Minaretele banate in Elvetia
Raspunsuri - Pagina 14
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui accept92 de exemplu pentru mine calitatea oamenilor care cred in ea este unul foarte important printre alte criterii. |
si care e criteriul de calitate, atunci?
ba eu cred ca putem afirma daca o religie e mai buna decat alta, ca avem instrumentele necesare - dogma, practica, rezultatul final. la oameni e nitel mai greu, ca ei se pot salva oricand, oricat de "rai" ar fi la un moment dat. religiile, ca orice dogme, sunt batute in cuie, nu poti schimba nimic fara sa alterezi esenta - cu asta se ocupa sectele si aripile dizidente. la oameni, inca mai sunt sanse.
accept92 spune:
citat din mesajul lui conchita oh, nu, nici musulmanii care i-au facut prosti pe elvetieni n-au intentionat nici o insulta, e parerea lor, ce poti sa faci? cand afirmi ca pentru majoritatea, religia e o traditie si-atat si e goala de continut, e doar o forma pe care o accepta fara interogatii si cautari metafizice, nu zici nici tu nimic altceva decat ca crestinii sunt prosti. |
Ignoranta in ceea ce priveste o religie sau alta nu este egala cu prostia. In primul rand religia nu e cultura generala. Fiecare dintre noi e ignorant in niste domenii, nimeni nu le stie pe toate. Eu n-am spus nicaieri ca ar fi crestinii prosti, desi de multe ori din reactiile lor defensive prin ofensiva (cea mai buna cale de aparare e atacul) inteleg ca asa se vad prin ochii celorlalti. Nu cred ca e cazul. Crestinii au prostii si desteptii lor, cum se intampla in orice categorie.
conchita spune:
accept...intrebarea mea era simpla: cum stii tu ca majoritatea credinciosilor e ignoranta? dupa ce criterii judeci asta si cum ai verificat afirmatia. ca ma indoiesc ca ti-e usor sa faci afirmatii fara acoperire (asta, da, e compliment).
ti-am dat analogia cu cetatenia, nu mi-ai explicat inca de ce nu aplici aceleasi criterii, daca tot pui semnul egal intre ideologii. de ce cetatenia prin default intr-un stat laic e mai breaza decat botezul (parintele decide in chestiile esentiale, da?) la crestini? mai ales la crestinii ortodocsi unde clar la credinta nu se ajunge prin "studiu" ca la catolici, de exemplu?
si iar am iesit din Europa cu discutia, oh well...
accept92 spune:
citat din mesajul lui conchita cum stii tu ca majoritatea credinciosilor e ignoranta? |
Ignoranta in ceea ce priveste alta religie decat cea proprie. Tre sa ai vointa ca sa vrei sa cunosti si alte religii, ori majoritatea nu au, nu au motivatie.
Da este corecta analogia intre credinta si cetatenie. Doar ca cetatenia te obliga la ceva (prin legile statului de care apartii) in timp ce religia nu te obliga la nimic. Nu aplic criterii in ceea ce priveste cetatenii unei tari pentru ca stiu din proprie experienta ca de cetatenie nu te poti lepada ca de religie, chiar daca nu iti convine unde te-ai nascut. Totusi stiu foarte clar unde mi-ar place sa traiesc, deci exista si aici niste clasificari.
blue eyes spune:
citat din mesajul lui accept92 In ceea ce priveste islamul este evident ca europenii (priviti in general) sunt ignoranti. |
Ne-au trezit din somnul ingnorantei cu niste bubuituri: intrasera niste avioane in niste turnuri.
blue eyes spune:
au gasit tapul ispasitor http://www.bluewin.ch/it/index.php/565,202845/Minaretila_Svizzera_ha_reso_servizio_a_Al-Qaida,_dice_Gheddafi/it/news/svizzera/sda/
Geddafi zice ca acum Al Qaida va avea un motiv in plus pentru a lupta contra "europenilor cei rai".
conchita spune:
citat din mesajul lui accept92 Da este corecta analogia intre credinta si cetatenie. Doar ca cetatenia te obliga la ceva (prin legile statului de care apartii) in timp ce religia nu te obliga la nimic. |
de excomunicare ai auzit?
cetatenia nu te obliga la nimic, doar primesti pedeapsa daca nu respecti legile, care legi ie schimbatoare ca sezoanele. continuam comparatia sau te-ai lamurit ca nu poti critica botezul vis a vis de ideologii, fara paralela cu laicizarea societatii, ca iesim cu avantaj religia.
Blue eyes, era de asteptat reactia, nu? s-au enervat ei de la niste caricaturi, daramite de la criterii urbanistice in Europa? revin cu intrebarea #1, la ei cum e cu cloptele crestinilor si pagodele asiaticilor, e voie?!!
andacos spune:
citat din mesajul lui ... revin cu intrebarea #1, la ei cum e cu cloptele crestinilor si pagodele asiaticilor, e voie?!! |
Intr-o discutzie purtata cu un musulman in urma actziunilor din Elvetzia,a sustzinut ca bisericile crestine nu sunt interzise in tzarile musulmane!tot ce inseamna biserica crestina,deci implicit clopote!
Dana
andacos spune:
citat din mesajul lui... musulmanii nu-s o minoritate etnica, in primul rand pentru ca provin din natiuni cu limbi si culturi diferite. avand in vedere caracterul religiei, poate ca putem extinde termenul "etnie" in ce-i priveste, dar tot n-ar fi corect si valid. |
Musulmanii sunt totusi o minoritate in Europa,in Elvetzia(ca fiind in discutzie acum)si mai mult!
Da,se face din tzintzar armasar si se exagereaza bineintzeles cu "drepturile omului"!Dreptul lor de a-si exercita religia chiar nu a fost absolut deloc incalcat,insa da,asa vor ei sa para!
Nu am nimic cu religia musulmana,eu chiar intru in contact destul de des cu ei,dar in acest caz chiar nu au dreptate!Ei intotdeauna vor sa se "intinda mai mult decit le e patura"!
Dana
accept92 spune:
citat din mesajul lui conchita cetatenia nu te obliga la nimic, doar primesti pedeapsa daca nu respecti legile, care legi ie schimbatoare ca sezoanele. |
Exact asa te obliga cetatenia. Prin legi! Doar la ce crezi ca ma refeream, cum altfel? Religia nu te obliga la nimic, nu stiu ce valoare are excomunicarea pentru tine dar mie nu imi suna a pedeapsa. Concret si practic ce se intampla in urma excomunicarii, iti pierzi boii de la bicicleta?