Din cauza soacrei...
Raspunsuri - Pagina 25
pepene spune:
Draga Zina,
Imi pare rau pt. greutatile tale. Ce solutii vad eu:
1.Tu ai trecut prin multe in aceasta casnicie, dar vad ca iti doresti sa lupti in continuare pt. ea. Nu e nimic de condamnat, e ceea ce iti doresti tu. Daca vrei ca ea sa mearga, incearca sa uiti episodul cu inselatul. Am impresia ca inca nu ai iertat si frustrarea si supararea ta au gasit alte supape prin care sa se manifeste.
2. Daca tu crezi ca mama ta nu are un impact negativ asupra casniciei tale, nu e necesar sa o trimiti acasa. Nu in asta sta remedierea greselii tale in casnicia ta.
3. Legat de pct 2 de mai sus, cred ca ceea ce poti remedia tu in casnicie sunt chestii "verbale", de "ton". Mesajele tale pot fi usor percepute ca fiind taioase. Poate ca tu nu realizezi, nefiind aceasta intentia ta, dar asa se simte din afara. Sotul poate le percepe la fel. Asa ca, recomand eu, vorbeste-i frumos ( inclusiv TONUL ) si bineinteles ferm. Asta nu inseamna ca "te supui" lui, ci inseamna ca iti manifesti dorintele ferm, dar placut, fara ton artagos, ci ca si cum el este un prieten, de la care tu astepti sa te respecte.
4. La fel as vorbi si cu soacra. Frumos, inclusiv tonul. Fara lingusiri, dar cu respect. E mama lui. Asa cum el accepta ca mama ta sa locuiasca acolo, asa este necesar sa o accepti si tu pe mama lui asa cum este ea. Tu vei iesi castigata pana la urma, pt. ca te vei purta ca o doamna, sotul nu va mai avea ce sa iti reproseze.
Mult succes, si sper ca totul sa fie asa cum iti doresti tu.
Lorenyy spune:
Zina,sunt una din persoanele care au citit pana la un moment dat,apoi pe sarite,si din cate am retinut,vesnica problema a nostra,a nurorilor:soacrele;-)
Nici nu stiu cu ce sa incep,cat de mult sa ma lungesc,dar voi incerca sa fac long story short,cat mai short;-)
Mi-am cunoscut sotul cu 9 ani in urma,un tip foarte sensibil,de treaba,dar...inca legat prin cordonul ombilical;-)A urmat,bineinteles,vizita sa-i cunosc parintii,foarte dezamigita,dar am gandit:cu el sunt intr-o relatie,nu cu ei!Gresit!Eram eu si ei,ei dictau,ei dadeau ordine,dorinta lor era porunca ptr el...De-a randul anilor,au urmat en(nn)scandaluri,jigniri din partea lor,eram pur si simplu un accesoriu ptr fiul lor,oricat a incercat sa le explice el,ca suntem fericiti,a plecat de atatea ori din casa lor trantind usile,nimic nu a mers..Eram o olteanca nesimtita,care "stateam pe spinarea" fiului,total eronat,eu avand un servici stabil,un salariu destul de bun,o familie care ma ajuta de fiecare data cand aveam nevoie,oamenii cautau "nod in papura",orice inventie era binevenita.
La inceput am suferit,imi era ciuda,vroiam sa le fac pe plac,sa ma simt placuta,cu anii am devenit imuna,pur si simplu am renuntat sa le mai ascult insultele,am realizat ca oricat as incerca sa le fac pe plac,se va intoarce impotriva mea,ceea ce s-a si adeverit.Socrii mei,din pacate,sunt genul de oameni,care nu realizeaza,nu concep,ca baietii(fii) sa nu locuiasca pana la adanci batraneti impreuna,ei gandesc ceva de genul"muncim toti,ba nu,copiii cu nevestele muncesc.noi stam acasa si huzurim,locuim la gramada,ca asa dovedesc tinerii ca suntem o familie fericita"...Well,wrong,nu voi accepta,fiecare la casa lui,si adevarat proverbul"mai rarutz,ca-i mai dragutz"..Am ramas insarcinata,in sfarsit,dupa aproape 6 ani de incercari,zilnic auzeam;"vrem test de paternitate,copilul nostru luna trecuta nu a fost acasa in ziua cutare,cand ai ramas tu gravida"...Poftim si asta,ca sta cineva la dunga patului,sa vada ce-mi face mie fisu`...si cand!...Am nascut,s-au limpezit apele,oarecum..Iarna trecuta mergem in Ro in vacanta,fiica-mea pe antibiotice,drumul lung,aerul conditionat in avion,ce mai,copilul la pamant,stam 2 zile la ai mei,socrii telefoane la fiecare 5 minute,le este dor de nepoata,pune-te pe matura,inca 7 ore de condus cu copilul pe brate,nu carecumva sa le iesim din vorba!La inceput,am spus NU!categoric,nu plec ca Voda prin Loboda,cu copilul pe brate,ca asa li se pune socriilor,dar m-am uitat la barbatu-meo,i-am vazut dezamagirea,OK,treaca de la mine...dar nu inainte,de a le cere frumos prin telefon:Nu fumati in preajma fetitei,nu vreau emergency room,ptr nepasarea altora,si nici nu-mi bat joc de copilul meu,ptr placerea altora!(Sunt si eu fumatoare,dar nu langa copil).Conditia mi-a fost acceptata,pana la intrarea in casa,il si aud pe socru-meo:"Este casa mea,fac ce vreau,du-te d..."...Ouuuchei....casa ta si usa mea,nu te obosi sa ma conduci...La 10 seara,la minus 20 de grade,eu cu fie-mea si barbatu`(saracu),cautam motel,ma uitam la sotul meu cat de iritat,scarbit,rusinat era..Nu i-am reprosat nimic,nu este vina lui,nu ne alegem parintii,doar partenerii...
Zina,atat de multe as avea lor sa le reprosez,as incepe prin a le spune ca nu-si merita copiii,baieti care au crescut atat de frumos,muncitori,cu frica lui D-zeu,le-as spune toate rautatile de pe pamant,cat m-au ranit,as avea dreptul sa le interzic prin a-si mai vedea nepoata,dar nu...sunt bunicii ei,asta nu o pot lua niciodata,poate copilul meu peste ani ma v-a uri,ea va decide,cine poate intra in sufletul ei,si cui va spune"stop"!
Dupa 2 ani de zile,i-am permis soacrei sa vina la noi in casa,ptr interesul ei,ptr interesul nostru:cine locuieste aici,cunoste legile ref la rezidentii permanenti(greencard holders),este atata calm in casa,poate linistea dinaintea furtunii,poate am lasat cu toti armele jos,poate suntem obositi sa aruncam gunoi unii in ochii altora,motive ar fi cu miile.Cum am postat si la alt subiect,soacra-mea este un rau necesar,am invatat ca prin a uri-o nu voi castiga nimic,doar sa-mi amarasc sufletul,si poate,sa-mi distrug relatia/casnicia...Este mama lui,asa cum este,o stie,dar ea i-a dat viata,si stii ceva?!Ii multumesc acestei femei,daca ea nu exista,el nu ar fi existat!(asa cum este el,sau cum a fost,a facut greseli,m-a trisat,dar am avut puterea de a inchide ochii,nu am uitat,am iertat partial),viata merge inainte,cu bune si rele..
Deci,Zina draga,lasam de la noi,eu una ma gandesc,daca ajung o soacra nesuferita?(am sanse de 99.9%),D-zeu mi-e martor;-)Accepta ajutor,asculta la sfaturi,retine ceea ce crezi ca este bine ptr tine,ptr copilul si casnicia ta,injura in gand,si treci mai departe,cum imi spunea prietena mea nu cu mult timp in urma"Lory dear,life it`s a bitch,and we are the clients";-)
Si ultima perla a soacra-mii,zilele trecute:vaaaai,cand asta mica plange si e suparata,atat de bine iti seamana,e rupta bucatica din tine"...Thank you;-))
RODY77 spune:
Lorenyy te felicit pentru puterea de a rezista si de a mentine legatura cu soacra ta.Inseamna ca esti inteligenta si stii ce trebuie sa faci pentru a rezista casnicia si mai ales ca nu ii scoti ochii sotului cu familia pe care o are.
Zina sper sa citesti cu atentie ce a scris Lorenyy si sa inveti ceva.
Zina spune:
Lorenyy, e chinuitor sa treci prin ce-ai trecut tu, dar fiecare face cum simte. Tu ai facut ce-ai crezut tu ca este bine, eu la fel.
Este esential sa mai scriu a nu stiu cata oara, ca eu nu i-am interzis scoacrei sa vina la noi, i-am spus sa vina de cate ori pofteste, dar cand suntem acasa. La noi deja se stia ca atunci cand plec de acasa, intr-una din zile va aparea si soacra, pe ascuns. Asta era problema. O facea ostentativ! Am trecut si eu cu vederea peste alte divergente, dar nu stiu daca ma intelegeti, soacra este o fire ascunsa, care-n fata iti zambeste si la spate iti infige cutitul. Am incercat sa discut cu ea, la initiativa mea, dar nu s-a putut, ea mai mult de-atat nu poate, crede ca ea trebuie sa fie respectata doar ca este mai in varsta si mama sotului meu, dar eu nu am de ce sa fiu respectata. Este pacat ca s-a ajuns aici, deoarece eu chiar am insistat sa vina la noi mai des, ceea ce ea nu facea, si de-aici au inceput discutiile. Este un nonsens, eu doream sa vina la nepotelul ei mult mai des (nu o data la o luna sau chiar doua, si ea sta in acelasi oras cu noi), ea nu venea, eu am insistat, ea nu a schimbat cu nimic situatia, ca acum sa spuna ca eu i-am interzis sa-si vada nepotul??? Dar am spus, fiecare cu viata lui, e mai bine asa.
cristoiu spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Zina Este un nonsens, eu doream sa vina la nepotelul ei mult mai des (nu o data la o luna sau chiar doua, si ea sta in acelasi oras cu noi), ea nu venea, eu am insistat, ea nu a schimbat cu nimic situatia, ca acum sa spuna ca eu i-am interzis sa-si vada nepotul??? Dar am spus, fiecare cu viata lui, e mai bine asa. |
Zina, ma bate un gind, poate ar fi si asta o solutie ca un fel de steag alb, cine stie. Bunicii fetei mele sunt la 250 km distanta. Luni am fost dus intors sa duc fata la ei. Si acum realizez ca de fapt mai mult noi facem drumul asta decit ei. Ceea ce e ok pentru moment. Dar de-aici mi-a venit gindul.
Cum ar fi sa trimiti tu bona cu copilul in vizita la bunici? Sau sa te duci tu cu el de mina din cind in cind? Sau sa trimiti sotul ...
Luna1 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui RODY77 Lorenyy te felicit pentru puterea de a rezista si de a mentine legatura cu soacra ta.Inseamna ca esti inteligenta si stii ce trebuie sa faci pentru a rezista casnicia si mai ales ca nu ii scoti ochii sotului cu familia pe care o are. Zina sper sa citesti cu atentie ce a scris Lorenyy si sa inveti ceva. |
Rody ai asa o atitudine de superioritate cum ii spui tu Zinei sa citeasca si sa invete... Ia spune, tu in ce relatii esti cu soacra.
Eu din ce am inteles de la Zina, profilul sotului ei e diferit de al sotului lui Lory. Adica uite cand Lory a zis ca ea cauta motel/hotel la 11 noaptea ca fuma socru-su in nasul copilului, sotul i-a fost alaturi si au plecat la hotel. Nu stiu de ce am impresia , din ce am mai vazut prin jur si ce am citit la sotul Zinei, ca al ei ar fi zis "nu, daca vrei pleaca tu, eu raman aici!".
Cam asta e diferenta. In rest Lory felicitari pentru puterea de a trece cu vederea, banuiesc ca a fost si relativ mai usor cand soacra era in Romania si tu in America. (Am inteles ca abia acum a venit la voi).
Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)
n/a spune:
cristoiu, e o idee buna, in cazul in care de partea cealalta ar fi o persoana de buna credinta. revin cu explicatii
Lorenyy spune:
Zina,cred in ceea ce se spune poate din batrani,poate o zicala mai noua:"barbatul este capul,femeia este gatul".La inceputul relatiei,si eu am trecut prin ceea ce treci tu,mai mult sau mai putin,sotul dependent de familia lui,crede-ma,au fost situatii cand eram a cincea roata la caruta,ma simteam o intrusa,dar cu timpul am invatat ca trebuie sa fiu mai subtila,sa las impresia ca el ia hotaririle,cu toate ca eram umbra,intelegi?Au fost ani grei,era o lupta intre socrii si mine,sotul era la mijloc,tindea spre ei,dar in egala masura si spre mine.Cred ca nu doresc nimanui suferinta lui,dar pe parcursul relatiei,am lasat ca el sa vada numai rautatile lor,la un moment dat stiu ca i-am spus"lasa iubire,oamenii mai in varsta vad lucrurile mai spre gri,au si ei momentele lor",cu toate ca in sufletul meu era razboi.Respecta-ti soacra ptr varsta ei,ok,ptr ca este mama sotului tau,ok,nimeni nu-ti cere sa o respecti ca pe o icoana,atrage-l prin alte moduri,poate ca se v-a merita sa-ti salvezi casnicia.
Lasa-ti soacra sa vina oricand,nu reprosa nimanui nimic,iesiti voi doua+copilul la o cafea/suc(asta fac si faceam in fiecare weekend cu soacra mea,chiar daca nu era cea mai placuta companie),ptr linistea si fericirea casniciei mele,las si las sa treaca de la mine.
Soacra mea este o fire foarte ascunsa,acum iti rade si te mangaie,in urmatoarea secunda se intoarce spre fiusu` si mai arunca otrava la adresa mea,dar cine sunt eu ca sa o schimb la varsta asta?
O faza cu 2 ani in urma:intr-o sambata i-am spus soacrei sa ramana acasa,sa se odihneasca,ca voi iesi eu cu fiica-mea la plimbare...ok,bun,a acceptat,chiar parea fericita ca are cateva ore ale ei...intr-o ora tzir telefonu`,barbatu-meo:"iubire,ce s-a intamplat,m-a sunat mama,plangea in hohote,ca nu ai vrut sa o iei afara,se simte atat de prost,ce ti-a facut?'....waaaait...si da-i cu explicatii,fierbeam de nervi,imi venea sa izbesc telefonul in toate zidurile,dar mi-am pastrat calmul...in "fatza sotului",normal..Replica mea a fost"nu ti se pare ca mama ta face atat de multe ptr noi?Nu ti se pare ca are dreptul la macar 2-3 ore de liniste,de odihna?Imi pare rau daca am fost inteleasa gresit,dar cred ca merita si mama ta putina relaxare,nu-i este usor sa tina o casa,un copil....",si credeti-ma fetelor,soacra-mea daca statea cu fiica-mea 4-5 ore pe zi,facea o mancare la 2-3 zile,dar de ce sa arunc toate astea in fatza sotului meu??Ca sa se ajunga la alte vechi scandaluri?Nu,cred ca putina diplomatie nu strica,castig increderea sotului meu,si soacra-mea pica de fazan...Poate ca gresesc,poate ca nu se merita sa joc atat teatru,dar cat timp am tinut piept,am avut numai de pierdut,nopti albe,certuri zilnice cu sotul,raceala din relatie...Si nu uit zilnic,in cele 11 zile de cand am socrela pe cap,sa-i multumesc ptr ajutor,se simte atat de importanta,si eu castig mai mult timp ptr mine si fiica mea;-)
Am tot omis sa va scriu,cand eram insarcinata,soacra-mea ii gasise lu` fiusu` fata buna sa-l insoare,asa ca....Inca o data,thank you soacra-mea;-)
Zina spune:
Lorenyy, oamenii sunt diferiti, eu nu pot fi asa ca tine, nu ma pot preface pana la infinit. Ok, trec cu vederea unele chestii, dar cand vad ca nesimtirea este dusa mai departe, atunci imi spun parerea. Si nu cred ca daca "te pui bine" cu soacra, atunci casnicia ta este salvata. Daca sotul/sotia in cauza (cei cu parinti dificili), considera ca merita sa stea langa cel iubit din varii motive, si poate trece peste probleme, atunci este OK. Exemplul cel mai concludent: eu. Mama nu l-a dorit pe sotul meu de l-anceput (oricine ar fi fost in locul lui situatia era la fel), dar nu am tinut cont si nu m-a influentat cu nimic niciodata. Am fost intre ciocan si nicovala, dar sotul imi este sot, mama imi este mama.
Eu nu cred ca trebuie sa ma umilesc,(ca asta as face nu altceva), ca sa-mi mentin casnicia salvata. Daca sotul va considera, pana la urma, ca mama lui poate fi motiv de cearta si despartire intre noi, atunci asa sa fie, inseamna ca nu ma merita deloc si nu m-a meritat. Nu vreau sa ma "inabus" cu sentimente negative, nu vreau sa ma prefac in fata sotului, si asta ca el sa aprecieze ceea ce fac eu pentru el sau mama lui. Problemele pot fi rezolvate si altfel, daca nu, atunci nu.
Zina
alex_andra spune:
Eu nu sunt de acord sa taci din gura atunci cand cineva te joaca pe la spate, indiferent cine este. Cine nu ma respecta, poate sa-si ia adio de la mine. A nu se confunda diplomatia cu calcatul in picioare. Daca eu vorbesc cu soacramea ceva, se face ca intelege si apoi il suna pe barbati-miu si plange cu lacrimi de corcodil ca "vai , ce i-am facut", poate sa se duca invartindu-se. Nu accept magarii. Ma rog....asta e parerea mea, nu vreau sa supar pe nimeni. Cat timp un om e corect cu mine, il tratez corect. Cand o ia pe aratura...atunci schimbam foaia...Nu suport minciuna si ipocrizia. Iar daca sotul meu se uita in gura maicasii, poate foarte bine sa se duca sa stea cu ea.
Eu poate sunt mai drastica, dar sunt si corecta. Repet, atat timp cat eu vorbesc frumos cu cineva si ma port corect, astept acelasi tratament. Daca nu se poate si acum zicem ceva si cand ma intorc cu spatele, zicem altceva....atunci pot sa devin si eu altfel.
Andra, mami de leoaica Eva