Din cauza soacrei...

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Salcia, interesant punctul tau de vedere, dar foate unilateral - vezi tu, tocmai de aia se si ajunge la divort, pentru ca se priveste doar o latura a problemei fara sa se considere si cealalta parte.

O regula de baza in negociere este sa cunosti si pozitia celuilalt si sa-ti stabilesti niste obiective la care ambele parti pot ajunge - de asta s-a si sugerat aici ce ar putea gandi sotul Zinei, ca sa-i poata fi Zinei de ajutor in evaluarea pe care o face.

Cine o tine sus si tare ca are dreptate ca uite cate s-au adunat, nu are NICI O SANSA sa obtina ceva - asta in masura in care isi mai doreste ceva de la viata de cuplu.

Zina a expus o problema, toate am conchis ca sotul ei nu este rupt din soare, nici pe departe nu este un exemplar model. Credeam ca doreste niste sfaturi, nu doar niste concluzii. Daca ai vreun sfat pentru ea, ofera-i-l fara sa ataci ceilalti participanti la discutie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns salcia spune:

Adina-Iulia, poate ca punctul meu de vedere este unilateral, si radical, dar eu nu pot pricepe cum sa stai cu un om care nu iti ofera niciun sprijin, de niciun fel, care te inseala si iti tradeaza increderea, care e iresponsabil si egoist, care nu e interesat de propriul copil si care daca are o problema isi ia jucariile si fuge si te mai si insulta cu orice ocazie. Mie mi se pare o relatie deja abuziva, la nivel verbal si psihic. Si cand spun toate acestea ma bazez pe ce ne-a povestit Zina, nu vreau sa speculez in legatura cu lucruri pe care nu le cunosc.

Si da, in continuare mi se pare trist ca sunt multe voci care sustin ca totul e din vina Zinei. Eu cred ca pur si simplu exista oameni care asa sunt ei si nu ai ce face, oricum nu vor sa se schimbe. Pe mine ma exaspereaza conceptia asta (foarte larg raspandita pe la noi, din pacate) cum ca femeile trebuie sa-si asume rolul de martir din dragoste, si sa faca tot felul de eforturi si sacrificii ca sa schimbe pe cineva care NU VREA sa se schimbe. Mi se pare o viziune foarte paguboasa, nu vad pentru ce trebuie sa suferim si sa ne chinuim ani de zile, sa ne pierdem timpul, energia, neuronii si self-esteem-ul pentru un rezultat mai mult decat incert (cate cazuri de genul acesta or avea un final fericit, ma intreb). Deci pe langa problema particulara a Zinei, mi se pare ca avem o problema generala foarte grava si ca trebuie sa depasim cumva mentalitatile acestea foarte daunatoare pentru conditia femeii.

Imi dau seama ca sunt oarecum radicala, o fi si din cauza convingerilor mele feministe, care in Romania sunt challenged la orice pas, tocmai de asta nu vreau sa dau un sfat. De fapt nu vreau sa-l calific drept sfat, pentru ca e evident, cred, ce parere am eu si ce as face in situatia data.

Si cum spuneam, eu nu sustin ca Zina este "fara pata", in fond nu o cunosc si nu-l cunosc nici pe sotul ei. Tot ce stiu eu despre aceasta situatie este ce ne spune ea. Dar stiu ca toti oamenii au si calitati, si defecte, insa depinde proportia lor si tipul de defecte, unele se pot "ajusta" sau suporta, altele dupa parerea mea nu.

Cat despre faptul ca atac alti participanti la discutie, nu vad unde. Probabil ca faptul ca sunt atat de radicala pare unora un semn de agresivitate. De fapt e doar tristete cand vad ca la noi unele lucruri nu se schimba si ne condamnam singure la nefericire. Imi cer scuze daca cineva s-a simtit vexat de ceea ce am spus, dar, dupa parerea mea, fiecare femeie ar trebui sa fie o feminista militanta (mai ales in Romania). Dar deja ma lungesc iar si dau in alte discutii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristoiu spune:

Citat:
citat din mesajul lui salcia

Imi dau seama ca sunt oarecum radicala, o fi si din cauza convingerilor mele feministe, care in Romania sunt challenged la orice pas, tocmai de asta nu vreau sa dau un sfat.

radicalismul de orice tip este in general un prost partener de discutie. Nu vad nimic constructiv in a fi extremist. Ca sa nu mai spunem ca feminismul radical nu este nici mai presus si nici prea departe de misoginismul pe care il condamni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristoiu spune:

r

Citat:
citat din mesajul lui salcia
dupa parerea mea, fiecare femeie ar trebui sa fie o feminista militanta (mai ales in Romania). Dar deja ma lungesc iar si dau in alte discutii.

Asa asa, si orice barbat sa fie misogin militant and let the fireworks begin!!!!!

Cum ar fi sa incercam sa fim oare mai intelegatori unii cu altii, barbati cu femei si invers. Si atit. Nu sunt nici unii nici altii mai presus.

Eu cind aud de feministe militante nu pot sa ma gindesc decit la femeile care se isterizeaza cind le saruta un barbat mina sau le tine usa. Sau le cara bagajul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliana83 spune:

Salcia, poate tu esti radicala dar trebuie sa te gandesti ca nu toti sunt ca tine, Zina insasi spune ca inca mai tine la sotul ei.. si-atunci cum poti veni cu o solutie atat de imperativa? Daca tu nu poti"pricepe cum sa stai cu un om care nu iti ofera niciun sprijin" ea poate are un motiv pentru care inca mai este alaturi de el.Ea nu a venit aici doar pentru a prezenta o situatie, a venit sa ne ceara sfatul , parerea in ipoteza in care noi am fi in situatia ei cu tot ceea ce deriva de aici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabitza2005 spune:

Citat:
Mi se pare o viziune foarte paguboasa, nu vad pentru ce trebuie sa suferim si sa ne chinuim ani de zile, sa ne pierdem timpul, energia, neuronii si self-esteem-ul pentru un rezultat mai mult decat incert (cate cazuri de genul acesta or avea un final fericit, ma intreb). Deci pe langa problema particulara a Zinei, mi se pare ca avem o problema generala foarte grava si ca trebuie sa depasim cumva mentalitatile acestea foarte daunatoare pentru conditia femeii.

Nu inteleg.... faptul ca esti feminista....inseamna ca lupti pentru o cauza ..... asta inseamna ca prevezi un viitor CERT. Eu zic ca e totalmente incert, atunci de ce mai duci lupta asta paguboasa.
Iti zic eu pentru ca tu intrevezi o speranta de mai bine, pentru o cauza pierduta (cel putin la noi) , la fel si Zina trebuie sa duca aceasta lupta paguboasa deoarece intrevede sau cauta o speranta , altfel nu ar fi cerut sfatul nostru.

Daca as fi ca tine ar fi trebuit sa divortez demult de sotul meu care nu spala vase (poate doar in situatii exceptionale), dar noi am ajuns la un copromis eu spal vase, el face curat Daca am fi avut masina de spalat vase ar fi fost alta situatia.
Intelegi ce vreau sa zic cu asta?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Salcia, ok, Zina are toate motivele din lume sa divorteze. dar ea nu si-a pus problema asa, ar fi fost foarte simplu, el a plecat, i-a cerut divortul...nimic mai simplu sa divortezi in situatia data. Totusi Zina doreste sa se impace cu sotul ei.

Cand dam sfaturi pe-aici, ne gandim si la utilitatea lor. Tu ii spui ca e de netrait o asemenea viata - ok, cu ce o ajuta pe ea aceasta constatare, cand ea doreste sa indrepte lucrurile si sa gaseasca solutii de a indrepta comportamentul sotului ei?

Daca ar fi venit sa spuna ca doreste sa divorteze postarea ta e chiar perfecta si motivanta (desi in general, cand iei o asemenea hotarare, nici ca te mai intereseaza ce mai spune unul si altul de pe un forum). Insa postarile ei sugereaza ca ar avea nevoie de sfaturi cum ar putea sa schimbe situatia de acum - si pana nu ia in considerare si cealalta fata a monedei, dupa parerea mea n-o sa se rezolve nimic.

tu ce spui ca ar trebui Zina sa faca ca sa-si poata salva casnicia? cum ar trebui sa reactioneze ca sotul sau sa deschida ochii, sa stea la discutii si sa inceapa sa actioneze in sensul dorit de Zina?

Mergi la inceput

Cred ca m-ati inteles gresit, sau poate nu m-am exprimat eu bine. Prin feminism nu inteleg denigrarea si oprimarea barbatilor, sau vreo conceptie de tipul "femeia e superioara etc.", ci pur si simplu inteleg ca trebuie sa luptam pentru a imbunatati conditia femeii, care, mai ales in Romania, mi se pare ca are foarte mult de suferit. Dupa parerea mea, traim intr-o societate profund misogina, in care femeile sunt tratate diferit fata de barbati (in sensul negativ) si cu asta trebuie sa luptam, cu misoginismul, nu cu barbatii in sine.

Exista si barbati ok (unul e al meu, de exemplu ), problema e ca sunt foarte multi care nu sunt ok (ganditi-va cum sunt tratate femeile in mediul rural, nu ca nu ar fi probleme si in cel urban). Si ce mi se pare mai grav ca atitudinea asta e acceptata si chiar institutionalizata in Romania (de ex., politistul/ judecatorul/ vecinii/ prietenii care te sfatuiesc sa te impaci cu barbatul abuziv, care te bate, unul dintre multele exemple), si perpetuata chiar si de catre femei, spre tristetea mea (a se vedea si topicul "Agatamentul stradal", pentru exemple). De asta spuneam ca sunt o feminista militanta si ca orice femeie ar trebui sa fie asa, dupa parerea mea. Nu am vrut sa spun ca femeile sunt mai bune, mai inteligente etc. si ca toti barbatii "e porci" si trebuie sa ii uram.

Vad ca se perpetueaza in continuare ideea ca o feminista este o femeie (eventual urata si cu mustata, poate si lesbiana) care uraste toti barbatii si vrea sa instaureze un matriarhat dictatorial, in care barbatii sa aiba eventual rol de eunuci. Si asta ma intristeaza, pentru ca nu este asa, si pentru ca mai avem mult de luptat pana vom ajunge la o situatie echitabila.

Cat despre radicalismul meu fata de situatia Zinei, eu mi-am spus parerea personala, am si zis undeva ca ea este libera sa ia ce decizie vrea si chiar ii doresc sa fie fericita, indiferent ce decizie va lua. Totusi, PAREREA MEA este ca are de mutat prea multi munti ca sa incerce sa ajunga pe un fagas ok. Are de luptat cu foarte multe lucruri, iar rezultatul poate sa nu fie cel asteptat. Si dupa parerea mea nu merita sa iroseasca atata energie, care ar putea fi folosita pentru binele ei si al copilului, pentru un rezultat absolut incert. Dar ea stie mai bine ce isi doreste si va proceda in consecinta.

Insa eu tot ma intristez sa aud din partea unor participante la discutie "si ce daca te injura, fuge de-acasa, nu poti avea niciun sprijin in el etc., e tot vina si responsabilitatea ta si trebuie sa faci ceva sa salvezi casnicia". Casnicia, dupa parerea mea, nu e un scop in sine. Un scop in sine este sa fii... hai sa nu zic fericita, e un cuvant poate prea mare, sa fii impacata cu tine si cu cel de langa tine, cu viata ta si cu alegerile tale. Daca ramai intr-o relatie nefericita doar pentru a salva casnicia... ce ai salvat, de fapt?!

Oi fi eu idealista (pe langa feminista )...

Mergi la inceput

Adina-Iulia, inteleg ce vrei tu sa spui, dar uite, eu chiar nu imi imaginez ce ar putea Zina noastra sa faca pentru a-si pastra relatia, avand in vedere ca sotul ei nu vrea sa discute si cu atat mai putin sa faca vreun compromis. Singurul lucru care imi vine in minte este sa-l lase in pace, sa ia el o decizie (pentru ca el nu pare neaparat hotarat sa continue relatia), si apoi sa vada ce e de facut.

Tare complicata si trista situatia, oricum. Sper doar ca Zina este bine, si singurul sfat pe care il pot da cu inima usoara (desi nu imi place sa dau sfaturi) este sa se gandeasca mai intai la ea si la copil si la binele lor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliana83 spune:

Salcia , fara suparare , nu este un topic in care se dezbat princi pii de viata.. este vorba despre un caz concret unde o femeie cere sfatul altor persoane legat STRICT de situatia ei..ce-ar fi sa ne expunem acum fiecare parerea vis-a-vis de conditia femei si rolul ei si-al barbatului in societate... cred ca deviezi pe langa subiect

Mergi la inceput