Timida sau vorbareata???

Am si eu o mica problema, mica comparativ cu problemele serioase pe care le gasesc aici...
Fetita mea are 7 ani, este in clasa intai si are un fel de "dubla personalitate". Adica in public, inclusiv la scoala e foarte cuminte, foarte timida, abia deschide gura, abia saluta...iar acasa zici ca a mancat ardei iute, vorbeste intr-una, alearga, se joaca...in fine, ca toti copiii. Nu vreau sa spun ca acasa nu e cuminte, desigur, doar ca se comporta total diferit fata de scoala, e vorbareata rau de tot. Mi-a zis invatatoarea ca e pacat ca e asa, ca de cate ori o intreaba ceva stie raspunsul dar nu ridica niciodata mana, nu prea participa la conversatiile din clasa.
Am tot incercat s-o convigem ca n-are decat de castigat daca vorbeste, dar cu prea putin succes. Asa a fost si la gradi. Dupa lungi inistente am obtinut de la ea ca daca o intreaba cineva numele sau in ce clasa e raspunde, cu chiu cu vai, dar persoana aia ar fi bine sa aiba auz tare bun, altfel n-are sense sa priceapa, la cat de incet vorbeste ea.
Aveti vreo sugestie, cum s-o conving sa devina mai sociabila, mai sigura pe ea??
Raspunsuri

Gabi_K spune:
Citat: |
citat din mesajul lui aiamoni Am si eu o mica problema, mica comparativ cu problemele serioase pe care le gasesc aici... Fetita mea are 7 ani, este in clasa intai si are un fel de "dubla personalitate". Adica in public, inclusiv la scoala e foarte cuminte, foarte timida, abia deschide gura, abia saluta...iar acasa zici ca a mancat ardei iute, vorbeste intr-una, alearga, se joaca...in fine, ca toti copiii. Nu vreau sa spun ca acasa nu e cuminte, desigur, doar ca se comporta total diferit fata de scoala, e vorbareata rau de tot. Mi-a zis invatatoarea ca e pacat ca e asa, ca de cate ori o intreaba ceva stie raspunsul dar nu ridica niciodata mana, nu prea participa la conversatiile din clasa. Am tot incercat s-o convigem ca n-are decat de castigat daca vorbeste, dar cu prea putin succes. Asa a fost si la gradi. Dupa lungi inistente am obtinut de la ea ca daca o intreaba cineva numele sau in ce clasa e raspunde, cu chiu cu vai, dar persoana aia ar fi bine sa aiba auz tare bun, altfel n-are sense sa priceapa, la cat de incet vorbeste ea. Aveti vreo sugestie, cum s-o conving sa devina mai sociabila, mai sigura pe ea?? |
La noi idem, aceeasi problema.
Poate ar ajuta-o mult sa chemi colegi de clasa la voi acasa, la o joaca, sau la orice fel de activitati comune, de ex. faci pogaci sau prajiturele, si chemi cateva fetite sa "te ajute". Faci aluatul, ele se distreaza cu tot felul de forme de biscuiti sau prajituri, coaceti impreuna "rodul muncii" ornati impreuna si papati impreuna rezultatul

Gabi+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)
www.dropshots.com/kincses3#" target="_blank">poze noi www.dropshots.com/kincses4#" target="_blank">poze si mai noi
www.dropshots.com/kincses5#" target="_blank">poze cele mai noi
Povestea nasterii: Lili si Robert

monica70 spune:
Exact asa eram eu cand eram mica: la gradinita si la scoala cuminte foc,la scoala nici daca stiam de nota 11 nu ridicam mana sa raspund sa ma pici cu ceara,in scris am avut intotdeauna note mai mari decat la oral.Acasa in familie sau intre prieteni sau cunoscuti eram dezastru de vorbareata,activa si sociabila. Mi-am mai revenit doar dupa 20 de ani treptat, asa ca acum nu-s doar foarte vorbareata ci si destul de indrazneata.Fetita mea din fericire nu e doar vorbeareata tare ca si mine ci si mai tupeista ca taica-su.Nu stiu daca exista vreun remediu,cred ca asa e firea.Nici acum nu-s incantata deloc de chestii de genul sa ma duc sa fac reclamatii pe undeva,mi-e jena sa dau o "atentie" unde trebuie etc. dar totusi m-am mai adaptat si la din astea
MONI cu www.dropshots.com/DIA1" target="_blank">DIANA (01.01.2006) si www.dropshots.com/TUDOR1" target="_blank"> TUDOR (14.08.2009)
"Optimismul, speranta sunt cele mai bune investitii dintr-o viata. Oamenii sunt efemeri si schimbatori. La sfarsitul unei vieti vezi ca, afara de cateva ganduri frumoase si de cateva inchipuiri, cu nimic nu te-ai ales."
Ileana Vulpescu în "Arta Compromisului"

aiamoni spune:
Gabi, cu copiii se joaca, are prietene la scoala si zice ca ii place foarte mult acolo. Cred ca adultii o sperie intr-un fel sau altul...
Monica, 20 de ani?? Vai de mine, speram s-o pot convinge sa se schimbe putintel...

principe spune:
cauta-i activitati extrascolare care sa o ajuta "sa iasa din ou",sa o ajute sa se "exprime" in public....ca: teatru,dansuri,muzica.

aiamoni spune:
Asta suna interesant, o sa-i caut dupa sarbatori un curs, multumesc de idee!!
In rest nu stiu, sa mai insist sau s-o las in pace sa se comporte cum vrea? Ajuta la ceva daca o tot cicalesc?

ruxij spune:
Si eu am fost exact asa ca fetita ta si cum spune monica si intr-adevar, numai dupa ce am terminat liceul mi-am revenit incet incet. Si acum sunt tot asa, cam a naibii Deci nici eu nu cred ca exista remedii, asa e copilul. Doar poate incurajata, laudata cat mai mult. Pe vremea noastra parintii nu prea se intreceau in laude si cred eu ca asta conteaza pt increderea in sine si dc crede ea despre ea ca e grozava, poate prinde curaj. Eu nu aveam incredere in mine, mi-era mereu frica sa nu spun ceva gresit, indiferent cat de bine stiam de fapt.

Luna1 spune:
Asa este si fiu-miu, si-a mai revenit putin in ultimul an mai ales dupa ce a implinit 8 ani si i-am explicat ca e frumos macar sa raspunda cand este intrebat. Inainte cand il intreba cineva de vorba lasa ochii in jos si refuza sa vorbeasca chiar si cu cunoscutii, doar acasa isi iesea din gaoace. L-am lasat in pace si acum vorbeste, nu deschide el o discutie insa vorbeste ok, sunt momente in care am prieteni care imi zic uimiti ca le-a vorbit Cosmin.
Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)

carolinah spune:
Aiamoni, vad ca esti din Brasov asa ca poti sa o duci la Fastrackids. Asta este una dintre "competentele" pe care le dezvolta ei acolo: abilitati de comunicare, prezentare in public etc.
www . ftk . ro

madelaine77 spune:
Fastrackids este intr-adevar ok. Noi mergem la FTK de 2 ani si suntem incantati.
Inainte nici pustiul meu nu saluta, daca il intrebai ceva lasa capul in jos si se ascundea dupa mine, era foarte timid cu adultii, dar cu prietenii si copiii de varsta lui era spirt...FTK si gradi au facut minuni...acum nu se mai opreste, iar la gradi vorbeste non stop..are baterii Duracell...

happiness spune:
Si eu cred ca orice curs facut cu alti copii,organizat,ii ajuta pe copii sa socializeze,sa devina mai indrazneti.Fetita mea face dans de 2 ani si s-a schimbat foarte mult,acum e mult mai prietenoasa edcat inainte,mai tupeista,mai sigura pe ea.Si nu,cred ca cicaleala nu le place deloc,desi noi nu ne prea putem abtine.