcool: poate bea un pahar, doua, sau zece.
De la un pahar nu-l vezi ca e beat pentru ca nu se imbata. Nici de la 2. Dar de la 10- da.
Omul nu isi da seama cand devine alcoolic, pentru ca exista acea parere generala deformata despre alcoolici: el trebuie sa fie beat si agresiv non stop. Este gresit. Din acest motiv este alcoolul periculos - nu iti dai seama decat prea tarziu ca nu mai poti fara el.
Partea proasta este ca necesitatea de a bea nu ramane constanta, limitata la o cantitate sau la un eveniment. Aceasta este ascendenta: mau mult, mai des. Si din acest motiv, cei mai multi alcoolici sunt ´´descoperiti´´ cand deja este tarziu, cand omul singur nu se mai poate ajuta si are nevoie de tratamente.
Ne este greu, nu-i asa, sa-l catalogam ca fiind alcoolic pe seful nostru de exemplu, care bea zilnic, de nevoie si obisnuinta, doua pahare de vin la cina, sau saptamanal doua pahare de tarie. El nu e agresiv, este lucid,destept, nu se clatina pe picioare, dar simte nevoia sa BEA, ii place, isi doreste. Este dependent, asta e adevarul.
El este defapt un dependent care NU este marginalizat de societate, pentru ca stilul lui de viata este diferit. Nu sta la birt si bea pana cade sub masa, sta acasa si isi ia ratia de alcool fara a se clatina pe picioare, ZILNIC. Cantitatea se va mari, o data cu trecerea timpului si va deveni evident faptul ca a baut si abia atunci il va cataloga societatea ca fiind alcoolic. Defapt, el era demult.
Cam asa stau lucrurile.
scafarulivia spune:
Ma ajuta sa va citesc parerile. Am inceput sa realizez cine este sotul meu. In unele povesti, ale celor care au trait alaturi de un astfel de om, ma regasesc. Sa va spun ce concluzii am tras?
1. nu bea ca sa socializeze, bea pentru ca-i place;
-este pe drumul acesta de foarte mult timp, cand nu aveam copilul si noi doi ieseam mai mult. La trei luni dupa ce ne-am casatorit, a iesit cu prietenii si a venit acasa dupa 10 ore, beat mort, spunand vorbe dure, etc.
2. nu e in stare sa se opreasca singur
-am vorbit cu el de nenumarate ori, cand nu era beat, cand nu eram nervoasa, si nu constientizeaza ca are o problema cu bautura, crede ca se poate opri cand vrea
3.nu vreau sa traiesc 25 de ani langa o astfel de persoana, sa-mi irosesc viata langa un om care nu vrea ajutor;
4.imi este frica sa raman numai eu cu copilul pentru ca nu mai am pe altcineva langa mine, si simt ca inca il iubesc.
Azi a venit la mine si mi-a spus ca vine Craciunul si trebuie sa ne purtam normal pentru copil, la urma urmei ce-a facut decat sa bea un pahar in plus?
Ma simt santajata! Si nu ma mai simt motivata sa fac nimic din tot ce-as fi facut pentru sarbatori. Nu-mi vine sa cred ca vorbeste asa, ca ma desconsidera atat de mult! Eu cred ca-l mai iubesc, dar el oare ma mai iubeste daca se poarta asa cu mine? Deja simt ca am dat prea mult din mine, simt ca nu mai am putere sa merg inainte.
mianna spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ladyJ Ne este greu, nu-i asa, sa-l catalogam ca fiind alcoolic pe seful nostru de exemplu, care bea zilnic, de nevoie si obisnuinta, doua pahare de vin la cina, sau saptamanal doua pahare de tarie. El nu e agresiv, este lucid,destept, nu se clatina pe picioare, dar simte nevoia sa BEA, ii place, isi doreste. Este dependent, asta e adevarul. |
una este sa simti nevoia, alta e sa-ti placa si sa-ti doresti. nimeni nu bea fara sa-i placa, sper eu, si nici fara sa-si doreasca - doar nu ne toarna nimeni cu forta pe gat. dar asta nu inseamna ca oricine pune gura pe alcool e alcoolic.
balanta spune:
pentru cine crede ca are probleme de dependenta de ceva anume, alcool, nicotina, iubire, drog si orice altceva incercati sa cititi tot ce se poate citi despre adictie si dependenta.
Va va ajuta sa va formati o parere, asta daca aveti puterea de a va asuma puterea...primul pas e negarea...si a celui in cauza si a celui care traieste langa el...
ladyJ spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui mianna
una este sa simti nevoia, alta e sa-ti placa si sa-ti doresti. nimeni nu bea fara sa-i placa, sper eu, si nici fara sa-si doreasca - doar nu ne toarna nimeni cu forta pe gat. dar asta nu inseamna ca oricine pune gura pe alcool e alcoolic. Asculta, priveste si taci!... Din brate fa-ti aripi de fier Si zboara cu ele spre cer!... |
N-am spus ca oricine pune in gura alcool e alcoolic. Am spus altceva, te rog sa citesti cu atentie.
Cat despre nevoie-placere-dorinta, astea trei nu sunt atat de diferite cum cred unii:
Imi place votca.
VREAU sa beau votca pentru ca imi place votca, starea pe care o am dupa ce beau, etc.
Simt NEVOIA sa beau votca pentru ca imi place si vreau sa beau.
Placutul asta duce la nevoie, cam asta e ideea.Sigur, nu imediat, aici vorbim de perioade lungi de timp nu de azi pe maine.
accept92 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ladyJ [...] dar simte nevoia sa BEA, ii place, isi doreste. Este dependent, asta e adevarul. Cam asa stau lucrurile. |
Si cine simte nevoia sa manace o ciocolata odata la 2,3 zile este dependent? Si cine bea un pahar de cola pe zi este dependent? Si cine face dragoste regulat e dependent? Toti au aceeasi motivatie..imi place, imi doresc.
Dependenta este altceva, nu este 'imi place, imi doresc'....dimpotriva...'desi nu imi place, desi nu imi doresc, nu ma pot opri'.
Ayla21 spune:
www.alcoolism.org/alc_dep.html" target="_blank">Dependenta
Conform definitiei de dictionar notiunea de dependenta reprezinta o stare de subordonare, atarnare, supunere, caracrerizata prin pierderea anumitor libertati.
Majoritatea oamenilor considera ca merita sa urmareasca telul de a avea o viata placuta, usoara, fara monotonie, un statut demn in proprii ochi si in ai celorlalti si pastrarea controlului asupra propriei vieti si dispozitii.
O impletire a acestor motive se afla insa aproape de fiecare data la originea instalarii unei dependente. Aceasta afirmatie este sustinuta de o regula generala care spune ca daca un comportament are ca urmare imediata ceva placut, atunci acest comportament se va repeta. Iar daca pe viitor placerea nu apare decat uneori, comportamentul mai degraba se intensifica decat se rareste.
La ora acutala prin notiunea de dependenta din punct de vedere psihologic se intelege manifestarea excesiva a unui mod de
comportament anormal si daunator.
Poate parea surprinzator, dar aproape toate activitatile umane - ca de exemplu munca, alimentatia, sexualitatea, acumularea unor valori materiale, stabilirea unor recorduri, consumul unor medicamente, consumul de alcool si alte droguri pot lua trasaturile unei dependente.
De obicei, insa, folosim notiunea de dependenta doar pentru manifestarile care duc la o pierdere a libertatii pentru persoana in cauza prin afectarea capacitatii de decizie in anumite privinte. Comportamentul respectiv este constientizat la un moment dat, ca o problema tot mai serioasa pentru propria persoana sau pentru cei din jur, dar totusi nu se renunta la el. In aceasta privinta, apare o asemanare cu alte comportamente obsesive, respectiv maniacale, care pot merge pina la lezarea demnitatii umane.
Din cauza pierderii libertatii personale se modifica si unele trasaturi de personalitate, dar aceasta se produce intr-un mod insidios si poate trece neobservata multa vreme. De exemplu, comportamentul dependent impinge omul catre autoamagire si minciuna, deoarece cel in cauza are nevoie de un sistem sucit de explicatii pentru a nu-si pierde respectul de sine, precum si respectul celorlalti.
O alta caracteristica a notiunii de dependenta o constituie si conotatia negativa cu care este perceputa, motiv pentru care in general oamenii nu doresc sa fie etichetati ca atare.
Libertatea, autodeterminarea si autocontrolul, indeplinirea functiilor sociale si sanatatea sunt valori deosebit de apreciate ale societatii, dar atata vreme cat cineva se dedica anumitor pasiuni sau chiar placeri neinfranate, fara sa-i fie afectate sanatatea, pozitia sociala sau capacitatea de munca, probabil ca nimeni nu-l va considera dependent sau maniac.
Acesti termeni se folosesc de regula doar daca aceste valori au fost lezate, daca intreaga sfera de interese a omului se ingusteaza si cand comportamentul dependent apare tot mai frecvent, oferind insa tot mai putina satisfactie. In cele din urma un alcoolic va constata ca bautura nu i-a adus nici o satisfactie, asa cum un workoholic (dependent de munca) nu se va mai interesa de rezultatele muncii sale, astfel incat comportamemtul sau nu mai este influentat de succes sau de rezultatul muncii. Aceasta autodinamica a dependentei duce in cele din urma la incapacitatea progresiva de a percepe placerea si la pierderea poftei de viata.
Se disting doua feluri de dependenta: cea fizica si cea psihica.
Dependenta fizica este o consecinta unui consum frecvent si abuziv de substante nocive si a adaptarii organismumui prin modificari metabolice la acesta, obtinindu-se o crestere a tolerantei. Drept urmare organismul are nevoie de respectiva substanta ca sa functioneze.
Dependenta fizica se manifenta intotdeauna la intreruperea consumului cind apar o serie de fenomene neplacute pe plan fizic, numite fenomene de sevraj. Senzatia trupeasca de normalitate se reinstaleaza la reluarea administrarii.
Despre dependenta psihica se vorbeste atunci cand exista dorinta interioara, iar apoi cerinta obsesiva de a consuma in continuare substanta nociva, fie pentru a-si procura din nou placere, fie pentru a evita neplacerile.
Depedentul psihic foloseste acea substanta pentru a obtine starea de confort psihic si pentru a rezolva starile de stres sau indispozitiile. Atunci cand substanta nu este la indemana, apare disconfortul psihic sau chiar frica.
Este foarte posibil ca dependenta psihica si cea fizica sa apara independent una fata de alta.
O atitudine gresita tipica exista la viitorul dependent cu mult inaintea instalarii bolii. Pentru producerea dependentei, nu substanta este atunci decisiva, stand practic la dispozitia tuturor oamenilor. Decisiva este impulsionarea hotarata a unei persoane de a se folosi de acesta substanta in vederea obtinerii anumitor efecte, de-abia asta face din om o persoana dependenta.
ps: Livia, nu ai activat PM, sau trecut la profil adresa de Yahoo.
www.rockyou.com/show_my_gallery.php?source=ppsl&instanceid=155635897" target="_blank">The Christmas Story
www.glitter-graphics.com/users/monika21m" target="_blank">Monica, mommy blessed with my children Claudiu-Adrian(20.01.2005),Luana-Emilia(28.01.2009)
and my angels Alma-Lorena(28-30.01.2009),Maria-Alexandra(29.10.2009-13weeks)
My baby, my joy, my heart, my gift from God
Light a candle for Alma