Alaptatul si independenta mama-copil

Alaptatul si independenta mama-copil | Autor: witeflower

Link direct la acest mesaj

Se vorbeste mult despre beneficiile alaptatului - eu insami am alaptat pana la un an, dar vad pe forum mamici care reusesc (si vor!) sa alapteze pana la varste mai marisoare.

Pe de alta parte insa, alaptatul tine mama langa copil - zi si noapte, pentru un an sau doi... Fara zile sau nopti petrecute "la bunici" si fara iesiri ale mamei mai lungi de cateva ore...

Nu mai vorbesc ca si dupa incheierea acestei perioade, copilul fiind foarte obisnuit cu mine in preajma, nu a acceptat sa doarma (decat cu scandal si cu totul exceptional) fara mine acasa sau la parintii mei.

Acum asteptam al doilea copil - as vrea sa-l alaptez, dar as vrea si sa fie ceva mai independent (pentru binele lui, in primul rand, dar recunosc ca si eu imi doresc un strop de libertate in plus fata de cum a fost cu primul copil).

De aceea va intreb pe voi, fetele care ati alaptat la fel de mult sau mai mult decat mine - cum v-ati organizat, cum at procedat - daca ati reusit sa limitati aceasta dependenta mama-copil (nu ma refer la primele luni de viata, ci dupa 6 luni).
Sau pur si simplu ati rezistat psihic si v-ati spus ca e un efort, dar merita?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns kay spune:

Succes !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns coraly spune:

Pai ori vrei independenta, ori vrei alaptat. Amandoua nu prea. Eu nu mi-am pus problema de genul merita sau nu, a fost implicit. Si independenta fata de mama a copilului mic nu stiu cum i-ar face lui bine.

Coraly, Sergiu (3 ian 2005) si Dominic (11 mai 2009)

www.flickr.com/photos/13756075@N03" target="_blank">poze

Alaptatul - Help Line

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blackgirl0 spune:

Pai poti sa-l obisnuiesti pe bebe cu biberon dat de altcineva, insa cu lapte de-al tau. Si tu, oriunde ai fi, te vei mulge pentru a pastra secretia lactata. Alta solutie eu nu vad!

Ce independenta?? Caci eu nu vreau sa stau departe de copil! Ba, mint un pic, am stat si cate 8 ore departe, am avut niste examene de sustinut. L-am alaptat la plecare si la venire, intre timp mama ii dadea lapte cu lingurita (bble meu a refuzat biberonul de la bun inceput). Si am iesit si in oras, dar in 3, si am dormit si pe la bunici, dar in 3. Nici nu-mi inchipui cum va fi viata fara sa-l alaptez...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns annablue spune:

Felicitari pt bb2 in primul rand!
Cat despre intrebarea ta - eu cred ca referitor la independenta copilului alaptatul nu afecteaza nevoia de independenta a copilului, mai mult mamele cred ca devin dependente de bb .
Iar despre beneficiile alaptarii, banuiesc ca daca ai alaptat pana la 1 an primul bb, stii deja.
Eu am alaptat primul bb pana la 6 luni, dupa n-am mai reusit. Acum, la al2lea, intentionez sa il alaptez pana cand nu mai vrea el (asta inseamna ca pot ajunge la 3 ani si sa nu renunt. De ce? In primul rand ca ii ofera lui un aport extraordinar de anticorpi si vitamine usor asimilabile, plus ca e mult mai comod si eficient. Ca sa nu mai vorbesc de cata economie faci.
Intr-adevar nu poti sta mult timp departe de bb, dar pe de alta parte dupa 6 luni cand copilul mananca si altceva mesele exclusiv de lapte se raresc, iar apoi mai tarziu, poate sa bea apa si sa fie alaptat dimineata si seara. Eu asa gandesc, si stiu cazuri de mame care s-au intors la serviciu si asa au rezolvat problema cu laptele dupa 1 an si ceva.
Ca doar nu o sa bea non-stop lapte. Iar daca e cazul sa pleci mai mult de 12-24h, poti sa te mulgi si sa-i dea cineva laptele cu bibe sau cu lingurita.
Deci, eu nu vad ca ar fi o problema asta, pe de alta parte e mult mai usor pt copil sa evolueze usor, daca te simte aproape de el, pt ca in cazul copiilor alaptati, timpul petrecut cu mama si raportul de "apropiere" e altul decat la copiii hraniti cu biberonul si care stau mai mult departe de mama.
Daca facem o adunare scurta, e clar ca e mult mai bine sa fie alaptati copiii decat sa fie hraniti cu lapte formula.

Iar pt independenta, copiii cred ca trebuie sa aiba acces mult timp la alti oameni, familie sau nu. Adica sa nu stea doar cu o singura persoana sau doar cu parintii. Eu asa am facut si cu primul si cu al2lea, si deja la al2lea, la 8 luni e foarte bucuros sa interactioneze cu oricine si nu se sperie.
Ma rog, m-am lungit prea mult, ai inteles ideea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AVoogt spune:

Parerea mea este ca atat timp cat alaptezi copilul este in mod direct dependent de tine ...va fi independent in mom in care o sa poata deschida singur frigiderul.
Fata mea acum a inceput sa fie independenta : deschide frigiderul apoi pune scaunul si isi ia ce vrea de obicei iaurt sau lapte apoi daca mai are nevoie de ceva la fel pune scaunul si se descurca singura
Eu astept ziua cand o sa-si faca singura de mancare ..... glumeam
Nu ne-a luat mult sa o invatatm ...i se pare interesant ca de acum poate sa-si ea singura ce vrea.

de

AVoogt

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

al meu deschidea i frigideru si cerea si tzatza:D

Eu cred ca fiind al doilea copil, va fi oricum mai expu la socializare, pt ca are fratele mai mare.
Ma uit la fata mea de 7 anicum imi in chide usa in nas ca ea "are treaba, deseneaza, scrie sau compune ", nu sta la dragalit cand vreau eu, prefera prietenii...cu alte cuvinte, e mega independenta, ceea ce super firesc..
Si imi dau seama ca bebelusenia prelungita e asa de dulce. Alapteaza-l cat simti, ca dupa aia iti pare rau sa-l tot "independizezi".

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns witeflower spune:

Multumesc pentru raspunsuri tuturor.

In ceea ce priveste nevoia de independenta la care ma refeream - nu e vorba ca nu as vrea sa stau cu copilul cat de mult se poate. Insa acum, privind in urma, am impresia ca cu primul copil am cam exagerat cu statul langa el.

Am iesit cat am putut de des - cu mijloacele pe care le aveam atunci, dar mereu impreuna cu el. Si, intr-adevar, nu imi doream - la fel ca si voi - sa stau departe de el.
Asta pana pe la 7-8 luni, cand el manca deja diversificat, dar nu putea adormi fara tzitzu si fara mine (nici peste zi, nu mai vorbesc de noapte).

A trebuit sa mergem la o nunta in alta localitate si efectiv am renuntat pt ca nu stiam cum sa procedez sa fie ok si pentru el.

Dupa ce a renuntat la san, a continuat sa fie dependent de mine la culcare (si nu numai), pentru ca intre timp invatase sa asocieze sanul cu invartitul parului meu - obicei pe care l-a transferat apoi asupra biberonului cu ceai. Si "ceaiul cu par" a devenit un ritual de culcare si de linistire, care - cel putin dpv psihic era echivalentul sanului.

Acum, la 5 ani si 8 luni - e deja baiat mare si ii place sa i se spuna ca se descurca "singur" in majoritatea privintelor. Dar refuza in continuare sa stea peste noapte fara noi, ii e de-a dreptul groaza de asta (si sincer am mari emotii pentru cum se va descurca in zilele cat voi fi la spital cu nasterea - ca nu a fost despartit niciodata de mine mai mult de o zi-doua - si asta doar exceptional).

Acum intelegeti poate de ce as vrea sa fie lucrurile un pic diferite pt bb2...
Ma voi gandi la ideea cu mulsul - insa atunci probabil va trebui sa mai cer sfaturi practice celor care au aplicat metoda - ca la primul copil am incercat, dar nu mi-a mers...

Va multumesc si astept in continuare opiniile voastre.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Chuny spune:

Whiteflower, poate l-a amenintat candva bunica sau unul din voi ca-l dati la straini sau il lasati nu stiu unde daca nu e cuminte. Sau poate asta e firea lui si asta e,nu ai ce sa faci. Nu cred ca are legatura doar cu faptul ca l-ai alaptat.

La mine primul copil nu era atasat de nimeni, dormea in orice conditii si cu oricine sau singur.

Cea mica are 1 an jumate, inca o alaptez, iar noaptea doarme mai mult cu mine. Nu pot sa plec decat 6 ore de acasa, insa pot sa o las cu bunicii sau vecina,nu are nicio problema cu asta. Uneori o adorm eu, dar pot fara probleme sa o pun in patut cu o carte pe care o rasfoieste si adoarme apoi, fara sa planga. Cred ca asta e secretul, sa obisnuiesti copilul cu mai multe persoane si mai multe feluri de a adormi pt ca el sa simta confortabil in orice situatie.

Sibylle

http://aripicarecrescinnoi.blogspot.com/

Vladimir ***** ***** Anna

www.helpsonia.com/povestea-soniei" target="_blank">MULTUMIM PT CEEA CE ATI FACUT PT SONIA

www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank"> "Cine a vazut acel licurici nu-l va uita niciodata ... i-a intrat in suflet pentru vesnicie"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:

Alaptatul este cat se poate de natural si firesc. El nu poate fi cauza unei dependente nejustificate a copilului de mama. Eu am alaptat 1 an si jumatate, la cerere, si am un copil foarte independent. In alte practici ar trebui dupa parerea mea sa cauti motivele pentru ceea ce te sperie acum si sa le eviti la bb2. In mod sigur nu alaptatul este problema.

Inteleg si faptul ca iti doresti si tu mai multa liberate, nu este nimic condamnabil si se poate. Orice mama isi cunoaste copilul si se poate organiza dpdv practic astfel incat sa aiba libertate de miscare fara a intrerupe alaptatul. In 3-4 ore cat poate sta un bblus fara tzatza se pot face o gramada de lucruri (chiar si intr-o ora doua...atunci cand e foarte mic), si cred ca de mai mult timp nici n-ai avea nevoie. Si odata cu trecerea timpului devine din ce in ce mai usor. La nunta as fi luat o persoana de incredere care sa stea in camera cu bb undeva foarte aproape de locatia petrecerii si m-as fi dus sa-l alaptez de cate ori era nevoie.

In concluzie intrebarile pe care ti le pui tu sunt indreptatite, merita sa cauti raspunsuri si solutii, dar nu au nici o legatura cu alaptatul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CrinaAndreea spune:

witeflower eu nu cred ca dependenta fiului tau de tine, de voi, are legatura cu alaptatul. Sau cel putin sper sa nu aibe legatura cu asta. Baietelul meu are acum 1 ani jum si inca il mai alaptez seara la culcare si cand se mai trezeste peste noapte. E adevarat ca si el este foarte dependent de mine, numai ca el nu a stat decat cu mine, pt ca nu am avut cu cine altcineva sa il las. Sa fiu sincera si eu ma astept la aceleasi reactii din partea fiului meu, dar cred ca asta este felul lor de a fi, nu cred ca as pune asta pe seama alaptatului. Poate ca sunt ei mai sensibili, mai mamosi...

Mergi la inceput